Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 59  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2007 nov. 30, 13:44 
Szia Zoltán! A tűzcsízekről magyarnyelvű szakirodalom szinte nincs, és hazai tenyésztők se publikálnak sűrűn. Néhány tanács az induláshoz : a madarak költése ősztől tavaszig tart, tanácsos külön párba költetni, jóminőségű speciális táplálék (siskin extra, Blatner siskin 1/A) a költés idején négermaggal dúsítva, és csíráztatva. A csízfélék és csicsörke félék nemigazán alkalmasak csoprtos tartásra tenyésztésre, de lehtnek egyedek amik megtűrik egymást (szürkecsicsörke , magelláncsíz, kiskub pinty) ezek saját tapasztalatok. Az idén már nemigen leszek gépközelbe, de a 06306062681-es számon elérhető vagyokl. üdv:KL

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 30, 13:31 
Szeretném megköszönni a készülő honlaphoz nyújtott segítséget:
Csicsörkének: a szakmai cikkeket és fotókat
Papp Lászlónak: a képeket
Kerek Lacinak a szakmai cikkeket
Kónya Zsoltnak: a fotókat

Várok bárkitől bármilyen csicsörkékhez kapcsolódó tenyésztői tapasztalatot, cikket, anyagot, fotót!
előre is köszi!!!

Hozzászólás 2007 nov. 30, 13:12 
Szia Péter!

Meg fogsz lepődni, de kb. 20-éve nincs egy madaram se!!
Most újra szeretnék foglakozni vele, és fogok is!
Ha a röpdéim elkészülnek kb. január vége, jöhetnek a madarak!
A röpde beltéri lesz (fűthető) és kapcsolódik hozzá ablakon át egy külső röpde is.
A lakók, Csicsörke, Tűzpinty, és pótmamának sirályka, ez a terv. Persze ahogy ismerem magam nincs kizárva, más egzota sem.
Annak idején nem volt lehetőség nemesebb fajokhoz, való hozzájutásához, ezért most sokat kell tájékozódnom ezekről. A tűzpintyekről szeretnék valami irodalmat találni, eddig még nem sikerült.
Szívesen fogadok minden véleményt, tapasztalatot, tanácsot.
Érdekelne melyik fajokat, lehetne volierben együtt tartani, veszekedés nélkül, stb.
Üdv: z2

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 nov. 30, 12:30 
Ajánlom figyelmetekbe.......Kincses Ajtay Mária " Mérgező Növények " c. művét....
ugyan ez a könyv nem tartalmazza a szobanövényeket, de elgondolkodtató dolgokat viszont igen.....
[/quote]

....ime a könyv.....

Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2007 nov. 30, 12:43-kor.

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2007 nov. 30, 9:48 
zozimo2 írta:
...Sajnos nem egyértelműek ezek a tájékoztatások, főleg nem madártani szempontból...

Szervusz Zoltán!
köszi szépen :D
egy jó hír: a Petra nevű legidősebb tenyésztojóm tegnap letojta a másodköltésének első tojását :!:
tényleg még nem is kérdeztem, hogy Te milyen madarakkal foglalkozol? Esetleg csicsörkés tapasztalatok :?:

Hozzászólás 2007 nov. 29, 21:00 
Szia Péter!

Sajnos nem egyértelműek ezek a tájékoztatások, főleg nem madártani szempontból. A széntabletta jó megoldásnak tűnik.
Szépek a csicsörkéid!

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 29, 20:41 
zozimo2 írta:
"A fikuszok is mérgező tejnedvet tartalmaznak, ebbe az összes fikusz bele tartozik a legkisebbtől a legnagyobbig."

Hello Zozimo2!
az idézet így folytatódik, hogy "Szintén bőrkiütést okoz. Ha megtörténik a baj, azonnal mossuk le bő hideg vízzel, és ha kell, mutassuk meg egy orvosnak."
http://www.vital.hu/themes/sick/child2.htm?page=0%2C1

ahogy nézelődtem a neten, inkább úgy találtam, hogy a Ficus elastica
a veszélyesebbik fajta:
Kép
http://www.novenykatalogus.hu/noveny/ficus_elastica/?nid=3456&sid=
"A kétszikű szobafikusz hatalmas bőrnemű levelében, valamint szárában tejnedv "csörgedez", ami gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz. Ha a kíváncsi gyermeknek sikerült átrágnia magát a tenyérnyi, zöld leveleken, esetleg a kemény, fás szárral is megbirkózott netalán le is nyelte , akkor a következő tünetekkel számolhatunk: erős hasfájás, hasmenés, valamint hányás. Nagymennyiség elfogyasztása után fulladás is felléphet.
Ellátás: A mérgezést követően haladéktalanul adjunk sok vizet és aktív szenet a gyermeknek, majd hívjuk ki az orvost."
(juteszembe én mindíg rakok a csicsörkéknek szánt folyami aprókavicshoz darabolt széntablettát is, sose lehessen aztat tudni... :wink:
Ez a szakkönyv is ezt a vastaglevelű szobafikusz fajtát emlegeti:
http://antsz.hu/okk/okbi/kiadv/mergnovenyek.pdf
"Szobai fikusz (Ficus ellastica) ficint tartalmaz, amely károsítja a vesét és a hugyutakat, ugyanakkor fokozott vizelést okoz a vese koncentráló képességének csökkentésével."

Hozzászólás 2007 nov. 29, 18:35 
Szia Péter!

Örülök, hogy nem volt problémád a mérgező növényekkel.
Azért ne vegyél mérget a csüngőágú fikuszra, hogy nem mérgező!
"A fikuszok is mérgező tejnedvet tartalmaznak, ebbe az összes fikusz bele tartozik a legkisebbtől a legnagyobbig."
http://viragcenter.hu/index.php?option= ... &Itemid=44
A papagájoknál lehet inkább probléma, mert meg tudják rágcsálni!
Sokszor nem tudni miért hullott el egy madárka, ez is lehet egy ok a sokkőzül.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 29, 15:44 
LÉPJ BE TE IS A CSICSÖRKE KLUBBA!

MI EZ? MIÉRT?

IDRE- Csicsörke Klub

A Csicsörke Klub célkitűzései

Az IDRE belül szükségesnek tartom egy kizárólag a Serinus /csicsörke/ fajokhoz kapcsolódó Klub létrehozását. Más afrikai egzótákhoz hasonlóan a csicsörkék tartása és tenyésztése is rendkívüli módon visszaszorult Magyarországon. Véleményem szerint méltatlanul, de talán sosem tartoztak a gyakori tenyésztett fajok közé.
Az ehhez a fajcsoporthoz kapcsolódó információ is rendkívül kevés lelhető fel, a csicsörkét tartani, tenyészteni szándékozóknak igen kevés lehetőségük van tájékozódni, tapasztalatot gyűjteni. Fontosnak tartom, hogy a meglévő szakmai háttéranyag mellett, képződjön és halmozódjon fel egy mindenki számára hasznos ismeretanyag egyrészt a csicsörke fajokról, azok természetesen élőhelyén megfigyelhető magatartásformákról, a fajismeret elmélyítése céljából. Mondhatjuk, a csicsörkék tenyésztését illetően sötétben tapogatózunk, de legalábbis félhomályban. Sikeres tenyésztésükhöz a megfelelő egyedszám mellett, a tudás- és ismeretanyagot is bővíteni szükséges. Másrészt kiemelt fontosságúnak értékelem a tenyésztési tapasztalatok rögzítését, dokumentálását és közzétételét a klub tagjai számára és aktív részvételével. Remények szerint ez a folyamat sor segíti a hazai csicsörke tenyészállomány megerősödését és fejlődését.
A Klub egyrészt szolgálná azt a célt, hogy a jelenleg csicsörketartók, -tenyésztők /leginkább mozambiki csicsörke/ egymásra találhassanak, tapasztalatot cserélhessenek. A hazai tenyészállomány stabilizálása érdekében szeretném megkönnyíteni az egymás közötti kommunikációt, a további tenyészpárok összeállításához a szaporulatcserét is.
1. Első lépésben azt tartanám üdvözítőnek, ha tenyésztőknél jelentkező szaporulat „jó kezekbe”, azaz más komolyabb tenyészőkhöz kerülne, az állomány növelése, és stabilizálása érdekében.
2. Természetesen nem csak a meglévő tenyésztők információ áramlását szeretném elősegíteni, hanem fontosnak a tartom, hogy az IDRE tagságán belül is mind több csicsörkék felé elkötelezett tagtársat verbuváljunk. Ez mintegy második lépcsőként növelhetné a hazai állományt.
3. Néhány év múlva, mikorra várhatólag legalább a mozambiki csicsörke állománya stabilizálódik, tartanám előnyösnek, hogy a szaporulat „kiléphessen” a nagyközönség felé is.

A Csicsörke Klub fórumának „gondozását” természetesen vállalom, mint témagazda. Napi rendszerességgel történnének a válaszadások, olyan szellemben, hogy minél többet kedvet- és segítséget kapjanak a csicsörkék tartásához, tenyésztéséhez.

A kitűzött célok elősegítésének kiváló színtere lenne egy csicsörkékkel foglalkozó weboldal kialakítása. Ennek tervezett tartalmi vázlata:

* csicsörkék általános bemutatása,
* rendszertani ismeretek,
* fajismertetők, leírások,
* a fajok természetes élőhelyének és életmódjának bemutatása,
* fotógalériák, multimédiás háttéranyagok megjelenítése /videó, hang/
* szakirodalmi ajánlások, tenyésztői profilok, tenyésztői szakmai cikkek
* tenyésztői adatbázis lértehozása, napra kész adatokkal, információkkal, elérhetőségekkel,
* tudományos háttérismeretek fordítása, közlése.
* hírlevél

Azzal a kéréssel fordulok minden csicsörke tartóhoz, tenyésztőhöz, hogy amennyiben rendelekezik csicsörke fotóval, szakmai cikkel, tenyésztői tapasztalattal, akkor azt jutassa el hozzám, hogy a készülő honlapot gazdagíthassam vele. /máris köszönöm Péternek és Lacinak az eddigi segítséget!/

A honlap remélem hamarosan elkészül, legalábbis annyira, hogy publikálható legyen. Kész remélem sosem lesz :lol:
Mindenképpen úgy tervezem, hogy aki belép, s tagja lesz a Csicsörke Klubnak, az kap egy kulcsot a honlapon lévő titkos kapuhoz, amin keresztül hozzáférhet a Klub belső információs anyagához, és rengeteg plussz információs anyaghoz!

A Csicsörke Tenyésztők Európia Szövetségével /ESSB/ való együttműködés kiszélesítése, szakmai kapcsolattartás kiemelt feladatként jelentkezne.

Szeretnénk kapcsolódni az IDRE által rendezett programokhoz. A lehetséges kapcsolódási pontok:
- Szakmai előadások készítése csicsörkékhez kapcsolódóan
- Kiállításokon való részvétel a lehetőségek függvényében
- A Csicsörke Klub munkájának, tevékenységének, eredményeinek közlése az IDRE tagsággal.

NE TÉTOVÁZZ! JELENTKEZZ!

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2007 nov. 29, 15:06 
Sziasztok,

Hegedűs Zsolt kezdeményezésére megalakítjuk Rizspintyhez hasonlóan az "IDRE Csicsörke klub"-ot is.
Hajrá...
:08:

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ckuzmos 2007 nov. 29, 16:14-kor.

Hozzászólás 2007 nov. 29, 14:06 
Sziasztok !

Egyszer talán egy éve, vagy már több ideje a Papagáj online oldalon foglalkoztam a mérgező növényekkel :

A mérgezést több fokozatra bonthatjuk, csak felszínesen öszefoglalva:

- kellemetlen környezet kialakulása révén (füst, folyadék párolgás, érintés stb.), léguti irritáció, börfelületi irritáció léphet fel.
- mérgező növény ( itt a gyógynövényeket is figyelembe kell venni)fogyaasztása, rágcsálása révén enyhe tünetekkel járó mérgezés, mely idővel lebomlik, kiürűl.
- ugyanezen okból méreg felhalmozódás a szervezetben, pl nehézfémek,festékanyagok lerakodása. Lassú, de biztos pusztulást okoz.
- intenzív növények által előállított mérgező anyagok hatásai görcsös tüdő, szívműködést leállító kimúlást is okozhat.

A mérgező anyagokat ne emberi léptékkel mérjétek, hanem a testsúly / kgr-ra eső méreganyag mennyiséget vegyétek figyelembe.
Én is tartok bent a volierben pl: buxust ami mérgező, de a benn lévő madárállomány nem rágja, viszont a hullámosok kimúltak tőle.

Ha nem csipkedi a madár, vagy csak ritkán, akkor tarthatjuk a növényeket közöttük, de akkor is kerűlni kell a 3 - 4 jelzésű mérgező növényeket.
Az a tábla jól kimutatja a mérgező mivoltukat.
Aztán vannak olyan madár fajok, melyek a növényekből származó mérgező anyagokat lebontják, de az F1 - F2 egzoták nem tartoznak közéjük.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 29, 12:09 
zozimo2 írta:
...szobanövényekkel teszik otthonossá a röpdét.
Evvel nincs baj, csak vannak mérgező növények...

Üdv Z2!
Természetesen utána kell nézni annak, hogy a madarakhoz betett dísznövény mérgező-é. Tudtommal a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) nem mérgező:
http://www.kertpont.hu/index.php3?menu=rtermek&t_id=120
Ezt alátámasztja a saját megfigyelésem is, ugyanis immáron 2 éve élnek egészségben a röpdés csicsörkéim a csüngőágú fikusz ágai között, néhanapján megcsipkedik annak leveleit, mintegy jelezve ezzel megnőtt zöldeleségszükségletüket:
Kép

Például ebben az angolnyelvű táblázatban a mérgező dísznövényeket a tudományos névük alapján lehet megtalálni:
http://www.plantsciences.ucdavis.edu/ce/king/PoisPlant/Tox-COM.htm
(A ficusok esetében ez a táblázat esetleges bőrkiütést, bőrirritációt emleget az emberek esetében (tejnedv), ami szappanos vízzel könnyen orvosolható...)

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 28, 23:04 
Ezek a csicsörkék igen jó botanikusok. :lol:
A salátát, répalevelet, spenótlevelet pillanatok alatt szétcsipegetik. A Ficus benjamicahoz viszont még egyik sem nyúlt hozzá, egy picit se.

Hozzászólás 2007 nov. 28, 21:24 
Igen mind az 1ooo Ficus faj többé - kevésbé mérgező, főleg a tejnedv a levelekben és szárakban, ágakban, általában a termésük ehetők. ( Ficus altassíma, bengalensis, glomerata, pandurata, elastica, benjaminii, religiosa, sycomorus carica. stb..) A caricanak a termése ehető, ez a számunkra is nagyon izletes füge.

Hozzászólás 2007 nov. 28, 21:15 
Üdvözöllek benneteket!
Meglepődve figyelgetem, és több tenyésztőnél is láttam a képeken, hogy szobanövényekkel teszik otthonossá a röpdét.
Evvel nincs baj, csak vannak mérgező növények, mint pl. a Fikus.
Általában gyerekekre veszélyes, ők rágcsálják!
A madarak eszik e?? Egy letört ágból a nedv kifolyik .... ott lehet gond!!

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 28, 15:00 
Kónya Zsolt írta:
...én még az újnak vagy az idegesebbnek még a fészkét is eltakarom egy fatostlemezzel, hogy nyugodtabban tudjon ülni...

az én szobai röpdém az pont a nappali bejárata mellett van, ráadásul a fészket is csak a bejárat felöli rácsozatra tudtam kényelmesen felszerelni. szóval van egy kis forgalom a fészek mellett a nappaliba történő ki-be járkálás miatt, de ezt már megszokta a röpdés párom (2 év alatt 9 fióka ezen a fészekhelyen!), deazért egy futónövényt megfuttatok a fészek mellett némi takarás végett :wink:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 28, 14:33 
Díszmadár írta:
...A negyedik kicsit elmaradt a társaitól...

Ez igen, ügyes húzás volt, gratulálok pótpapa :D

ma reggel a Monáéknál mindhárom fióka a fészek szélén trónolt:
Kép

Kép

Kép
(van egy gyanúm, hogy 1hím+2tojó... :roll:

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 28, 0:01 
Nálam is szeretik, ha kicsit takarásban van a fészek. Én a kertben megmetszettem az örökzöldeket, s azzal takartam.

Kép

Kép

Hozzászólás 2007 nov. 27, 21:23 
Szevasztok!
Hogy én "is" mentsem magam a piszkálódás alól, bevallom én még az újnak vagy az idegesebbnek még a fészkét is eltakarom egy fatostlemezzel, hogy nyugodtabban tudjon ülni stb. De ez olyan pár amelyik ha etetéskor a fejefelett emelem ki az etetőt akkoris csak rámnéz és nyugodtan, folytatja tovább a kotlást, míg a másik pár már ha az ajtaját kinyitom leszáll a fészekről. Sajnos ezt csak tavaly tapasztaltam, :26: de ma ismét összeengedtem őket és már kezték is a fészket hordani.Ismét dúl a szerelem. :27:
Díszmadárnak.:-Madárbaráti cselekedet. Gratulálok. :31:

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 27, 18:44 
Korábban írtam, hogy van egy 4-es fészekaljam, amiből 3 fióka már kirepült. A negyedik kicsit elmaradt a társaitól. Miután kirepült a 3 nagyobb, akkor láttam, hogy a kicsi nagyon elhagyta magát, valószínűleg nem jutott elég kajához a nagytesóktól. Kivettem, s láttam, hogy a begye teljesen üres.
Három napig naponta 4-5x kivettem, s megettem, megitattam, majd visszatettem a fészekbe. 3 nap után már úgy megerősödött, hogy kiül a fészek szélére. A mai napon már láttam, hogy a szülők etetik, s hangosan kér is. Az ellenőrzéskor már tele volt a begye, nem volt szükség a pótpapára.
A szülők teljesen békésen viselték a napi 4-5x-i pakolászását.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 59  Következő