Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 59  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 11, 22:05 
Szia Csicsörke!
Nincs túl nagy tolongás a felhívásomra..... :cry:
Ha még lehet, akkor 2-3 hímjelöltet lestoppolnék Tőled.
Jelezd, hogy mikor hozhatom el őket!

üdv Zsolt

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 jan. 11, 17:40 
az én őszi-téli szaporulatom (1. pár 2+3 fióka, 2. pár 3 fióka) becsült ivararánya igencsak eltolódott a hímek irányába, sajnos eddig csak egy biztos tojóm van (Redsiskin lestoppolta :) úgyhogy én szerintem majd csak hímeket tudok felajánlani...

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 11, 17:03 
Ottó írta:
...Az ívarmeghatározáshoz szeretnék hozzá szólni. A Zsolt által említett módszer neve ingázás...

szia Ottó!
Esetleg a kanáriknál is kipróbálhatnád ezt a módszert és szívesen fogadnánk a tapasztalataidat e téren :D
tényleg, esetleg a csicsörkéknél is volt már szaporulatod?

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 11, 16:43 
szevasztok!
képzeljétek a dobozkalitos két hónapos fiataljaim egyáltalán nem félnek a kezemtől! sőt, kifejezetten kíváncsiak rá (ezért is nevezem őket emiggyen: Kíváncsi-Karcsi, Kíváncsi-Fáni, Kíváncsi-Árpi :D
a legfurcsább az egészben az, hogy a szüleik pedig kifejezetten tartanak a kezemtől (valószínű sokat voltak előtte fogdosva...)
elöszőr csak a kezemben tartott etetőtálkára ugrottak rá az ifjoncok, aztán már a csupasz kezemet sem kímélték :D ráugrottak az ujjamra is, a körmöm kifejezetten tetszik nekik, szeretik megkocogtatni és a szőröket is szeretik megcibálni az alkaromon :D van olyan, hogy mindhárman a kezemet gyűrik, jó érzés, hogy ilyen bizalmasak irántam...
csináltam pár fotót:
a csíráztatott magokat tartalmazó tálka látványa egyből felcsigázza őket:
Kép

megfigyeltem, mindíg Karcsika az első, ő a legbátrabb:
Kép

van egy sanda gyanum, hogy őt megfogom magamnak tartani...
Kép

a tálka nélküli kezemmel is hamar megbarátkoztak:
Kép

és természetesen Karcsika ugrott rá elöszőr:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 10, 17:52 
Ahogy megírtam és elolvastam a tenyésztési tervemet, rögtön kétségeim is támadtak.
A következő lenne a kérdésem hozzáértőkhöz. A mozambiki csicsörke, mint faj stabilizálásához a hazai tenyésztő gárdán belül vajon milyen szempontok lennének előnyösek?
Hozzávetőleg 5-10 fő csak azok száma, akik komolyabban /legalább 2-3-4 pár/ foglalkoznak ezzel a fajjal jelenleg. A szem előtt lévő állomány így minimum 15, maximum talán 40 pár. Nyilván ezek között is vannak rokon példányok, azonban ennek mértéke és foka nehezen, s csak részben feltérképezhető. Azon gondolkodtam el, hogy biztos, hogy az-e a jó lépés, ha ezen tagság, tenyésztő közösség között a tenyészállomány fejlesztése során arra törekszünk, hogy lehetőleg minél heterogénebb legyen a saját állományunk. Azaz arra, hogy lehetőleg mindenkinek legyen mindenkitől, vagy legalábbis egymástól, minél több helyről madara. Ez esetben ugyanis tulajdonképpen homogenizálnánk a közös állományt a j 2008/2009-es F1 generáció tükrében ugyan a saját állomány nyilván heterogénebb lenne a jelenleginél. Ennek elméletileg az lenne az eredménye, hogy a jövőben egyre nehezebb lenne egymástól teljesen különböző származású egyedek beszerzése a klubon belül, a hazai állományból /pl. vérfrissítés céljából/
Olyan verzió is lehetséges hogy a saját állományban mindenki arra törekedne, hogy lehetőleg "tisztán" saját vérvonalkból építkezzen, fejlessze az állományt. Ez esetben a kb. 10 tenyésztőnél hozzávetőleg elkülönült vérvonalak lennének. Ez a saját tenyészetben előbb -utóbb biztos gondot okozhatna, /esetleg teljesen idegen, külföldi vérvonal behozatala oldhatná meg/ viszont nagyobb variációs lehetőségeket engedne meg a későbbiekben egymás közötti cserére. Nyilván ez csak a probléma néhány generációval történő kitolását jelentené.
Nem tudom sajnos, hogy milyen rokonsági fokig kritikus a párok összeállítása, oldalági , illetve felmenő szerinti kategóriákban. Sajnos nem látom át, hogy a faj hazai populációjának stabilizálása érdekében melyik utat, /vagy esetleg mást/ kellene járnunk.

Mivel nincs ilyen irányú tapasztalatom, / fajmentés hazai állományban/ , s nem rendelkezem elég tudásanyaggal generációkon keresztülivelő genetikai háttérismerettel, ezért kérném, hogy ezirányú véleményeteket, tapasztalatotokat tegyétek közé itt a fórumon.

Külön kérném azokat a fórumozó szakembereket, akik esetleg már találkoztak ezzel a problémakörrel, illetve rendelkeznek ilyen irányú ismeretekkel, hozzászólásukkal legyenek segítségére a mozambiki csicsörke állomány korszerű és megalapozott fejlesztésének a klubon belül!

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 10, 17:06 
No megkezdem a sort, valahogy, még sosem írtam ilyet, tehát bocs, ha nagyon dilettáns. :roll: Majd igyekszem fejlődni.....

Helyzetelemzés
2007 nyarán egy fűtött, 14 nm alapterületű helységben 10 pár csicsörke elhelyezésére alkalmas dobozkalit rendszert alakítottam ki. Méretük változó, átlagosan 90-110 cm hosszú, 50-60 cm magas és 40-50 cm mély a méretük. Ezenkívül 2 db kalitot tartok fenn a fiatalok leválasztására, valamint 12 db kisebbet párok, madarak ideiglenes elkülönítésére. A helységben a téli hőmérséklet 19-20 C fok.

Jelenleg 6 pár mozambiki csicsörkét helyeztem el. Beszerzésük folyamatos volt, különböző helyekről történt. Koruk csak az eladók elmondásából ismert, néhány kivételtől eltekintve. Gyűrű csak 1 madáron van. Ismereteim szerint különféle szülőktől valók, nem testvérek. A párokon kívül 3 db / 2 tojó, 1 hím/ tavaszi fiatalt is sikerült beszereznem, melyek igazolhatóan még vadonbefogott szülőktől származnak.

Az idei tenyész-szezon a próba éve. Az összeállított párok közül idáig 3 pártól vannak fiatalok.

A párok idáigi tevékenysége, szaporulata:

1 pár
1. 4 terméketlen tojás, /még más helyen/
2. 4 tojás, 4 fióka
3. 4 tojás, 4 fióka
Egészséges pár, szépen nevelnek

2 pár
1. 3 termékelten tojás
2. 3 tojás, 1 fióka
3. 3 tojás, 1 fióka
4. 3 tojás, ? fióka
Egészséges pár, bizalmas madarak. A hím aktívan énekel, jó szülő, a tojó jól kotlik, szépen nevel. Számomra ismeretlen okból eddig fészakljanként csak 1 tojás volt termékeny.

3 pár
1. 3 tojás, 1 fióka
2. 3 tojás, ? fióka
Decemberben beszerzett tavalyi pár. Eddig nem költöttek. Nálam első költésük, 3 tojásból 1 magos volt, szépen fel is nevelték a kikelt fiókát.

4 pár
1. 3 terméketlen tojás
2. 3 termékelten tojás
3. 3 termékelten tojás
4. 3 tojás, ? fióka
Látszólag harmonizáló pár, a tojó kicsit ideges természetű, de biztosan kotló. Eddig sajnos termékeny tojást nem produkáltak, ez lesz a szezonban az utolsó próbálkozásuk.

5 pár / decemberben összerakva/
-
Látszólag harmonizálnak, a lágyeleség adagolása után 3 héttel elkezdték a fészket hordani, a hím eteti tojót. Itt a tojó két éves, a hím pedig 2007-es. Kiváncsian várom a következő hetek eseményeit.

6 pár /decemberben összarakva/
-
Fiatal, tavaszi tojó és egy tavalyi hím. Eddig egyik sem volt párbaállítva. Mivel két hete vannak együtt, még nincs különösebb tapasztalat, elfogadják egymást. Kiváncsian várom a fejleményeket.

Azaz ezidáig 3 pártól 11 fióka nevelkedett fel. Természetesen szeretném, ha minél több pártól sikerülne a tenyészidőszak végére fiatalokat nyerni. Ez a generáció képezheti a jövő évi tenyészállomány fejlesztését, megfelelő válogatás, és összeállítás mellett.

Tenyésztési terv 2008

Jelenleg viszonylag átalgos, kommersz tervet állítottam össze, mert elsődleges cél a tenyészetem stabilizálása, mely természetesen megfelelő körültekintéssel kerülne kialakításra. 2008 őszére szeretnék 10 mozambiki csicsörke párt összeállítani. A párok összeállításánál a következő szempontokat szeretném figyelembe venni:

-Lehetőleg különböző vérvonalból származó egyedek legyenek.
-Preferált a 2007-es, 2008-as madarak párbaállítása
-A tenyészetbe állított madarak egészségesek legyenek, megbízható forrásból származzanak, lehetőleg gyűrűzötten, s a lehetőségekhez képest ismert felmenőkkel.
-A friss pároknál kitétel lesz, hogy jó kondícióban lévő, hibamentes, élénk madarakat válasszak.
-A meglévő 6 párból a viszonylagosan biztosan költő, harmonikus párokat megtartanám. A kevésbé harmonizáló párok, melyek esetlegesen a teljes időszak alatt nem nevelnek fiatalokat átgondolásra érdemesek. Egyrészt lehetséges, hogy a decemberben összeállított, nem költő, de harmonizálónak tűnő párok a 2008 –as évben is lehetőséget kapnak. Másrészt lehetséges próbálkozás párcserékkel is, s ennek eredményességének vizsgálata a 2008-as évben. Illetve felmerül megfelelő mennyiségű idei fiatal és megfelelő csere- vásárlási lehetőségek esetén friss párok beállítása a helyükre. Ezirányban még nem tudtam dönteni, a tavasszal szeretném ezzel kapcsolatosan meghozni a döntést, mikorra már nem csak a szaporulat száma, de az ivarok aránya, illetve a most beállított költőpárok teljesítménye is egyértelművé válik.
A döntést természetesen befolyásolják majd az ezévi fiatalok, illetve a csere- és vásárlás lehetőségek is.

A 2008- as évtől tervezem, mint friss egyesületi tag a saját tenyésztésű madarak gyűrűzését, illetve a tenyésztési napló vezetését.

Hosszabb távú célkitűzés, hogy a 10 –es mozambiki csicsörke tenyészetemben legalább 6-8 pár megbízhatóan költsön. Ez lehetővé tenné a szaporulatból frissítésre szolgáló párok kiválasztását, illetve az érdeklődőknek külön vérvonalból származó párok kiadását.

Bár sok eredménnyel nem kecsegtet, de szeretném feltérképezni a mozambiki csicsörke alfajokat. Elkészíteni egy színes ábrákkal, fotókkal illusztrált alfajismertetőt.
Sajnos ennek gyakorlati haszna kétséges, mert számomra legalább is nem ismert a hazai állomány alfaj összetétele. Vélhetőleg az alfajokat a tenyésztők nem azonosították be, ezért keveredésük valószínűsíthető a tenyésztésekben. Amennyiben legalább néhány alfaj pl. S.m. granti vagy a törzsalak elkülönítése lehetséges, úgy a párok összeállításánál az is szempont lenne, hogy azonos alfajból kerüljenek ki az összeállított párok.

Jelenleg tehát a 15 beszerzett mozambiki csicsörke mellett 11 fiatal van, ami összesen 26 db madár. Remélehetőleg a fiatalok száma az elkövetkező hónapban még emelkedni fog. Mivel összesen 20-22 madár / 10-11 pár/ tartását tervezem, ezért számszakilag már megállapítható, hogy „többlettel rendelkezem”. Kérdés már csak az marad, hogy milyen korú és ivarú madarak kerülhetnek cserére illetve eladásra.

Remélem, hogy tavaszra sikerül majd végleges állaspontot kialakítanom, s amennyiben a Klubtársakaknál is egyértelművé válik a cserére, illetve eladásra szánt egyedek jegyzéke, úgy Csicsörke Klubon belül létrehozhatunk egy olyan adatbázist, melynek segítségével minden kedves Klubtag számára biztosítani tudjuk kívánt korú, ivarú mozambiki csicsörkét az állományának fejlesztése céljából.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 9, 23:17 
Ottó írta:
Sziasztok! Az ívarmeghatározáshoz szeretnék hozzá szólni. A Zsolt által említett módszer neve ingázás amit valamikor régen terhes nőknél a gyermek nemének meghatározásához használták, még az ultrahang előtt ha jól tudom 90 százalékos eredménnyel. Nekem vannak mondain galambjaim is ez egy nagytestű későn érő galambfajta. Én náluk alkalmaztam az ingázást 100 százalékos eredménnyel de szerintem egy olyan pici madárkánál mint a mozambiki csicsörke nem biztos hogy működne.
Üdvözlök mindenkit : Hermann Ottó
Mielött megkérdeznétek nem rokonom a híres Herman Ottó.

Szia!
Részletesebben be tudnád mutatni ezt a fajta ivarmeghatározást. Tehát hogy gyakorlatilag hogy kell végezni, milyen eszközökkel, s milyen volt a tapasztalatod vele. Nagyon kiváncsi vagyok!!!!

Hozzászólás 2008 jan. 9, 20:23 
Szia Zsolt!
Nekem tetszik a javaslatod és maximálisan egyet értek.
Sajnos egyelőre szaporulattal nem tudok szolgálni, és cserém sincs.
Amint már tudjátok, most építem a madárházat, és éppen az állomány feltöltésénél tartok. Egyenlőre csak igényem van a csicsörkékre, és egyéb egzotára. Várom is a jelzését, ha van valakinek felesleges madara.
Köszi.

Hozzászólás 2008 jan. 9, 19:35 
Sziasztok! A nevem Hermann Ottó. 15 pár kanárim 2 pár mexikói pirókom 1 pár tűzcsízem 1 pár mozambiki csicsörkém és 1 hím fehérhasú csicsörkém van jelenleg. Az ívarmeghatározáshoz szeretnék hozzá szólni. A Zsolt által említett módszer neve ingázás amit valamikor régen terhes nőknél a gyermek nemének meghatározásához használták, még az ultrahang előtt ha jól tudom 90 százalékos eredménnyel. Nekem vannak mondain galambjaim is ez egy nagytestű későn érő galambfajta. Én náluk alkalmaztam az ingázást 100 százalékos eredménnyel de szerintem egy olyan pici madárkánál mint a mozambiki csicsörke nem biztos hogy működne.
Üdvözlök mindenkit : Hermann Ottó
Mielött megkérdeznétek nem rokonom a híres Herman Ottó.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 9, 13:44 
Kedves Klubtagok!
Alaposan benne vagyunk mozambiki csicsörke tenyészszezonban. A klub célkitűzéseinek megfelelően az alábbi javaslattal élnék felétek! Emlékeztetőül, az lenne az egyik fontos lépés, hogy a lehetőségeitekhez képest fejlesszétek fel állományotokat a 2008-as évben. Kérnélek benneteket, hogy vegyétek számba lehetőségeiteket, s tervezzétek meg a 2008 évi tenyészállományt, mind minőségileg, mind vérvonalilag, mind mennyiségileg.

Fontos lenne, ennek ismeretében, illetve a meglévő ill. várható szaporulat tükrében tisztázódjanak az igényeitek. Próbáljuk meg, hogy a jelzéseitek alapján összegezzük így kb. félidőben, hogy várhatólag kinek milyen beszerzési- ill. csereigénye lenne, valamint várhatólag mennyi és milyen nemű, korú madara válik majd eladóvá. Amennyiben jelzéseitek akár itt, akár emailben megteszitek, igyekszem ezt valamilyen használható és áttekinthető formátumban itt a fórumon, illetve a csicsörkés weboldalamon közzé tenni. Ennek tükrében könnyebbé és összehangolhatóbbá tehetnénk a klubtagok igényeinek kielégítését.

Azért írok már erről félidőben, mert ahogy nálam is, gondolom nálatok is megszaporodtak a külső igénylők érdeklődései. Fontosnak tartanám azonban, hogy mielőtt bárki külsősnek ígéretet tennék, először a klubtagok érdekeit tartsuk szem előtt!
Arra gondoltam tehát, hogy amíg a klubtagság körében nem bonyolódnának le a vásárlások, eladások, cserék, addig ne tegyünk ígéretet szaporulat eladásra külsősöknek. Ez mindannyiunk érdeke lehetne! Természetesen ami eladó madár az összklubtagsági csereberéket, eladásokat-vételeket követően szabadon marad, azzal már bátrabban számolhatna külsősök felé minden klubtag.

Felvetésemre való reagálásotokat várnám!

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 7, 12:07 
karvaly írta:
Csicsörke és rock, ez az élet :)

Szevasssz Karvaly-komám!!! örülök, hogy Te is idetaláltál :D Boldog Új Évet! köszi, persze, nagyon szívesen kinéznék majd hozzátok az új fotóaparátommal és a fiadat is szívesen meghallgatnám, hogy zúzza a rockot 8) majd összekoordináljuk.

Hozzászólás 2008 jan. 5, 23:33 
Üdv a topikgazdának:)
majd rád is rádnézek esztán:)
Szuperek a képeid, ha meguntad a kőbányai madarak fotózását, jöhetsz az enyimékre is:)
és még a fiaimmal is tekerhetsz egyet a gitárokon:)
Csicsörke és rock, ez az élet:)
no röppentem
karvaly

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 4, 19:21 
adamkaka írta:
Hol lehet eladnivalót licitre tenni?

Mire gondolsz? Festményeket az aukciós házban, zoknit a piacon, de ott lefelé megy a licit :lol:

Hozzászólás 2008 jan. 4, 19:17 
Hol lehet eladnivalót licitre tenni?

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 4, 14:02 
maggot írta:
...A levelem óta szerencsére már csicsörketartónak mondhatom magam...

üdv a klubban Jani és gratula az új mozambiki szerzeményeidhez! :D
esetleg az említett Dr. Bodrogközy Zoltánnak is felhívhatnád a figyelmét a klubbunkra... :roll:
ja és BÚÉK Néked és minden klubtársnak! :D

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 4, 13:55 
Hello-szia-szevasztok!
BÚÉK Mindegykinek! :D
Visszatértem a szabiról sok szép díszmadarász élménnyel feltöltődve :D
Ráadásul a Jézuska is meglepett egy CANON Powershot A720 IS digitális fényképezőgéppel (8,0 megapixel, 6-szoros optikai zoom, képstabilizátor) aminek nagyon örültem :D Még ki kell tanulnom rendesen a ketyerét, de azért persze már csináltam vele pár mozcsi-képet:
Álfék decemberi fiókái 28-án hagyták el a fészküket:
Kép

Nyolcaska már 27-én kikalandozott a fészekből egy kis időre, de aztán hamar visszament még egy napot fészkelődni:)
Kép

Alf, az idén immáron nyolcszoros örömapa:
Kép

Alfék a novemberi fiatalokkal:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 2, 14:00 
Gratulálok!
Ezek jó előjelek!
:lol:

IDRE tag
Valódi név: Tőgye János

Hozzászólás 2008 jan. 2, 13:48 
Szia Díszmadár!

Köszönöm a lehetőséget a tagságra. A levelem óta szerencsére már csiscsörketartónak mondhatom magam, kaptam egy hímet (2007 márciusi) és kölcsönben van nálam egy tojó (2006 májusi), Dr. Bodrogközy Zoltán madara. Egy 80X90X60-as dobozkalitban helyeztem el őket. A hím rendszeresen etetgeti a tojót és gyakran fészekanyaggal a csőrében deríti fel a terepet.

Üdv:
Tőgye Jani

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 jan. 2, 12:45 
Üdvözlöm maggot- ot a Csicsörke Klubban. Elnézést tőle, csak most vettem észre privát üzenetét.
Tudnivalók mailben mentek!

Boldog új évet minden kedves klubtagnak!

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 dec. 24, 18:09 
Minden kedves csicsörkésnek és csicsörkének boldog karácsonyt kívánok!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 59  Következő