Az enyémek télen napi 1 almát megkapnak maggal együtt. Eddig nem panaszkodtak........Sőt a mag az első, amit kiszednek belőle.
National geographic szerint:
"Csekély mennyiségben ugyan, de az alma magja is tartalmazza a halálos vegyületet. Fellelhető a szakirodalomban olyan közlemény, mely arról tanúskodik, hogy egy ember egy csészényi almamag elfogyasztása után ciánmérgezés következtében hunyt el. Egyes számítások szerint viszont több ezer almamag elrágcsálása szükséges ahhoz, hogy a nem kívánt hatás bekövetkezzék."
Más megközelítésben:
http://hazipraktikak.hu/?tag=almamag"Almamag-kúra:
1500 szem almamagot egyenlően elosztva 10 részre 10 nap alatt megenni. Ez a kúra az egész gyomrot is fertőtleníti."
Ha már almatermésűek:
Tűztövis:
"A tűztövis napjaink divatos díszcserjéje feltűnő piros, ritkán sárga almaterméssel rendelkezik. Cián-tartalmuk kb. 120 ppm. A termés a Toxikológia Központok statisztikáiban figyelemreméltó helyet foglal el, ennek ellenére komoly panaszokat nem észleltek. Érdekesség, hogy egy 12 éves fiú öngyilkossági kísérlete 2 marék bogyó elfogyasztása után tünetmentesen zajlott le. "
"A nemesített sárgabarack esetében gyermeknél 20, felnőttnél 40 mag elfogyasztása mondható veszélyesnek, 60 mag halálos is lehet. És ez csupán egy példa…"
Gyerekkoromban vödörben gyűjtöttük a magját, kiraktuk,megszárítottuk és iszonyat mód bezabáltunk belőle:) Még mindannyian élünk, pedig a 60-at nagyon durván túlléptük, ráadásul nem egyszeri alkalom volt.
Ha valaki nem kifejezetten a magot szedi ki az almából és azt adja még normál kaja helyett is a madárnak szerintem nem lesz semmi gond. Nem láttam még tenyésztőt, aki kiszedte volna nekik a magot.......És olyan madarat se ami emiatt pusztult el. Összesítve szerintem nem kell ilyesmik miatt parázni.