Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 59  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2007 nov. 22, 16:41 
Kónya Zsolt írta:
Gratula az új madárkádhoz!

Köszi Zsolt! És nálad mi újság a mozcsiknál?

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 nov. 21, 20:16 
Igen IDRÉSÉ a :48: miénk az üröm :95:

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 21, 20:04 
eszterolajos írta:
Már elkeltek, elvitték az orrom elől az összeset.

Öröm az ürömben, hogy legalább IDRE tag volt a tettes :lol:

Csicsörke: Gratulálok az első őszi babához!

Nálam is a héten repül ki a 4-es fészekalj, ha jól számolom.
Az másik párnál megint csak egy fióka lesz, a másik két tojást ma vettem ki, sajnos nem voltak jók. :95:
A 3-as párnál3 tojáson ül a tojó, a friss 4-es pár tojója pedig mára tojt egy tojást.
:97:

Hozzászólás 2007 nov. 21, 19:07 
Már elkeltek, elvitték az orrom elől az összeset.

Valódi név: Bányai Norbert

Hozzászólás 2007 nov. 21, 19:01 
Sziasztok.
Egy forumon láttam eladó Mozabikiket:) Gyöngy András Tel:20 4343 704

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 nov. 21, 18:45 
Sziasztok!

Csicsörke, nagyon aranyos ez a kis mérges szemű szőrpamacs :D
Ő akkor Egyeske vagy lesz rendes neve is? :wink:

Kérdezni szeretnék: a fészek így spárgával körbefonva lett vásárolva, vagy te találtad ki? (Már régebben is láttam nálad ezt a megoldást, csak akkor a fészken belül) Mi célból- hogy így kívülre van téve? (Szigetelés?) Aztán a fészek előtti rúdon látok valami hengerfélét látok. Az körömkoptató gyanánt van odahelyezve vagy hogy a picik könnyebben kapaszkodhassanak?

Sok kis csicsörkét kívánok nektek! :wink:

Üdv: Gabesz

Hozzászólás 2007 nov. 21, 18:21 
Szevasz Csicsörke!
Gratula az új madárkádhoz! :31:

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 21, 13:56 
:17: :44:

Hozzászólás 2007 nov. 21, 12:33 
Neki is remek sérója van! :-)
:31:

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 21, 12:17 
tévedtem, már ma reggel kirepült a fészekből az egyik mozambiki csicsörke fiókám két hetes korában (meglepően korán! nemhiába, a napi 12-14 db lisztkukactól nőnek mint a bolondgomba :wink:
Előszőr csak a fészek széléről szemlélte a külvilágot, aztán vette a bátorságát és átrepülte a 120 cm-es röpdét! azért nagy teljesítmény ez egy ilyen vagány kis mozcsicsitől 8)
Kép

Kép

Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 20, 19:10 
jó hír, gratula :!:
nálam pedig a hét második felében fészekelhagyás várható a 2-fiókás fészekaljnál.
jameg köszönjük a szürcsis cikket :lol:

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 19, 20:27 
Mára kikelt az első fióka az egyik páromnál. Ez a második költésük ősszel. Ők neveltek elsőre 1 fiatalt.

Hozzászólás 2007 nov. 18, 21:49 
köszi a kiegésztést....

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 18, 21:07 
A fordítás miatt ne dicsérjetek annyira. Az eredeti angolban annyi volt a nyelvi humor, hogy csak na. A fordítás csak gyenge utánzata az eredetinek.
Épp az tetszett meg benne, hogy nem a szokványos felépítésű, és stílusú fajismertető. Szerintem sokkal élvezetesebb, mint a hagyományos, standard leírások. A humoros stílus ellenére minden információt tartalmaz ami fontos, de hangvétele könnyed, olvasmányos, vicces, s kedvet csinál a madarászathoz, csicsörke tartáshoz.
A kákapintyet nevét is azért írtam le tükörfordításban, mert egy szójáték része volt. Márminthogy a Gonosz Vörös Csillagost, mint politikai asszociációt használta a mondatban. A "gonosz kákapinty" fordítás itt nem nyert volna értelmet. :lol:
Sajnos szerzőként csak annyi volt feltüntetve, hogy Clifton Aviary....

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 nov. 18, 16:00 
Sziasztok!

Díszmadár, nagyon tetszett a fordítás! A szövegből pedig a "Bendigo ivarmeghatározó módszer" kapott meg a legjobban :wink: Ezt a módszert lehetne a kanáriknál is alkalmazni! Mert van eset, hogy egy új madár az új környezet miatt nem hajlandó "kifütyülni", hogy ő melyik nemhez is tartozik, míg a Bendigo módszerrel egyből kitűnne! Csibikém ugyanígy segített megállapítani egy 8 hónapos "halkszavú" kétes nemű kanárim ivarát :lol: .

Hozzászólás 2007 nov. 17, 18:01 
Szia Zsolt !

Ez egy igazi jó jellemzés a szürke csicsőrkéről akárki is írta ( tedd azért fel a nevét is a szerzőnek) Ha lehet a fordításban elsőnek a kákapinyt megnevezést használd, és zárójelbe a Vörös Csillagos pinty elnevezést, mert sokakat megzavarhat ez a más földrészen használt alternatív név, már így is gubancot okozott a nemrég megjelent könyvben a nálunk nem használatos faj elnevezések használata.
Tényleg szépen és élesen dalol ez a faj.... én naponta szoktam hallani, bár míóta elpusztult a tojó csendesebbé vált a hím is.
A fordításod nagyon élvezetes, köszönjük....

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 16, 23:35 
Hát ezzel nem bírok várni! :twisted:
Lefordítottam egy cikket a szürke csicsörkéről, olvassátok:

Szürke csicsörke
Clifton finch Aviaries- fordította -diszmadar-

Ha éppen a Nilus partján heverészel Dél-Szudánban, vagy Észak-Zaire, Etiópia vagy Uganda nyitott erdőségeiben terpeszkedsz, nehéz lesz rávenni arra, hogy figyeld meg jobban azokat apró szürke kis madarakat, melyek épp körülötted repkednek. A figyelmedet inkább az aranyhátú verebek, vagy az aranymellű asztrildok, a körülötted szemtelenkedő pillangópintyek fogják lekötni, s elszalasztod szegény öreg szürke csicsörkét. Ez bocsánatos bűn, de csak akkor követheted el, ha nem tenyészidőszakban voltál az említett helyszínek egyikén. Színeivel ugyan nem hívja fel magára a figyelmet, azonban udvarló énekét halva meghökkensz majd!
A szürke csicsörke éneke a madártartók által tartott fajok közül az egyik legdallamosabb. Aki először hallja, az alig hiszi, hogy egy ilyen kis apró szürke tollcsomóból szól!
Nézzük csak, ki is ennek a varázslatos hangnak a tulajdonosa?
A szürke csicsörkének 3 elismert alfaja van. Ha valaki ragaszkodik a tudományossághoz, akkor ide is írom őket: a S. l. leucopygius, a S.l. pallens és a S.l. riggenbachi.
Ez a faj is szenved attól a szindrómától, hogyha egy faj nem elég színes vagy feltűnő akkor hamarosan eltűnik a madártartók kalitkáiból, s nehéz rátalálni újra. Jó példa erre az ezüstcsőrű pinty esete, mely lassan visszatér néhány elkötelezett tenyésztő révén a tartott fajok közé.
Először a Sydney Bird Dealership-ben találkoztam a szürke csicsörkével és vettem egyet belőlük, mert szinte sokkolt a gould amandinákhoz képesti egyszerű megjelenésük. Az unokatestvérükkel, a mozambiki csicsörkével összehasonlítva, nagyon kis jellegtelen teremtmény, az árából azonban jelentékeny összeget engedtek, így hát megvettem.
A kezdeti idők kemények voltak, mert nehéz volt számára hasonló alacsony áron párt találni. Nem győztem ecsetelni az eladóknak, hogy egy ilyen jellegtelen madárért, aminek még rendes színei sincsenek, nem kérhetnek olyan árat mint egy szép sárga mozambiki csicsörkéért.
A szürke csicsörke körülbelül 11 cm-es, a nemek egyformák. Néhány szerző kijelenti, hogy fejméretük különböző, máshogy is viselkednek, és a hímeknek egy fehér folt van az álluk alatt, de nekem egyik sem tűnt fel az ausztrália madárházakban tartott példányokon. A legegyszerűbb, ha tollvizsgálatot rendelsz, néhány éven belül meg is érkezik a válasz a madarad nemét illetően, sok találgatással és hibával.
El kell ismernem, van egy titkos fegyverem a szürke csicsörke ivarmeghatározásában. Mégpedig egy 1 lábú hím szürke csicsörke alakjában. Ezt a hímet egy madárkereskedő adta nekem Sydneyben, a lábát rágubancolódott vatta miatt veszítette el. Amikor szeretnék új szürke csicsörkét vásárolni, akkor a kiválasztott madarat ezzel a hímmel közös kalitkába helyezem, s ő pár másodpercen belül elmondja nekem, hogy jövevény tojó-e vagy hím. Ha a kiszemelt egyed tojó, azt onnan tudtuk meg, hogy azonnal énekelni kezdett neki, teljes magasságában kinyújtózik, s a tojó mellé lopózik oldalról. A lábhiánya azonban akadályozza, s a nagy hevületben lecsúszik a tojóról és a kalitka alján kötnek ki, egy sikító kupacban. Voltam olyan bolond s betettem egy másik hímet, azonnal ki kellett kapnom szegényt, mielőtt széttépte volna. Ezután Bendigo nevű madarunk, -a nagy ivarmeghatározó- ahogy más hím madár került a közelébe, azonnal elváltoztatta fütyülését, magasabb frekvenciára váltott és összecsapott szárnyakkal futásnak eredt. /na jó, egylábon szökdécselésnek!/ Ha azt hinnéd, hogy ez csak üres fecsegés, akkor elmondanám, hogy elvégeztettük az ivarmeghatározást 4 pár madarunknál, amelyek Bendigónál jártak és 100 %-san pontos volt! Ezek után pluszba bevizsgáltattuk az összes párunkat ugyanezt bizonítandó.
A szürke csicsörke számára tökéletesen megfelel a pintykeverék, csak elrontani lehet a különféle márkás keverékekkel, melyek iránt meglehetősen nagy vonzalmat mutatnak. Ez megerősítette bennem, hogy tőlem csak alkalmanként kapjanak ilyet ajándékba. A faszén, a gritt és a szépia mindig legyen számukra elérhető, csakúgy mint a friss víz. Tenyészidőszakban 8-12 db liszkukacot is adhatunk nekik, de nem mutatnak irántuk túlzott érdeklődést azon kívül. Bármikor adhatunk nekik zöldeleséget, fűféléket, különösen mikor fiókákat nevelnek. Amúgy adjunk nekik gyári vitaminrudat is, amit imádnak ficlikbe csákányozni csőrükkel. Csíráztatott magokat is etethetünk velük, melyhez lágyeleséget is keverhetünk. A libanoni import uborkát ugyancsak kedvelik.
Nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy igazi pár szürke csicsörkére szert tegyél, akik még fészket rakni is hajlandóak ráadásul. Ausztráliában némely pár télen kezd fészket rakni, míg a többség tavasszal és nyáron.
Az én párjaim természesen mindig a hideg téli hónapokban raktak fészket, s a legnagyobb fagyban nevelték fel őket, pedig csak 10 perc kocsikázásra lakom attól a barátomtól, akinél mindig tavasszal és nyáron költenek a szürke csicsörkék.
A tenyészidőszak alatt a szürke csicsörke agresszivitása legendás, bármely pintyféle megismerkedhet vele ha fészkük közelébe téved. Olvastam már ezt más madárfajokról is, csak még nem találkoztam ilyennel a nálam lévő madarak között.
Annyire félénknek láttam őket a közös röpdében, mint akik képtelenek lesznek szaporodásra egy olyan röpdében, ahol más madarak is vannak. A költőpárjaim egy kisméretű röpdében vannak elhelyezve. Az ártalmatlanság egy olyan szó, amit szabadon használhatnék az esetükben, ha nem kezdenének költeni néha. Csak javasolni tudom, hogy ellenőrizd ilyenkor, nem kínozzák-e őket a többi volierlakó madarak- egyszer volt egy párom amelyik ’félt’ egy gonosz, Vörös Csillagos Pintytől /kákapinty a ford./
Fészke változatos szerkezetű lehet, lószőrt, apró tollakat, kókuszrostot, fűszálakat is felhasznál a szép kis csésze kialakításához, de előfordul, hogy csak egy kis csomó vattát hord egy foltba és azt rendezi csésze alakba. Ha már a vattáról beszélünk, -ami hazai termék- elég változatos a fészkelőanyagok listája, amelyek kevésbé valószínű, hogy rágubancolódnak a lábukra, csak azok sajnos izraeli gyármányok, nem hazai termékek.
Két- három kicsi fehéres színű tojást rak, alkalmanként barnás, lilás foltokkal, ugyanezt a normát teljesítette a páromnál mindkét tojó. Odaadó szülők, általában bármelyik fiókával elboldogulnak amelyik tátog. Ezt mutaja az is, hogy a tenyészidőszakon kívül jelentősen csökken az elhullás, a vérfoltok száma és mennyisége. Ennek a jelenségnek egy másik manifesztálódása, amit csak úgy hívunk: „dülledt szemű” csicsörke. Ezzel olyan fiókáknál találkozunk akik teljesen normálisnak tűnnek, kivéve hogy a szemük, mint egy öreg autó fényszórója, megduzzadt és hatalmasra nőtt. Ezek a fiókák eleinte pont úgy növekednek mint normális társaik, de azonnal elpusztulnak, ahogy elhagyják a fészket. Sokan ezt a beltenyésztés egyenes következményének tekintik, sajnos azonban ehhez túl sok a mostanság árult, költőpárként ajánlott szürkecsicsörke viseli ezt a jellemvonást.
A fiatalokat a szüleik sokkal tovább tolerálják, mint más szürke csicsörkéket. Csak egész kis agresziónak voltam szemtanúja és csak akkor, ha függetlenedő ifjak a madárházban voltak az idő alatt, amikor a szülők már a második fészakaljat gondozták. Mindazonáltal ha ezek a fiatalok el kezdtek volna énekelni, minden másképp történt volna.
Sok pintyfélével tartottam őket együtt, és sosem találkoztam az agresszió semmilyen formájával más fajok irányába, legalábbis olyan agresszióval, aminek elszenvedői voltak, s nem támadók- nem szeretik a rokonaikat.
Ha nem távolítod el a szürke színt, amit a csicsörkéd visel a közös röpdéből, az messze legrosszabb amit a volier többi lakójával tehetsz. Ha esetleg mérges vagy valamelyik szép színes pintyedre, ezek a fickók eltávolítják a gyűjteményedből! Csak meg kell várnod a tenyészidőszakuk kezdetét, és a társaid neked szegezik a kérdést: Jééé, nem is tudtam, tartottál kanárikat?
Vagy lehet, hogy így: Milyen fajta kanári énekel ilyen szépen?
Na ez az az időszaka az évnek, amikor a szürke csicsörke megmutatja igazi valóját. A látogatóknak leesik az álla, amikor szemtanúi lesznek a gyönyörű ének forrásának, és már készülnek a megjegyzéssel: Milyen kis csúnyák ezek!- amikor válaszolok nekik: Melyik kanári? Nos, mindegyik, olyan mélyről, benntről szólnak…..
Tartsd a hímjeidet egymással szomszédos kalitkákban, állandóan egymást akarják majd énekükkel felülmúlni, micsoda élvezet ez a hideg Tasmániai tél közepén!
Ne hagyd, hogy a színek hiánya eltántorítson a szürke csicsörke beszerzésétől, ez az egyik legjobb lehetőség arra, hogy legszebb pintyeidet túljuttasd az apatikus viselkedésen, mégha néha tragikus is a végkifejlet.

Hozzászólás 2007 nov. 16, 14:52 
Hali!

A törzsállomány 5 zebrapintyből áll, név szerint: Gil, Grissom, Franny, Zooey és Fidorka.
Van még egy Fischer törpepapagájom is, a neve: Lepi Fischer.
A szaporulatot (jelenleg 9 pár pálcikaláb) igyekszem nem elnevezni, mert akkor nagyon hozzám nőnének, az ő megszólításuk egységesen: Szaróka.
Van még 10 tyúkunk, az egyszerűség kedvéért mind Irma, a kedvesem tyúkeszű kolléganőjéről neveztük el őket.
(Nem madarak, de előfordulnak a ház körül: Kadét, egy német juhász-vizsla keverék, cicák: Kormocska, Mufika, Gordonka, Vadócka, Hómacska és Ceca)

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 16, 13:25 
Nyuzilla írta:
...minden madaradnak van neve! (Legalábbis, akiket emlegetni szoktál...

szia Nyuzilla :)
így igaz, minden madaramnak van neve és mindegyiket emlegetem is :wink: (az igazsághoz hozzátartozik, hogy azokat a fiókákat, akik a későbbiekben máshoz kerülnek, csak úgymond sorszámozni szoktam: Egyeske, Ketteske stb.)
a jelenlegi mozcsiállományom névszerint:
Alf és Petra (a legidősebb tenyészpárom)
Momó és Mózi (idén vásárolt tenyészpár)
Mona és Morfi (idén vásárolt tenyészpár)
és van egy kísérleti párom:
Mozandika (Alfék 2005-ös csemetéje) és Elbandi (szintén 2005-ös gloster kanári)
és Neked milyen madaraid vannak? és hogy hívod őket?

Hozzászólás 2007 nov. 16, 13:11 
Csicsörke!
Ez annyira aranyos, hogy minden madaradnak van neve! (Legalábbis, akiket emlegetni szoktál...)
Mondjuk engem a környezetemben mindenki süsünek néz, hogy nevükön szólítom a madaraimat, beszélek hozzájuk, és sohasem "az", hanem "Ő"!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 59  Következő