Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 ápr. 20, 8:08 
Fiúk, itt szerintem csupán arról van szó, hogy amilyen nagy felbontásban- terjedelemben készítitek a fotókat, ugyanúgy próbáljátok ide feltenni- és ezért olyan nagy itt a kép is például...

Az imageshack azért is jó szerintem, mert van olyan opció, amivel lecsökkentheted a kép méretét. Ez persze időbe telik, de ha van malamilyen fotós programod a gépen, te magad is röpke pillanat alatt lecsökkentheted...

Fonzómról valamilyen megállapítást szívesen vennék, ami a színét illeti...
Köszi :D

Hozzászólás 2007 ápr. 20, 0:54 
Üdv Doromboló!

Remélem így lesz, mert nagyon tetszeneka rollik és mint írtam kamaszkoromban hallottam utoljára roller madarat énekelni. Nagyapám nagy becsben tartotta az övéit-- tudom, mert a faternak sem szivesen adott belőle csak néha-néha egyet. Én akkoriban csak álmodoztam, hogy majd egyszer talán. Hát lehet hogy nemsokára. Csak még a madárszobában kell megcsinálnom a helyüket. Az nem gond, hogy ha együtt vannak más madarakkal? Úgyértem, hogy egy tenyésszobában? Mert jelenleg van vagy 60 db madár-- főleg egzóta és alak, meg szín kanári.
Üdv Tgr.

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 ápr. 19, 19:45 
Rosszul csatoltam a Fonzó képét, de most elhoztam nektek!
Ő Fonzó, a roller apuka! Kitűnő nevelő!!! Akár egyedül is képes lenne felnevelni a kicsinyeket!!! Imádom :P

Kép

A képfeltöltésnél a www.imageshack.us oldalt használom, onnan pedig csak kicopyzom a kép nevét, és már hozom is. Próbáld meg!

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2007 ápr. 19, 11:58 
Nem tehetek róla, ezek zsigerből jönnek ! Nem szeretem az olyan madarászt, de mondhatnék kutyást is, netán politikust, aki belekomorodva magába, ráhelyezkedik az egész világra és súlyával próbálja kinyomorítani a magunk fajtából a parányi észt, hogy berakhasson helyére pár általa kitenyésztett agysejtet ! Szeretem a könnyed, játékos közlést, nem összetévesztve, a tolakodó idiótizmussal. Persze ha valaki kellően bunkó, vagy betegesen nagyarcú, akkor előoson belőlem az a generális ultra paraszt amitől az Isten mentse meg az esendőt.....Hihi !

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2007 ápr. 19, 10:27 
doromboló írta:
...Mikor már tényleg kezd a hím nagyon durva lenni, akkor kifogom a kalitkából és a hideg víz alá tartom néhány pillanatig majd a tökig ázott madarat vissza teszem a tojó mellé. Az ilyen módon megjámborodott családfő olyan szeliden néz a feleségére ,mint pékkutya
a zsömlére !

Ez jó,
Anyukkal több percig kuncogtunk rajta. Elképzelem szegény beindult tökös hímet amint lehűtve, magába morfondírozva ott csücsül a rúdon... :lol:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2007 ápr. 19, 9:53 
Sziasztok!
Gabesz, gratulálok a szaporulathoz. Az szülőkről is tegyél fel képet, lássuk rollerpapát is.

Azért a párok felénél általában simán mennek a dolgok. Viszont a macerás fele adja a tenyészidőszak savát-borsát. Tele van talányokkal ez az időszak is. Sikerül, nem sikerül? Lesz a néhány fióka közt hím, vagy nem? Jó választás volt a pár, vagy más madárral kellett volna próbálkozni? Ezekre a kérdésekre mind csak decemberben kapunk választ. És ezért izgalmas a rollerezés. A márciustól februárig tartó körforgás minden napja tartogat meglepetéseket.
Azért visszaolvasva ezt a néhány oldalt, gondolom kiderül, hogy elég rendesen elfogultak vagyunk e madarak tekintetében. :D Remélem azért ez nem bosszant senkit. :wink:
Ezzel a "pékkutya.. zsömle" hasonlatoddal jól megnevettetél Doromboló! :D :D :D
Még nem hallottam soha, de jó!

Hozzászólás 2007 ápr. 19, 9:15 
Szia Tangara !
Ha egyetlen tojód van és kölcsön hímmel pároztatod be majd a kikelt fiákat a te számoddal - amit majd tőlem fogsz kapni - meggyűrűzöd, már tenyésztő vagy. Ha ezt megteszed mondjuk háromszor egy tavaszon, akkor elvileg lehet 12 fiatalod is, amiből lehet egy kollekcióra való hímed (4madár), amivel akár meg is nyerheted az országos énekeskanári versenyt ?!...A saját győzelmi esélyeid erősítése miatt fogsz majd több tojót beállítani, mert aki ebbe egyszer belekóstol, az nehezen szabadul !!!
Kivétel a Robi, aki a dobogó összes fokát bejárta, - minden évben eggyel feljebb - s a mennybemenetel előtt ki tudott szállni !?....

Hozzászólás 2007 ápr. 18, 22:40 
Üdv Doromboló!

Értem.Azt szeretném kérdezni hogy lehet úgy is kezdeni, hogy az ember egy vagy két párt vesz, és avval kezd el próbálkozni. Mert azért valljuk be, hogy egy törzs tenyészetre való madár nem kis beruházás.

Hozzászólás 2007 ápr. 18, 22:32 
Én a kivételes nehézségekről beszéltem Tangara ! De a rollereknél sokkal nagyobb várakozás előtt áll az ember a tenyésztés kapcsán, mint az előre tudható színek tömeggyártásánál. A rollerek származása után, nagyon drukkol az ember, hogy az általa kiszemelt pároknak sikerüljön a költés. Ha ebbe az elképzelésbe beüt a prücök, akkor be kell avatkozni. Mondok példát : A napokban repült világgá, a figyelmetlenségem miatt Jozef Krocska a Cseh - Szlovák közös versenyt kétszer is megnyerő pozsonyi tenyésztő 3 éves bomba hímje. A tojója már pörgölődött a fészekben, de még nem tojt le. Raktam be az egyébként remek származású német tojója mellé, egy zöld hímet, hogy az első kikelt madár, ha sárga lesz, akkor talán szerencsém lesz és van legalább egy utód a kívánt elképzelésből....Direkt kellett a domináns zöld hímet beraknom, hogy egyértelműen látható legyen, ha zöldek kelnek, akkor nyilván, a zöld az apa, ha lesz egy sárga az már lehet az elrepült sárga hímtől is.?! Igen ám de a tojónak nem tetszett a zöld hím, ezért nem görbült be neki, mire a hím agyba főbe verte. Már már kezdett a dolog a kibékíthetetlenség felé tartani, mikor beáztattam a hímet. mire megszáradt a tojó beleszerelmesedett és már 4 tojáson üldögél és nagyon görcsölve hiszem, hogy kel köztük egy Krocska madár ?!... A szlovákoknál van pár tenyésztő
ismerősöm akik bizony olyan szinten végzik a tenyésztést, hogy 10 tojótol 100 - 120 fiatalt hoznak le !!!....Örök igazság, hogy , ha extra párosítást akar az ember, az tuti, hogty valamiért nem sikerül.....

Hozzászólás 2007 ápr. 18, 20:07 
Szia Doromboló!
Kétszer is elolvastam amit írtál és nagyon komolyan hangzik. Azt hiszem elbizonytalanodtam. Nem gondoltam volna, hogy ilyen szankciókat kell-lehet alkalmazni. Ez minden esetben így van, vagy csak néhány problémás madár szokott előfordulni?

Hozzászólás 2007 ápr. 18, 16:22 
A tenyésztés buktatói !
Sok éves tapasztalatom szerint a roller kanári tenyésztése macerásabb a színkanáriénál, az alakkanárisokról nem beszélnék...
Túl azon, hogy a párválasztás is milyen nehéz, még a költés efektív ideje is problémás...Korábban már sokat írtam ezekről, sőt neco a napokban újra írt róla.
A hímnek, pedig passzolni kell a tojóra,ezért készítünk több generációs törzskönyvet, amiben a hímek verseny eredményei is fel vannak tüntetve.
Arra törekszünk, hogy a magas pontszámot elért hím, olyan tojóra legyen téve, amelyik fiú testvére szintén magas pontszámot énekelt....
Persze nem ilyen egyszerű a kérdés, mert a madarakkal ezeket nem lehet megbeszélni.....Marad tehát az erőszak, azaz, összerakjuk őket !
Érdekes, hogy a sokat civakodó madarak tojásai csaknem minden esetben fiasak lettek ?! Korábban sokat kísérleteztem, hogy melyik madárnak, melyik tetszik, de így a madarak voltak a tenyésztők nem én...Általában a kora reggeli órákban a legvadabb páros is össze párosodik, aztán megint megy a balhé....Mikor már tényleg kezd a hím nagyon durva lenni, akkor kifogom a kalitkából és a hideg víz alá tartom néhány pillanatig majd a tökig ázott madarat vissza teszem a tojó mellé. Az ilyen módon megjámborodott családfő olyan szeliden néz a feleségére ,mint pékkutya
a zsömlére ! Megfelelő hőmérséklet esetén ez az ősi módszer semmilyen kockázattal nem jár, de arra kivállóan alkalmas, hogy a tojó kicsit kibéküljön a párjával, mégha nem is tudja, hogy az nem jószántából lett mintaférj. Persze ez is csak egy - két óráig tart, de volt már olyan is, mikor örökre össze szelidültek a fürdetés után.... folyt köv.

Hozzászólás 2007 ápr. 16, 2:59 
Szeva Gabe!

Mindent úgy, ahogy Doromboló írta.Csak arra figyelj hogy ha a tenyész, vagy versenyidőszakra veszel magot a keverék kiegészítésére, azt mindenképp szagold és kóstold meg. A repce íze ne csípjen, a szaga meg ne legyen dohos egyik magnak sem.
Szia Gsylm!
A roller hangja nem csodálom hogy nem jött be a netről. Elmesélem én hogy jártam ezzel. Soha sehol nem hallottam még ilyen madarakat énekelni, így kerestem fel Dorombolót 2005-ben egy decemberi délutánon. Ő kitett három versenyre készülő kollekciót. Hallgattam őket, hááát mit mondjak nem igazán voltam elvarázsolva tőlük. Persze megbeszéltük hogy ezek a madarak még "nincsenek készen" , összeszedtünk 7 tojót majd elváltunk azzal, hogy januárban megyek a hímekért. Úgy is lett januárban egy este elmentem a legényekért, meghallgattam őket is, meg az OB győztes kollekciót is ( már amelyik megmaradt belőlük, és még nem jöttek érte az új tulajok) . Valamivel több, simább dallam volt benne, de nem ájultam el a gyönyörtől. Gondoltam ez is olyan mint a komolyzene: minél többet hallgatod annál jobban tetszik. Elhoztam 5 hímet és elkezdtem tenyészteni. 26 fiatallal zártam az első évet, 15 hímet iskoláztam be, és kezdtem felkészíteni őket a versenyre október elején. Néhány dolgot elszúrtam, de távfelkészítés formájában Doromboló tanácsai szerint korrigáltam a hibákat. Gyerekek!!!
December 10 körül én olyan muzsikát hallgattam két hétig minden nap, hogy azt keresem azóta is minden madárhangban!!! Nem lehetett letörölni a vigyort a képemről milyen bomba madaraim vannak. Sajnos csak két hétig tartott ez, és versenyre se tudtam megtartani azt a formát, meg is beszéltük Dorombolóval mi lehetett a baj, de ez a két hét felejthetetlen számomra. Keresgéltem én is a neten, de csak a versenyen hallottam azóta olyan hangokat a kollégák madaraitól. Gyere át szerintem a szegedi versenyre decemberben, csodát fogsz hallani hidd el!
Szia Tangara!
Nem baj hogy még nincsenek rollereid. Találkoztam tavaly egy öreg dorogi kanáris szakival. Ő mondta ki a nagy igazságot: " Foglalkozzon élete során bármilyen madárral az ember, a végén mindenki úgyis rolleres lesz. Lehet hogy nem itt a földön, mert nem éli meg, de ha máshol nem a túlvilágon úgyis náluk köt ki minden madarász."
Szóval ami késik nem múlik.

Üdv : neco

Hozzászólás 2007 ápr. 15, 19:48 
Szia Neco!
Végre sikerült ideülnöm, mert a kedves párom szombat óta kopogott a gépen. Szóval a lényeg:- még kissrác voltam a 70-es években és a nagyapámnak valamint a faternak voltak rollerjeik. Kb 10-11 évesen csodáltam az éneküket,de kamaszkoromban még nemigazán akartam velük foglalkozni. Miután leszereltem 87-ben már magamis elkezdtem tenyésztgetni, de persze csak hobbi szinten ilyen kis csiri-biri kanárikat, amiből a mai napig vannnak, mert kedvesek, jól nevelnek és szépen fütyülnek. Aztán jött a többi madár, de mindíg csak kis létszámban, 1-2 pár. Teltek-múltak az évek és egyre kedvesebbek lettek a számomra és végül a horgászat mellett meglett a második szenvedély. Mostmár van szin, alak és régóta várom hogy roller is legyen, de azt csak magunknak itthonra nem versenyre. Ha elkészülök az új madárszobával-- sajnos a munkám végett ez igen lassan készül-- akkor mindenféle képpen szeretnék 5-6 párt magamnak.

Hozzászólás 2007 ápr. 15, 16:52 
Szia .,...!
Hát én meg azthittem, hogy ....de attól a lényeg : aki a kutyát szereti rosszember nemlehet !!!
A neten én is hallottam rollerokat, egyik rosszabb volt mint a másik, de egy felvétel volt amelyik nagyon szép, lágy és megfelelően mély volt, de már nem emlékszem, hogy hol találtam... Úgy van ez, hogy akinek jó madarai vannak, az nem tudja hogy kell felrakni, aki meg tudja annak rosszak a madarai. Az biztos, hogy amit a németeknél lehet kapni CD-t az iszonyú gyenge, egy fillért nem szabad érte adni. Magas, éles hangokkal van teli, csak itt-ott lehet észre venni, hogy mégis csak rollerek. Mert a lényeges külömbség az volna a csapperokkal szemben, hogy minél mélyebb gurgulákat tudjon a madár, lágyan és semmiképpen ne erősen !!!
Lakásban, egészséges hallású ember, egyszerűen nem bírja ki a csapperek gyakran fület bántóan magas "verését", a csíp-csíp, csap-csap nangokkal fűszerezve, ezért is lett a nevük csapper.

Hozzászólás 2007 ápr. 14, 22:52 
Helló Gabe !
Ez jó, azzal a külömbséggel, hogy a tojóknak, amikor már ülnek, és mikor nevelnek, 50% repce, 40% fénymag és 10% hántoltzab keveréke a leginkább alkalmas arra, hogy a tojó kibírja a nevelési időt anélkül, hogy lefosztaná a kicsiket a korai újra fészkeléshez.
A fiatal hímek tréning időszakához pedig a 70% repce és 30%fénymag keverékét használom eleinte, aztán lehet az arányokat eltolni a repce javára, vagy ha nagyon lesoványodna a madár, akkor kis vegyes felvágottal erősítek, de négermag és kendermag, egy szem se legyen benne ! Akkor jó a fiatal hím, ha a versenyre még nem fejlődik ki teljesen a nemi jelzője......(hú, de szalonképesre sikerült). De minden tenyésztő másra esküszik...

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2007 ápr. 14, 9:24 
Ez az összetétele a Prestige kanárinak:
Fénymag 63%
Repce 19%
Black coleseed (talán fekete vadrepce?) 6%
Len 5%
Hántolt zab 3%
Kender 2,5%
Négermag 1,5%
Akkor ez elvileg jó? Egyébként pont énekes kanáriknak ajánlják, persze ez nem feltétlenül jelenti azt....

Hozzászólás 2007 ápr. 14, 7:50 
Oké Gabe! A prestige tényleg jó állítólag, bár én még nem próbáltam. Csíráztathatsz azt is különben tök mindegy. Én csak azért használom a repcét, mert a frissen leválasztott fiatalok nálam áztatott repcére szoknak rá először a magok közül. A maradékot hagyom még két napig ,és ezt kapják meg az öregek.
A prestige-nél arra figyelj hogy van repce nélküli kanári-keverékük is . A lényeg az, hogy legalább 25% repcét tartalmazó keveréket etess hosszú távon. ( Ez csak a rollerekre vonatkozik!!! A színkanárisok közül sokan nem etetnek repcét egyáltalán, mert tompítja a vörös színt! A sárgát viszont erősíti.)
Gzsym! A madaraid tényleg csapperek, viszont azoknak tényleg szépek. :wink:

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2007 ápr. 13, 9:23 
Sziasztok!
A tojóval szerintem kezd normalizálódni a helyzet. Elhullajtott 1-2 tollat, de most már többet mozog, nem olyan ijedős. Azért még mindig sokkal kevesebbet mozog, mint a hím.
Úgy érzem, sok mindent nem tudtam (persze ez még mindig fennáll :D ), és azért ijedtem meg... Neco, nem arra gondoltam, hogy beteg madarat adtál, hanem arra, hogy én b...tam el valamit. Csak nem tudtam, hogy mit. Nem volt huzatban, hidegben, nem kapott romlott kajákat, tiszta helyre került, látszólag nem sérült meg szállításkor, én meg nem is fogtam meg, a dobozból a kalitkába engedtem... Hirtelen nem jutott eszembe semmi, amiért így kellene viselkednie, csak a szállítás miatti stressz, de 2 hét múlva már gyanús lett, hogy nem ez az oka.
Én azért örülök, hogy eladtad a madarat... És ha nem lesz semmi káros következménye a bénázásomnak, akkor még az az eredménye is lesz, hogy sokat tanulok belőle.
Nem akarom kicserélni, egyrészt nem is lenne korrekt részemről, másrészt, meg ugye, akár a legjobb tojó is lehet belőle jövőre :lol:
Neco, egyelőre a mag-kérdést sikerült megoldanom, vettem Prestige keveréket, a zöldet, amiben csak magok vannak (ellentétben a bordóval, amiben amino, ásványi anyag és vitamin is van). Itt a fórumon is dícsérik, úgyhogy most ezzel próbálkozom. Viszont repcére szükségem lenne (ugye azt mondtad, hogy repcét szoktál csíráztatni?), de csak kisebb mennyiségben. Érdemes még valamilyen magot venni, amivel ki kellene egészíteni a gyári magkeveréket?

Hozzászólás 2007 ápr. 13, 3:32 
Szia Tangara!

Légy üdvözölve a rolleres topicon! Itt sajna énekes kanárisok nyüzsögnek csak. Szeretettel látunk természetesen, de ha rizspintyessel, zebrással akarsz szakértői szinten értekezni, akkor az egzotásokhoz kell átnézned. Alakkanári van a szomszédban, azt meg nem értem itt a kanáriknál miért nincs színkanáris topic? Lehet hogy Rád vár az a megtisztelő feladat hogy nyiss egy ilyet? Ha gondolod próbáld meg, elvégre rengetegen foglalkoznak a színmadarakkal.
De ha van egy kis időd, és végigolvasod az itteni írásokat az elejétől, szerintem átigazolsz a " roller fan club"-ba. Olvasgass minket akkor biztos megfertőződsz! Ha meg bármi érdekel a rollerekkel kapcsolatban, kérdezz bátran, itt választ kapsz biztosan.

Hozzászólás 2007 ápr. 13, 3:02 
Az a baj Doromboló hogy hogy el...tam, és ezért ég a pofám. Igazad volt lejjebb egy hozzászólásodban, egyszerűen nem ilyenkor kell madarat venni és kész. Abban hibáztam hogy nem csak venni nem szabad ilyenkor, hanem eladni sem. Csak hát Gabe kezdő kanáris, ő ezt nem tudta, nekem meg lehetett volna annyi eszem hogy mikor érdeklődött, azt mondjam neki: várjunk a vedlés végéig, legalább szeptemberig. A madár bennt volt a tenyészhelységben, melegben, 12 órás megvilágítással. Utána bekerült a röpdébe kicsit hüvösebbe normál fényviszonyok közé, majd elvitte Gabe a lakásába megint a melegbe, és nyakára engedett egy hormonoktól duzzadó tökös hímet. Nem csoda hogy összezavarodott, bestresszelt a madár. Sokkal jobb lett volna ha nálam a röpdében a többi öregcsaj közt kivedlik és aztán viszi el. Én tudom hogy egészséges, jó madarat adtam, de látom Gabe-ban a bizonytalanságot. Nem vagyok híve én sem a csere-berének, de így korrekt szerintem ha most ezt felajánlom. És persze levonom a konzekvenciát és tanulok az esetből. :wink:

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2007 ápr. 13, 3:56-kor.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256 ... 261  Következő