Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 59  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 jan. 14, 18:11 
Hegedűs Zsolt írta:
...Ha még lehet, akkor 2-3 hímjelöltet lestoppolnék Tőled...

szia Zsolt!
amint azt emilen is emiltettem :wink: jelenleg két meggyűrűzött 2007 novemberi kelésű hímet tudnék felajánlani (ugyan az a vérvonal, mint a mostani tőlem származó hímedé), azonban az idei őszi kiállításokra el szeretném őket vinni (IDRE + Országos Bajnokság + ha ezeken jól szerepelnek, akkor esetleg bejátszik még a VB is 2009 januárjában...) szóval valószínűsíthetően csak egy év múlva lesznek eladósorban...

az én 2008-as tenyésztervemben is szerepel egy bővítés, a 3 tenyészpárom mellé kialakítok egy 4. kísérleti párt is, megbontom a kanári (2005-ös zöld gloster hím) X mozcsi tojó (1.pár 2005 tavaszi tojója) kísérleti páromat, hiszen két év alatt nem produkáltak semmit és esélyt sem látok a keresztezésre (talán fordított ivarú egyedekkel szerencsésebb lett volna a párbaállás...), a tojót összerakom egy másik vérvonalbeli hímmel (2.pár 2007 őszi fiatalja, hátperszehogy Karcsika :D kíváncsiságból, hogy vajon össze lehet-e - és milyen hamar - hangolni egy tavaszi és egy őszi egyedből álló párt... az esetleges utódok párba állíthatóak lesznek aztán a 3.párom utódaival, megvalósítva ezzel a Három vonalas rotációs keresztezést :wink:
"Három vonalas rotációs keresztezés esetén pl az A és B vonal keresztezéséből származó F1 nemzedék legjobb nőivarú egyedeit a harmadik C vonal hímjeivel termékenyítik."
köszi Iván a szakmai hozzászólást! :D

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 14, 17:39 
sziasztok!
alapvető fontosságúnak tartom én is a dokumentációt, a tenyésznapló és törzskönyvez(et)ést a gyűrűszámokig lebontva (ha lehetséges) mind a felmenőket, mind az utódokat illetően.
Lajos ajánlására a "Zebrapinty törzstenyészet kialakítása" részben találtam egy igen jó ábrát "Párositási kulcs a beltenyészet elkerülésére a törzstenyészet kialakításakor" címmel:
http://www.idre.hu/taeniopygia/zebrapinty.html
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 14, 16:41 
Minus írta:
...az ominózus kérdés...

hello Minus!
Neked is Boldog Új Évet!
bizony elég nehéz mostanság kész párokat kapni a mozambiki csicsörke-fronton :roll: de ne add fel :wink: lehet, hogy csak külön-külön tudsz majd hozzájutni egy hímhez és egy tojóhoz a most zajló tenyészszezon végén majd tavasszal...
lépj be te is nyugodtan a Csicsörke Klubba, a tagság mellé idővel csakmegjönnek majd a csicsörkék is :D
tényleg, milyen madarakkal foglalkozol/foglalkoztál?

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 14, 8:53 
Kedves Minus!
Ahogy a Csicsörke Klub topikjában olvashatsz róla bővebben, jelenleg a tenyészidőszak közepén vagyunk. Azaz nem látjuk még igazán szaporulat nagyságát, illetve az ivararányokat sem a szaporulaton belül. A Klub tagok közül egyre többen igyekszünk összeállítani valamiféle 2008-as tenyésztési tervet is.
A fentiekből következik, hogy legközelebb tavaszra látjuk, tudjuk legtöbben eldönteni, hogy mennyi és milyen madártól tudunk megvállni.

Biztos vagyok benne, hogy amennyiben lehetőség nyílik rá bármelyikünknek, szívesen biztosít számodra madarakat!

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 14, 8:47 
Dobosapa írta:
azt szeretném kérdezni hogy nem csicsörkés tenyésztö irhat e ebben a témában.

SŐT! Szeretném, ha lányod is segítségünkre lenne a felvetett problémával kapcsolatosan!

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 jan. 14, 8:11 
Sziasztok !

A klubon belől és kivül is első lépésben nagyon fontos a madarak származási előéletének feltárása a vérvonalak valószínűsítése miatt :

Ha ez megvan jöhet a kiértékelés, mely madarak pároztathatók, és kinél vannak azok.

Ezután jöhet a csere bere a tenyésztők között, majd a tenyésztési vonalak kialakítása tenyészetek szerint.

Ha ez is megvan szigorúan törzskönyvezni kell az egész állományt és akkor öszre már tudtok vérvonalakat tenyészteni.

Egy egy tenyészetet 1 - 2 párral is felállíthattok, de az utódok eladását klubon belől szabályozni kell, hogy ne legyenek elherdálva a tenyésztésre alkalmas egyedek. Ehhez viszont be kell tartani a klub tenyésztési szabályzatát, amit el is kell készíteni... és a szabályokat a klub minden tagjának célszerű betartani, illetve be szükséges tartani, ha komoly eredményeket akartok elérni a jó hazai állomány kialakításában.
Azt hiszem ezzel kell kezdenetek, hogy ez elkészűljön és azt is el kell érni, hogy ezt elfogadja minden klubtag.
Kb 2o vérvonal szervezett kialakításával akár 15 évig is tiszta vérvonalakat kaptok, persze beleértve a nem hazai származású egyedekkel a vérvonalak frissítését is.

Jó munkát. A törzs állomány kialakítása már megtalálható a honlap fő oldalán a zebrapinty leírásában.......kb. egy éve....

Hozzászólás 2008 jan. 14, 7:35 
Szia Minus !

Valószinüleg azért nem kaptál választ, mert a csicsörke pár nagyon kevés nálunk és azokat nem szívesen adják el a tenyésztők.
Ezt a fajt is előre le kell foglalni, hogy hozzá juss a későbbiekben.
A kapcsolatokat itt építheted ki a honlapon a csicsörke klub keretein belől.

Hozzászólás 2008 jan. 14, 7:14 
Szia Bandi !

Bármely topikba, természetesen bármikor írhatsz. A témakörök csak azért vannak szétválogatva, hogy könnyebb legyen az eligazodás közöttük.

Hozzászólás 2008 jan. 13, 21:39 
Boldog Új Évet Minden Madárbarátnak!

Felteszem újra az ominózus kérdést, mert nagyon szeretném:
Nincs valmelyikőtöknek eladó csicsörke párja?

Ígérem jó, s gondos gazdijuk leszek! :D

Remélem ezúttal pozitív választ kapok!
További jó madártartást!

Hozzászólás 2008 jan. 13, 21:19 
azt szeretném kérdezni hogy nem csicsörkés tenyésztö irhat e ebben a témában.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 13, 14:42 
Szia!
Ne kérj már bocsánatot! Hiszen azért írtam be a problémámat a fórumba, hogy valaki válaszoljon, s Te ezt megtetted!
Dehogy veszem okoskodásnak, sokkal inkább segítségnek a kapott információkat!

Még egyszer köszönet a segítségért!
üdv Zsolt

Hozzászólás 2008 jan. 12, 23:03 
Szia Zsolt!
Az egyedszámot csak azért hagytam benne a leírásban, hogy kb. lásd mekkora állománynagyságnál kerülhető el a beltenyésztéses leromlás. A rotációs keresztezés az, amikor három, vagy négy vonallal, megfelelő sorrend szerint ismétlik az átkeresztezéseket. Három vonalas rotációs keresztezés esetén pl az A és B vonal keresztezéséből származó F1 nemzedék legjobb nőivarú egyedeit a harmadik C vonal hímjeivel termékenyítik. A fajták azonos sorrendben ismétlődnek a rotációban. Tehát AB tojó C hím F1 nemzedékéből a legjobb tojókat az A vonal hímjeivel stb. stb.
Mégegyszer bocs az okoskodásért!

Egyébként nagyon érdekesnek és fontosnak tartom a kitűzött célodat!

Üdv: Kiss Iván

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 12, 22:37 
Köszönöm hozzászólásod!

Hát nem tudom, hogy át tudom-e ültetni....
1000 feletti mozambiki csicsörke tojó állomány? Be szép is lenne.
Nagy valószínűséggel 100 párnál nincs több belőlük az országban. :cry:
Természetesen szükség esetén aranyárért külföldről is megoldható a frissítés.

"- a populációt kisebb egységekre (család, vonal) célszerű bontani, és a vonalak között többnyire rotációs párosítást kell alkalmazni..."
Ez egy érdekes mondat. A kisebb egységekre bontásnak maximálisan megfelelünk sajnos. A rotációs párosítást azonban nem ismerem részleteiben. Megpróbálok utánanézni. Gyanítom, hogy valami olyasmi lehet, hogy az egyes állományokba egy forgási rend szerint körbefedeztetnek a bikákkal. Ez csicsörkéknél nem hiszem, hogy kivitelezhető lenne.

Hozzászólás 2008 jan. 12, 22:19 
Sziasztok!

Kedves Hegedűs Zsolt!

Elnézést, hogy beleszólok, idéznék egy pár sort Dr. Gere Tibor Állattenyésztéstan II. tankönyvéből. Az őshonos háziállatok génmegőrzésével kapcsolatos a dolog, de talán át tudod ültetni csicsörkére.
" A kislétszámú állományok fenntartásával összefüggésben tisztázni kell, hogy mekkora az a populáció méret, amely mellett az állomány még fenntartható és elkerülhető a káros rokontenyésztés. (...) Veszéllyeztetett szarvasmarha populációnak azt az állományt minősítik, amelyikben a tehénlétszám nem éri el az 1000 egyedet.
A rokontenyésztés káros hatásait számos intézkedéssel csökkenteni lehet:
- a lehetőséghez képest nagylétszámú apaállat csoportot tartsunk, amelyek nem rokonai egymásnak,
- a populációt kisebb egységekre (család, vonal) célszerű bontani, és a vonalak között többnyire rotációs párosítást kell alkalmazni..."

Remélem tudtam segíteni.
Üdv Kiss Iván

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 12, 20:30 
Szia Zsolt!
Nagyon köszönöm, hogy bekapcsolódsz a dologba, s időt fordítottál az összegzésre!
Szerintem félidő táján nagyon szépek az eredmények!!!!
Igen ilyesmire gondoltam. Esetleg annyit még írhatsz, hogy 2008-ra tervezel-e bővítést csicsörkefronton.

Hozzászólás 2008 jan. 12, 18:34 
Szevasz Zsolt!

Ha valami ilyesmire gondolsz, akkor ezt idáig jegyezheted.

1.pár: a tojó: vadon befogott /nagyon szelíd/
hím: vadon befogott /jól kijön a tojóval,nem zavarja a fiatalokat/
2006-2007-ben 4 fióka.

1. fészekalj: 3 -ból 2 fióka / mindkettő hím/
2. fészekalj: 3 -ból 2 fióka /?/
3. fészekalj: 2 -ből 0 /nem volt szemes/
4. fészekalj: /ma volt a 2. tojás/

2.pár: a tojó: szlovák 4 éves madár/gyűrűzött/
hím: szlovák 5-6 éves / nem gyűrűs/ idén bántalmazta a tojót
2006-2007-ben 5 fióka

1. fészekalj: 2 -ből 1 fióka / 3 naposan elpusztult. Nagyon erősen óvta , talán a hímtől...nem volt megetetve./
2. fészekalj:

3.pár: a tojó: eredet ismeretlen /Monor/ 2006. tavasz
hím: Soltész Norbert H-12 050. 2006.12. madara."volt" :lol:

Ezidáig, még hajlandóságot sem mutat a szaporodásra.

Az 1. pár 01-es fia/hím/ eladva. :ÚJ CSICSÖRKÉS A LÁTHATÁRON !
- ár csak egy jó tojó kell hozzá.

Eddigi tenyészetem szerény termése.....de reménykedünk, reménykedünk....

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 12, 8:34 
Szia Zsolt!

Persze, tisztában vagyok vele, hogy még nehéz bármi konkrétat is kijelenteni. Ez nekem se sikerült, mint ahogy le is írtam. :cry:
Még nem felajánlást várnék ide a fórumba, csak egy koncepciót, félidős helyzetjelentést a klubtagoktól. A beérkezett adatok alapján szeretnék a szezon végére egy áttekinthető táblázatot készíteni, melyből minden klubtag számára áttekinthető lenne a klubon belüli keresleti-kínálati helyzet, segítendő a saját tenyésztési koncepció megvalósítását.

Egyszerűen arra gondoltam, hogy érdemes lenne mindenkinek átgondolni valamelyest a következő szezont csicsörkefronton. Illetve eselteg ha nemeket illetően nem is, de számszakilag valamelyest felmérni, hogy a klubon belül ki milyen állományfejlesztést szeretne végrehajtani, hozzávetőlegesen pluszban vagy minuszban van-e.

A csicsörkés oldalon a klubtagoknál jóval több mozambiki csicsörke tartó tenyésztő szerepel. Egyenlőre sajnos hiába kapacitálom többüket a Klub-ban való megjelenés felé. Néhányukkal azért tartom a kapcsolatot. Sajnos az már látszik, hogy sokaknak vagy teljesen sikertelen volt ez a szezon, vagy csak 1-2 fiatal kelt. Hozzá kell tenni, hogy mint a tenyésztői jegyzékből is látszik, sokuknak csak 1-1 párjuk van ebből a fajból.
Örülnék, ha a klubtagok is megpróbálnának általuk ismert csicsörketartókat klubba invitálni, hogy minél jobban fel tudjuk térképezni a hazai állományt. Már az is jó lenne, ha tenyésztői listát bővíteni tudnám, ezért kérlek jelezzétek felém kapcsolatfelvétel céljából, ha listán nem szereplő csicsörke tartót, tenyésztőt ismertek!

Nagyon várom én is hogy valaki igazán hozzáértő segítsen nekünk átgondolni a faj fennmaradása szempontjából leginkább célravezető, hosszútávú tenyésztési, párösszeállítási koncepciót, legalább a fő irányelvekben.

Hozzászólás 2008 jan. 11, 22:51 
Szevasz Zsolt!
Szerintem még ne is várj nagy tolongást a felajánlások terén, mivel sokan még elsem tudják dönteni milyen nemű madarai vannak. Nekem is lesznek eladók, vagy cserések de egyenlőre egy hímet tudok biztosan ,a többi meg lehet bármi.
Nem utolsó sorban pedig még reménykedhetünk a további szaporulatban.

Jó az elképzelésed a meglévő álomány feljegyzésében és a további szaporulat bejegyzése sem elhanyagolhatók, de ha ez a szűk kör fogja ellátni egymást madárral, hamarosan találkozni fognak a "rokonok", mivel nem sok madár van bejegyezve.
Ezért kellene minél több új vérvonalat behozni a "csicsörkeklubba", ahol már lehetne spekulálni az új vérvonal fentartása érdekében.
Sokat nem értek hozzá, de kihalófélben lévő állományt állítottak vissza pár egyed keresztezésével.( Úgy tudom a gepárdoknál is kritikus volt a helyzet). Szerencsére ez a csicsörkénél még nem világ méretű, csak a klubot "veszélyezteti". Ezért elképzelhetönek tartom ,ha pl. egy testvérpár génjeibe még két génállományt beviszünk , úgy a másiknál is, szerintem nyugodtan tenyészthető tovább az a két utód.De erről talán írjon az, akinek ez is asztala... :roll:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 11, 22:41 
Kedves Csaba !

Üdvözöllek a tagok között!
Tudnivalók mailben mentek!

üdv

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2008 jan. 11, 22:35 
Kedves Zsolt!
Jelentkezni szeretnék a Csicsörke Klubba.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 59  Következő