Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 jan. 15, 11:03 
Csókolomcsókolom !
Meggyüttem !...Észak-nyugat Európa megmutatta az összes időjárási képletet ami csak létezik a földön a vulkán kitörésen kívül ! Ez utóbbi helyett talán a néhányszor felvillanó trafipax fények emlékeztettek a forró természeti csapásra...Életem legdrágább útja volt ez ! :57:
Vettem 60 és 80 eurós hímet(!) a Gheling mestrernél és a tojókat is drágábban adták mint korábban ! Le is filmeztem az üzletkötést amint a tenyésztő kimondta és le is írta előttem az árakat !...Tehát nem mese amit mondok !...Soha nem látott módon nőtt a rollerek ázsiója az elmúlt 2 év alatt. A másik Deutsche Meisternél a röpdében összefogott fiatal tréning nélküli hímek ára is 40 E volt ! A tojók 25 E ba kerültek itt !.... Az előző drága madarak sem 90 pontosak, de a létező legjobb tulajdonságokat stabilan hordozó tenyészanyagból valók. Még szerencsésnek is mondhatom magam mert az olcsóbbik - nálunk is megfizethető - madarakhoz azért juthattam hozzá mert a Rőder mester aki egyébként a Deutsche Mesterversenyek történetében egyedüli 360 telipontos tenyésztő éppen egy szívműtéten esett át s ezért nem foglalkozott a beiskolázással.... Aztán elmentem St. Andreasbergbe a Harzer roller múzeumba és itt kaptam ajándékba egy kedves tanárembertől egy fehér rollert amiről még nem tudni hogy fiú e vagy lány, de nekem minden képpen jó lesz mert az én fehér rollerjeim már kezdenek közeli rokonságba kerülni... Szóval összességben szép volt, érdemes volt !....Hét végén már lehet jönni a rezervált madarakért ! Ill. aki fel volt írva és később tud jönni annak természetesen addig tartva lesz !.... :08:

Hozzászólás 2008 jan. 15, 8:23 
Szivesen.
Szep napot mindenkinek.

Hozzászólás 2008 jan. 15, 0:14 
Látom szmolai ahogy kétségbeesetten nézi a madarad a betolakodó fecniket!! :lol: :lol:
Sose lehet tudni ugyebár ki a veszélyes rá nézve!
Enyimek abszolut nem féltek tőle,a másik páros is rendezgeti,de ott a tojó nem olyan aktív,ő csak nézegeti inkább.

Hozzászólás 2008 jan. 15, 0:10 
Iker írtam neked pü-t. Esetleg a hétvégén meglátogathatnánk???

:25:

IDRE tag
Valódi név: Iker Ferenc

Hozzászólás 2008 jan. 15, 0:06 
Sziasztok!
Kedves Szmolai!

Mielőtt sok pénzt elköltesz a Fressnapfban, nézz be ide ( úgy emlékszem tőlük vásároltam a monori börzén):

Pannon Pet Zoo Centrum Díszállat áruház
Kecskemét, Mészöly Gy.u. 6/a, Tel: 76/411 174

Még azt szeretném mondani, hogy sokat tanultam akövetkező könyvből ( lehet , hogy a címe nem pontos, mert valakinek kölcsön adtam és még nem kaptam vissza): Tóth Sándor: A színkanári.

Sok tartási és tenyésztési alap van benne.
üdv:

Hozzászólás 2008 jan. 14, 23:10 
Kedves Umari! Annyira megtetszett a szalvétás kép, hogy gyorsan ki akartam próbálni. Tettem be pár szalvétacsíkot a fiúnak is és a lánynak is. Fifo, a fiú kétségbeesett kiabálásba fogott. Hol jobbra, hol balra forgatva a fejét le-lenézett az ülőrúdról, ugrált egyik rúdról a másikra. Pár percig figyeltem, aztán a helyzetet mentendő betettem egy kis darab almát, és kivettem a szalvétáit. Megnyugodott, eszi az almát. Lifot nem viselte meg a papír látványa, ügyet sem vetett rá. Azért ő is kapott almát.

Kedves Iker Feri! Köszönjük a tájékoztatást! Holnap veszek abból a magból, a Fressnapfban biztosan van. Úgysincs még fészkem, fészek-bélésem sincs. Azt hittem, ráérek:) Soká lesz még március.

Kedves Mona! Valahol már olvasható az oktatóanyag? Csak én nem találom?

Kedves Gizmo! Köszönöm. Felíratozom az alsó képeket is. Olvastad DR Murphy könyveit? Ő pap. A biblia szerinte egyáltalán nem szó szerint értendő.

IDRE tag

Hozzászólás 2008 jan. 14, 22:45 
Sziasztok!

Az előbb a takarmányozás - kondíció témakörnél tartottam.

Azt még elárulom, hogy tenyészidőszakon kívül, kb szeptemberig minden kanárimat ( csak rollerek vannak) egy nagy, kb 6-8 m3-es közös röpdében tartok. Szeptemberben a fiúkat külön választom és egyesével külön rakom őket. A versenyre való felkészítésről már hallottatok, most már ez nem aktuális. Függetlenül a versenytől fontos, hogy a hímek melegben teleljenek, kb szobahőmérséklet. Én csináltattam egy szép kis "hímszállást", amit a tetőtérben helyeztem el ( családdal megbeszélve), mivel ott mindig meleg van. Ez nem csak azért jó, mert minden reggel füttykoncert lengi be a lakást, hanem a herék ( már mint kanári ) miatt is . Bizony ez fontos dolog, melegre van szükségük. Fontos tudni, hogy a hímivarsejtek megfelelő éréséhez a madaraknál mintegy 30 napra van szükség. Mégegyszer figyeljünk az elhízásra. Mivel a hímeket kicsi helyen tartjuk, meleg is van, hozzá még ha túl jól is etetjük őket, könnyen elhíznak.

A másik teendőnk ilyenkor, hogy előkészítsük a tenyész kalitkákat, fészkeket. A tenyészkalitok nálam kb 60x40x40 cm méretűek. Fémből készítettem őket, mert korábban egy csúnya atkafertőzöttséget szedtem össze. Elsőként bútorlapból csináltam a kalitokat. Saját magam, szépek voltak, stb. De sajnos a bútorlap gyakorlatilag takaríthatatlan és fertőtleníthetetlen. Fészeknek a monori börzén vettem műanyag fészket, kókuszrost béléssel. Ezek jól fertőtleníthetők. A fészekbélést egy régi kuktában 2 óra hosszat egyklórtablettával főzöm. Na, jó kis kórház szag van ilyenkor. Viszont ha ezt egy atka kibírja, akkor befizetek. Korábban már írtam, hogy etetéshez petri csészéket használok, szintén a takaríthatóság miatt.
Ilyenkor ejtem meg az Ivermectines kezelést. Az idén német minta alapján az 1-5-9. napon egy csepp Ivermectin Light szert cseppentek a hónaljra, mivel ott nincs toll. A szer lényege a gyártó szerint, hogy bőrön keresztül felszívódva elpusztítja a testnedvekkel (vér) táplálkozó élősködőket. Figyelem! Az Ivermectin káros az ivarsejtek képződésére, tehát a kezelés után vármi kell kb 1 hónapot a tenyésztéssel. Tehát ezt a kezelést mostanában kell megejteni.
Ha valakinek még nincs gyűrüje, talán még nem késő rendelni, godoskodjatok róla.

Kb most ezek a feladataink az előkészületeket tekintve. Természetesen,ha még hiányzik valami ( akár tenyészállat is) most még pótolható

Csináltam egy két fényképet, holnap megpróbálom elküldeni.

A fél lábúmadaramat elneveztem Kapitánynak és elajándékoztam egy idős bácsinak.

üdv

Hozzászólás 2008 jan. 14, 22:08 
Szénát én is vettem,de rá se néznek,szerintem nem ismerik.A szalvétacsík és a fű jobban izgatja őket.
Minden madaram tök nyugis,csak ez az egy ilyen hiperaktiv,már mindenki alszik,ő még mindig szórakozik a cafatjával,és reggel is ő kel leghamarabb.Tök jó,hogy köztük is ilyen nagy különbség van természetileg.

Hozzászólás 2008 jan. 14, 21:20 
Én most hogy volt hó vettem a boltba egy zacskó szénát amit hörcsögnek meg ilyeneknek adnak az egy darabig elég! Pár sorral lejjebb olvastam a fészkekről én ismerek olyan tenyésztőt akiknél oduban költ a kanári de nem jellemző! Viszont félig nyitott oduban nálam is keltettek már általában az olyan helyen használják ezeket az alkalmatosságokat ahol esetleg gyakrabban zavarják a madarakat Pl az odus ismerősömnek biciklitárolóban voltak a madarai és gyaran verték fölötte lévő lakásban a szőnyeget és állandóan leugrottak a színkanárik a fészekről! esetleg viszont előfordulhat hogy sötét az odu a madaraknak és akkor nem nevelnek nem úgy mint mondjuk a zebrapintyek amelyek fiókái csőrén belül pontokat látni és amikor tátognak akkor ezt meglátják a szülők!

Hozzászólás 2008 jan. 14, 21:06 
Köszönöm a választ,a tenyésztő azt mondta mikor elhozta őket párom,hogy fiatalok,már ivarérettek,és most kezdődik a párzási időszakuk.
De én csak örültem nekik,ezzel nem is foglalkoztam.Van már bent nekik fészek,azzal nagyon nem foglalkozik még,viszont az etetőt előszeretettel pakolássza fecnikkel.
Sajnos rendes fészekanyagot nem kaptam nekik,de olvastam, hogy papirszalvéta csíkok is megfelelnek erre a célra nekik.Szedtem füvet,megszárítottam azt is beraktam,de ez a szalvéta nagyon bejött neki! :P

Hozzászólás 2008 jan. 14, 20:19 
Üdv Mindenkinek!
Umari!
semmi gondja a madaradnak nem bolondult meg általában a párzásiidőszak elején fészeképítéskor ugrabugrálnak a tojók papírfecnivel vagy amit éppen találnak én általában ilyenkor szoktam berakni a fészket és egy hét múlva meg is "fúrják" azt! De az is lehet hogy nálad nagyon megörült hogy talált valami kis játékot és elvan vele! Én ilyenkor mindig azt a következtetést vonom le ha ivarérett a tojó hogy kész a családalapításra! Körülménytől függ szerintem!

Hozzászólás 2008 jan. 14, 19:38 
Szép jónapot minden topiclakónak!

Hú,ez a leírás Feritől ez nagyon jó volt,én is elmentem,sose lehet tudni!!
Bár én még csak tanulom a madaraimat,és élvezem ezt a sok új infót,de kitudja,talán jövőre rápróbálkozom a tenyésztésre is!! :P

Az egyik tojóm 2 napja ugrál a felső rúdon csőrében egy szalvétacsíkkal...ez normális szerintetek????
Ott van vele Ricsi fiú,de semmi közük egymáshoz,ő csak topog a kis papírfecnijével. :66:

Hozzászólás 2008 jan. 14, 18:59 
Sziasztok!

Kedves Feri, köszönjük szépen a tartalmas hozzászólásodat, most ezt is kimentettem és várom a folytatást. Külön címet is adtam neki: Felkészítés a költési időszakra címmel. Ha készen lesz, azaz mindent elmondtál nekünk, megy a többi közé a tananyagba, hogy mindenki láthassa, jó?
És köszi, hogy megnyugtattál a Prestige keverékkel kapcsolatban, én is ezt találtam eddig a legmegfelelőbbnek, így ezután is csak ezt veszem majd. Itt nálunk amúgy sincs nagy választék az egyes magokból külön-külön, így inkább nem is kísérletezek a saját keverék összeállításával.

Már kialakítottam, hogy kit kivel fogok párba állítani, most következik a kurkászás. Az atkát, ha van, könnyen fel lehet ismerni, ugye? (remélem nem lesz hozzá "szerencsém")

IDRE tag

Hozzászólás 2008 jan. 14, 18:24 
Kedves Topiklakók!

Nem vesztem el, csak egy kicsit. Néhány szakmai szót szólnékk hozzátok. Lehet, hogy több részletben megy át.

1, Takarmány: A sok mindenféle takarmány közül én is a Nagygabe által bemutatott Versele-Laga terméket használom, a Prestige kanári keveréket. Ebben végül is minden mag benne van, ami egy általános tápláláshoz jó alap. Egyetlen hátránya, hogy egy kicsit drágább, mint a Noname eledelek. Viszont sokkal több az előnye:
a, állandóan egyenletes minőség
b, fuzárium mentes ( ez a legfontosabb!!!!!)
c, egyéb szennyeződés mentes ( pl vegyszer stb.)

Mivel nem fogyasztanak túl sok eledelt az állataink csak javasolni tudom a jó minőségű és ellenőrzött gyártásból származó takarmány etetését. A kis termelők sokszor nincsenek abban a helyzetben, hogy pl. betakarításkor korrekt módon meghatározzák a nedvességtartalmat, rendes növényvédelmet folytassanak a termelés közben. Az ilyenkor begyűjtött hibák általában nem látszanak etetés előtt. Utána viszont egy bélbeteg madár, ( vagy állomány!), elhullások, roszz teljesítmén. Megér ez éves szinten néhány száz vagy néhány ezer forintot? Nem hiszem. Már egy elhullásnál visszajön a különbség. Tehát a jó takarmány az egyik alap!

2, Felkészítés: A roller kanári tenyész szezonja Március elején kezdődik. Itt vannak eltérések, ki korábban, ki később kezdi. Én egy kicsit korábban szoktam, Valentin nappal kezdem a párba rakást. De ott még nem tartunk.

Most annak van itt az ideje, hogy számba vegyük az állományt. Végig gondoljuk a meglévő dokumentumok ( törzskönyvek, származási lapok, versenyeredmények ) alapján, hogy kit kivel tudunk párba rakni.
Figyelem! A rokon vagy beltenyésztést kérem kerüljük! Ezek csak arra valók, hogy bizonyos tulajdonságokat rögzítsünk az állományban. Sajnos azonban nem csak a jó, hanem a rossz tulajdonságok is rögzülhetnek ( degenerációk, csököttség, stb). Ezért ezt a tebyésztési módszert csak haladó tenyésztők alkalmazzák és jó indokkal.
Magam dédszülőkig követem a származást. Ez biztosan elegendő.

Közben, ha belefáradtunk a gondolkodásba, vegyük kézbe a madarainkat. Vizsgáljuk meg egyenként a fizikai állapotukat. Soványak, elhízottak, élősködők? Az elhízás különösen a hímekre jellemző és veszélyes. Itt is mint mindenhol az arany középutat kell betartani. A túl sovány madár nem lesz képes a költés terhét hordozni, az elhízott állat zsírszövettel átszőtt nemi szervei viszont sokszor terméketlen vagy egyszerűen kevés ivarsejtet termelnek, tehát sok lesz az üres tojás.
Kondícióba hozásra a lisztes magvakat használjuk, de a kendermag, dió, stb is jó. Fogyasztáshoz a jól bevált repcét használom.
Alapszabály, hogy a tojók lehetnek egy kicsit jobb kondiba, a hímek viszont nem!

nemsokára folytatom

üdv

Hozzászólás 2008 jan. 14, 15:06 
Kukucstok, szóval ezt nem értem, csajok! Annnnnyi okos könyv van a kanáriról, most a hétvégen vettem egyet a FRESSNAPFban és el is olvastam, van bene mindent az etetésről, ZÖLDről, magról, tartásról.....
Most nagyon okosnak érzem magam - az elméletben :oops: A gyermekeim is szóltak, hogy a könyvesboltokban kapható mindenféle "tananyag" e diszes repülő ékszerekről.De ha szeretnétek, szerdán tudok mindenféle okosat írni a kanari lakmáróztatásról :lol: Díszmadár, ugye, neked volt ez a gyönyörü fehér kanárigyerek. Fog ő tanulni rollerezni (hogyan kell ezt mondani, rollerezni, rollerolni???)? Már álmodtam is vele, anyira tetszik.... Esetlag megválnál majd tőle? :wink:

Hozzászólás 2008 jan. 14, 14:29 
Imola: én is most látom, hogy nem látszik az írás. Balról jobbra haladva: hámozott zab, kendermag, és az utolsó kanári magkeverék.
Én sem ismertem őket, aztán vettem a könyvet, s kiöntöttem a magokat s válogattam. Már elfogadhatóan ismerem. Gyakorlat teszi az embert mesterré.
Isten áldjon.

Hozzászólás 2008 jan. 14, 13:43 
Kedves Almamag: jobb klikk, tulajdonságok. Ott a link:)
Kedves Béla! Légy üdvözölve! Érezd jól magad itt!

Hozzászólás 2008 jan. 14, 13:36 
Gizmo Te egy Angyal vagy!
Szépen fel lehet ismerni a magocskákat.
Az alsók alatti szöveget nem látom. De lehet, hogy csak rosszul nyitottam meg.
Nagyon szépen köszönöm! Mindjárt kinyomtatom színesben, magamnak. Így meg fogom tudni állapítani, mennyire jó a magkeverékem. Már csak elő kell keresnem a Doromboló erről írt hozzászólásai egyikét.
És keresem a tyúkhúrt mostmár tudományosan:)

Hozzászólás 2008 jan. 14, 11:50 
Almamag: magát a képet tette be, végül is. Tehát ott van.

Valódi név: Almamag

Hozzászólás 2008 jan. 14, 10:21 
Gizmó, én nem látok linket, lemaradt, vagy a gépemben van a hiba?
Jók ezek a mag-képek!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191 ... 261  Következő