crayfish írta:
Szerencse, hogy családi házban élhetek és így a csapper kanárikat oda rakom ahova akarom, tavasztól őszig a teraszra és ősztől tavaszig csak találok nekik valami helyet a 2 szinten.
Elég komoly vita keveredett a témából, elég sok érvet és ellen érvet hallottunk, ez talán tanulságos, de legalábbis iránymutató lesz a kezdőknek.
Ennek ellenére sem lettem meggyőzve a Rollerek előnyéről, nekem nagyon egyszerűen nem az tetszik. Ha az audió fájlokon nem tetszik, akkor nem hiszem, hogy akkora különbség lenne, az életben meg tetszene!!!

Ez olyan, hogy a büdös életben nem fogok sárgaborsót enni, mert a szagától is rosszul vagyok.
Sajnálom Doromboló!
De azért nincs harag????
Nem ! Dehogyis ! Ez korrek tintelligens beszéd volt !...Velem együtt az André és a Necó is kétlaki volt, sőt a mai napig mindegyőnk megcsodálja a jól eltalált színvariációkat. Ez is a csoport neve : színkanári. Minden komoly színes tenyésztőnek ez az első, aztán jön a fütty amit sehol nem értékelnek pontoznak. Izlés kérdése milyen közelségben tartja az ember őket. Amit leírtál hogy hol tartod őket teljesen korrekt. Én azért nem ácsingózók a hangjukért mert mellettük megismertem,egy olyan fajtát amelyik viszont nem idegesít, lehet tőle beszélgetni, rádiót hallgatni stb és ha csend van és lecsukom a szemem akkor el tudok mellette olyan szintan lazulni, hogy alfa... Igaza volt a német szakkönyveknek, hogy milyen nyugtató a roller éneke.
Ezért cseréltem le a brilliáns achátjaimat, zöldjeimet, "kékeket",lipochrom mozaikokat és melanin pirosakat..Vagy 80 -at adtam oda ajándékba vagy 20 éve a Csere Attila című, akkor éppen boltot nyitó haveromnak Veszprémben...
Talán az első benyomás ami eldönti a kíváncsiságot a fajta iránt...Ez olyan mint az első szex, ha jól sikerül akkor ezzel már baj nem nagyon lesz az életben de ha rossz az első, akkor már nehezebben győzhető meg ennek szépségéről aki azt elszenvedte. Azaz meg lehet de nehéz munka, mint ahogy itt is látod ebben az értelemben. A youtub sok esetben jó dolog de sok esetben rettentő károkat is képes okozni és most nem csak arra a rengeteg fületsértő, mindenki által felrakható roller utánzatokra gondolok !...Nem tudom, mivel nem vagyok műszaki genie,hogy miért nem bontja jól a mai technika a roller bársonyos burkolt énekét de már annyit okoskodtunk vele a legnagyobb tudorokkal,hogy el ment a kedvem...Ha valami érdekességet találok egy roller énekében akkor én is felrakatom de csak a kiemelt részletekre koncentrálva mert tudom, hogy bizonyos szakaszai meg rosszul fognak kihallatszani... Vannak a roller énekében is csengő hangzások de sokkal árnyaltabb, pasztelosabb mint a csapper füttyében. Ettől viszont kategorikusan eltér a mély kongvagördülő, vagy doromboló futamok. A gép vagy az egyikre, vagy a másikra állítható, értelemszerűen vagy az egyik része lesz [cenzúrázva] a felvételnek, vagy a másik !...Most tényleg nem tudom,hogy a tenyésztés közepén kinél milyen bemutatni való madár van de azt tudom,hogy nálam van három is amelyikek pont olyanok amelyek a laikusnak vannak kitalálva. Igaz,hogy egyik sem 90 pontos de nagyon fogyasztható. Olyan mint az a csettintős jó házi bor amelyiket jó ízzel kortyolgatunk de egy boversenyen az elsőkörben kib.sznák !...

.. Örülnék, ha egyszer Herend felé jártadban beugranál. Nehogy félreérts,mi nem toborzunk embereket semmire, de az ellen védekeznünk kell amit a sajnálatos rossz "tapasztalatok" tönkre akarnak tenni !