Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2972 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 149  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 júl. 18, 7:43 
Idézet:
Lehet hogy be kéne vonni egy kétt szin kanárit vér frisités gyanánt..?.. 8) hát én most meg tettem.
-Félve várom és kiváncsian hogy mi fog történi a kis növendékeimmel.

Szia Ottinger !

Sajnos ezzel a "vérfrissítéssel" lerontottad Nagygabe madarának "énekes genetikáját"
Versenyre legfeljebb nézelődni viheted az ifjoncokat. (ezt ne vedd élcelődésnek nem annak szántam, mert a fiatal hímjeid a felkészítés időszakára nyitott csőrrel fognak éneklés helyett fütyűlni és ez kizárja őket a versenyízés lehetőségéből.)

A versenyre egyébként meg kizárólag H-MNK- ás gyűrűvel ellátott madarakat vihetsz, melyhez viszont egyesületi tagnak kell lenned.
Beléphetsz IDRE is és ha majd tiszta vérű Rollerjaid lesznek a H-MNk tagjai közé is.

Van szakkönyv és kapható is a tenyésztésükről.

Hozzászólás 2010 júl. 17, 20:07 
-Szia, Vajk! Nagyon szép madár ez a Csipesz :
-"Ja, természetesen csakis ötös fészekalj.."
-"csak kinyitotta a csőrét éneklés közben a lelkem."
-(De nem hiszem, hogy nem olvastál bele a kiemelt topikba )"

-Köszi Gabesz nekem is a ő kedvencem(Csipesz)
-Szóval a roller madarak nem enyire szaporák?
Lehet hogy be kéne vonni egy kétt szin kanárit vér frisités gyanánt..?.. 8) hát én most meg tettem.
-Félve várom és kiváncsian hogy mi fog történi a kis növendékeimmel.
De hát ha kinyitják a csörüket ha nem ők ezek szerint már sosem vesznek részt ének versenyen.?
Mivel hogy az egyik feljebmenőjük sem rendelkezik gyürűvel,
meg még a fiatalok sem mert nem vagyok tagja semeik szervezetnek még.
Itt nincs b-és törzskönyv mint a kutyáknál.?? :wink:
Egyébként:csipesz a HMNK01/08/017/gyürűjelet viseli.Ha jól betüztem ki sajnos elégroszul látható.És Nagy Gábortól vásároltam kedvencnek.(Ha ez mond neked valamit.)

-Természetessen olvastam amit csak találtam a topikban, de szeretnék még részletesebb infót könyvet vmit?,

---Készítettem egy kétt képet a fiatalokról de sajnos ez most csak telekás mert a gyerekem elvite magával a fényképezöt Egerbe nyaralásügyileg.: ---
Az új generation:
Kép

Kép

Kép

És a kétt hónaposak:
Kép

Kép

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 júl. 16, 15:27 
Ákos írta:
Örülök, hogy hiányom kézzel fogható a Fórumon! :lol: Nekem is hiányoztok, meg a madarak is nagyon, de most gyereknevelés van, és mint köztudott, az eléggé időrabló.

Ákos, ennivalóan aranyos ez a gyerek! :D Boldog, egészséges kiskölyök, nagyot nőjetek!
S akkor naná, hogy hiányzol te is! Két peluscsere között azé jöhetnél. Ja, hogy már maga teszi a pelenkát? Nahátakkor? :lol: 8) Arra a karmos-kuksizós összefüggésre én is nagyon kíváncsi vagyok. Majd írd meg a fejleményeket.
ottinger írta:
-egyébként érdekelne a verseny kiírás milyen feltételekkel lehet résztvenni a madaraknak??
-hol lehet esetleg kész énekkalitokat beszerezni???
-nem kinzás bezárni a sötétbe a madarakat mikor felkészíti az ember őket??
-mit esznek a sötétben vagy hogy??

Szia, Vajk! Nagyon szép madár ez a Csipesz :wink: És akkor megsúgom, a fertőzést valahogy én is így kaptam: roller hímem volt színes hölgyikével. Persze, határtalanul boldog voltam, mikor fiókák is lettek. Ja, természetesen csakis ötös fészekalj... na azóta se :evil: . Csibikém pölö gyönyörűen hozta a gurgulázós éneket, de hiába mondtam neki, hiába neveltem, csak kinyitotta a csőrét éneklés közben a lelkem. El kellett teljen egy jó adag idő, míg fajtiszta tenyészállományra tettem szert, sajna, szerelmetes Fonzóm már nem lehetett ennek része... Szovel akkor mondom, mit tudni szeretnél s én es tudok, na. De mi nem stimt, itt majd csak gyün valaki, s kijavít :wink:
-ecceris tutifix, hogy csak (tiszta) roller énekesek vehetnek részt a versenyen. Gyűrű, füttykalit s madár egy kollekciónyi, ami 4 darab dalos. (De nem hiszem, hogy nem olvastál bele a kiemelt topikba :twisted: )
-itt a fórumon van Ács Gyuri bácsi, ő készített sok füttykalitot. Úgy tudom, André is gyárt ilyet, írj egy pü-t nekik, hadd lám. S még leho is, ha jól emlékszem.
-"Amelyik roller viszont énekversenyre szeretne jelentkezni, már komolyabb felkészülési időszakon kell hogy átessen. A tréning nehéz időszak a kismadár életében, mint bármely élsportolóé...". Kínzás 0 ha a fokozatosság a kulcsszó. :wink:
-beiskolázás idején is nyugisan esznek és isznak a csürkék, nyugi. 90 százalékban repcét kapnak.

Nos, jó madarászást, szép hetet mindenkinek!
:43:

Hozzászólás 2010 júl. 16, 10:10 
Szia Gabesz,

Örülök, hogy hiányom kézzel fogható a Fórumon! :lol: :lol: Nekem is hiányoztok, meg a madarak is nagyon, de most gyereknevelés van, és mint köztudott, az eléggé időrabló. :lol: :roll: :lol:

Köszi a tippet, le is csippentettem a karmait, biztosan jót tesz neki, mert már nagyok voltak. Aztán kivárom, volt-e összefüggés a jelenségek közt.

Köszi a kérdést, gyerkőc megvan, szeptemberben már 2 éves lesz!!! Itt egy fotó:

Kép

Jó madarászást nektek!!

Üdv a nagy melegben!

Gabesz írta:
Ákos írta:
Énekes dalnokom mostanság túl sokat van a kalit alján. Betegnek nem látom, eszik is, meg énekel is, de feltűnően sokat van ott. Mi lehet az oka?
Más. Észrevettem, hogy hosszúak a körmei. Vágjam? Ha igen, akkor hogyan és mennyit?
Lehet, hogy a kettő összefüggésben van egymással, magyarul azért van a kalit alján, mert hosszú a körme, és nehéz fognia?

Szia, Ákos! Rég láttunk errefelé :wink:

Nos, ha hosszú a körme, bizony beakadhatott mozgás közben valahová, ficam, sérülés stb. okozója lehet. Reméljük, azért semmi ilyesmi nincs ebben az esetben. Ha a kalit alján van és nagyon sokat, azért figyeld, egy kanárinál ez nem jó jel. Azt gondolom, nagy körmökkel is inkább ülne szívesebben a rúdon... Nos, a madár ujját tartsd fény felé, hogy jól láthasd a véreret benne. Egy körömvágó csipesszel azért jóval a vérérvégződés után kattintsd, vágd. Ha pedig a körme lenőtt, meglehet, hogy a csőre is... Azt is kozmetikázni kéne, szépen ék alakba. Kíváncsi vagyok, a művelet után a rúdra ugrik-e vagy még mindig a földön fog kuksizni... De ha eszik is és énekel, nagyon remélem, nem beteg! Majd feltétlen gyere még, írd meg mi van, hogy van, hátha valaki okosabb tanácsot tud adni :roll:

Üdv: Gabesz

Ui: a Picurkátok már biztosan nagy lett eddig :D

Hozzászólás 2010 júl. 16, 6:39 
Gabesz írta:
Nos, step by step:
-először is amely fiókákat "csicsorogni" hallod, nagy valószínűséggel hímek
-Gratula az 5 fiókához!!! Egy fészakalj fiai??? Azzigggen! (kifélék-mifélék? :) )
-"a hímek között sokszor akad nagyon jó nevelő" Majd megjön az ő hangja is, ami a kis ficsuroknak jó példa lehet
-Matass itt kicsit a kanáris fórumon

Elöször is köszi a segítséget.
-A himet külön tetem és a tojó hál isten igy is végzi a dolgát rendesen.
a fickó(csipesz) szinte egyből énekelget.(Az avataron ő látszik)
ami úgy látszik jó példa a kicsiknek,mert egyre töbett probálgatják magukat.
-az 5 fióka egyébként egy fészek alj és roller him& egy igen érdekes kiváló hobby tenyésztő/Akasztói/ fiatal tojó madara,(ahol a madarak a kalitok alján,a fészek ajtóban,meg úgy egyépként mindenhol tójnak költenek nevelnek.)
valószinüleg csapper madár,lehet mert a bácsinak himekböl csak ilyet látam de ki tudja?
A fontos hogy nagyon jól nevel kiválóan örökíti a búbos a búbban sőtétszin tipust amit nagyon szeretek,/9-4 búbos./
-igazábol mint kezdő,máris mivel alaptermészetemtől fogva kisérletezgető és mindig az újat kereső ember vagyok,
ezért úgy gondoltam miért ne lehetne ki probálni egy csapper&roller madarat a szép szint és
a gyönyörű ének hangot össze hozandó,(jó tudom ez a kétt tábor nem igen birja egymást?!?! :cyclops: de ezért nem kell nagyon utálni engem. :wink: )
-egybként. a fiatalok felfújt torok zacskóval fütyögnek,a 4-3 biztatóan de a 4.-et is láttam már de neki sokkal erőteljesebb hangja van.lehet benne az anyai ág őrőklődőtt tovább.
-de minden esetre kiváncsi vaok. hogy mi lesz belőlük.Nagyon szretném ha jó énekeseket sikerűlne ki nevelni belőlük.
-meg azt gondolom hogy mivel csak roller éneket halanak igy ezt tanulják meg.
-és igy ha van egy kis szerencsém sikerül a tervem kialakitani egy városi lakás kompatibilis halk de szinezetre és külemre is gyönyörű madarat.
-egyenlőre én csak a magam szórakoztatására tartom őket.De egyre jobban érdeklődöm az ének verseny iránt és nagyon szeretnék ott lenne a januári versenyen bár sajnos csak
nézőként fog valószínű sikerülni.

Egy kétt kérdés? :D Ha még lehet.
-egyébként érdekelne a verseny kiírás milyen feltételekkel lehet résztvenni a madaraknak??
-hol lehet esetleg kész énekkalitokat beszerezni???
-nem kinzás bezárni a sötétbe a madarakat mikor felkészíti az ember őket??
-mit esznek a sötétben vagy hogy??

-Fogok fölteni majd képeket a fiokákról is csak igen kevés az időm.

Folyt Köv..

Kép

Kép

Hozzászólás 2010 júl. 15, 21:08 
Ákos írta:
Énekes dalnokom mostanság túl sokat van a kalit alján. Betegnek nem látom, eszik is, meg énekel is, de feltűnően sokat van ott. Mi lehet az oka?
Más. Észrevettem, hogy hosszúak a körmei. Vágjam? Ha igen, akkor hogyan és mennyit?
Lehet, hogy a kettő összefüggésben van egymással, magyarul azért van a kalit alján, mert hosszú a körme, és nehéz fognia?

Szia, Ákos! Rég láttunk errefelé :wink:

Nos, ha hosszú a körme, bizony beakadhatott mozgás közben valahová, ficam, sérülés stb. okozója lehet. Reméljük, azért semmi ilyesmi nincs ebben az esetben. Ha a kalit alján van és nagyon sokat, azért figyeld, egy kanárinál ez nem jó jel. Azt gondolom, nagy körmökkel is inkább ülne szívesebben a rúdon... Nos, a madár ujját tartsd fény felé, hogy jól láthasd a véreret benne. Egy körömvágó csipesszel azért jóval a vérérvégződés után kattintsd, vágd. Ha pedig a körme lenőtt, meglehet, hogy a csőre is... Azt is kozmetikázni kéne, szépen ék alakba. Kíváncsi vagyok, a művelet után a rúdra ugrik-e vagy még mindig a földön fog kuksizni... De ha eszik is és énekel, nagyon remélem, nem beteg! Majd feltétlen gyere még, írd meg mi van, hogy van, hátha valaki okosabb tanácsot tud adni :roll:

Ui: a Picurkátok már biztosan nagy lett eddig :D

Hozzászólás 2010 júl. 15, 19:19 
Sziasztok,

Előre is kösz!

Hozzászólás 2010 júl. 14, 17:40 
feketemarcsi írta:
Ha már hímmel kezdett nevelni, én azért nem venném ki a hímet, mert van tojó, ami abbahagyja ilyenkor a fiókák etetését, vagy nem bír el az 5 kicsivel.
Küldhetnél egy kis esőt ide is!

Persze, figyelni kell őket! Minden változtatásra másként reagálhatnak... Aztán 5 éhenkórász az azért jó adag kaját igényel! No, majd látja a gazdi.
Eső felől meg ne aggódj, mert hétszázra veszem, h kísérni fog minket mindenhol az esőfelhő... Változatosság kedvéért ma is volt egy jó adag. Szovel viszek nektek is belőle, örüljetek neki :lol:

Hozzászólás 2010 júl. 14, 8:03 
ottinger írta:
Egyelőre tőbb kérdést nem teszek fől igy is őrülők hogy ha vki. válaszra méltat egyáltalán.

Szia, Vajk! Üdv a rolleros topikban :wink: !

Nos, step by step:
-először is amely fiókákat "csicsorogni" hallod, nagy valószínűséggel hímek
-nem szükség különválasztani még a tojóktól a hímeket (fiókákról beszélek), mág hátra van a vedlési periódus. Majd ősszel!
-Gratula az 5 fiókához!!! Egy fészakalj fiai??? Azzigggen! (kifélék-mifélék? :) )
-a hímek között sokszor akad nagyon jó nevelő, de vigyázz rá nagyon, mert a nevelés nagyon legyengítheti. Ha a tojó szépen etet, tedd külön a hímet. Majd megjön az ő hangja is, ami a kis ficsuroknak jó példa lehet :wink: , de tudd, hogy a kanárik tanítás-értsd hím előénekes, idősebb madár- nélkül is kiválóan tudják hozni sajátos formájukat. A fiókák leghamarabb 3 hetes korukban kezdenek el hangolni. Ha roller, láthatóan felfújják torokzacskójukat, próbálgatják hangjukat. Nyekeregnek na :lol:
-Matass itt kicsit a kanáris fórumon: viewforum.php?f=17 , nézz szét (énekes, színes, alakkanárik stb.) sokminden hasznos dolgot találhatsz. Spéci rolleros szakanyagot is tudok ajánlani "A Harz-i roller kanári" kiemelt topikban: viewtopic.php?f=17&t=843. Szerintem nagyon jó 8) .
-Mo-on énekes roller kanári verseny 2011 január elején lesz Albertirsán.

Jó olvasást, jó böngészést! Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel, hátha tudunk segíteni :wink:

Hozzászólás 2010 júl. 14, 0:09 
Helló mindenki!

A kétt hónapos fiókáim még nem énekelnek,lehet hogy 4-4 tojó.
3- nál is úgy gondolom hogy úgy csicsorog mintha himé akarna lenni, de hát ők az első fészek alom amit felnőni látok.úgy hogy ??(nem tom)
Azt is meg kérdezném hogy szétt kell-e választanom a tojoktól őket avagy nem?
Egyébként a köv. 5 fióka is szépen fejlődik most 7-naposak.
Meglehet hogy az a probléma mivel egy párom van és a him kiválóan segít a fióka és a tojó etetésben,de nyilván igy néma,nem hallanak igazi him kanári éneket.(az ablak alatt éneklő barátkán kivül semi más)
Egyébként roller kanári tenyésztésröl jó szak irodalmat jol és kitől lehet szerezni mert úgy érzem meg tudnék állapodni a fajtánál.
Mikor lesznek versenyek?

Egyelőre tőbb kérdést nem teszek fől igy is őrülők hogy ha vki. válaszra méltat egyáltalán.

Hozzászólás 2010 júl. 13, 18:54 
Az emlék az, amit mások szívében hagyunk magunk után...

Bár nem ismertem ezt a bizonyára nagyszerű embert, mégis nagyon sokszor találkoztam a nevével rolleros (magyar vagy román) körökben. És mintha az ablakban a függöny mögül óvatosan kipillantanék, látom a szomorú arcokat... Az űr... a hiány... a nincs már itt, a nem tudom már megkérdezni, a nem tudja már elmondani...
De az emlék az, amit a szívetekben hagyott.

Aurelian, iti multumesc mult pt surpriza placuta! 8) Dar sa stii, ca poza cu tortul de la sfarsit, grrr... :twisted:
Nos, Aurelian a tavalyi romániai rolleros versenyen csattintgatott fotókból készített összeállítást (már nagyon rajton van 8) ), de az a torta avégén... No, pont fix azt mutatják, hogy ez az amibű nem esze... :twisted:

S ha már ennyire nemzetköziek lettünk, kíváncsi volnék Ozgourra is... Vajon mire ment az ügyes kis csurikámmal?
Hey, Oz, were are you???

Lajos, nálad? Lett több eresztés? S aztán felépültél ugye már teljesen???

S akkor közben, ugye, rettentő nagy itt a szárazság :roll: ...locsog minden! Esment leszakadt az ég. Már megszokásból is.
Legyen nálatok szép legalább!
Üdv és pussz: Gabesz

Hozzászólás 2010 júl. 12, 20:10 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WiC6bOlQ434&feature=player_embedded#![/youtube]

Hozzászólás 2010 júl. 12, 20:07 
Desi Campionatul a trecut de mult, : :D pina la urmatorul o surpriza pentru Gabesz :cheers:

P.S sper ca ti-am facut o surpriza placuta :salut:

A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára aurelian craiova 2010 júl. 12, 20:19-kor.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2010 júl. 12, 10:54 
andré írta:
Tisztelt Madarászok!
Mély fájdalommal tudatom veletek,hogy Richter Gusztáv az MNK tiszteletbeli elnöke,roller kanári bíró hosszú betegség után 63 éves korában 2010 június 14.-én elhunyt.
NYUGODJ BÉKÉBEN GUSZTI BÁTYÁNK!

Sziasztok!

Engem külföldön ért utol Maróti Béla telefonja Guszti halálhíréről. Lelkem mélyén fel voltam készülve erre, hiszen tudtam, hogy évek óta küzd a betegséggel, de mégis megrázott a hír. Május végén, utolsó beszélgetésünkkor már nagyon érződött a beszédén, hangján hogy komoly fájdalommal küzd, mégis a "Hogy vagy?" kérdésemre, egy reá jellemző határozottsággal megfogalmazott "Most ne erről beszéljünk! Végül akkor most hány fiókát választottál le, és ebből mennyi lett a tízesedtől, mennyi a tavalyi szuperknorros hármastól?!" mondat-kérdés volt a válasz.....
Néhány perc múlva elbúcsúztam tőle azzal, hogy ha Fonyód felé járok felhívom, és ha a kikötőben van mindenképpen beugrok hozzá egy kis zalai rizlingszilvánival. Mikor legközelebb arra jártam már nem vette fel a telefont....

Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni a Fonyód-i kikötőben az Őt gyászolókkal, és köszönöm Dorombolónak, hogy képviselt minket, rollereseket-madarászokat ezen a búcsúszertartáson.

Anno írtam egy néhány részes cikksorozatot a DM-ben a rolleresekről. Természetesen az első rész Gusztiról szólt. Reá emlékezve bemásolom ide, röviden elmeséli benne madarász életútját:

---------------------------------------------------------------------------------------------

"A roller kanári tenyésztés és énekeskanári bírálás nagymestere:

Látogatóban Richter Gusztávnál

Jómagam csak néhány éve foglalkozom ezzel a majdnem elfeledett kanárifajtával, a roller kanárival. Azóta rendszeres kapcsolatban állok azzal a maroknyi csapattal, akik rajonganak a fajtáért, kitartóan tenyésztenek, és évente hagyományosan énekversenyeket rendeznek e madaraknak. A hazai díszmadártenyésztés meghatározó alakjai éppúgy megtalálhatóak köztük, mint orvosok, hivatásos vadászok, üzletemberek, vagy éppen egyszerű nyugdíjasok, akik tartalmasan szeretnék eltölteni csekélyke szabadidejüket. Szeretném bemutatni az egyesület - hivatalos nevén MDOSZ Roller Szakcsoport Díszmadártenyésztő Egyesület - néhány tagját egy cikksorozat keretében. Nagyon sokszínű társaság, érdemes megismerni őket, madaraikat, munkájukat.

Elsőként egyesületünk tiszteletbeli elnökével, a pécsi Richter Gusztávval, hazánk egyetlen COM vizsgával rendelkező énekeskanári bírójával beszélgettem. A fonyódi kikötőben látogattam meg Gusztit, ahol csodálatos környezetben tölti a nyarat munkával, pihenéssel, vitorlázással. Önmagáról, és természetesen örök szerelméről a madarakról beszélt elsősorban: " 14 évesen kezdtem el madarakat tartani. Ahogy akkoriban mindenkinek, nekem is "stigók", csízek, kenderikék szerepeltek első állományomban. Félig szabadon tartottam madaraimat a szobámban, öröm volt nézni, hallgatni őket, ahogy a függöny karnisán ülve énekeltek naphosszat. Édesapám természetesen nem nézte jó szemmel, hogy az akkor már védett madarak röpködnek a lakásban, ezért hamar szabadjára engedtem ezt az állományt. Vigaszul 68' karácsonyára kaptam az első roller kanárimat. Ez a madár Szendrő Béla tenyészetéből származott. Az idősebb korosztálynak nem kell Béla bácsit bemutatni, a fiataloknak meg csak annyit róla röviden, hogy 4-szeres magyar bajnok volt, és 60 évig rollerezett Pécsett. Olyan hatással volt tenyészete, madárszeretete édesapámra is, hogy mikor az ajándékomat mentünk hozzá kiválasztani, nemcsak nekem, hanem saját maga részére is vett egy dalnokot. 1970-ben már olyan komoly állománnyal rendelkeztem, hogy részt vettem versenyeken is . 1973-ban megnősültem, ekkor néhány évre abbahagytam a madarászást, kicsi volt a szülői ház a két család mellett a madaraknak is. Mikor külön családi házba költöztem természetesen újra elkezdtem tenyészteni, de 78'-ban visszavonultam ezüstkoszorús mestertenyésztőként. Ekkor már bíráskodtam, és összeférhetetlennek tartom a tenyésztést és a bíráskodást ugyanabban a szakágban. Ebben az időben még Pécsett nagyon magas szintű rolleres-, és madarászélet folyt. Bőven kielégítette a madarakkal való foglalkozásom igényét a tenyésztőkkel való kapcsolattartás, és a versenyek elbírálása. 1988-ban, Olaszországban tettem le a COM bírói vizsgát. Francesco Scneider volt a vizsgabiztos, a feladat meg az volt, hogy vele párhuzamosan kellett elbírálnom két kollekciót. Az elsőre Schneider úr 350 pontot, én 349-et adtam. miután elmondtam neki, mely madárnál mit hallottam, a vizsgabiztos a következő kollekció helyett szendvicseket és üdítőt kért a felhordótól, a következő fél órát pedig végigbeszélgettük. Rengeteg külföldi versenyen bíráltam ezek után, de a legemlékezetesebbek a cseh-szlovák rendezésű versenyek voltak. Nagyon kedves emlék a 82-es prágai, vagy a legutóbb a csehországi Tábor városában megrendezett 97-es verseny, ahol a közös Cseh-Szlovák-Morva bajnokság 50 legjobb kollekcióját bírálhattam. Több nagyon komoly nemzetközi verseny helyszíne volt Budapest is a nyolcvanas évek előtt. Most is hívnak külföldre, decemberben az Osztrák Nemzeti Bajnokság bírája leszek, meg hát a hazai csapatnak is szervezek egy januári nemzetközi versenyt éppen Ausztriában. Azt bátran állíthatom, hogy a hazai tenyésztők madarai helyt fognak állni ezen a megmérettetésen, hiszen az élboly világszínvonalú állománnyal rendelkezik. Idősebb tenyésztőink mesterei a felkészítésnek, a fiatalok meg minden szakmai segítséget megkapnak tőlük. Természetesen én is segítem őket felkészítési, tenyésztési tanácsokkal. Amúgy szívesen bírálok színkanárikat is. Ismerem az összes COM kulcsot, de kitölti szabadidőmet a roller, meg hát a roller az "igazi madár".

Az azért elkedvetlenít, hogy nagyon kevés a 30 év alatti tenyésztő, de nem csak a rollerek, hanem a díszmadarak körül is általában. Kinyílt a világ. A fiataloknak ezernyi lehetőségük van szórakozásra, utazásra, a madarászás meg helyhez kötött, napi elfoglaltságot igénylő tevékenység. Nem érdekli őket a madarászat, és ez világméretű jelenség. A pécsi egyesületnek 1982-ben 146 tagja volt, most talán 10 ha van. Tudom, vannak kezdeményezések ennek a folyamatnak a megfordítására, és nagyon szeretném, ha ezek a próbálkozások sikerrel járnának.

Természetesen a rollerek mellett más madarak is terítékre kerültek beszélgetésünk során. Öröm volt hallgatni, milyen lelkesen mesélt a ház előtt álló fűzfán fészkelő széncinegékről, és a gyönyörű parkban élő többi madárról, tengelicről, zöldikéről... Nevetve mesélte, mióta beérett a bodza termése, naponta kell cserélnie az abroszt a kerti asztalon, oly sok fekete rigó és seregély látogatja az árnyat adó fát felette, ennek nyoma meg persze látszik a terítőn.

Beszélgetésünket egy jó tanáccsal zárta, amit többször hallottam már tőle, és minden madarásznak szóló üzenet : "Magatoknak tenyésszetek gyerekek olyat ami nektek tetszik, ne a bíróknak. Soha nem fogtok csalódni. A verseny évente csak fél óra, a madarászás meg 365 nap. Ti egész évben örüljetek madaraitoknak."

Jó egészséget Guszti bátyám! Kívánjuk, hogy még sok évtizedig bíráld a madarainkat!

NG 2007"

--------------------------------------------------------------------------------------------

Búcsúzóul egy kép, amit tavaly decemberben készítettem, mikor Andrával meglátogattuk:

Kép

Nyugodj békében Guszti-bátyám!

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2010 júl. 3, 12:18 
Mazsiba írta:
Az lenne a kérdésem hogy csináljam az áztatott repcét?

Áztatott repce...hmm... finom :D
Szovel. Erre a célra csórj a konyhából két dobozt. Attól függően, mennyi madarad van,- mert az év bármely szakában és 3 hetes kortól meg pláne adható nekik- szovel, te majd kitanulmányozod, pontosan mennyire van szükség. Ecceris próbáld két norm. kanál repcével. A dobozban mosd át a magot (por, ne add isten penész spórák...), szűrd le, majd jól töltsd fel a dobozt vízzel,- a jó repce közül pár mag már rögtön pattan is. Hagyd így egy napot, majd másnap szűrd le, jól mosd át, csorgasd le és hagyd egy picit száradni. Ekkor már teheted is oda a másik dobozba az újabb áztatnivaló adagot. Nem muszáj egyszerre odaadni nekik, nálam ez két napra való csemege. A normál magkeverék mellett bármikor adható, de a fiatal madaraknak nemcsak hogy könnyebb megbontani ennek a magnak a héját, hanem tápanyagban is gazdagabb eleséghez jutnak.
Majd csak figyuzzad, hogy csapnak le rá a verebek! :wink:

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Trinter László

Hozzászólás 2010 júl. 3, 11:32 
Gabesz írta:
Ki korán kel, aranyat lel? Vagy hamar elfárad? :roll:

Sziasztok, szia, Mazsi!

Gratula a csirkékhez, szépek nagyon! Mostmár így háromhetesen, ha figyeled őket, kihallgathatod melyik a pasi-hacsak nem mindkettő tojó... Nagyon viccesek a kispasik, mikor ilyentájt próbálgatják a hangukat, hangicsálni kezdenek. De a legérdekesebb a viselkedésükben, amikor közelítesz a fészek felé, fejüket lesunyva tolatnak a fészekbe hátrafele :lol: . Jó kócos fészekben laknak, de jól érzik magukat, láthatóan! Mostmár áztatott repcét is adhatsz a magkeverékhez a lágyeleség mellett, hadd szokják az ízét! :wink:
Szorítok neked, hogy sikeresen ki is repüljenek és hogy a röpdében is ilyen szépek és egészségesek legyenek!

Nyuzi, Tepes, köszi a hozzám írt szavakat! Azt mondják, mindenki tanul valamiből. Mi legtöbbször a madarak bőrén... Csak ne lenne ilyen magas a tandíj!

Üdv és pussz nektek: Gabesz

Szia Gabesz!

Köszönöm szépen a kicsik nevébe is.Sajnos csak ilyen fészek anyagnak valóm volt itthon,de már rendeltem nekik normál fészek anyagot a következö költésnél már rendes fészek lesz.
Az lenne a kérdésem hogy csináljam az áztatott repcét?
Köszönöm válaszod elöre is.

Üdvözlettel.Mazsi

Hozzászólás 2010 júl. 2, 20:58 
CLUBUL NATIONAL DE CANARI DE CANTEC ROLLERI DIN ROMINIA

Regreta trecerea in nefiinta a Domnului Gustav Richter , si suntem alaturi de Dumneavoastra si de familia indoliata
Nyugodjon békében, részvétem.

Valódi név: Takács Chris

Hozzászólás 2010 júl. 1, 6:38 
Az ilyen nagy tiszteletben álló, nagyra becsült szakember elvesztése az egész madarász társadalomnak egy nagy csapás. Őszinte részvétem!

Hétvégén halt meg Jera Laci bácsi is, aki elég nagy galambász, dísztyúk tenyésztő és madarász volt.

Őrizzük szívükben emléküket és a tőlük tanult, legnagyobb tudásunkkal folytassuk munkásságukat!!!

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2010 jún. 30, 0:29 
andré írta:
Tisztelt Madarászok!
Mély fájdalommal tudatom veletek,hogy Richter Gusztáv az MNK tiszteletbeli elnöke,roller kanári bíró hosszú betegség után 63 éves korában 2010 június 14.-én elhunyt.

őszinte részvétem,sajnos sok tudást a sírba vitt,jó lett volna átadnia,még sok madárkedvelőnek.

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2010 jún. 29, 21:05 
Tisztelt Madarászok!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2972 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 149  Következő