Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2009 jan. 3, 0:17 
Szia Neco!
Holnap megyek vörösvár fele.
Azt szeretném kérdezni,hogy benézhetek-e hozzád?

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 jan. 2, 22:24 
Szia Béla !

Nekem két származási lapom van, 19 hiányzik, a gyűrűszámokat e-mailban küldöm..

Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 jan. 2, 22:14 
Szervusz Almamag !

Amit az OB helyszínéről írtál az tényleg helyes és követnivaló lenne, de ....
és itt jönnek az érvek...

Az igaz, hogy hosszú az út Szegedig, de a közelben és távolban legközelebb itt délvidéken laknak a fellelhető bírók, a hazai Pécsen, a mi igényeinknek is megfelelő pedig Palicson... Szegedtől 3o km-re...

Aztán meg a tenyésztők száma se mindegy, hogy hogyan alakul, jelenleg Szegeden 3 tenyésztő és 4 várandós lakik, a közvetlen környékén még 2 fő, sajnos az ország más területén csak 6-8 fő az aki még foglalkozik a roller dalnokokkal, így aztán bárhol is tartanánk a versenyt valakiknek, vagy utazni kell, vagy a távolság miatt nem tud részt venni a versenyen..

A tenyésztési és a felkészítési tanácsadást, valamint az előmeghallgatást mi szegediek úgy oldjuk meg, hogy márciustól klubszerűen szükség szerint, de legalább negyedévente rendszeresen találkozunk a bíróval és az éppen ráérő hazai gurukkal, így a neten való eszmecsere mellett személyesen is megvitathatjuk a mindenkori teendőket, persze ezt mindig közöljük a többiekkel is, és az érdeklődők számára a kapunk mindig nyitva van.

A versenyt meg úgyis ott tartjuk ahova a H-MNK vezetői meg fogják határozni az OB előtt.

Csak legyen minél több énekes tenyésztő a helyszínre való eljutást/juttatást meg megoldjuk mindenki számára, csak időben jelezze a részvételi szándékát.

Valódi név: Zsófi

Hozzászólás 2009 jan. 2, 21:39 
Sziasztok Rolleresek! :)
Belekotyogok :D!

Nagyon jó lenne egy mindenki számára biztosított, a teljes állományra kiterjedő "előbírálat"!!!! sőt határozottan állítom, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlenül szükséges, hiszen miről is van szó? Amíg egy színkanárinál fogok egy képet egy megközelítőleg standard madárról, kis rutinnal nagyjából meg tudom ítélni, hogy ami nekem van, az jó-e --- ugyanakkor a roller esetében van az országban néhány ember, aki tudja, milyennek kéne lennie egy optimális rollerdalnak?

Tenyészteni akkor tudok, ha minden egyes kikelt és éneklő hím kap a szakértő és pártatlan zsűritől pontszámot, kiemelve hogy minek mi a gyengéje-erőssége, (ez érvényes akkor is, ha csak 1 fiatal lett és akkor is, ha 16!!!), ezzel el lehet indulni és "úgymond" csiszolódik a fülem is. Minden madár kapjon a teljesítményéről hiteles írásos bizonyítványt, és törekedeni kell arra, hogy madár ne kerüljön eladásra származási lap nélkül, ahol esetleg a felmenő hímek éneke is pontértékben megjelenik!
Hajszálpontosan tudom, már mivel rendelkezem, és van egy pontos tenyészcélom, amelynek eléréséhez be tudom szerezni a kívánt tulajdonságokkal bíró, jól dokumentált származású új egyedeket – na, innen már tényleg nagyon izgalmas és szép a tenyésztői munka!

Hátráltató az, hogy évi egyetlen megmérettetési lehetőség az ország délkeleti csücskében van, ahova vagy sikerül tél derekán elvándorolni, vagy nem. Merem állítani, sokaknak ez veszi el a kedvét! Jó lenne, ha nem kellene 1 szál madárral vagy épp ellenkezőleg, egy kamionnyival elbumlizni Szegedre, esetleg úgy, hogy a (tor)túrán kívül más értelme nem is volt a dolognak (mert nem jók a madarak), Nagyon jó ötlet, hogy csak megadott pontszám feletti madarak menjenek országos versenyre (távolság, közlekedési viszonyok és időjárási helyzet figyelembe vételével kijelölt, esetleg évenként vándorló helyszínnel).

Szerencsés a mai állapot a tekintetben, hogy a most az országban fellelhető állomány nem egy belterjes, izolált populáció, hanem az európai genetikai bázis egyik, abba jól beilleszthető szelete. Ezért külön köszönet illet minden tenyésztőt, aki folyamatos magánimporttal nem csak saját állománya folyamatos frissítéséről gondoskodik, hanem azt elérhetővé teszi társai számára is. Ugyanakkor német és szlovák állományhoz hasonlítva a létszám még mindig nagyon kevés, ezt emelni kell, hogy minél szélesebb és változatosabb legyen az alap, amiből a tenyésztő meríthet! Úgy hallom, a kereslet nagyon jól alakul, és azt tovább turbózni a felkínált madárszám emelésével érdemes!

Bocsánat a hosszúságért :oops: . Szép napot!

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2009 jan. 2, 17:11 
Ács Gyuri ! Bajcsi Jani ! Eszteró Lahos !...Legyetek szíveek azokat a magyar madaraknak lerni a gyűrű adatait amelyekhez nem kaptatok származási lapot....

Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 jan. 2, 1:01 
Szeva' Canary1, kedves Zoltán czimbora!
Először is BUÉK!, bár a fajtörő topicban már összefutottunk, de Reád -és tán rám is?!- fér a jókívánság mégegyszer az előttünk álló esztendőre. :wink:

Köszönöm az elismerő szavaid, de ezen eredményt -a Fodor Pál könyvvel egyetemben- a helyén kell kezelni asszem. Ilyen szűk mezőnyben nem szabad túl értékelni madaraim teljesítményét. Néhány év múlva, ötször ekkora nevezési létszám mellett majd meglátjuk hova férnek el. (Dorombi persze más eset. Már bizonyított nemzetközi szinten is, meg hát akkora fölénnyel nyeri az OB-t évek óta, hogy szerintem már unatkozik a bírálat alatt :D )

A könyvben lévő értékeket meg aki akarja meg tudja találni. Mikor íródott a roller volt a námberván, azóta színtenyésztés fényévekkel elhúzott az alak-, és énekes kanárik mellett, és a roller ének standard-ja is vagy százszor változott a könyv írása óta. A Tőled kapott dr Russ könyvet is örömmel forgatom,(és ez úton is tisztelettel köszönöm!) mégsem kezelem madaraimat baj esetén pokolkő főzettel, sósavval, vagy salétrommal. A többi Nagy Öreg írásaival ugyanez a helyzet. Siroki szerint a tigrispinty közönséges, olcsón beszerezhető madárka, és könnyen költésre bírható. A jákó viszont nem az. Asszem mostanra fordult a kocka. A jákóval boldogulók száma többszöröse azoknál, mint akiknek sikerült tigrispintyet beszerezni, nem beszélve a költésről. Akkoriban mindenki egzotázott, most meg a papeszok hasítanak díszmadaras berkekben + ránkköszönt az importstopp.
A "Díszmadarak a lakásban" értékeit mégsem kérdőjelezheti meg senki, ahogy a Fodor könyvét sem.

Szóval, mindent a maga helyén kezeljünk az Új Esztendőben is, oszt nem lesz hiba a gépezetben, sem zavar a fejünkben. :wink:

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2009 jan. 1, 20:43 
Sziasztok !
Köszi canary 1 a méltatásokat...! Egyetlen használatos jó könyv van az egész világon a rollerekről. Ez kb. akkora mint a Fodor féle és az a címe hogy HARZER EDEL ROLLER ...Ez a Németek és az egész föld rolleres bibliája amiben minden benne van ! Tartás , takarmány költés, bajok, hangzattan bírálatok, versenyek...stb.. stb..Sajnos csak németül van..ill. néhányan már lefordíttattuk de nem igazán sikeresen mert a szakszavakat ismerő fordítót nem találtunk. Az enyémet egy egyetemista német korrepetítor frdította le anno még egy 20-asért de mondom olyan [cenzúrázva] hogy azt se tudom hol van... :? A Fodor könyv rolleres részére gondoltam természetesen hogy használhatatlan mert egészen mások már a tenyészcélok a jó és a rossz futamok..stb... Én csak gondolkodtam egy könyvben összegyűjteni az ismereteket de nem tudná eltartani magát a kiadás hisz nagyon kis érdeklődés van egyenlőre e jobb sorsra érdemes kis énekes szobamadár iránt....

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2009 jan. 1, 16:10 
Szió Baba !

Csak semmi szerénység !!!
canary1

Hozzászólás 2009 jan. 1, 16:02 
Azután megáldá Isten Noét és az ő fiait, és azt mondá nékik: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet. Legyen mindenki Rolleros . ÁMEN.

Hozzászólás 2009 jan. 1, 15:56 
Mi neked örülünk Béby:.
+1 rolleros

Hozzászólás 2009 jan. 1, 15:41 
canary1 írta:

Csak nem Te vagyol az 1ik közülük, azért vannak popsival felénk...???

:D Akkor nem lenne ilyen szép a csapat!!Igazából ezt kaptam mailben, nem igazán tudom miért pont én, de gondoltam Ti biztos jobban örültök majd ennek :)

Hozzászólás 2009 jan. 1, 15:30 
Csövi Baba !

Igen szép csapatot vonultattál itt föl nékünk, pompás idomokkal. Csak nem Te vagyol az 1ik közülük, azért vannak popsival felénk...???
Remélem, nem voltam pofátlan, vagy sértő... (csak őszintén)

Hozzászólás 2009 jan. 1, 14:45 
Csatlakoznék az előttem szólóhoz, nem szabad ilyen korán dolgozni, még ha az nemesít, akkó'senem! :)
Megjött a hó is, az új év is, én meg azon gondolkodám, hogy a Gabe Hitchcock-on neveli a madarait, mert támad ez a pimasz, dobál, ugrál, dübörög, csivitel ész nélkül és szakadásig énekel.Nincs tekintettel a fejfájós magadójára.... :( Végülis igaza van, minek iszik aki nem bírja :lol: :lol:
Kép
BUÉK!

Hozzászólás 2009 jan. 1, 14:41 
Üdvözlet Néktek Rollerosok !
Először is B.U.É.K ! Mindenkinek !
Korra, nemre, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül !

Nos, először is szívből szeretnék Gratulálni valamennyi a decemberi Roller Bajnokságon megjelent és ott szerepelt, majd eredményt elért hazafinak és leányzónak, függetlenül a pontszámoktól.
FőKukorinak , az Nagy és Hatalmasságos Doromboló Vezírnek pedig legmélyebb főhajtásom (hű wazze, lefejeltem a klaviarurát...) !!
10-szeres Magyar Bajnoki Cím, Gyémántkoszorú Mestertenyésztő Cím (kérlek, javtsd ki, ha tévednék, ne szoktam ugyan, de szépmagam is emberből valék, hi-hi-hi...)!! Le a kalappal !
Természetesen Neco barátomat sem hagy6om ki a sorból, s bár magasabb valék nálad Gáborom, mégis fel kell, hogy nézzek Reád ! Minden elismerésem !

És 1 kérdés Dorombi-nak:
Valamelyik nap (már tavaly volt, így lehet, hogy nem vagyok pontos) említetted, hogy a Fodor Pál féle könyv szakmai szempontból (és gondolok itt a roller kanárimadarak énekkének elemzésére és pontozására) egyenlő a nullával. Van esetleg ennél jobb, a mai kor ebbéli igényeinek leginkább megfelelő szakmai munka magyar nyelven, netán munkálkodol egy ilyetén szakmai prezentáción, kedves Béla bátyám ?
Igencsak érdekelne.
Persze ettől függetlenül, az említett 1927-es kiadású könyvemtől nem fogok megválni, márcsak azért sem, mert a mű második felében dr. Raitsits Emil madárbetegségekről ír.
Kanáribarát üdvözletem és legmélyebb tiszteletem:

canary1

Hozzászólás 2009 jan. 1, 12:35 
Tesvírek má dogoztok ti aztán igazi GÁDZSÓK vagytok .
Nincs mit inni ,enni ,simogatni. :lol:
Ha az első nap dolgoztok ezt fogjátok csinálni egész évben. :cry:

Hozzászólás 2009 jan. 1, 12:29 
Csak idézőjelbe, ezt a jól funkcionálunk-at. addig amig van belső kisugárzás.
De ha a belbecs megkopik, lecserélnek egy filigrán csillogó tollú kokrira. Persze aztán idővel azt mondják ,hogy nem minden a megjelenés, és a mackó az egy meleg finom állat és jó hozzábújni mert nagy a lelke. Másodjára aztán nem könnyű.
Akkór a kocsonya még korai , de a lencse föstőlt tarjával és 1996-os spanyol Jaloco vörös bórral az mehet??? Carpe diem.

Hozzászólás 2009 jan. 1, 12:27 
doromboló írta:
Na ! De hamar ekeztünk dógozni !.... :lol:

:lol: Nem baj az.... jövő héttől úgyis meló ezerrel (leszedték a gipszemet! :25: ) oszt ezzel konkrétan majd szeptember-októberben fogunk foglalkozni legközelebb, ha körvonalazódik a verseny tényleges létszáma.

Ha az OB- kihozzuk nullszaldóra, én megfinanszírozok 3 kupát, 15 oklevelet meg néhány szendvicset a bulira.
Van tán nehány aktív egyesület, akik esetleg meghívnának, biztosítanának egy napra termet és szívesen fogadnának egy kis verseny közbeni bemutatót.

Hozzászólás 2009 jan. 1, 12:18 
Igen ! Erre gondoltam én is !...Ez az előverseny nem lehet sokkal korábban mint a nagyverseny mert akkor két időpontra nehéz csúcsra járatni a madarakat....Azt is el tudnám képzelni, hogy mi ketten, vagy hárman ha a Feri is ráér vagy csak én egyedül !?..Végig mennénk a vonalon és lepontoznánk a mdarakat egy nyílt bírálat keretében...Ebből mindenki tisztában lenne hogy a madarai milyen erőt képviselnek az egy hét múlva esedékes nagyversenyre vagy egyáltalán ! Akkor nem kellene abban az esetben sem félnünk hogy a Országoson nem végeznénk a bírálatokkal mert olyan sokan lennénk ! Oda csak a 333 pont feletti kollekciók kapnának nevezési lehetőséget ! Ezt Német országban is így csinálják....A nagyszámú fiatalt produkáló tenyésztők (pl. Gheling) egy kijelölt napon kell hogy fogadják a bírót aki az ő házában lebírálja az összes madarat hogy ne maradjon értéktelen madár !...Így minden eladott madár bírálati lappal kerül új gazdához függetlenül attól hogy volt e versenyen vagy nem !...A bírálati lapon egyesületi pecsétnek kell lenni !...Úgy is lehet nevezni egy kollekciót a nagyversenyre, hogy a tenyésztő otthon lebírált kollekcióiból válogatja össze azokat a madarakat amelyek magasabb értékelést kaptak és így éri el a 333 pontot....
Na ! De hamar ekeztünk dógozni !.... :lol:

Hozzászólás 2009 jan. 1, 12:15 
királymátyás írta:
Gratula nektek Pádrék.
Nagy Szellemi vezetők.
Törzsünk Atyái.
:lol:

A tojókat ráérsz melengetni február közepén-végén. A hímeknek mehet a kondisabb kaja, de csak az ésszerűség határain belül. (Tudod a titkot Matyi?! Túlsúllyal csak mi funkcionálunk jól a csajoknál, a rigók nem. :wink: )

Hozzászólás 2009 jan. 1, 12:07 
Gratula nektek Pádrék.
Nagy Szellemi vezetők.
Törzsünk Atyái.

Kérdésem, a tojókat mikor lehet a melegre behozni fiúk???
Január vége? Illetve a skacoknak lehet most már egy kicsit zsírosabb kaját adni . Van egy csomó kocsonya.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 261  Következő