Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 59  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 11, 20:15 
eszterolajos írta:
Szia Zsolt !

Ez feltétlen jó ötlet, de csak írányadónak lehetne használni, mivel a fogságban költött egyedek táplálék fogyasztási szokásai változtak a vadon élőkéhez képest és azokat már több okból is nehézkesebb alkalmazni náluk. Vigyázni kell az átszoktatásnál, nehogy éhen pusztuljanak a kaja mellett.

Természetesen tudom, hogy nem tudok nekik egy szelet Afrikát idevarázsolni :cry:
Talán azonban szert lehetne tenni olyan adalék tudásra, aminek segítségével még jobb körülményekt lehetne számukra biztosítani.
A táplálékkal kapcsolatosan sem arra gondoltam, hogy élőhelyükön őshonos növényekkel, rovarokkal kéne táplálni őket, mert az nyilván lehetetlen. Azonban a táplálkozási szokások ismerete segítségünkre lehet. Illetve magkeverék összeállításához, időszakonkénti keverési arányaihoz segítséget nyújthatna. Az ottani magvak tápanyag /fehérje, olaj, szénhidrát, vitamin stb./ tartalmához lehetne igazítani az itthoni táplálék összetételét.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Hegedűs Zsolt 2008 feb. 11, 21:24-kor.

Hozzászólás 2008 feb. 11, 19:38 
Idézet:
Elképzelhetőnek tartom, hogy a tenyésztésük sikerességét fokozni lehetne a fenti információk ismerétében.

Na de Zsolti! :lol: ugye azért nem vagy elégedetlen? :lol:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 feb. 11, 19:07 
Szia Zsolt !

Ez feltétlen jó ötlet, de csak írányadónak lehetne használni, mivel a fogságban költött egyedek táplálék fogyasztási szokásai változtak a vadon élőkéhez képest és azokat már több okból is nehézkesebb alkalmazni náluk. Vigyázni kell az átszoktatásnál, nehogy éhen pusztuljanak a kaja mellett.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 11, 18:55 
Kedves Csicsörke!

Köszi a gratulációt!

Említetted, hogy neki kezdesz vmikor a B. of. A.- ból a mozambiki csicsörke rész fordításának. Azon gondolkoztam, hogy körbe kéne járni amennyire lehet a mozambiki csicsörke természetes élőhelyének adottságait /napos órák száma, hőmérsékleti görbék, napi hőingás, csapadékmennyiség, páratartalom, stb/.
Valamint megpróbálok utánanézni, hogy készült-e esetlegesen az év különböző időszakaiban valamiféle táplálékvizságalt ennél a fajnál.

Annak idején mi nádirigónál vettünk táplálékmintát a költési időszakban a fészekalj fiataljaitól. Ez kielemzésre került, ami azt is szépen megmutatta, hogy milyen fajösszetételű rovartáplálékkal etet a nádirigó.
A tanulmány:
Csörgő; T. 1983. Nádirigó (Acrocephalus arundinaceus) és cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus) populációk táplálkozási-niche vizsgálata. - Puszta 1/10: 80-87.

Esetlegesen kideríthető lenne valami hasonló a mozambiki csicsörkénél is. Valószínűleg érdekes lenne látni, megismerni, hogy milyen arányban fogyaszt növényi és állati eredetű táplálékot a faj, illetve a növényi táplálék összetételének ismeretében annak beltartalmi értéke is megállapítható lenne.

A fenti ismeretek segítenének talán abban, hogy a tenyészetésben lévő mozambiki csicsörkék életfeltételeit, táplálékát és tartási körülményeit hogyan tudnánk mégjobban a természetes élőhelyen lévőkhöz közelíteni.
Elképzelhetőnek tartom, hogy a tenyésztésük sikerességét fokozni lehetne a fenti információk ismerétében.

Véleményed?

Hozzászólás 2008 feb. 11, 18:30 
Hegedűs Zsolt írta:
Sziasztok!
Újabb fészakalj mozcsi ifonc kelt ki ma reggelre! :01:

:D

Hozzászólás 2008 feb. 11, 17:48 
Gratulálok Zsolti!!!

Igy folytatod a következő kanyarban már mozcsit fogok tőled elhozni! :D

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 feb. 11, 17:47 
Hegedűs Zsolt írta:
Újabb fészakalj mozcsi ifonc kelt ki ma reggelre!

hello, ez jó hír, :31:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 11, 17:43 
Sziasztok!
Újabb fészakalj mozcsi ifonc kelt ki ma reggelre! :01:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 11, 11:01 
berenyibela írta:
...Küldöm a képet a mozambik X Brimstone hibridről...

szevasz :D
köszi a fotót, érdekes ez a szép sűrű mellmintázat. Esetleg méretben is különbözik a tiszta mozcsiktól? ha netán sikerülne egy közös fotót elkapni a mozcsi párjábal együtt, akkor azt is szívesen vennénk a topicon :wink: köszi, és feltétlen számolj be, ha van fejlemény köztük!
Neked is sok sikert a tűzpinythez! Részemről a megtiszteltetés, hogy nálam lehetett egy darabig :D

Hozzászólás 2008 feb. 9, 18:39 
Hello Csicsörke!
Küldöm a képet a mozambik X Brimstone hibridről ami a véletlen szüleménye és tojó.Most egy mozambik hímmel van párban, ha valami történik köztük, majd beszámolok!
Köszi, h Nálad lehetet a madár amíg nem mentem érte!
Üdv és sok sikert!
Kép

Hozzászólás 2008 feb. 7, 22:06 
Csicsörke írta:
Tamás írta:
...A fiatalok pedig testvérek...

Máris sokat segítettél.
A nemeket én is valahogy így tippeltem.
Még egyszer köszönöm.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 7, 14:16 
Tamás írta:
...A fiatalok pedig testvérek... Igazából a fiatalok nemének meghatározásában kérném véleményeteket. Egyébként a fiatalok most három hónaposak. (sárga & zöld gyűrű)

akkor jól sejtettem :wink:
mivel a fiatalok testvérek és a nyaki foltozottságban mértékében látható eltérés, ezért feltételezhetően eltérő neműek, az én ivarjóslatom:
a sárga jelölő gyűrűs valszínű tojó lesz, a zöld jelölő gyűrűs pedig talán hím, azonban teljes bizonyossággal csak fél-egy éves kor környékén lehetne ilyen kijelentéseket tenni,
érdemes még a hangicsálásukat, énekpróbálkozásaikat is megfigyelni, a hímjelöltek már pár hónapos korukban elkezdenek halkan prüntyögni, hangolgatni.

Hozzászólás 2008 feb. 7, 13:29 
nem derült ki teljesen a számomra, hogy milyen tanácsokra

Szia Péter!

Az idős anyuka párja elpusztult. A fiatalok pedig testvérek, de nem az anyuka fiókái, de mind három madarat egy tenyésztőtől vásároltam.
Igazából a fiatalok nemének meghatározásában kérném véleményeteket. Hiszen az anyuka korához képest jól tartja magát, és egy kicsit még facér is.
Egyébként a fiatalok most három hónaposak. (sárga & zöld gyűrű).
Kép
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 7, 12:03 
Gabesz írta:
...már kezembe is tarthattam a januári DM számot... Vitathatatlan a lap minősége...

szia Gabesz!
köszi szépen, aranyos vagy :D én is a legjobbakat kívánom Neked :lol:
húú, 2005, bizony derég volt, a kezdetek, Madárka már 2004-ben nálam volt, bizony derég volt... :roll:
mennyi minden törént azóta: összesen 31 mozcsi, a szaporulatokkal együtt, jelenleg 16 madár, H-1 egyesületi tagság, 2 mozcsis és 2 kiállításos DM cikk, ez a csodálatos mozcsi-topic :wink: az első a karcagi kiállítás, Csicsörke Klub, Európai Csicsörke Tenyésztők Társasága (ESSB), IDRE díj 8) stb...

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 7, 11:39 
Tamás írta:
"Lassan már Diszkóba is elmehet egyedül!"

Hello Tamás,
nem derült ki teljesen a számomra, hogy milyen tanácsokra számítanál... :roll:
gratulálok a szaporulathoz! rendben vannak ezek a madarak...
a sárga jelölő gyűrűs valszinű tojó lesz, gondolom a Lila jelölő gyűrűs lehet a kedves mama, hát nem egy mai tyúk az biztos :D esetleg az apjukról is feltehetnél fotókat... a zöld jelölő gyűrűs szemből nem nagyon látszik, így nehéz ivarbecslést adni róla...

Hozzászólás 2008 feb. 6, 19:45 
Kedves Gabesz !

Örülök, hogy olvastad a cikkemet, nemcsak láttad azt a madarat, hanem Te is fényképezted le Alpárral, de mint már sokszor a szerkesztés ördöge megint közbeszólt és lehagyta a kép alól a fotós nevét. Pedig az előzetesen rajta volt, de sebaj a februári számban is benne lesz, csak ez már másik fajról készűlt, de a Ti kezetek munkája az is.

A lapzárta, meg mindig 25 és 28 között van ezért aztán egy hónap késéssel jön minden ami ezután történik.

Kép

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 feb. 6, 16:06 
Sziasztok, mozcsisok!

Szia Péter!

Elhozom ide neked is, amit a rollerosoknál már nagy örömmel leírtam.
Öcsém 3-án tette postára és ma már :roll: kezembe is tarthattam a januári DM számot... Nekem ez most újdondág. :wink:

Vitathatatlan a lap minősége: gyönyörű színekkel és különleges technikával hozza le a képeket, elhivatott madarászok tapasztalatait, életművét hozza a tartalom. A szerkesztői tévedések viszont rontják ezt a minőséget... Végre nyomtatott változatban olvashattam a kedves madaras ismerősöm, Dr. Dezső Péter csicsörkéiről szóló cikket olyan képekkel illusztrálva, melyek az én madaras gyűjtemények- mappámban a 2005-ös évtől vannak datálva :wink: (Madárka, Berta, Alf, Momó, Mona, Mózi, de még a babszem is szerepel benne!!!), aztán Eszteró Lajos napóleon szövőmadarinak fotóit tartalmazza az ismertető szöveg kíséretében, melyeket testközelből volt alkalmam megfigyelni 8) ; és végül ama sokat emlegetett, de végre helyesen publikált, Neubrandt Gábor által szerkesztett írást, a Maróti Béláról és roller kanáris tevékenységéről szóló átfogó cikket, amit eddig csak az Idrenek köszönhetően volt lehetőségem elolvasni (többször is :D , és színesben!). De nem találom benne a decemberi nagy rolleros eseményről szóló beszámolót!!! Mégiscsak jól gondoltam... Záróra... Pedig ...

Péter, gratulálok neked a cikk megírásához, és a frissen szerzett Idre Díjadhoz is! Csak így tovább!
Kívánok továbbá sok sikert és örömet a mozambiki csicsörke tenyésztői munkádhoz!

Madárbaráti üdvözlet és puszi: Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 6, 15:32 
Szép formás kis tojó!

Hozzászólás 2008 feb. 6, 14:58 
Hegedűs Zsolt írta:
Szia!
Örülünk Neked!
Várjuk a fotókat! Természetesen ha kérdésed van megpróbálunk segíteni.

Sziasztok!

Egyenként fogom feltenni a madarakat.
Várnám a véleményeteket, és a tanácsokat.

Az első versenyző:
Sárga jelölő gyűrűvel.
2007. okt-novemberi kelésű.
Kép
Kép
Kép
A második versenyző:
Lila jelölő gyűrűvel.
Gyűrű száma szerint 1999 évben kelt.
"Lassan már Diszkóba is elmehet egyedül!"
Kép
Kép
Kép
A harmadik versenyző:
Zöld jelölő gyűrűvel.
2007. okt-novemberi kelésű, a sárga jel. gyűrűs testvére.
Kép
Kép
Kép

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Tamás 2008 feb. 6, 18:44-kor.

Hozzászólás 2008 feb. 5, 18:11 
Szia Zsolt !

Nem kaptam informácíót.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 59  Következő