Kedves topikolvasó barátom. E levél Doromboló levelére írodott. Te is elolvashatod viszont.
Doromboló, barátom.
Érdekelne, hogy mire jutottál, a hosszú évek megfigyelése alatt.
Nem mondom, hogy minden tetszik ebből a világból, de rájöttem, hogy sok szép s jó van, amit ha nem figyelek nem veszek észre. Sajnos még mindig hajlamos vagyok a kritikára, és inkább erre figyelek, ha pl. erdőbe járok, s szemetet látok, ami pedig bőven van, de nem csodálkozok rá a természet szépségére.
Hogy mennyire ismerek rosszá tett házasságot, talán elég ha elmondom, hogy alkoholista szülők gyerekeként nőttem fel, s láttam, hogy az egyik fél mi miatt őrülhet meg, vagy meg is őrül: hűtlenség, durvaság, a magára s nem a másik félre való figyelés, kötelességek elmulasztása…kérdésedre nem tudok választ adni, mert ha megőrül egyik fél, akkor szerintem minden házasságban másért kattan be. Azt el tudnám mondani, hogy mi miatt őrülhetne meg Zsuzsa, ha szólva nekem nem változtatnék.
Én úgy gondolom, hogy ha az ember sziklára épít akkor az a ház állni fog. Nem általánosságban beszélek, hanem magunkról. Amikor szerelmi háromszögről írtam korábban, akkor arra gondoltam, hogy pl. a mi házasságunkban a harmadik személy az Úr. Mi mindketten szeretjük Őt, és bele kapaszkodunk. Példák vannak a házasságunkban, amikor ez az Őbeléje való gyökerezés segített át egyik-másik kapott, vagy okozott sérelem helyzetén. Megbocsátok Zsuzsának a kapott sérelemért, mert az élet Szerzője tudva, hogy ez a boldog élet egyik kulcsa (a feltétel nélküli szeretet mellett) – a megbocsátás – ezt parancsolta: bocsáss meg! 70x7-szer=számtalanszor. És tudta miért javasolja ezt!
Hiszem, és 2 éve tapasztalom is, hogy ezek nélkül hosszú távon nem tudunk boldog házasságot élni.
Tudom, hogy sokatokhoz képest ez a 2 év házasság kevés, de több házaspárt ismerek, akik 30-40 éve házasok, így építettek és éltek, élnek és megőrülés helyett megbocsátottak és szerettek, és csodás házasságnak látszik és erről is beszélnek.
Korábban nekem is beszéltek ilyen “istenes” dolgokról, de én leintettem, legyintettem. Amióta viszont változás történt az életemben, életemet Uram kezébe helyeztem, s élem, tapasztalom is ezt a csodás életet, látom, hogy nem mese, amit azelőtt hallottam.
Béla, javasolom, hogy ha folytatjuk a témát, akkor privátban, hogy ne zavarjunk másokat.
Üdv.
|