Alábbi írásom után felhívott Richter Guszti aki megkért hogy ne égessem !...Ezúton vagyok kénytelen elmondani, mivel nincs itt a topikon regisztrálva, különben "pü"-t (privát üzenet) küldtem volna neki, hogy nem állt szándékomban sőt meg sem fordult a fejemben, hogy ezt ő annak veszi !...Pusztán tényeket írtam le amiből sejthető a hazai roller tenyésztők eltünése...Nem szeretnék vitát és veszekedést sem, ez az általam létrehozott fórum a magyarországi roller kanári megmentéséről a világon mindenhol magasan jegyzett helyére visszakerüléséről kell hogy szóljon.
Egyszerűen arról van szó, hogy vannak emberek akik sokat tettek a Magyar roller kanári helyzetéhez és vannak aki sokat vettek el !...
Évtizedekkel ezelőtt, mondjuk a magyar rendezésű Inter Kanári azaz az abszolút tényszerűség miatt +10 év óta, hány nagyértékű és tenyésztésre is megfelelő egyedet hozott be és adott át az érdeklődőknek az a maroknyi gárda akik még megmaradtak mint a Magyar Diszmadártenyésztők Országos Egyesülete Roller Szakcsoportjának képviselői ?....Mikor rájuk találtam a 80-as években 5 en voltak már csak ! Richter Gusztáv a bíró, Péter Géza, Kitulják Pál, Tóth János és Szabó MIklós...külsősként a Szerbiai magyar Varga Tibi, megfigyelőként Csenkei Csaba madarak nélkül !....Egyszer elküldte madarait a Nagy Kanász Jani bácsi is...Akkoriban a versenyük Pécset volt a Terrárium ház vendéglakásának konyhájában...Ekkor csatlakoztam hozzájuk, majd írásaim is hamar megjelentek a DM-ben...Erre megmozdult valami...Jelentkezett a régebben volt tag, a miskolci Tóth László, a zalaegerszegi Németh Sándor, majd a tőlem kapott madarakkal, Tamás Zsolt Bonyhádról és a soproni Domonkos Róbert aki aztán meg is vert egyszer de ha mögöttem végzett is szoros eredménnyel !...Volt egy-két szép év amire nagy örömmel tekintek vissza aztán elindult valami !...Valami nagyon csúnya dolog, amiről kiderült, hogy már nagyon régóta ment hisz ezért is fordítottak sokan hátat a rollerezésnek. Én ezt egyik pécsi versenyen vettem észre mikor "véletlenül" száraz volt az itatója annak a madaramnak amelyik a kollekciómban nem szólalt meg....Akkor még úgy volt, hogy pénteken leadtuk a madarakat és attól fogva volt egy etető -itató (ő volt az örök riválisom) ember aki vállalta az ellátást, aztán még a felhordó mehetett a madárszobába és a madrakkal csak a verseny végén találkozhattunk... Utolsónak ment az én kollekcióm, a végén szóltak, hogy vihetem őket, három 90 pontos lett de sajnos a negyedik nem szólalt meg !?.. Mikor észrevettem a turpisságot, szóltam, hogy álljon meg a menet a negyedik madaramnak száraz az itatója ezért nem énekelt, hiába szóltam, már közölték velem,hogy vége a versenynek...Pedig azokat a kollekciókat amelyikben volt olyan madár amelyik nem szólalt meg a végén mindig vissza lehetett vinni...Itt most nem,... hiába mondtam, hogy megitatom és 10 perc múlva már jó lesz....Ekkor nekem is átvillant az agyamon, hogy most itt kéne abbahagynom, de kis gondolkodás után rájöttem, hogy ha ez így működik akkor teljesen elfogy a magyar rolleres csoport és maradtam...Nem úgy a többiek akik egy-két esztendő után részben hasonló okok miatt elköszöntek, pedig minden felszerelésük meg volt !...
Teltek múltak az évek és közben akik jöttek hamar el is mentek. Én soha egyetlen egyszer nem elégedetlenkedtem és messzemenően a tisztelet hangján beszéltem mindig mindenkivel !...Soha nem mertem elmondani a bajokat, a Guszti volt számomra az Isten ! Aztán ahogy mentek az évek úgy jöttek a pofonok s kezdett a helyzet megváltozni...Azt hittük a Robival hogy már milyen jó madaraink vannak mert mindig igen magas pontokat kaptunk itthon rájuk.... Robi Soproni ezért könnyen kapcsolatba került az Osztrákokkal ezért elhatároztuk hogy megméretjük magunkat ott is !...Legnagyobb megrökönyödésünkre 78-85 pont közöttiekre bírálták a madarainkat !.. És ugyanezeket pedig itthon 88-90 pontosokra !?....Megzavarodtunk !...Már akkor is voltak német madaraim de azokat az itthoni felfogás szerint válogattuk ki melyek nem hoztak igazi áttörést. Aztán a drága Gheling és a Krocska madarak, majd ezek kombinációi már igazi európai szinvonalat eredményeztek...
Végezetül visszatérve a telefon beszélgetésre felrótam végre megbátorodva, hogy milyen igazságtalan volt az is, hogy azon az ominózus találkozásunkkor mikor a Neubrandt Gabi és az Iker Feri is ott volt, Guszti megmutatta azokat a muzeális értékű 100 éves bélyegzőket melyek a roller szakcsoportté...Megmutatta, majd visszacsomagolta és elvitte !...Egy világ dőlt ösze bennem - bennünk !...Akkor amikor kristálytisztán látszott, hogy ez az új vezetőség már tényleges garancia a roller szakcsoport megmentésére, felvirágoztatására, akkor sem volt képes átadni azokat a relikviákat melyek nem Richter Gusztág, nem Maróti Béla, nem Szendrő Béla És nem Boros és nem Mayor-Maróthy magántulajdona volt és van, hanem a Roller Szakcsoportté !...
Sajnos, hogy a külföld biztos anyagiakat, öltönyös úriembereket jelent egy bíró számára, amivel mi nem tudunk de nem is akarunk konkurálni !
Mondhatom, hogy édesapám 8 infarktus után halt meg, tehát az én esélyeim sem nagyok az aggkor elérésére de mégsem jutna eszembe, hogy az 1934-ben alapított vándorserleget amit 10. alkalommal sikerült madaraimnak elnyernie egykoron mellém temessék, hanem visszakerül oda ahová való...azokhoz az emberekhez akik még tovább tudják vinni a roller imázst !!!....Jelképesen tartom meg míg vagyok, ha kilépek ilyen vagy olyan okból akkor ez a relikvia ugyanúgy a Roller csoportot illeti meg mint pl.a bélyegzők !....
Mindnyájunk nevében mondhatom, hogy javuló egészséget kívánunk a Richter Gusztávnak korábban javasolt díszelnökünknek !
_________________ Üdv : Doromboló...
|