Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 máj. 1, 14:07 
zozimo2 írta:
.
Tudom, a képek nem éppen ide valók, de majd a gazda" helyére teszi!

Kösz a tippet Zozimó! A magamfajta lapátkezű melák rövid kísérletezés után mind ilyet használ. Legalább most "képesítve" lett a célszerszám, mindenki látja milyet célszerű beszerezni.

eszterolajos írta:
a tojás kelési idejének harmonizálása=a kelési arány csökkenésével?...

Anno színkanáris korszakomban soha nem variáltam a tojásokkal. Elkezdtek kotlani a tojók a második-harmadik tojás után, és simán hoztak négyes fészekaljakat, minden évben néhány ötöst is.
Első rolleres évemben ugyanígy csináltam, és háromnál több fióka nem nevelődött fel sehol, de jellemző a kettő volt. Keltek a fiókák szépszámmal, de az idősebbek 2-3 nap alatt eltaposták őket, mint a csikket.
Azóta kiszedem az első tojásokat, a tojó/fióka arány ha nem is sokkal de nőtt. Egyszer-egyszer becsúszik azóta egy sikeres ötös fészekalj is, de a négyes simán felnő.

Perényi László írta:
..pár szóban a Krocka,Gehling,Gassmann és Zmeták madarakról is adjanak némi tájékoztatást...

Laci ezek mind zsenik. Kinyó Röder madarait azért próbáljuk nyomni, mert ha nála lenne 2-3 jó év megoldott lenne a hazai állomány minőségi vérfrissítése évekre. Nálam, Dorombolónál, és majd mindenkinél keverve lettek a Röder madarak az idei szezonban, vagy csak egy-egy pár lett tisztán tenyésztésbe fogva.. Kinyónál viszont csak Röder madarak vannak. Vele csereberélhetet volna mindenki, és tuti idegen madarat kapott volna. Neki meg jó lett volna bármilyen minőségi madár cserébe bárkitől.
Sajnos nem olyan nagy a hazai populáció, hogy ezekre a madarakra ne lenne szükség.

Végül itt egy kép a császárról:

Kép

Alois Gehling mestertenyésztő, a rollerezés legnagyobb alakja.

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 máj. 1, 13:40 
Barátaim,

mialatt az utolsó 2 oldalt végigolvastam, észrevettem, hogy Doromboló épp ezerszer írt.
Gabesz kedvesen tajékoztatott, hogy ma az én ünnepem van. Köszönöm a keresztelői megemlékezést. Én nem tartottam számon.
Mivel nekem egy félrollerom volt, s az is elrepült, így szinkanárim maradt, illetve zebrapintyem, ezen a topikon, amely rollernak van szentelve írhatok-e pl. a pintyekről, vagy vonuljak más topikra?
Amint Gabesz írta, 2 napja kitettem a madarakat az erkélyre, éjjelre viszont letakarom őket.
Mi most megyünk a kedves feleségemmel és fiúnkkal sétálni az állatkertbe, úgyhogy madarakat is látunk majd. Emlékszem, hogy ragadozómadarak azok vannak, most megfigyelem még milyen madarak találhatóak.

Baráti üdvözlettel maradok,

Gizmó

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 máj. 1, 12:36 
Na ! A viccet félretéve elmondom mégegyszer, bár erről már korábban sokat írtam Lacikám, de azzal is tisztában vagyok, hogy a lódoktorok látástól mikulásig dógoznak és nincs idejük holmi topikokat viszaóvasni !?!?....
Szóval ezek a felemlített nevek hazájuk (ha nem a világ) legnagyobb roller kanári tenyésztői....Nem tudok sorrendet állítani köztük, mert mindegyikről más és más erények adnak tanúbizonyságot...De ha mégis kellene egy csapatkapitány akkor az Alois Gheling lenne.
A közel 70 éves joviális úriember a Ruhr vidék északi részén Rheine nevű kisvárosban él, talán mondani sem kell gyönyörűen rendezett környezetben....A 2× Deutsche Maister, többször Wizemaister (második), 12× Tenyésztői Nagydíj-as (2 kollekció összpontszámát tekintve a legjobb! Talán ez a legnagyobb cím) fiatalos rendkívül szinpatikus de azért kellően ravasz vén rókától származó madarakkal lett a győztes a mostani DM, ahogy Hans Popper Bécs legnagyobb díszállatkereskedésének tulajdonosa is Osztrák bajnok aztán sorolhatnám Egon Juds, Hans Pieper, Hans Jürgen Wohklitka és a többi volt deutsche meister nevét és ha félve is de ide írom a nagyok árnyékába magamat is mert a kilencszeres magyar bajnoki kolekcióimban (legalább is az utóbbi 5 évben) egy-két tisztavérű Ghéling madár mindig volt. Természetesen minden DM-en indul és az első 10-ben 2 kivétellel ott volt. Az első 50 részesül díjazásban !... Az első 10-ben pedig gyakori a pontazonosság, ezért a legjobb "holl", ha egyező akkor a legjobb "knorr", a legjobb "hollklingel" aztán ha ez is egyforma akkor a legjobb "pfeife" dönt a helyezések további sorrendjéről...
Azért tartom őt a legnagyobbnak mert nála az egész állomány szuper madár, míg a többieknél van egy szuper kollekció de a többi madár még az átlagot sem üti meg !... 25 tojóval + 12 hímmel dolgozik és 180 gyűrűt húz fel egy évben...Nekem volt 177 es gyűrűszámú hímem is tőle, ráadásul a győztes DM II. csapatából(24,21,18,18,)

Hozzászólás 2008 máj. 1, 11:49 
Meghalok hogy nektek mekkora problémáitok vannak ?!... A női ujjaknál jobb kiszedő nincs e világon ! A női ujjak csodára képesek !!! :lol:
A reszkető kezű vén kukoriknak pedig köszi Zozi a merítőket....nekem is van de még nem használtam. Örököltem megboldogult Paul Gassmann nagytiszteletű öreg kölni rolleres barátomtól, aki az utóbbi időkben már nem hogy a tojást nem tudta kivenni a fészekből, hanem a kalitkát sem a falról, hogy a pisilésről már ne is beszéljek... :roll:...Mindenesetre jó tudni, hogy mi vár rám !.. :shock: Bár ezeket bizonyára már nem fogom látni... :D , meg még megsántulni is ?!.... :57:

Hozzászólás 2008 máj. 1, 11:28 
Sziasztok !
Kérem a kedves rollermogulokat,hogy a Röder-madarak méltatása mellett
pár szóban a Krocka,Gehling,Gassmann és Zmeták madarakról is adjanak
némi tájékoztatást, nehogy a Röder madarakkal nem rendelkező tenyész-
tőaspiránsok az Indultak még... kategóriában érezzék magukat. :(
A tojáskiszedő kanálba ragasztottam egy filcdarabot,így garantáltan puhán
csücsül a tojás
Üdv: Laci.

Hozzászólás 2008 máj. 1, 10:22 
Érzem én is a nagy nyomást ne aggódjatok! :oops:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 máj. 1, 10:02 
Sziasztok, rollerosok!

eszterolajos írta:
...minél hosszabb ideig tároljuk annál több nedvességet veszt a tojásunk,.. kisebb lesz a kelési %....

Hát ez az! Mert van eset, hogy egy hétig gyűl össze esetleg a 4-5 tojás... (Ma Ilusom is szünetet tart :roll: .) És az sem mindegy, hogy hol tároljuk, milyen hőmérsékleten és meddig, de erről már írt Doromboló. Minden esetre, én mától fogva MÁKBAN tárolom a tojásokat :wink: . A liszt az megcsalja a tapintást :!: , de a mákból könnyen kiemelhető a törékeny tojás, és tényleg, nem tömíti a pórusokat. Lehet, hogy kanállal én még inkább elbénáznám, de van kinek a kanál nagy segítség lehet!

No, hát akkor elméletben már javítottunk a "kelési %"-on!, DE MI LESZ A GYAKORLATTAL??? :cry:
Itt a vége, fuss el véle... Kynyoo, egy cseppet sem irigyellek... Ekkora kincs birtokában ilyen kínyók között :shock: ,
bár ha jól belegondolok, magam helyzetéről is szinte ugyanezt mondhatom :? ...

Gizmót viszont irigylem kicsit, mert kipakolhatta már a madarait a teraszra végelegesen! Én még csak várogatok a jó időre, nagyon úgy látszik, errefele a :sunny: nem a naptár szerint dolgozik...

A magam részéről köszönöm minden Tarajos Szaki figyelmét és hozzászólását! Marcsinak kiemelten :wink: !
Jó helyen vannak itt a képek, Zozimo.

Jó pihenést!
Puszi nektek: Gabesz

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gabesz 2008 máj. 1, 11:54-kor.

Hozzászólás 2008 máj. 1, 9:24 
Sziasztok!
A tojások kivételéhez tudok ajánlani egy jól bevált kiskanalat.
Mérőkészlet egy darabja, 2,5ml-es öblös kanál. A többi része is használható pl. a magok adagolásához.
A készlet tartalmaz: 250ml,125,80,60,15,7.5, és 2.5ml-es kanalakat.
A nagyok mehetnek a konyhába. Ha jól emlékszem egy műanyagos ügynöktől vettem.
Tudom, a képek nem éppen ide valók, de majd a gazda" helyére teszi!
Kép
Kép
Kép

Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 máj. 1, 4:50 
Szia Gabesz és fiúk !

Idézet:
Köszi szépen az ötletet! Nekem is valami hasonló járt a fejemben, mikor a nagyanyáink módszerét említettem :roll: , de azért még így is fennáll a veszély, hogy a kezemben törik majd össze a tojás... Vagy gyakorlat kérdése?

Igen ez kizárólag gyakorlat, illetve a megfelelő eszköz kérdése.
Én egy műanyag koktélos kanalat hajlítottam meg úgy mintha merőkanál lenne. Ezzel bármilyen mély fészekből egyszerűen kivehető a tojás és meg sem kell fogni...

Idézet:
Nem kell teljesen hogy ellepje a liszt, csak annyira "szúrod" bele, hogy megálljon, nem? És így akkor nem szükséges forgatni.

A liszt helyett használjatok mákot, (vagy muhart, amit necó javasol) ugyanilyen vastagságban és még a tojáson lévő apró légáteresztő csatornák (pórusok) sem tömődnek el... Figyelem : a friss tojásnak is kell a légzés...
Forgatni meg azért kell, hogy a külső folyadék tojáshéj felőli oldala ne sürűsödjön be a pórusokon keresztűl vesztett nedvesség során, minél hosszabb ideig tároljuk annál több nedvességet veszt a tojásunk,.. kisebb lesz a kelési %....

Ez az apró tojásokra fokozotann érvényes....

lehet, hogy a tojás kelési idejének harmonizálása = a kelési arány csökkenésével ?...

mit gondoltok róla..?

bocs, hogy belekontárkodtam...

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 23:14 
doromboló írta:
...A RŐDER madarak miatt !!!!!!!!!!

Hát ez az.....

Marcsi, André meg vagyok győzve! Holnaptól muharmagba ágyazva pihennek a tojások, hegyükkel lefelé! :salut:

Különben a fürjeknél úgy gondolom sokkal nagyobb jelentősége van a tojás helyzetének a tárolás során, hiszen ott néha két hétig is nyugalomban van a tojás. A kanárinál meg csak 3-4 napot.
Ettől függetlenül, meggyőztetek!

Gabesz írta:
...érdekes a fészekanyag! Miből van?

Filcszerű anyagból, kimondottan fészekbetétnek gyártott valami. :wink:

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 23:02 
Kinyóminyókám ! Tudod miért vagyok idgesebb az átlagnál veled kapcsolatban ?!...A RŐDER madarak miatt !!!!!!!!!! Az nem létezik hogy legalább egyetlen hímed ne legyen.....Bele is őrülök !.... :42:

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 21:51 
Szia Gabesz. A tojásokat egy teáskanállal vedd ki a fészekből úgy biztos nem töröd el.A liszt kb 2 cm vastagon van a tároló edénykében és nem kell beleszúrni csak helyrebillenteni a kanállal szépen megáll.Nekem is összetört az első de én gyakoroltam műtojással.andré.

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 21:29 
Hali, André! Hajtányos galambok, mi? :lol:

Köszi szépen az ötletet! Nekem is valami hasonló járt a fejemben, mikor a nagyanyáink módszerét említettem :roll: , de azért még így is fennáll a veszély, hogy a kezemben törik majd össze a tojás... Vagy gyakorlat kérdése? Mert ha jól belegondolok, a legelső tojások közül egy pár bizony a kezemben maradt :? . Nem kell teljesen hogy ellepje a liszt, csak annyira "szúrod" bele, hogy megálljon, nem? És így akkor nem szükséges forgatni.

Mona, GRATULAAA! Nekem még várnom kell két napot. Hogy fogom kibírni? :? :shock: :roll:

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 20:54 
Sziasztok. Gergely Andrénak hivnak és a szinkanárik mellet nekem is van 90db rollerem.Ezek birminghami rollerek(pergő galambok) :)
A tojások tárolásához szeretnék ötletet adni.Én egy kis müanyag dobozba lisztet teszek és abba állitom bele a tojásokat.Az állitva tárolásnál nincs letapadás és a liszt megóvja a sérülésektől.Póbáljátok ki nekem és a Gyepszinek is ez vált be a legjobban.További szép napot kivánok! üdv:andré

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 19:22 
Béla írta:
Sziasztok !
Neco, ki az a Röder, mitől olyan nagy szám a Röder-madár ?

Szeva Béla!
Németeknél, a rollerezés Mekkájában hatalmas tábora van a fajtának. A bajnokságok - bajnoksága is ott zajlik, ez a Deutsche Meister. Aki ezt megnyeri az a király, madarai aranyárba mennek. Anton Rödernek sikerült a DM. története során először és utoljára a maximálisan elérhető pontszámmal nyerni ezt a versenyt (360 pont!!! talán 98-ban?!), és azóta is folyamatosan az élbojhoz tartozik. Doromboló tavaly hozott tőle egy rakat madarat a hazai állományt javító szándékkal, Kinyó madarai ezekből vannak, és nálam is van belőlük három.

Béla írta:
Amúgy te nem csak rollert tartasz ?

Már csak rollerem van. Ezek a dom. fehér madarak is azok.

Kynyoo írta:
OK

Add meg a mobilszámod privátban (neco@citromail.hu) , felhívlak ha ott vagyok és egyeztetünk.

Mona írta:
...persze 20 tojónál...

12 tojót tartottam meg az idei szezonra. Egy elaludt örökre a fészken ülve, három meg tökre sz@rik a szaporodás nemes feladatára, úgyhogy 8 tojótól próbálok néhány normális versenymadarat kicsikarni. Bárcsak húsztól próbálhatnák....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2008 ápr. 30, 23:37-kor.

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 16:43 
Sziasztok!

Kikelt 2 kismadár, a másik kettő is sercegteti a tojit, holnapra remélem ők is kibújnak! A mama etet, remélem ez így is marad!
Gabesz, nálam is 000 van ma már!!! :wink:

Neco, Kanizsától nincs messze Zalaegerszeg.....errefelé is szívesen látott vendég vagy!

Én a kivett tojikat nem dobozban tárolom, hanem van egy plusz kis fészkem, abban meg is ágyaztam és ott pihennek a tojások, míg a mama alá vissza nem kerülnek. (persze 20 tojónál már ez nem lenne elég, így bőven megfelel :D)

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 14:55 
Sziasztok !
Neco, ki az a Röder, mitől olyan nagy szám a Röder-madár ?
Amúgy az én fiókáim is pont ilyenek, hála neked meg Csabának már különbséget tudok tenni a domináns fehér és a recessziv fehér között ...
Legalább ismerjem a madaraimat ...
Amúgy te nem csak rollert tartasz ?

Marcsi, köszi az érdekes leirásokat, lehet hogy nekem is fog segiteni, hogy felismerjek pár hibát és ezentúl ne kövessem el többé ...

Jó madarászást mindenkinek !!!

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 13:40 
neco írta:
Halihó!
Kinyó! Ha legközelebb Zalába megyek, azt hiszem én fogok elugrani hozzád. Megnézem a madaraid- madárházad, mert valami ott nem oké :scratch: és hátha megtaláljuk a bibit.

OKÉ!

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 9:38 
Szép napot kívánok Mindenkinek!

Kedves Doromboló! Volt hideg is, meleg is, sűrűn váltakozva. Olvasom az írásaitokat, ha tehetem. Ilyenkor megpihenek. Jó, hogy vagytok nekem (is)!

Kedves Gabesz! Köszönöm szépen a segítséget! Neked egy versenyződ már van:) Biztosan dobogós lesz!

Szia Amaryl! Hol tart a kalit-polcrendszer? Az aljára hogyan, miből lesznek tálcák? Az Oszi igazán jó név! (Nálunk a cica viselte:))

Szia Mona! Drukkolok a madaraidnak!

Lifokám picinyeinek sok erőt, egészséget kívánok! Remélem a NAGY veresenyen danásznak majd!

Marcsi! Te igazán profi vagy madarászás ügyben! És szerény. Ez együtt nagyon jó páros!

Jaj! Ezek a ki nem kelt tojások! Neco nagyon sokat tud, segít Neked! Valami szerintem sincs egészen rendben.

Üdv az új (Család)tagnak! Mi nem tetszett Doromboló stílusában? A dorombolás vagy a ledorombolás?:)

Hozzászólás 2008 ápr. 30, 7:11 
Sziasztok, rolleresek!

Szia, Marcsi! És köszönöm, hogy hozzászóltál a problémához! Elgondolkodtató, amit írtál. :roll: Ja, és olyat ne mondj, hogy belekontárkodsz, mert te is ha rollerozni szeretnél, itt a helyed! Vagy nem jól emlékszem?

A tojások tárolásáról jut eszembe, hogyan csinálta nagyanyám annak idején a tyúktojásokkal: egy gabonával töltött tálba helyezte el körbe, talán a pozíció nem volt érdekes, hogy fekve vagy állva, de minden nap megforgatta őket!!! Kanári tojásokat nem tudom elképzelni ilyen módon tárolni... mert nem annyira kemény a héja, mint a baromfi tojásoknak, könnyen eltörnének (talán egy mini tojástartó kellene ahhoz, emit te mondasz?). Egy dobozkában tartom őket, alul gyűrt szalvéta, fekve teszem bele, és minden újabb tojásnál picit átforgatom a többit is.

A fürjtojásban a "kaparászás" kétségkívül erőteljesebb, mint egy kanári tojásban, de igenis hallható! Aranyos kis percegés hallatszik, ha már elkezdte megbontani belülről a tojás héját. Én utolsó kétségbeesésemben hallgatom ki a tojásokat, hogy él-e még benne a kis lakó, de a fiúk szerint ez nem jó ötlet, mert csak a kotlót zavarjuk meg, segíteni meg ebben a korai szakaszban nem szabad, hagyni kell(ene) a dolgokat mentire. És akkor a lékelésről már nem is beszélek :shock: .

Kynyoo, nagyon meg tudlak érteni! Rengeteget tépődtem én is, hogy valamit nagyon én szúrok el, de folyamatosan???? Neeem, valami más bibi is kell ott legyen. A tojások bespriccolását talán lehetne virágpermetezővel is csinálni, azzal elkerülhető, hogy se túl sok, vagy kevés vizet juttatunk a tojásokra.

Mona, Ilusnál is jönnek szépen sorban a tojáskák :D (000)! Icám pedig nagyon ügyesen kotlott eddig végig. Ma megejtett egy kiadósabb mosakodást, becsületesen kidolgozta a vizet a csőrös itatóból :shock: , komótosan végigtisztogatta a tollát, mintha bálba készülne a drágám, aztán visszahelyezkedett a fészekre. Nála nem fogok vizezni. Megoldja ő ezt ügyesen. Nem néztem, fiasok-e a tojásai, de nagyon izgulok!

Neco, nagyon szépek a kicsik! És érdekes a fészekanyag! Miből van? Olyan, mintha mohaágyon feküdnének a kis édesek :wink:. Már hányadik fiókánál tartasz? Csakhogy irigykedjünk... És mi van Ferivel? Ő is vajon ezért nem mer beírni? Igencsak eltűnt :roll: ...

És mert végre az én kertembe is eljött a tavasz, bár a napocska elég fukar módon osztogatja sugarát, végre valahára kinyíltak a tulipánjaim! Tuuudom, tudom, Amaryl, te már a rózsákat nyesed :lol: !!! A tegnap beszéltem a keresztfiunkkal :lol: , és azt mondta, lehetséges, hogy a nagy napon nem lesz itthon... És mert talál a sárga vigyorgó ikonokhoz, hát egy sárga tulit hoztam neki! Hipp-hipp-hurrá! Éljen Gizmó!

Kép

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 261  Következő