Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 134  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 máj. 22, 9:31 
Szia Pappcsa,

remek a színösszefoglalód egy kérdés eréig szertnék előre ugrani, remélem érthetően tudom megfogalmazni a kérdésemet:
A fekete-piroson belül eltérő melanin jegyekkel rendelkező madarak keresztezhetőek-e?
Előre is nagyon köszönöm!
Péter

Hozzászólás 2008 máj. 22, 9:30 
"Biztosan találni jobbakat is, de ízelítőnek talán ezek is megfelelnek...."

Ó, de még mennyire! Csak ámulok és bámulok, köszi!!!

Hozzászólás 2008 máj. 22, 9:19 
Sziasztok,

Én nem vagyok tenyésztő talán ezért számomra jobban érthető amit Béla írt. Én is egyenként probálok jobb madarakat szerezni és remélem egyre jobbakat. Nem tudom jobb lenne-e, ha kezdésnek az ember rögtön nagyszámú kiváló és értékes madarat szerezne...(((Ezzel nem azt akartam mondani, hogy az olcsó kanárival lehet kisérletezgetni a tartást illetően, de ha egy költés nem sikerül mégsem olyan nagy a kár.)))

Lenne egypár kérdésem is hozzátok, költés közben fürödhet-e a tojó vagy sem? Olvastam dorombolótól arról, hogy abbahagyhatja a madár a költést emiatt. Másrészt a fészekben emeli a páratartalmat ami kedvező lehet a kelés szempontjából.

Mennyi ideig hagyhatja magára a tojó a tojásokat? (((Japán fürjeknél német tenyésztők javasolják hogy a keltetőt naponta 5 percre szellőztessük át alaposan, a tojások lehülése kedvező a kelésre és a fiókák is erősebbek lesznek. TUDOM a kanári nem fürj, de a tojásszám stb miatt igazi kiértékelhető kisérleteket evvel a fajjal végeztek.)))

Üdv:

Péter

Hozzászólás 2008 máj. 22, 6:59 
Szia Csaba !
Csak tanulni, okosodni akarok. Próbálom megtalálni a szinjegyeket és tulajdonságokat azokon a madarakon amelyek legközelebb vannak hozzám. Az meg sajnos a szobámban levő állomány ... és az még mindig vegyes. Az első lépések megtörténtek, lesznek következők is, nemsokára. Addigis azt nézem, ami van ...
Én egyébként egy nagyobbacska tenyészetet szeretnék magamnak összehozni, abban fehér, sárga, piros lipochróm és majd néhány melanin szin is lesz. Ezek mellé szeretnék majd alakkanárit is. Talán glostert, úgy olvastam, hogy az elég jól tartható és szép, látványos sapkája van.
Errefelé csak ritkán jelenik meg egy-egy sapkás kanári, de nagy sikere van. Olyan-amilyen, de nekem három is van. MAJD ki lesznek cserélve, de egyelőre nem tudok mindent egyszerre ...
A külföldi segélyautók csak használt ruhát meg kerékpárt hoznak, fajtiszta kanárimadarat nem nagyon, szóval csak a lehetőségek szerint...
Errefelé elég gyenge a madárpiac, úgyhogy egyszerre túl sokat fektetni drága külföldi madarakba az fél öngyilkosság ...
Ne mind szóljátok le az állományomat, MAJD lesz az jobb is, most a lehetőségek szerint ez van ...

Regionális Aranykoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 máj. 21, 22:41 
Béla írta:
Sziasztok !

Ha sapkája is van , akkor az már nem szin, hanem alakkanári ?

Üdv néktek ! ...

Szia, Béla!

Gondolom most megint azokról a madarakról van szó amikről már egyszer raktál fel képeket. Megmondtuk már akkor is, hogy ki kellene cserélni az egész állományt és normális madarakat beszerezni. El is fogadtad az álláspontunkat, sőt meg is tetted az első lépéseket. Nem értelek, hogy most megint miben töröd a fejed ?

Hozzászólás 2008 máj. 21, 9:18 
Spirit máj.12-én a Gabesz linkelte be , csak rá kell kattintanod...

Hozzászólás 2008 máj. 21, 9:16 
Spirit, ha érdekel a másik topikon, a sima Kanári-nál tettem fel pont az elmúlt napokban régebbi videot a régi triómról a VIDEOPOST-ról...
Ha rákattintasz és nem jön be a video, akkor a keresésbe annyit írj be, hogy "kanári" és egy egész sorozatot találsz, köztük van Mona kolléganőnk madara is...

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 máj. 21, 8:41 
Húúú ! Bélusom, ez egyre rosszabb lesz .... :lol:

Hozzászólás 2008 máj. 21, 7:40 
Sziasztok !
Köszi fiúk a képes és hangos segitséget.
Miután megszereztem én is a Tóth Sándor könyvét, most már van mit olvasni és törni a fejem. Az elmélet olvasva egyszerűnek tűnik, de a gyakorlat még kikészit. Mindenesetre, a kezdet már megvan, van miből kiindulni.
A leirás alapján próbálom meghatárouni, milyen madaraim vannak...
Ha sapkája is van , akkor az már nem szin, hanem alakkanári ?

Üdv néktek ! ...

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 máj. 21, 3:09 
Spirit írta:
Tudtok esetleg színkanári énekéről videót mutatni?

Egy színkanári csapat:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mtD5CBiLWmQ[/youtube]

Szólóban:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c33UAmhLqec&feature=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=03tsyw8_-Ic&NR=1[/youtube]

Biztosan találni jobbakat is, de ízelítőnek talán ezek is megfelelnek....

Csak érdekességképpen, ilyet nem hiszem, hogy tudsz szerezni....ennél meg határozottan kihallani a fülemülét (szerintem piszok jó ;) ):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5xw695_ezKU&feature=related[/youtube]

http://rollercanary.hupont.hu/

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2008 máj. 20, 22:58 
bugbite írta:
Pappcsa,

mia helyzet a melaninok esetében a csőr és a lábak színének, a De Schinkel madarak képein úgy tűnik mintha ez nem is lenne fontos...
Üdv:
Péter

PS:NEM értek hozzá lehet butaság amit kérdezek akkor bocs...

Szia,bugbite.

Ezek a sorozato még nem a fekete lábbal rendelkezők,azok ezután jönnek,majd Pappcsa belinkeli csak sorjába ahogy sötétednek.
Habár ha figyelmesen megfigyeled a szürkeszárnyúnak már sötét a lába nem is keveset,ott már látszik a melanin gazdagon.
Vannak budapesten tenyésztők bőven,ha kell segítek.

Hozzászólás 2008 máj. 20, 22:51 
Pappcsa,

mia helyzet a melaninok esetében a csőr és a lábak színének, a De Schinkel madarak képein úgy tűnik mintha ez nem is lenne fontos...
Üdv:
Péter

PS:NEM értek hozzá lehet butaság amit kérdezek akkor bocs...

Hozzászólás 2008 máj. 20, 22:23 
Szasztok,

pappcsa nagyszerű, hogy összefoglalod a színeket sokat tanulok belőle, köszönöm!

Tudtok javasolni Budapesten (és környékén) mozaik tenyésztőket?
A lányomat nagyon elvarázsolták a piros mozaikok fehér alapon, nekem pedig a fekete fehér alapon pirosak tetszettek meg nagyon!

Üdv, előre is köszönettel:

Péter

Hozzászólás 2008 máj. 20, 20:36 
Szia, Spirit!

Köszöntelek a topicon. Idei fiatal hímet javasolnék, de mindenképpen a vedlés után. Szeptember, október környékén már szépen szólnak a fiatal hímek. Ha már eddig kibírtad kanári nélkül ez a pár hónap már nem lehet probléma, hidd el megéri még egy kicsit várni.. Addig el lehet dönteni, hogy milyen színű legyen a madár, elő lehet készíteni a helyét. Látom budapesti vagy, nem okozhat problémát a beszerzés, itt a fórumon is vannak budapesti színkanárisok.

Hozzászólás 2008 máj. 20, 15:54 
Sziasztok!

Lentebb olvastam valahol, hogy ez a topic arra is hivatott, hogy a kezdőknek segítséget nyújtsanak az itt irogató hozzáértők... ezen felbátorodva én most merészelnék hozzátok fordulni, mint kezdő. (Vagy még az se :D)

Júniusban tervezem kanári vásárlását. Nekem elsődlegesen a hangja, aztán a színe lenne fontos, hobbimadárnak szeretném. Úgy olvastam, erre a célra leginkább magányos hím a megfelelő. Azért pont a színkanáris topicba írok, mert ma egész napi kutakodás után úgy ítélem meg, hogy itt kell keresnem a számomra megfelelő madárkát. Először a rollerrel szemeztem, de olvastam hogy halk a hangja, bár ezt mint pozitív tulajdonságot tüntették fel a színkanárikkal szemben. Hát ízlések és pofonok: nekem ez túl halk lenne, ha már egyszer az énekéért veszem, akkor hadd halljam, szóval emiatt jobban bejönne a színkanári. Aztán olvasgattam a glosterről, azt is ajánlották, de abban meg nem találtam számomra tetsző színűt...
Így itt kötöttem ki.
A segítségeteket szeretném kérni, kitől tudnék vásárolni, természetesen előzetes tájékozódás után. Szívesen elmennék tenyésztőhöz megnézni őket, hallgatni a hangjukat, hogy valóban ez az -e amire én vágyom.

Tudtok esetleg színkanári énekéről videót mutatni?

Hozzászólás 2008 máj. 19, 18:33 
Sziasztok!

Béla, a kanárinál a vedlés július közepe körül kezdődik és szeptember közepéig tart. Lefolyása olyan 6 hét és szakaszosan zajlik. Emellett természetesen vannak kisebb vedlések is, az első kb. 6-8 hetes korban.
A vedlést onnan fogod észrevenni, hogy a tollazat nem csak a madarakon lesz található, hanem a kalitka alján is. A kalitka alján található toll a levedlett toll, ez a vedlés.
Tenyésztésben a madarakat én maximum május végéig tartom, ennek két oka van. Ilyenkor már eléggé meleg van és emiatt könnyen otthagyják a madarak, akár a tojásokat, akár a párnapos fiókákat. A másik oka pedig az , hogy jön a vedlés és addig a tenyészmadaraknak ki kell pihenniük magukat, illetve meg kell őket erősíteni, hogy a vedlés semmilyen problémát ne okozzon náluk.

Más.....Melaninok II. rész

Melanin jegyek:

1. normál: klasszikus vagy normál kanári az, amelyik az a., b., c., d jellemzőket minden módosulás nélkül mutatja. A rajzolat határozott, a szem fekete.
achát-fehér normál
Kép

2. pasztel: a melanin egyfajta csökkenése megy végbe, a rajzolat szétfolyó, olyan mint ha tejeskávé színű fátyol fedné a madarat
achát-fehér pasztell
Kép

3. szürke szárnyú : a pasztell mutáció önálló változta., csak fekete sorozatban létezik.
fekete-pasztell szürke szárnyú
Kép

4. opál: az opál hatás olyanná változtatja a melanin rajzolatot, mintha egy homályos üveg fedné. Az opál madaraknál a melaninok lerakódása erősebb a tollak fonákján, mint felszínén.
achát- fehér opál
Kép

5. .pheo: jellegzetessége a fekete eumelanin csökkenése, a megmaradó melanin vöröses barnának látszik, a szem piros.
barna-piros pheo
Kép

6. szatinet: itt már csak barna eumelanin található, a szem piros. Az aljtollazat színe világosbarna, enyhén szürkés árnyalattal.
szatinet fehér
Kép

7. topáz: a mutációt a fekete sorozatú pheokból tenyésztették ki. Az eumelanin visszavonul a kontúrtoll zászlójának egy részéből, a széleken nem is marad, csak a tollszár környékén.
achát-fehér topáz
Kép

8. eumo: törölve lett a barna eumelanin és a feomelanin: A szem sötét piros, a rajzolat vékony rövid Az eumo látványos, szép madár, mert igen jó a kontraszt a rajzolat és a zsírszín között.
fekete-fehér eumo
Kép

9. onyx: a mutáció lényege, hogy a madár minden sorozatban sötétebb, mint a normál kanárik, a szem fekete.
achát-fehér onyx
Kép

Hogy jobban lehessen látni a melanin jegyek közötti különbséget, ahol csak lehetett, megpróbáltam fehér alapszínű, achát vagy fekete sorozatú madarakkal szemléltetni a leírtakat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az adott melanin jegyen belül, csak ilyen alapszínű, illetve sorozatú madár létezik.

Hozzászólás 2008 máj. 18, 12:09 
Sziasztok emberkék !
Alig van mozgás, mióta nincsenek új leirások és képek, amiken csámcsogni lehessen ...
Akkor én most kérdezek egyet-kettőt ...
1. Naptár szerint mikor jön el a kanárivedlés ideje és az avatatlan szem honnan tudja, hogy a madara éppen vedlik-e vagy sem?
2. Egyes tojóim vajon miért nem akarnak az előző fióka kiröppenése után még egy hónappal sem visszatojni ?
3. Ilyen időjárási viszonyokban (meleg, nedvesség) meddig szabad költést engedélyezni a madaraknak (ha hajlandóak lennének végre tojni)?

A szaporitásos kérdések majd ezután ...
Nemsokára jön a jelentés a Tóth Sándornál tett látogatásról ... Most épp a könyvét bújom ...

Teljesen egyetértek a Dorongolóval ... én ezt látom folyamatosan kutyánál, lónál, macskánál. Háziasitás ide vagy oda, attól még az állatban elsősorban az ösztönök dolgoznak és azok között is a legkeményebb a párzási és az életfenntartó ösztön. Olyankor a legszelidebb ménló és meg tud ölni, a kutyád megharap, a macskád kikaparja szemed is ...

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 máj. 17, 9:37 
Örülök Margó, hogy jól fogtad meg a dolgot és megértetted hogy nem azért írtam, hogy cseszegesselek hanem tényleg felhívjam a figyelmed, hogy eljött az idő amit már korábban megjósoltam ! Ez már nem szertelen játék hanem kőkemény ivari harc ami áll az üldözőből és az üldözöttből ! Azt csak te hiszed, hogy nem komoly a dolog...és hidd el hogy borzalmas érzés az üldözöttnek...! Csak fogjad kézbe és érezni fogod a kis szívét, hogy pörög, ami egyszercsak túlpöröghet és szerintem az első piros is valami ilyen miatt pusztulhatott el !?...
Azt is csak hiszed, hogy sokkal jobb nekik nálad, mint a kereskedő tömegszálásán, mégha a tisztaság összehasonlíthatatlanul jobb nálad, csak az a baj, hogy a madaraknak nincs szépérzékük. Nálad sokkal jobban bemérhető a cél, biztosabban célba juttatható az erőszak !...A tömegben könnyen szem elől kerülhet a kiszemelt és a tömegnek van egy figyelem elvonó szerepe. Nálad meg nincs hová bújni.... Csoda, hogy eddig elhúzódott a háború ! Ez az új madár amelyik szinte biztos hogy hím, (az éretlen tojóért semmilyen harc sem lett volna !) kipattantotta a szikrát...
A lukakban tartásról pedig nagyon jól tudod miről van szó, hisz az első pillanatoktól olvastad az írásaimat. Mindössze, 2-3 hónapot vesz igénybe a madár életéből a versenyre felkészítés időszaka, ami valóban abból áll, hogy kicsi premier kalitkában tarjtjuk és naponta 2-3 órát egészen lesötétített körülményeket teremtünk, mint a természetben az alkony időszaka, melyet az énekes madarak kellemes dudorászás mellet, melankólikus hatásban élnek meg. Ekkor a leg fogékonyabbak a fiatal hímek más énekhangok megtanulására... Ebben semmi kinzás nincs ! A te emberléptékekben mért madártartásában mondva olyan ez, mikor be kell ülni az iskolába, hogy megtanuljunk valamit, ez csak a tökéletleneknek kínzás !?...Ki állítja azt, hogy egy énekesmadár akkor érzi jól magát, ha eszetlenül üldözhetik egymást ! Ha hiszed, ha nem, most kapaszkodj meg, mert különösen a háziasított kanárira igaz, hogy sokkal jobban szeret énekelgetni az embertársa környeztében, mint repülőzni !!!... Ha egyetlen hímed lenne, ami hobbymadárként csappereknél normális lenne, megtapasztalhatnád, hogy nyitott kalitka ajtónál is sokkal többet tartózkodna benn, mint kint !....Ez a vadászrepülőzés ami nálad van, egy ösztönösen működő rossz, amit az ivarérett kanári hímeknél, gondolkodásra alkalmatlansága miatt sajnos autómatikusan működik. Lehet együtt tartani fiatal, még nem ivarérett hímeket, vagy a vedlés időszakában felnőtt madarakat is, de ivarératt hímeket költési időben NEM !!!...
Természetesen nem írok az állatvédőknek ! Én neked írtam, megköszönve az itteniek türelmét, hogy nem a színkanári tenyésztéssel, annak elismerésre méltó sikereivel kapcsolatban írtam !....

Hozzászólás 2008 máj. 17, 8:58 
Jó rendben, Doromboló elismerem, buta vagyok, ahogy írtad!
De azért nehogy rámküldd az állatvédőket, hogy kínozom a madarakat, mert szerintem még így is sokkal jobb dolguk van, mint a pici lukakba bezárt madaraknak, meg a kereskedőknél lévő madarak a tömegnyomorban és ott hogy tépték egymást, azt láttad volna, szóltam is, azt mondta a hapsi, be van indúlva a hím, ezért húzta cibálta a tojó farkát... Köszönöm!
Az enyémek nem csinálnak azért olyant, - arra odafigyelek, még ha nem is hiszed el, hogy lehet-, hogy kárt tegyenek egymásban, és rettegni sem kell egyiknek sem, mert mint írtam külön van a Frickó, akit a Csiri ingerel és azért hajtja meg amikor kicsit kiengedem együtt őket, akkor meg el tud menekülni, sőt élvezi a versenyrepülést...
Tanúltam az esetből, köszi a figyelmeztetést, de azért nehogy már emiatt neked is fájjon a fejed és dühbe gurulj! :cry:
Nem hiszem, hogy a tenyésztőknél, ahol együtt van egy csomó hím és tojó madár, nem hajkurásszák egymást, talán mindet külön kalitba rakják, nem hinném, nem ezt tapasztaltam az évek során, amiket láttam...
Mégegyszer köszi a fejmosást, számítottam rá, de ezzel én a témát lezártam itt a fórumon.

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 máj. 16, 22:53 
Sanyi írta:
Szevasztok !

Bocs , hogy így ismeretlenül közbeszólok .
De érdekes volt ez az utolsó üzenet-váltás.
-A madarak nem jók és nem is rosszak -csak madarak .
De aki vállalkozik a tartásukra annak illik felkészülni rájuk .
viselkedésüket megismerni ,élettani igényüket -a lehetőségekhez képest -
kielégíteni . A madarak nem emberek ne ruházzuk fel őket emberi tulajdonságokkal .
Egyébként meg fantasztikus dolog madarat tartani , nem ?
Még egy kérdésem lenne : a gyűrüzésről irnátok valamit
pl.: hol lehet venni ha az ember fiának csak néhány madara van ,
mi legyen ráírva , milyen szinű legyen , stb

http://www.idre.hu/oktatas/a-gyuruzesrol.html
http://www.galambaszkucko.hu

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 134  Következő