Tom írta:
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem! A tojó kecskémnél tegnap délután vettem észre, hogy a földön van és dagadt a kloákája. Gondoltam, hogy tojás probléma van, de bíztam benne, hogy megtojja. Ma reggel vérfoltot találtam a földön és a madáron is. Most délután megfogtam és a tojás már teljesen 'kijött', de nem tudtam levenni.
A tojónak ez az első tojása és tavaly augusztusban vettem a párt fiatalokként.
A pár kinti fóliázott röpdében van, odú nélkül. Lágykaját is csak 1 hete kapnak.
Szerintetet mit tegyek? Ha bekenném olajjal segítene a dolgon?

Segítségre lenne szükségem! A tojó kecskémnél tegnap délután vettem észre, hogy a földön van és dagadt a kloákája. Gondoltam, hogy tojás probléma van, de bíztam benne, hogy megtojja. Ma reggel vérfoltot találtam a földön és a madáron is. Most délután megfogtam és a tojás már teljesen 'kijött', de nem tudtam levenni.
A tojónak ez az első tojása és tavaly augusztusban vettem a párt fiatalokként.
A pár kinti fóliázott röpdében van, odú nélkül. Lágykaját is csak 1 hete kapnak.
Szerintetet mit tegyek? Ha bekenném olajjal segítene a dolgon?

Szia!
Ez nagy valószínűséggel lágy héjú tojás azért nem tudta megtojni!Minél előbb ki kellene szedni mert elpusztul nem tud üríteni sem.
Gondolom ilyenkor már állatorvos nem rendel úgyhogy neked kell megcsinálni mert nem biztos hogy megéri a reggelt.
Kellene valami tompa sima nem hegyes nem éles vékony valami amivel betudsz nyúlni,(én pipettával csináltam az egyik egzótámnál) a tojás és a hártya közé óvatosan ,de előtte mártsd bele parafin ha nincs akkor étolaj is megteszi.kend körbe a tojás körül,és lassan óvatosan préseld ki a tojást,ha sikerült óvatosan maszírozd vissza a tojás tartóját.