Azt sem tudom mit írjak !?... A Raina édes kis szövegétől még mindig fenn van a képemem a somoly ...( ez a mosoly szinonímája !). Aztán itt a bűbályos madárkiállítás a Diszvogelnél... Aztán egy igazi naturalista művészünk is van ! ...Van egy barátom, itt él Herenden, Csiszár Józsenek hívják, ő is realista festő, olyan aki levegőt is tud festeni !...Én egészen idáig nem találkoztam mással aki naturálban-reálban utazik ! Még az impresszionistákig vevő vagyok a festészetre de az absztrakt dolgokat már nem szeretem. A felismerhetetlenségik összekent vászonra még akkor sem nézek rá, ha egyébként meg a színei jók... Nem nagyon divat ma a realista ábrázolási mód ! ...Az a baj ezzel, hogy itt baromira kell festeni tudni és dolgozni...Hosszantartó nehéz munka a képszerű ábrázolás és csak az képes rá aki tud festeni !... Egyszer kellene egy versenyt hirdetni ahol az impresszionisták (a többi borzalomról nem is beszélek) x idő alatt kell hogy készítsenek egy realista képet és fordítva !...Akkor lenne ám kutyavilág !...
Szóval és tettel !... A Diszmadár bronza sem roller természetesen, de a két tarka madár igen.
A gyűrűzés meg azért fontos, mert mint az értékes kutyáknál ez is egyfajta származási igazolás ! Ezért, ha valaki tenyészteni vesz rollert akkor az kap a madár mellé törzskönyvet is, ugyanúgy mint a kutyáknál. Fel van ebben tüntetve a madár szülei gyűrűszám, kelési év, tenyésztői szám szerint és ezek szülei is sőt van aki még az üköket is feltünteti !
A papánál, nagypapánál fel vannak tüntetve az országos énekversenyen elért eredményeik a főbb futamok értékszámainak feltüntetésével, a mamánál, nagyanyánál pedig a fiútestvér elért eredményei !...
Így lehet sáfárkodni a céltudatos tenyésztéssel, mely a minél tökéletesebb énekhangzást eredményezi... Persze ez nem jelent ám abszolút kiszámíthatóságot...de csak ez a járható út... És nem azért kell a gyűrű drága kis libuskám, hogy megismerd őket, hanem, hogy ha tovább adod egy tenyésztőnek az használni is tudja !!! Ez a minőség fejlesztő fajtatiszta tenyésztés lényege !..Ha nem jelölnénk a madarakat csak forgalmaznánk, mondjuk állatkereskedéseken keresztül, akkor előfordulhatna hogy testvérek kerülnének össze ?!....
Ez a madár a képen egy gyönyörű turmix ! Látni itt achát rajzolatokat a pofikán és a háton de látni itt sokmindent. Ha igazi zöld lenne akkor a csőre is és a lábak is sötétek lennének ! Még a köröm is... Mondjuk hogy ez egy nemintenzív zöld tele színhibával de NEM EZÉRT SZERETJÜK !...
Gondolom nem azért vásároltál madarat hogy hibátlan színekben tenyészd őket ?!...Akkor meg örülj neki csak attól félek, hogy el fogja nyomni a fütyülésével a roller diszkrét énekét ?!...Jézusom ! ...Könyvet írok ?!....