zozimo2 írta:
.
Tudom, a képek nem éppen ide valók, de majd a gazda" helyére teszi!
Tudom, a képek nem éppen ide valók, de majd a gazda" helyére teszi!
Kösz a tippet Zozimó! A magamfajta lapátkezű melák rövid kísérletezés után mind ilyet használ. Legalább most "képesítve" lett a célszerszám, mindenki látja milyet célszerű beszerezni.
eszterolajos írta:
a tojás kelési idejének harmonizálása=a kelési arány csökkenésével?...
Anno színkanáris korszakomban soha nem variáltam a tojásokkal. Elkezdtek kotlani a tojók a második-harmadik tojás után, és simán hoztak négyes fészekaljakat, minden évben néhány ötöst is.
Első rolleres évemben ugyanígy csináltam, és háromnál több fióka nem nevelődött fel sehol, de jellemző a kettő volt. Keltek a fiókák szépszámmal, de az idősebbek 2-3 nap alatt eltaposták őket, mint a csikket.
Azóta kiszedem az első tojásokat, a tojó/fióka arány ha nem is sokkal de nőtt. Egyszer-egyszer becsúszik azóta egy sikeres ötös fészekalj is, de a négyes simán felnő.
Perényi László írta:
..pár szóban a Krocka,Gehling,Gassmann és Zmeták madarakról is adjanak némi tájékoztatást...
Laci ezek mind zsenik. Kinyó Röder madarait azért próbáljuk nyomni, mert ha nála lenne 2-3 jó év megoldott lenne a hazai állomány minőségi vérfrissítése évekre. Nálam, Dorombolónál, és majd mindenkinél keverve lettek a Röder madarak az idei szezonban, vagy csak egy-egy pár lett tisztán tenyésztésbe fogva.. Kinyónál viszont csak Röder madarak vannak. Vele csereberélhetet volna mindenki, és tuti idegen madarat kapott volna. Neki meg jó lett volna bármilyen minőségi madár cserébe bárkitől.
Sajnos nem olyan nagy a hazai populáció, hogy ezekre a madarakra ne lenne szükség.
Végül itt egy kép a császárról:

Alois Gehling mestertenyésztő, a rollerezés legnagyobb alakja.