Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254 ... 261  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2007 ápr. 27, 22:25 
Es mi van akkor amikor 4-5 fokra hul ejszaka a levego? Nem leves az nekik a nappali 20 hoz kepest???

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 ápr. 27, 21:19 
Szia neked is, Gizmó! :D

Én már holnap kirámolok 8) Gyönyörű idő volt ma is, így a kalitot a nagyfiúkkal kitettem. Legalább kevesebbet piszkítanak idebenn és kinnt a tavaszi madárdalt megspékeli egy-két kanárifutam :P

A kicsiket természetesen bennt hagyom még, de már nem sokáig... A fiavesztett tojóm ismét fészkelni szeretne, mert a csőrében egy csokorravaló fűszállal ült a rúdon tanácstalanul, ugy-e nincs bennt fészek... Aztán a felcseperedő ifjúság mamája is fúrni kezdte a még 4 fióka által lakott fészket... Az ötödik már rúdon alszik :wink: mint a nagyok. Előbbi tojómnál ez lenne ebben a szezonban a 4! fészekalj, mit rakni szeretne... Utóbbinál 3. Igazából nem szeretném, hogy ismét szaporodjanak, mert már így sem kezdek férni... És nekik is jobb lenne, ha a szervezetük regenerálódna, szerintem... Szerintetek?

Pussz: Gabesz

Hozzászólás 2007 ápr. 27, 15:58 
Sziasztok,

reg nem irtam, ritkan is olvastalak titeket... Mar kezdem is elvezni a Gizmo elnevezest.
Gabesz, amiota nem beszeltunk, azota ezek szerint elkoltozott a kicsi.
En is elmentettem Dorombolo tanacsait, igy ha majd jovoben koltenenk a madarink akkor hasznat veszem.
A szabadba mikortol tehetem ki a madarakat? Nalunk ugyebar kevesebb a homerseklet mint Magyarhonban.
Eneklos napot.

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2007 ápr. 27, 13:08 
Persze ! Ezek mind nagyszerűen felhasználhatók, de a táplálék összeállításában mindig meredjunk a földön, mert, hogy a kanári ugye alapvetően magevő madár. A fej kopaszodása mástól is lehet, ezért, ha tudsz venni polyvitaplex B drazsét, akkor azt törjél bele az itatóba egy negyedet s mire elfogy egy egész, abba is hagyhatod....Vannak bizonyos parányszervezetek melyek a toll hagymáinak károsításából élnek s ezek világgá mennek a poly B bőrben szívódó bűzétől. Ha meg nem erről van szó akkor adtál egy kis vitamint a rigóknak ! :wink:

Hozzászólás 2007 ápr. 27, 11:18 
Ugyanezt tapasztaltam én is a nagyok kalitjában... A rudak kenderspárgával vannak felfüggesztve, kötve, és legtöbb két nap múlva vagy lepiszkálják vagy szétcincálják a kötelet... Egy másik testvérpárosnál pedig a tarkón látom a lekopaszított fejbőrt... Milyen más fehérjét adhatok neki tojáson kívül? Sajt, túró??

Hozzászólás 2007 ápr. 27, 10:37 
Most éli a rolleres társadalom leg laposabb időszakát. Lassan vége a költési időszaknak...már nem akkora élmény kismadarat látni a fészekben, a sok tojós tenyészetekben ilyenkor szoktak elfelejtkezni a gyűrű felhúzásról, ilyenkor mintha leülne ez az egész, amit annyira vártunk, még az év elején...Most már azt kell csak nézni, hogy a leválasztott fiatalok mikor kezdik gyilkolászni egymást ! A legnagyobb gondosság ellenére is egyszer csak véres madarak tünnek fel a röpdében. Persze, ha kellően nagy a röpde akkor minden rendben, de ilyen csak a mesében létezik, de legalább is a mi csoportunknál sajnos nem, nálunk szinte mindenki hely gondokkal küszködik. Szóval ezeket a kis kannibálokat kell mostanság kiszúrnunk és elkülönítenünk. Vagy ha éppen most nyítunk egy másik röpdét, akkor a sebesülteket rakjuk külön és ezekhez a most kirepült fiatalokat, amelyek még nem haraptak rá a tokos toll édes ízére. A szép zárt tollazatú kicsik nem szokták bántani egymást, a veszély azokra a madárkákra irányúl melyeket a mama még a fészekben kicsit megtépett. Azon túl, hogy a fehérje adagot rendben tartjuk -nem kell azért túlzásba vinni ! - lehet a "kannibálokhoz" belógatni kendermadzagot, hogy ha már nagyon bevésődőtt a cibálás öröme, akkor ezen éljék ki magukat.....

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2007 ápr. 26, 1:07 
No azért......! Hogy is mehetnél el, ide tartozol, hiszen van egy frankó roller hímed.
Azt mondod amatőr módon műveled a madarászást.....Gondolod mi nem? Okoskodunk itt, de azt a madár dönti el hogy okosak lehetünk-e. Lassan 30 éve madarazom ilyen-olyan szinten, tavaly mégis kétségbeesve telefonálgattam Dorombolónak, mi franc lehet a versenyverebekkel. Ahelyett hogy jobbak lettek volna, egyre nyamvadtabban nótáztak. Persze orvosoltuk a bajt, az akkori hibát többet nem fogom elkövetni, de az egy illúzió hogy elöbb-utóbb nem jön valami más. És nemcsak Nálad, vagy nálam, néha még Dorombolónál is. És ezért is van ez a forum. Az a néhány madarász aki olvasgat minket, már talán nem fog úgy járni mint Te. Már csak ezért sem kár a "sok felhasznált helyért....", meg az "elpocsékolt időért". :wink:

Hozzászólás 2007 ápr. 25, 21:23 
Köszönök mindent! Ezután okosabb leszek egy (keserű de-) tapasztalattal... A tanácsaidat elmentettem a fejembe :wink:

Nem megyek el, dehogy! Ezután is naponta olvaslak majd Titeket! 8)

Gabesz

Hozzászólás 2007 ápr. 24, 23:04 
5 A hímet akkor benn hagyhatod, ha elég nagy a kalitka és nem veszekednek, na meg ha nincs több tojód, akit szintén hozzá akarsz adni egyidőben feleségül.
6 A fészek alsó részébe - úgy, hogy a kicsiket ne érje - szórjál piretrin mix nevű természetes alapú atka ölő port....ha lehet kapni nálatok.
7 Az általad készített lágyeleségbe egy kis friss mákot mindig szórjál, ez a bélműködésre jótékony hatású.
8 Soha ne legyen fél napnál tovább a tojáseleség a madarak előtt, mert baj lehet !!!
9 Friss víz naponta, de fürdés törölve a költés alatt.
10 Lehetőleg gyengíteni kell a takarmányt a tojó részére, ellenkező esetben a fiókák kirepülése előtt újra elkezdhet fészkelni.

.....és még lehetne sorolni, az ásványi anyagokon keresztül a stimulált tojatásig.
Fel a fejjel Gabcsi ! Már van pöttyös gatyeszom ......! M. Béla

Hozzászólás 2007 ápr. 24, 22:44 
Gabikám !
Nagyon sajnálom ami történt ! Maradj velünk kérlek...?! Olyan kedves szinfoltja voltál a fórumnak és a kérdéseid kapcsán annyi minden előjött a roller tenyésztés nehézségeiből ! Nem akarok túlságosan okosnak tünni, de a tojód vlszeg szalmonella fertőzésen esett át, ami a lágyeleségből adódhatott ezért a jövőre nézve néhány jótanácsot kérlek fogadj el, ha ezeket már tudtad úgy elnézést kérek..
1 A költés előtt át kell nézni a tenyészkalit összes repedését, az ajtó surlódó felületeit, az ugráló botok végeit, a tálca és a kalitka érintkező pontjait az atkák ellen. Ezek a legnagyobb gondosság ellenére is megjelenhetnek. Később a fészekanyag közé telepednek át és a sötétséggel előjönnek majd a fiókák nedvességtartalmát kiszívják annyira, hogy azok teljesen elsápadnak és kérni sincs erejük. Ha jó az anya akkor estére felerősíti őket és megy minden előről...Ha nagyon nagy a fertőzés akkor a kicsik rövidesen elpusztulnak.
2 A tojót át kell mosni egy enyhe antibiotikum kúrával de költés előtt legalább 3 héttel, mert a tojások terméketlenek lehetnek.
3 Az etetésre szánt tojást 20 percig kell főzni, hogy a benne fellelhető bacik elpusztúljanak.
4 A költés előtt és a kúra alatt már el lehet kezdeni a költőpár vitaminozását. A kereskedésekben tudják mit kell adni, nagyon sok van.

Hozzászólás 2007 ápr. 24, 19:23 
Már nem szükség... :cry:

Teljesen ki volt száradva... A mama meg úgy látszik, felgyógyult, mert ma már énekelt is egy sort... Ez aztán a hozzáállás... Holnaptól megszüntetem az ampicilint. A fészket is kivettem tőle. Hagyom most magára teljesen felépülni.

Köszönöm, Doromboló, hogy segítséget nyújtottál! Sajnos, bebizonyosodott, hogy legtöbbször nem tesszük jól, ha beleavatkozunk a természet rendjébe :!:

És tőletek pedig elnézést kérek a sok felhasznált helyért... Amatőr módon művelt madártartásom problémáival töltettem veletek az időt...

Üdv: Gabesz

Hozzászólás 2007 ápr. 24, 16:37 
Azért írtam korábban, hogy még ne dőlj hátra...Mert, ha feleslegesen eteted meg a fiókát, akkor kiesik az etetési ritmusból a mama és nem fog etetni periodikusan ! Mikor újra elkezdett etetni, miért avatkoztál újra bele ??? Most viszont csak meg kell etetned valahogy és kész. Utána lesz egy nehéz időszak mikor az újra leürült pici fog kérni. Ekkor kell kibírnod, hogy a reszkető fejjel kérő kicsit ne etesd meg, mert az anya egy darabig nézi - nézi aztán nekiesik és megeteti. Ezután vissza áll a rend és a meggyógyult tojó fel fogja nevelni a kicsit. Ha állandóan nézegeted őket és ezt a mama észreveszi, esetleg gyanúsnak találja és átmegy rossz anyukába...

Hozzászólás 2007 ápr. 24, 8:11 
Ma reggelre teljesen üres volt a begze, és mikor kivettem, már tőlem sem kérte... :cry: Az este is jó adagot tudtam megetetni vele, de úgy tűnik az éjszaka folyamán és kora reggel is kellett volna, mert a mama nem adott neki :(

A párom még egyelőre jól viseli a mjadárzajt, ha vigyázok a tisztaságra, akkor nincsen gond. De ez főként fiókák idején, mikor jó nagyokat nyomnak ki ívesen a fészekből, hát az elég gusztustalan... Nem győzök suvickolni. Nyáron nincs gond, ő is gyönyörködik bennük, míg a röpdében vannak. Egyébként ő is nagy állatbarát, kutyákat tartana, ha engedné az ideje... így megelégszik egy korcs házőrzővel :wink: Meg aztán neki is van más hobbyja és én is tolerálom, még ha anyagiakban többe kerül is...

Hozzászólás 2007 ápr. 24, 3:14 
Ketten is kérdezték e-mailben, hogy miért adok másfajta keveréket a leválasztott fiataloknak. Itt válaszolok, mert így kevesebbet kell talán pötyögnöm. Egyszerűen azért, mert a fénymagot meg a szezámmagot a legkönnyebb lehántolniuk a fiókáknak. Két hétig a leválasztás után ezekből többet kapnak, ezután szoktatom át őket ujjabb két hét alatt fokozatosan az alapkeverékre. Ezek mellett természetesen lágyeleséget és áztatott repcét is kapnak napi rendszerességgel, amit szintén kb. 4 hét alatt vonok meg tőlük fokozatosan. Ezután már csak hetente egyszer-egyszer kapnak lágyeleséget, csíráztatott repcét, valamilyen zöldet, illetve félérett vagy érett különféle gyommagvakat. Röviden így takarmányozom a fiatalokat szeptember végéig, ezután már másképp, de ez már a versenyre való felkészítéshez tartozik. Ezt majd kitárgyaljuk akkor, ha eljön az ideje. Bár azt hiszem érintőlegesen szó volt erről is lejjebb néhány hozzászólással.

Hozzászólás 2007 ápr. 24, 0:51 
Sziasztok!

Miközben annyit írtunk az agresszív hímekről, lassan meg merem említenem a másik végletet is. 12 tenyésztojót hagytam meg az idén. Mivel csak 9 költőboxom van, 3 tojóm volt tartalékban. Kettőt beállítottam két sikertelenül költő helyett, a harmadiknak egy fiókáknak fenntartott méteres röpdében adtam fészket úgy március eleje felé. Hát itt lassan a második négyes fészekaljat repíti ki a pár tökéletes harmóniában. A hím intenzíven eteti a fiókákat, nem hajkurássza a párját, sőt, mikor a tojó lejött a tojásokról még kotlott is. Bárki bármit mondhat, lehet hitetlenkedni is, higgyétek el nem tegnap kezdtem madarászni, de ez a hím igenis KOTLOTT mikor lejött a mama a tojásokról. Már szinte bánom hogy nem tudok hagyni nekik még egy eresztést.
Hát ilyen is van!

Hozzászólás 2007 ápr. 23, 22:36 
Elvált, vagy igazi ?....
A b??... csak véletlen ütöttem, mert félig alva írtam.
Ha van férjed ő hogy tolerálja a madaraidat ?....
Azért mikor megjöttél, jobb lett volna csak leugrasztani a tojót és várni 15 percet, hogy ő etessen, ha eddig nem fog hozzá, még mindig marad időd..

Hozzászólás 2007 ápr. 23, 21:03 
Asszony :wink: De ez hogy jön ide??? Attól még szerethetem a madarakat, nem?

És az a "b..." mit jelent???

Fiónám üli a fészket, remélem néha azért eteti is, mert ma mikor hazajöttem, üres volt a begye a kicsinek. Semmi gond nélkül elfogadta a csipeszes kaját, aztán pár perc múlva már ült is rajta a mama.

Hozzászólás 2007 ápr. 23, 10:14 
Ha jól emlékszem, te mesélted, hogy Csíkmadéfalván van testvérkapcsolatotok. Csíkszenttamáson lakom, Madéfalvától nem messze, Csíkszeredától 25 km-re. Nagyon szép hely! :D

Ampit még holnap fogok adni. A fiókán még nincsenek nagyon tollkezdemények... Valószínű a fejlődését nagyon befolyásolta az a beteges herce-hurca :?

Hozzászólás 2007 ápr. 23, 9:15 
Nem ! Nem, a vizes has nem atka....rosszabb, de már talán gyógyult. Az ampicilint meg tovább ne add 3 napnál ! Bár a bacit így sikerülhet legyűrni, de sajnos a költést követő, nevelési hőmérséklet is vissza eshet így a fióka
melegítés is elmaradhat.....Sajnos az állategészség ügye egy több variációs
nehézségekkel teli terület.....
Hol élsz Gabesz ?....Az általam csodált ERDÉLYORSZÁG melyik részén ?

Hozzászólás 2007 ápr. 23, 8:04 
Bírom én a gyűrődést :lol:

Ma reggelre még minden változatlan. A fészekanyag nemrég lett kicserélve, de ma is meg fogom nézni...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254 ... 261  Következő