Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2847 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 143  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 ápr. 11, 11:11 
Szia Bepeti!

Mindenképp érdekes és értékes az a madár.Ha piros a szeme talán bronz fakó(recesszív),ha nem látszik az írisz gyűrű, pallid,vagy egy eddig a kecskénél le nem írt színváltozat.Ha nálad kelt és az anyja nem ilyen színű,akkor nem pallid(nemhez kötött,s írtad,hogy hím,így pallid tojótól és hordozó vagy pallid hímtől kaphatsz csak pallid hímet).Tehát,ha a szülei nem ilyenek,recesszív vagy domináns mutáció lesz.Én visszatenném az anyjára első lépésként...

Madaras,akár itt az IDRE honlapon is remek cikkeket találsz!

www.neophema.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 11, 10:38 
Most olvasgatom ezt

http://www.idre.hu/oktatas/madargenetika.html

Hozzászólás 2009 ápr. 11, 10:27 
[quote="madaras86"]Nekem sötétzöld hímem és fahéj tojóm volt. Ezt nem tudom,hogy a hím hordozó volt-e,de ezek szerint igen,mert voltak fahéj kölykei is. Ilyen esetben a tojó és a hím kölykök közt is lehet fahéj? Mert úgy emlékszem volt(bár régen volt),abből gondoltam,hogy nincs szabályszerűség.

Bepeti tapasztalatok?:)[quote]

Ez érdekes kérdés. Fahéj tojó X zöld hím párosomnál, volt a tavalyi fészekaljban fahéj színű és zöld kölyök is. Pedig én azt hittem, hogy a hímem nem fahéj hordozó. Én a fahéj tojó miatt gondoltam, hogy lett fahéj kölyök.
Sőt volt egy érdekes hím, amelynek a szárnyán lévő fekete tollak fakóbbak voltak, de nem fahéj madár volt, hanem zöld.
Íme:
Kép

Hozzászólás 2009 ápr. 11, 10:21 
Azt mondjátok már meg nekem, hogy ezeket honnan tudjátok???? Külföldi fórumok, honlapok? Vagy mit hagyok ki?

Hozzászólás 2009 ápr. 11, 8:47 
Sziasztok!

Igen,így kapsz fahéj hímeket és tojókat is.Továbbá a vadszínű hímek fahéj hordozók lesznek.

A recesszív tarkáról még nem hallottam,de ezek szerint már létezik.Az ino az ugrálónál bukkant fel,akárcsak a fakó(tudtommal).Létezik még Pale és bronz fakó valamint sötét faktor is(ezért nem szerencsés a vadszínűt sötétzöldnek hívni...).Ezenkívűl 2 országban is felbukkant a türkiz(egyesek szerint aqua),de nem biztos,hogy ezt a színt sikerült megtartani.

www.neophema.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 10, 23:44 
Nekem sötétzöld hímem és fahéj tojóm volt. Ezt nem tudom,hogy a hím hordozó volt-e,de ezek szerint igen,mert voltak fahéj kölykei is. Ilyen esetben a tojó és a hím kölykök közt is lehet fahéj? Mert úgy emlékszem volt(bár régen volt),abből gondoltam,hogy nincs szabályszerűség.

Bepeti tapasztalatok?:)

Fegyverneki Attila írta:
Fahéj tojótól és zöld hímtől csak akkor kelnek zöld és fahéj fiókák, ha a hím fahéj hordozó, ha nem, akkor csak zöldek lesznek. Ha a hím a fahéj és a tojó zöld, a fahéj fiókák tojók a zöldek hímek lesznek.
A kecskéknél van domináns és recesszív tarka is, SL és NSL Ino is!

Hozzászólás 2009 ápr. 10, 23:35 
Fahéj tojótól és zöld hímtől csak akkor kelnek zöld és fahéj fiókák, ha a hím fahéj hordozó, ha nem, akkor csak zöldek lesznek. Ha a hím a fahéj és a tojó zöld, a fahéj fiókák tojók a zöldek hímek lesznek.
A kecskéknél van domináns és recesszív tarka is, SL és NSL Ino is!

Hozzászólás 2009 ápr. 10, 21:53 
madaras86 írta:
Fahéjak és zöldek vegyesen.

Valahogy sejtettem, de gondoltam biztosabb ha megkérdezem :)

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2009 ápr. 10, 21:09 
Sziasztok!
Tudom, hogy nem lesz egyszerű, de zöld hím ugráló papagájt cserélnék tojóra sürgősen!
(Tudom, hogy kecskés topik, de ugrálós nincs és úgyis hasonló fajok)

Hozzászólás 2009 ápr. 10, 20:40 
Fahéjak és zöldek vegyesen.

compontcom írta:
Sziszasztok!
Látom mindenki sötétzöld kecskét keres... én az enyémet Lökősházán vettem, a címet telefonszámot megkeresem, ha érdekel valakit, de nem tudom, maradt-e még ott, mikor mentem a hímért, előtte odaszóltunk telefonon, van-e ivarérett, zöld hím. Kettő volt, az egyik a tiszta zöld (amit megvettünk) és egy másik, neki volt egy pár sárga tolla a szárnynál.
A másik: egy cimet (fahéj) tojó, és sötétzöld hímnek milyen utódai várhatóak, nagy valószínűség szerint? Mert, ha a párocska költeni kezdene, és akadna sötétzöld kicsi, helyhiány miatt eladó lenne, mivel nemtudnák hirtelen még egy plusz madarat se eltenni, nemhogymég egy fészekaljnyit :)

Hozzászólás 2009 ápr. 10, 20:39 
Szia!

Köszi a felvilágosítást!
Az ilyenek miatt imádom a fórumot, magyar könyvekben ilyet nem talál az ember.

neophema írta:
Sziasztok!

Daniduke!Egy barátomnál meglehetősen nagy közös röpdében sok hullámos,nimfa,sőt énekes papagájok költöttek együtt gond nélkül,viszont mikor beeresztett közéjük egy pár kecskét,azok ha nem is támadólag,de kiváncsiságból az összes fészket végigjárták,s ez nem kedvezett a költések sikerének...

Madaras86!

A sárga szín a kecskénel dupla faktoros domináns tarka.Recesszív tarka ennél a fajnál még nem bukkant fel.Amit tarkának látunk,azok szimplafaktoros domináns tarkák.Tehát ha egy duplafaktorost("sárga") párosítasz egy normállal, az összes utód egyfaktoros tarka("tarka") lesz.
Érdekesség,hogy ezen fajnál a dupla tarka faktor teljesen,vagy majdnem teljesen sárga színt eredményez.A "tarkaság" kiterjedése teljesen véletlenszerű és elvileg nem is szelektálható.Egy szimplafaktorosnak lehet,hogy csak egy sárga toll van a fején,vagy szárnyán,de lehet,hogy a teste fele sárga színű,örökítés szempontjából nincs jelentősége.A fénypapagájnál előfordul,hogy a dupla faktoros domináns tarka egyednek mindössze egy(1) világos tolla van.

Üdv:Gábor

Hozzászólás 2009 ápr. 10, 20:14 
jocooo írta:
Hali, valaki nemtud tiszta sárga kecske tojót eladót? Leh
etőleg Pest megyében! Nagyon kellene a hímemhez! :oops:

Ha addig nem kapnál,május 10_én lesz Monoron kisállatbörze.

Hozzászólás 2009 ápr. 10, 19:30 
Hali, valaki nemtud tiszta sárga kecske tojót eladót? Lehetőleg Pest megyében! Nagyon kellene a hímemhez! :oops:

Hozzászólás 2009 ápr. 10, 18:52 
Sziszasztok!
Látom mindenki sötétzöld kecskét keres... én az enyémet Lökősházán vettem, a címet telefonszámot megkeresem, ha érdekel valakit, de nem tudom, maradt-e még ott, mikor mentem a hímért, előtte odaszóltunk telefonon, van-e ivarérett, zöld hím. Kettő volt, az egyik a tiszta zöld (amit megvettünk) és egy másik, neki volt egy pár sárga tolla a szárnynál.
A másik: egy cimet (fahéj) tojó, és sötétzöld hímnek milyen utódai várhatóak, nagy valószínűség szerint? Mert, ha a párocska költeni kezdene, és akadna sötétzöld kicsi, helyhiány miatt eladó lenne, mivel nemtudnák hirtelen még egy plusz madarat se eltenni, nemhogymég egy fészekaljnyit :)

Hozzászólás 2009 ápr. 9, 19:48 
Helló!

Nagy öröm ért,végre tudtam venni Dorogon a madárkereskedőnél,egy elég jó zöldszínű kecske hímet.Amint befejezi a párom a röpdét,mehet a helyére.Most külön kalitkában nézegetik egymást,mid a kettő eléggé meg van illetődve,remélem holnap hangosak és mocorgósabbak lesznek. :D :D :D

Valódi név: Ördög Dániel

Hozzászólás 2009 ápr. 8, 19:39 
neophema!
Eddig nem vettem észre ilyesmit. Megvárom a nimfák költésének végét (elvileg 2 nap múlva kelnek a kicsik :P ) és levonom a következtetést. Ha rosszalkodnának a kecskék, akkor arra az esetre van már tervem......

Hozzászólás 2009 ápr. 8, 18:05 
Sziasztok!

Daniduke!Egy barátomnál meglehetősen nagy közös röpdében sok hullámos,nimfa,sőt énekes papagájok költöttek együtt gond nélkül,viszont mikor beeresztett közéjük egy pár kecskét,azok ha nem is támadólag,de kiváncsiságból az összes fészket végigjárták,s ez nem kedvezett a költések sikerének...

Madaras86!

A sárga szín a kecskénel dupla faktoros domináns tarka.Recesszív tarka ennél a fajnál még nem bukkant fel.Amit tarkának látunk,azok szimplafaktoros domináns tarkák.Tehát ha egy duplafaktorost("sárga") párosítasz egy normállal, az összes utód egyfaktoros tarka("tarka") lesz.
Érdekesség,hogy ezen fajnál a dupla tarka faktor teljesen,vagy majdnem teljesen sárga színt eredményez.A "tarkaság" kiterjedése teljesen véletlenszerű és elvileg nem is szelektálható.Egy szimplafaktorosnak lehet,hogy csak egy sárga toll van a fején,vagy szárnyán,de lehet,hogy a teste fele sárga színű,örökítés szempontjából nincs jelentősége.A fénypapagájnál előfordul,hogy a dupla faktoros domináns tarka egyednek mindössze egy(1) világos tolla van.

Üdv:Gábor

www.neophema.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 8, 18:02 
Ilona írta:
Üdv.Rasta!

Azért nem írtam tegnap,mert én is olvasgattam.Szívem szerint nem tudok mit ajánlani,mert a kecskékkel kapcsolatban még nincs költési tapasztalatom.A nimfák békések,a hullámosokról már tudod,hogy nem.
A kecskék biztos,jól költő madarak,de nem találtam,hogy milyen más fajtával lehet együtt költetni.Remélem a többiek is olvassák a problémádat és adnak tanácsot.A fészek rombolásra visszatérve,szerintem az,hogy az első tojások eltűntek már rombolás.

Köszi.
Most, hogy alaposan átgondoltam, nem hinném, hogy a kecskék fészket rombolnának. Eddig nem csináltak semmit, csak a hím nimfát(de más madarat nem) kergettek. Viszont a hullámosokról már el bírom képzelni. Ők a legnagyobb higgadtsággal bemennek a másik odújába.

Most a hulik alatt is van tojás. Tegnap kettő volt, az egyik nagyobb, gondolom az még a kecskéjé volt, ami maradt. Mára viszont ezt megették.(most bizonyítékot is hagytak: a fél tojás héja megmaradt)
De a kecske odúba nem mernek bemenni, attól nem félek, hogy bennük kárt tesznek.

Hozzászólás 2009 ápr. 8, 17:14 
Üdv.Rasta!

Azért nem írtam tegnap,mert én is olvasgattam.Szívem szerint nem tudok mit ajánlani,mert a kecskékkel kapcsolatban még nincs költési tapasztalatom.A nimfák békések,a hullámosokról már tudod,hogy nem.
A kecskék biztos,jól költő madarak,de nem találtam,hogy milyen más fajtával lehet együtt költetni.Remélem a többiek is olvassák a problémádat és adnak tanácsot.A fészek rombolásra visszatérve,szerintem az,hogy az első tojások eltűntek már rombolás.

Hozzászólás 2009 ápr. 8, 12:29 
daniduke írta:
Külön kalitba rakjam a kecskéket?

Amúgy ez csak egy feltevés volt, de szerinted bántanák őket?

Egy másik fórumon ajánlották, és szimpi az ötlet:
Eddig nem volt fészekrombolás, ha lesz, akkor külön teszem a kecskéket, hullámosokat. Addig nem, hátha csak kint agresszívek:)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2847 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 143  Következő