Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 ápr. 20, 10:33 
Mona írta:
Sziasztok!

Nem értem Doromboló, akkor az, hogy egy madárpár testvér vagy közeli (nagyon közeli) rokon, ezek szerint nem befolyásolja a fiókák életképességét, csak egyedüli tényező a mama zaklatottsága és az atkák??? :shock:
Egyértelműen ez jött le nekem, így ezek alapján egy kezdő, tapasztalatlan madártartó ne is foglalkozzon ilyen dolgokkal, hogy a madarai testvérek vagy rokonok-e, tenyéssze csak nyugodtan őket, és ne zavarja a mamát, akkor nem lesz baj?
Nem éppen a beltenyésztést akarja minden madarász elkerülni? Vagy ez nem a beltenyésztés? Akkor én valamit nagyon félreértettem...?

A dagi tojó esete világos.

Drága Mona! A tenyésztésre való felkészítés nem csak azt jelenti, hogy ne legyen a madár sem sovány, sem kövér! Az optimális kondíció előfeltétele az ivarszervek kifogástalan működéséhez!!!

Egy generáción belül ilyen fokú rokonság nem okoz gondot! Viszont jövőre az esetleges féltestvér madarakat már nem ajánlatos párbarakni.

:40:

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 ápr. 20, 10:18 
Gabesz írta:
Kíváncsi lennék azért Perényi Laci helyzetére is, mert Gabeval ellentétben ő sem nyugodt (pl. szekrénykalit) körülmények között tartja a fészkelő madarait.

Hali Gabesz! Lacinál a szekrény tetején vannak a "tenyészdobozok", és biztos nem napjában tucatszor szedi le őket megnézni.
Ott fent meg takarni sem kell, mert a madár tojik rá, hogy odalent ezek a tollatlan mutánsok mi a frászt ténykednek.
(különben gyanítom nála is kiválló eredmények jönnének, -mert bizony a mostaniak nála is elég szerények, ha jól emléxem- ha csak napi kétszer szedné le a madarakat....de gondolom a srácok miatt ez megoldhatatlan.....majd ha elmúlt az újdonság varázsa náluk :wink: )

Gabe, tiszta és kivitelezhető a leválasztás a leírt módon?

Azt meg ne felejtsétek el, hogy a madarak tenyésztésben 2-3 évesen a legjobbak, első évben sokan "rutintalanok"!!! Akár párzásnál a hímek, akár etetésnél a tojók.
(Gondoljatok csak vissza az első csókra.....a többit inkább nem említem... :oops: )
:89:

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2008 ápr. 20, 10:38-kor.

Hozzászólás 2008 ápr. 20, 10:07 
Sziasztok!

Nem értem Doromboló, akkor az, hogy egy madárpár testvér vagy közeli (nagyon közeli) rokon, ezek szerint nem befolyásolja a fiókák életképességét, csak egyedüli tényező a mama zaklatottsága és az atkák??? :shock:
Egyértelműen ez jött le nekem, így ezek alapján egy kezdő, tapasztalatlan madártartó ne is foglalkozzon ilyen dolgokkal, hogy a madarai testvérek vagy rokonok-e, tenyéssze csak nyugodtan őket, és ne zavarja a mamát, akkor nem lesz baj?
Nem éppen a beltenyésztést akarja minden madarász elkerülni? Vagy ez nem a beltenyésztés? Akkor én valamit nagyon félreértettem...?

A dagi tojó esete világos.

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 ápr. 20, 9:36 
Sziasztok, rollerosok!
Hali Neco és Doromboló! Jó veletek "dolgozni". Az ember még kínjában is tud nevetni :lol: :wink: :D !

Na szóval, ha már így kibuktam- de még nem elbuktam, de nem sok híja, akkor hadd filózzak még kicsit, mert még mindig igencsak rágódom rajta :? :roll: .
Tehát:
Azt mondjátok, nem a beltenyésztés okozza a sikertelen kelési arányt, fiókák elhullását. De ha a tojásba halnak bele a fiókák, és a kotlás alatt nem volt probléma (Ica), annak akkor egész más oka kell hogy legyen. És külső tényezők kizárva! Ivari fertőzés :? ?, de akkor Roland hogyhogy mégis megmaradt???...
Fruzsimra abszolút talál a Neco által leírt kényelmes életmód... Sajna. Ott két fióka pusztult el 6 naposan, egy pedig még egynaposan és atka, tetű kizárva, mert leellenőriztem.

Ezek szerint a roller hím az abszolút szobamadár, de egy kotló már nem annyira... sőt, egyáltalán :roll: .

Hú, Gabe, ez már igen! Gratulálok és irigykedem egyszerre :D !
Kíváncsi lennék azért Perényi Laci helyzetére is, mert Gabeval ellentétben ő sem nyugodt (pl. szekrénykalit) körülmények között tartja a fészkelő madarait.

Puszi nektek: Gabesz

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gabesz 2008 ápr. 20, 10:19-kor.

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 ápr. 20, 9:34 
neco írta:
Gabe fogadjunk, hogy 12 órát dolgozik. Semmi ideje nincs a madarakra csak etetni, oszt nem fogja tudni hova tenni a fiókákat nyárra, annyi lesz neki. (Biztos vagyok benne, hogy a következő leválasztás már problémamentes lesz nála!)

Neco, nagyrészt igazad van... Ugyan nem dolgozom 12 órát, de reggel 7-fél8 körül megetetem őket, aztán este 6 körül rájuk nézek megint, ha elfogyott a lágyeleség, akkor adok nekik. A fészket is csak ritkán szoktam ellenőrizni. Biztosan nem tudnám 2 óránként kézzel etetni a kicsiket, így meg sem próbálok így beavatkozni.

Egyébként pénteken megygyűrűztem 3 fiókát, ma fogok még 5-öt :) (Van nekem is egy ötös fészkem, de ezt csak ma vettem észre. Eddig csak négy kicsit láttam benne :) ) És 2 kikelt a harmadik fészekaljból is. Őket jövő szombaton kell gyűrűzni.

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 ápr. 20, 7:30 
....a tulsúlyosak nevében tiltakozom !!!..... :13:

Hozzászólás 2008 ápr. 20, 0:39 
Gabesz írta:
Ja, és kevésbé fogok odafigyelni :lol: .

:65: :30:
Takard le a fészkes felit' a kalitnak, egyszer nézd meg a fészket reggel etetéskor, esetleg a nap folyamán mégegyszer oszt jó'ccakát!
HA KIKELTEK A FIÓKÁK AKKOR IS CSAK ENNYIT!!!
Kétszer kaja, akkor kuksi és vége!

Ha nem dagi a madár ennek mennie kell! Ha meg dagi, akkor úgyis lusta lesz mindenre.... :? (lusta kettyinteni, és a kotlást is csak azért csinálja, mert ott kényelmes ücsörögni. Ha esetleg zabálás alatt sikerül a hímnek megciceréznie, és kikel egy-két fióka, ez nagyon bezavar az ő kis nyugis álmos-zabálós világába, úgyhogy azokat is nagyívben lesz@rja!)

Hozzászólás 2008 ápr. 19, 21:27 
Higgyjed el hogy közel sem olyan bonyolult a helyzet mint azt szeretnéd hallani Gabesz !....Annak a valószínűsége hogy a féltestvérség gond lenne madaraknál kb. 1 % ! A "frontok" meg hasonló misztikus mesék csupán a megkeseredett sikertelenség egy modernkori magnyugtatást nyújtó lehetősége... Mégegyszer leírom, hogy vannak kíváncsi természetű madarak akik azzal foglalkoznak, hogy figyelik e őket, foglalkoznak e velük és vannak amelyikeket az égvilágon semmi sem zavarja,akkor is etetnek ha ott állnak mellettük.....és olyanok is vannak amelyek annyira óvják másoktól a kicsiket hogy inkább agyon ülik minthogy mások akár meg is pillanthassák az övéiket !
A gondok mindig egyszerűek...Vagy az atkák elszaporodása ugrasztja le éjjel a tojót a fészekről és ezáltal beszáradtnak, kelésgyengének, genetikai hibásnak és még sok sok mindennek hisszük a problémát, vagy a kikelt kicsiket szívják le az éjjszaka folyamán ezek a dögök egészen fehérres sárgára, vagy egy makacs baktérium lassítja le a lázas madár kötelező munkálatait a fióka nevelés során, vagy egy egyszerű fizikai hiba kapcsán történik a baj ! A többit felejtsd már el !!!
Azt mindig tanácsolom, hogy ha bemegyünk a madarakhoz, már ahol tőlünk külön élettérben vannak, hogy simán ugrasszuk le a tojót a fiókás fészekről, ekkor a fiákat is látra tudjuk venni s ha szép hússzínűek akkor tegyük vissza a fészket, adjunk egy kis friss felnevelő kaját, vagy csak tegyünk úgy mintha valamit raknánk be, ha van még bőven a kajából és kifelééé ! A tojó azonnal oda fog ugrani a megbojgatott kajához és eszik belőle...vissza ül a fészekbe és pár perc vagy több múlva meg fogja etetni a kicsiket...De nehogy vissza menjünk fél - egy óra múlva megnézni, hogy megetette e mert ez többnyire egyenlő a halállal !!! Ugynis lehet, hogy pont egy beindulni akaró etetési periódust zavarunk meg és kész is !..... :shock:

Hozzászólás 2008 ápr. 19, 20:04 
Azt sejtem .hogy valahol középen van az igaszság. A tojó viselkedése az ő egyéniségétől a külső tényezőktől de biztos nem a testvérkapcsolattol függ. A tojások termékenysége viszont lehet, az embriók életképessége szintén.HA valaki olvasta Naphegyi,Dobos,Zsilinszki: A Kanárimadár . Szaporításkor előforduló problémák...... :front ,vedlés, és millió megmagyarázhatatlan más dolgot említ.

Hozzászólás 2008 ápr. 19, 18:26 
Köszönöm, kollegina, hogy ilyen bátran kiálltál a védelmemben! 8).

Igazából nem is tudom, ki a hibás ezért a szívásért, ami nálam végbemegy... Akitől vettem a madarakat? Vagy tán a madarak faxnija? Ááá, dehogy. Vagy a zöldfülű tenyésztői mivoltom? Nagyon meglehet.

Meghallgattam pro és kontra véleményeket a madaraim párosítási lehetőségeit illetően- mert ezzel kezdtem! Volt olyan, ki azt mondta, hogy ha féltestvérek, attól még az idén összetehetem őket, de jövőtől kötelező módon frissíteni kell az állományt (ha ez enyém annak nevezhető...) Volt olyan is, aki egyáltalán nem javasolta a párbaállításukat, mert lehetséges, hogy lesz az utódok között kiemelkedő egyéniség- mint azt Rolandban sejtem, de számítsak arra, hogy lesz sok elhalt embrió, esetleg még torzszülött is... (Szerencsére, ez utóbbi elkerült, de volt sok csalódásom a tojásba pusztult fiókák miatt :? .) És akkor mindezek ismeretében összetettem a madarakat. Ezért is írtam többször, hogy mindazok ellenére, hogy "tudok amit tudok..." És nem is ezért írtam le az eseményeket, mik nálam történtek, hisz nagyon jól tudtam, hogy ezek a "mélyebb okok" csak hatványozzák a bajomat! hanem azért sipítoztam segítségért, amik még mellette ráadásnak jöttek: kotlás alatt problémázik a tojó, utolsó nap odahagyja a fészeket, netán nem akar etetni... Amik ugye, javarészt miattam is történhettek...

Mindent összevetve nehéz a szívem, mert nagyon szerettem volna, hogy népes kanáriseregem legyen... Bár még hátravan egy-egy fészek. Mint már írtam, Icám ma indít 4 tojással és Ilusom is lázasan cipel egy-egy tollat, papírfecnit a csőrében... Hm... Reménykedni is már csak halkan merek... De nem adom fel! Ja, és kevésbé fogok odafigyelni :lol: .

Hali, Kynyoo!
Örülök, hogy ilyen símán megoldódott a madarad problémája! Igazán szerencsés kismadár!!!

Hozzászólás 2008 ápr. 19, 17:52 
Üdv Mindenkinek!

Tegnap állatorvoshoz vittem "búbos" fejű madaram az orvos megállapította hogy egy ún sárga gomb szindrómája van! Azt mondta hogy ez simán kifordul nyomásra a fejéből! Így megfogott egy csipesz és a gomb alatt összenyomta a bőrt és tényleg kifordult a golyó! Adott egy vízben oldódó gyógyszert hogy ezzel itassam le a madaraim 5 napig nehogy valami gond legyen az állománnyal bekente madárkám fejét betadine-nal és már sokkal jobban van a bőrmegnyúlás is szépen szívódik vissza! Amúgy nálam két tojó ül tojásokon végre fiasak is valamint egy 3. ma reggelt pottyantott egyet! :)
Lényegében lassan minden happy! Amúgy tettem a fűtőtestre kétoldalt párologtatót így remélem elkerülhető az újabb tojásbeszáradás...

Hozzászólás 2008 ápr. 19, 13:59 
Sziasztok!

Na, hál' Istennek az az ing rám nem való, csak talán az egyik ujja... :D , mivel az én "bűnöm" annyi, hogy amint hazaérek a munkából, egyből lesem a madarakat, és ha valami nem a nagykönyv szerint műkszik, már megesz a fene, kombinálok össze-vissza.
De a fiókák nevelését teljesen a mamákra bíztam, 4 kirepült saját gyűrűs madaram van, ennyi is kelt ki:
- Egyik fészekaljban 4 tojásból 2 madár kelt ki, egynek nem sikerült, ő megfulladt, egy tojás fiatlan volt.
- A másik mamánál 3 tojásból 2 fias, 1 fiatlan volt az arány.
Így van a 4 kismadaram.
Az először kirepült fiak mamája ismét 4 tojáson kotol, május 1-én kell keljenek. Lámpázás jövő hét végén, akkor megtudom, mennyi a fias belőle.
A másik mama (2 napja választottam le a fiait) egyenlőre nem fészkel, a hímet elhajtja, talán pár nap még kell neki, nem tudom.

Itt tartok most, és jelentem: van levehető fészkem!!! :D Szerzek fúrót, felrakom a rögzítését, majd ráakasztom a fészket és tojhat is a tojó bele!

Neco, Doromboló, és Kuvik, én azért annyit hadd jegyezzek meg itt ezzel az inggel kapcsolatban, hogy a Gabesz leb@sszarintása annyiban nem helytálló, hogy nála az okokat nem feltétlenül csak ebben kell keresni. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy akitől a madarakat vette, "elfelejtette" vele közölni azt a fontos tényt, miszerint a madarai testvérek, vagy közeli rokonok. Eddigi tudásom szerint ez nagyban befolyásolja a tojó viselkedését és a fiókák életminőségét, nem???
Viszont amit írtatok, mindenkinek alaposan megszívlelendő (nekem is), akiknél a Gabeszhoz hasonló helyzet nem áll fent...

Hozzászólás 2008 ápr. 19, 12:17 
:65:
Ezt a példás leba...st :roll: !!!
Jó értelemben fogom fel, mert a javamra szól az üzenet, és tudom, hogy atyai figyelemmel kíséritek rollertenyészetem zűrzavaros eseményeit :wink: . Ja, meg Kuvik is, mint a fővédnököm 8).

A tojóimról annyit tudok elmondani, hogy:
-Ica (1 éves roller tojó) kövérke ugyan, de jól kotol és kitűnően nevel. Nála a fiatlan tojás (ami ugye lehet a kövérség miatt...), az embrió elhalás (itt a hibás génekre gondolok), vagy a sikertelen kelés teljesen kifejlődött fiókánál okozza a fejtörést. Mától ismét 4 tojáson kotol.
-Ilus (2 éves roller tojó) egyáltalán nem kövér, de nem is sovány. Pont jó. De éppen ő az, aki már két alkalommal hagyta oda a fészkét éppen utolsó előtti vagy utolsó napon! A kotlási periódus alatt is sokszor volt gondom vele. A nevelőképességéről nem volt alkalmam még meggyőződni. Az eddigi két fészekaljból az összes tojása fias volt, de sosem alatta keltek ki. (Ebben az esetben talál rám az a bizonyos ing...).
-Fruzsina (5. éves színes tojó) eléggé hájas. Nagyon jól kotol, csak nem etetett első napokban és utána is csak ímmel-ámmal... Inkább a fiókákat (Ilusé) melegítette. Jelzem, mindkét alkalommal csak 2 nap eltérés volt a saját és "vendég"fészek között.

Illés egyáltalán nem zsíros, még nem vedlik és még mindig tüzesen udvarol. Nála minden ok.
Rolandom- az Ica fiókája-, mára már 2 hónapos délceg kispasi. Egyhónapos kora óta folyamatosan hangicsál. Tollazata gyönyörű, szinte fénylő sárga.

Neco, minden egyes észrevételedet nagyon köszönöm, és igyekszem ezeket is megfogadni, akárcsak a Doromboló tanácsait. Az eddigi sikertelenség miatt a rettenetes aggódásomat okolom az amúgy is kevés állományom fias tojásáért, vagy az egynéhány sikeresen kikelt fiókáért... vagy pedig a beltenyészetnek tulajdonítható hibás géneket teszem felelőssé... netán a költési szezon előtt valamilyen ki nem kezelt fertőzés?...
Vagy még mindig zöldfülű lennék? Pedig nagyon igyekszem!

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2008 ápr. 19, 8:02 
NA VÉGRE!!!!!!!
:96:

Hozzászólás 2008 ápr. 19, 7:52 
......Á M E N.....!!! :25:

Hozzászólás 2008 ápr. 19, 1:48 
doromboló írta:
...már a Mona is írta hogy fix a fészek ! Ezt jövőre meg kell változtatni !...Nem nyúlunk a tojáshoz a madár előtt ! De főleg azért nem mert eltörhet !...Kivenni meg úgy hatásos ha az egész cucc kinnt van ! Nem kell félni hogy elpusztul az embrió mert a kelés előtti napokon már több órát is kibír a tojás melegíté nélkül !!! Ha meg vissza ül a tojó kajálás után és nem etet rögtön az sem baj mert van amelyik - pláne pár naposaknál - hogy a fészken ülve maga alá etet ! Különben is az első időben különösen több idő kell mire átalakul a begyben péppé a kaja !

Aranycsillagvirágtyukocskáim, elsősorban kedves Gabesz! (Persze akinek nem inge, ne vegye magára az alábbiakat!)
Dorombolónak tök igaza van! Hagyjuk már békén azokat a rohadt verebeket, ne b@szogassuk őket és sokkal több fióka lesz, mindezt két okból is!

1.) Hány fiókát sikerült eddig kézzel felnevelni?! Ha nem nyúltnátok bele a dó'gokba, legalább a fele megmaradt volna, ez meggyőződésem! (csak egy példa: szerda du. kelt két fiók egy Krocka származású tojómnál -Gabesz, vele fogsz reményeim szerint nyár elején megismerkedni- és egy kincsként dédelgetett Röder hímtől. Csütörtökre reggelre kikelt a harmadik. A víz vert ma, péntek de. 10.-ig, mert ez a rohadt dög most tömte meg őket először, igaz most rendesen! Ha elkezdtem volna kutyulni 90% elröppentek volna már a kölkök!)

2.) Mit fogunk elérni ha a valóban szarul nevelő madaraktól esetleg mégis megmentünk néhány utódot?! Szét szívatjuk saját magunkat az elkövetkező szezonokban! Ki a fene akar kínlódni ilyen nyamvadt dögök utódaival,?! Jobban jár mindenki, ha kiszelektálódnak a francba!
( Úgy fogunk járni, mint a a szerencsétlen "alakosok" a glosterrel! 10 éve dajkának tartották őket, még a színkanárisok is, mostanra meg nem győzik pesztrálni a kölkeiket! Vége is lesz a glosztinak 10 éven belül ha nem fordul meg ez a "trend", borítékolom! Vissza fog szorulni oda, ahol a yorkshire vagy a norwich van jelenleg....)

Gabe fogadjunk, hogy 12 órát dolgozik. Semmi ideje nincs a madarakra csak etetni, oszt nem fogja tudni hova tenni a fiókákat nyárra, annyi lesz neki. (Biztos vagyok benne, hogy a következő leválasztás már problémamentes lesz nála!)

Gabeszkám, ez elsősorban neked szól, meg persze azoknak akikre passzol ez az "ing"!

(Drága Gabesz, különben nem kövérek a tojóid? Akkor szoktak édesdeden pihengetni, lustulni ha belakmároztak! Leülnek, oszt pihiznek amíg újra meg nem éheznek.... Egyszerűen nem hiszem el, hogy kettőből két tojó ilyen szarul nevel!!!)

Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 ápr. 18, 21:17 
Szia Gabesz !

Idézet:
No, Lajosnak annyi

ez attól függ, hogy ki esik rám Tóbiás -e, vagy Panna...

Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 ápr. 18, 21:14 
Szia Gabesz !

:42:

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2008 ápr. 18, 21:19-kor.

Hozzászólás 2008 ápr. 18, 18:45 
neco írta:
...balett csukában! Már ha gyártanak belőle 46-ost... :shock: ... meg sztreccs'cuccban....olyan leszek, mint egy teve.... csak nekem nem a hátamon lesz a púp, hanem a másik felemen :lol:

Neco, kicsit legfennebb behúzod a hasadat :lol: :lol: .
És hívd meg a Nagy Urakat az előadásra 8) : Óriás Tóbiás és Cingár Panna döbbenetesen meghökkentő és lehengerlő produkciójára- már ha el találnálak ejteni.
Első sor, vigyázaaaaaaat!!!!!!!
No, Lajosnak annyi :shock: .

Hozzászólás 2008 ápr. 18, 17:27 
doromboló írta:
.... Ha valakinek van olyan közérdekű észrevétele, kérdése akkor azt tegye itt meg és a Gábor (neco) fel fogja tenni kérdésként a "parlamentben"....

Ja....és várom a kérdéseket, hogy interpellálni tudjak az Elnök Úrnál, meg persze a KRB vezetőjénél.... :wink:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 261  Következő