Sziasztok!
Először is köszöntelek ismét a fronton, Doromboló, remélem te is adsz ilyen hasznos tanácsokat nekünk, "zöldfülűeknek", hogy ne ijedezzünk annyit, mint a Feri teszi? Örülök, hogy sikeres volt az utad, és csak nézek, micsoda nagy tenyésztőket látogattál te most meg! Ez már valami, komolyan! Gratulálok, szerencsés ember vagy.
Feri, megnéztem a madárkákat én is, most már biztos, hogy az egyik madárkámat (természetesen az egyik hímet) elhízlaltam, így indul a fogyókúra! Viszont semmi élősködő! Azt a kúrát mindenképpen el kell végezni?
Szomorúan olvasom a tapasztalatodat a fa kalitokkal kapcsolatban, én éppen most készülök a madaraknak ún. dobozkalitot készíttetni, de fából. Akkor inkább maradjak a műanyag bolti kalitkáknál? Atkabiztosabb? Vagy mindegy? (bár, ha jól emlékszem, Margónak is ilyen műanyag kalitja van, mégis az egyik madárkája kapott atkát.) Tényleg, ezt ők honnan szerzik be? (mármint a madarak az atkát)
Imola, kedves, a tananyag még nincs kész, de alakul.

Időben kap mindenki tájékoztatást róla.
A madarakat én úgy fogom meg, ahogy írod, vigyázva, nehogy összenyomjam, de ki se repüljön. Ha a szárnyát a kis teste mellé sikerül szorítanod a tenyeredben, akkor madár legyen a talpán, aki így kiszabadul! Csak a kis lábai kandikálnak felfelé, a mellkasa, hasa szabadon van, tehát mehet a tollazat felfújása és a figyelés, esetleg tapintás is. Ha megfordítod, akkor is mindig arra ügyelj, hogy a szárnyai maradjanak a teste mellett, így nem tud repülni. A szárnyát meg szintén könnyen meg tudod vizsgálni, ha egyiket felengeded, a másik marad a tenyeredben, és te tudod a szabad szárnyat mozgatni.
Az én kis sárgáim nagyon harciasak, mivel csak a fejüket tudják mozgatni a kezemben, meg is teszik, és igyekeznek jól belém csípni. Persze a mutatóujjamat érik csak el, ahol a bőr vastagabb, így nem okoz fájdalmat, nem kell megijedni. A kisebbik lányom viszont rosszabbul járt: meg akarta simizni a madárka fejét, amikor megfogtam. Persze a kanári egyből védekezett, és csipp! el is csípte a kis kezét. Mivel ő csak 4 éves, gyenge kis bőrén megérezte a csípést, azóta nem akarja megsimizni őket.
A Roller Szakcsoportba kellene belépned, amit természetesen Doromboló vezet, nála kell jelentkezni, ő ad neked tenyésztői számot, és így már tudsz gyűrűt rendelni.
Nálam is a fészekanyag széna lesz és papírzsepi, nem tudok olyan spéci anyagot beszerezni, amit pl. a Feri. Remélem azért elfogadják, és sikeresek lesznek a költéseik.