Kinyó, Béla elbeszéltek egymás mellett, mindkettőtöknek igaza van a saját szemszögéből....
Vannak énekes kanári fajták, alak kanári fajták, színkanári fajták.
A csapper nem egy kanári fajta, hanem egy kanári fütty típus.
Egy kanári vagy molinót, vagy rollert, vagy timbradót, vagy oroszt, vagy amerikait(no ez nem sokban különbözik a csappertől!) énekel, vagy csappert fütyül!
Hogy néha rossz szóösszetételben, kifejezésben használjuk ezt a szót figyelmetlenségből...?!...mindenki tudja mire gondolunk és ez a lényeg.
Ez így van, ezen nem sok értelme van vitázni....
A hímeknek kell a 20 fok az ivari ciklus beindulásához, a tojóknak elég a 12 is. Mindenkinél előfordult már, hogy a jegelt tojók ültek be szépen sorban az etetőbe, míg a hímek a meleg szobában éppen hogy mocorogtak.
Ha a tojók 15 fokon hordják a fészket, és 22 fokról viszem naponta negyed órára dugni hozzájuk a hímet, végül is melyikőtöknek van igaza?!?
A színesek már novemberben izzítanak, mert következő szeptemberben már kiállítanak, nekünk meg decemberre kellenek 7-9 hónapos madarak. Ha valaki a rolleresek közül decemberre akar indulni, az csak az öreg madaraival teheti, hiszen a versenyrigók max. februárra érnek be, vagy ha korábban, szétverik magukat a füttykalitban a versenyig.
A románoknál gondolom éppen ezért hozták előre az ottani OB-t októberre, hogy kiállításra is mehessenek a színes szakikkal, és énekversenyre is vihessék a rigóikat.
Amíg decemberben van a verseny, komoly mezőnyben esélytelen aki március előtt indít, ezen nincs értelme vitázni. Megmondja ezt Dorombi mellett Gehlingtől- Smetákig, Kunáktól- Shydowig, Richter Gusztitól- Varga Tibiig bárki.
Dorombi -velem egyetemben- azt hitte az alapok Kinyónál rendben vannak. Szerintem Ő is azt hitte hogy az alapokat tudja. Mikor nála jártam -jó későn! már elment a szezon fele, ilyenkor már q..a késő variálni!- láttam hogy nem így van. Én is a színes alapokat tanácsoltam neki, -és gondolom Pappcsa is-, hiszen ezek egyszerűbbek mint az igazi, eredményes rolleres technikák. Azóta Kinyó lecserélt mindent ami [cenzúrázva] volt, kalittól a fészekanyagig. Madarai jók, tudom, hiszen van tőlem néki bőven, amit Dorombitól vitt azokat meg hallottam. Végre megvannak az alapok még ha színesek is, minden évben jön hozzá egy kis rolleres tapasztalat, és 4-5 év múlva bármeddig eljuthat.
Borítékolom, ha versenyezni akar, minden évben néhány héttel később fog indulni, és 5 év múlva ugyanott lesz mint mi.
Kinyó tavaly elb@..a a szezont, Dorombi megnyerte tizedszer a versenyt.
Most Dorombiból a több évtizedes tapasztalat beszél, Kinyóból meg a pillanatnyi siker felett érzett öröme. Mert néki már az is siker, hogy van néhány rollerkölke!
De hát ez végül is így van rendjén. Ha néhány év múlva nem az lesz az elsődleges szempont Kinyónál, hogy végre legyenek fiókok, hanem hogy 340 helyett 350-et fújjanak, akkor majd másképpen fog csinálni 1-2 d'ógot...
Dorombi már nagyívben tojik rá mennyi fiókája van. Az érdekli, hogy a legsz@rabb is nyomjon legalább 87-et. Amel'ik nem, annak bizony még a szüleiből is freskó lesz...
Dorombinál az extra minőség a fontos, Kinyónál hogy végre legyen valami....
Dorombi arra utazott tavaly, hogy legyen Kinyónak egy ütős kollekciója... Kinyó is a minőségről beszélt, közben már az is szép eredmény lett volna, ha lett volna nála egy...
Mondom: elbeszéltek, elbeszéltetek egymás mellett...