Sziasztok Rolleresek!
Belekotyogok

!
Nagyon jó lenne egy mindenki számára biztosított, a teljes állományra kiterjedő "előbírálat"!!!! sőt határozottan állítom, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlenül szükséges, hiszen miről is van szó? Amíg egy színkanárinál fogok egy képet egy megközelítőleg standard madárról, kis rutinnal nagyjából meg tudom ítélni, hogy ami nekem van, az jó-e --- ugyanakkor a roller esetében van az országban néhány ember, aki tudja, milyennek kéne lennie egy optimális rollerdalnak?
Tenyészteni akkor tudok, ha minden egyes kikelt és éneklő hím kap a szakértő és pártatlan zsűritől pontszámot, kiemelve hogy minek mi a gyengéje-erőssége, (ez érvényes akkor is, ha csak 1 fiatal lett és akkor is, ha 16!!!), ezzel el lehet indulni és "úgymond" csiszolódik a fülem is. Minden madár kapjon a teljesítményéről hiteles írásos bizonyítványt, és törekedeni kell arra, hogy madár ne kerüljön eladásra származási lap nélkül, ahol esetleg a felmenő hímek éneke is pontértékben megjelenik!
Hajszálpontosan tudom, már mivel rendelkezem, és van egy pontos tenyészcélom, amelynek eléréséhez be tudom szerezni a kívánt tulajdonságokkal bíró, jól dokumentált származású új egyedeket – na, innen már tényleg nagyon izgalmas és szép a tenyésztői munka!
Hátráltató az, hogy évi egyetlen megmérettetési lehetőség az ország délkeleti csücskében van, ahova vagy sikerül tél derekán elvándorolni, vagy nem. Merem állítani, sokaknak ez veszi el a kedvét! Jó lenne, ha nem kellene 1 szál madárral vagy épp ellenkezőleg, egy kamionnyival elbumlizni Szegedre, esetleg úgy, hogy a (tor)túrán kívül más értelme nem is volt a dolognak (mert nem jók a madarak), Nagyon jó ötlet, hogy csak megadott pontszám feletti madarak menjenek országos versenyre (távolság, közlekedési viszonyok és időjárási helyzet figyelembe vételével kijelölt, esetleg évenként vándorló helyszínnel).
Szerencsés a mai állapot a tekintetben, hogy a most az országban fellelhető állomány nem egy belterjes, izolált populáció, hanem az európai genetikai bázis egyik, abba jól beilleszthető szelete. Ezért külön köszönet illet minden tenyésztőt, aki folyamatos magánimporttal nem csak saját állománya folyamatos frissítéséről gondoskodik, hanem azt elérhetővé teszi társai számára is. Ugyanakkor német és szlovák állományhoz hasonlítva a létszám még mindig nagyon kevés, ezt emelni kell, hogy minél szélesebb és változatosabb legyen az alap, amiből a tenyésztő meríthet! Úgy hallom, a kereslet nagyon jól alakul, és azt tovább turbózni a felkínált madárszám emelésével érdemes!
Bocsánat a hosszúságért

. Szép napot!