pappcsa írta:
A színkanáriknak két nagy csoportjuk van, a LIPOCHROM és a MELANIN madarak.
Lipochrom madarak:
Szokás nevezni őket, egyszínű, fehér aljú, vagy "kivilágosodott"madaraknak. Talán az egyszínű a legérthetőbb. Ránézünk a madárra és csak zsírfestékeket(sárga, piros), vagy azt sem(fehér) látunk, akkor valószínü, hogy lipochrom madarunk van. Nem szabad, hogy a madár rajzolatos(csíkos), illetve pigmentes legyen. Az ilyen madarat kézbe véve, tollazatát szétfújva a testhez közelebbi tollrészek, a tollgerinc fehér színű.
Melanin madarak:
Nevezzük őket, rajzolatos(csíkos), vagy sötét aljú madaraknak is. A melaninok vízben oldható, az egyes fehérjék oxidációjakor a madár szervezetében keletkező pigmentek. Ők már zsír és oxidfestékkel egyaránt rendelkeznek. Tollazatukat szétfújva a tollgerinc sötét színű, ebből lehet megállapítani a sorozatukat.
Megemlítem még a tarkákat, ők, akkor keltetkeznek, mikor egy melanin és egy lipochrom madarat rakunk össze. Lehetőleg ilyet ne csináljunk!
Lipochrom madarak:
Szokás nevezni őket, egyszínű, fehér aljú, vagy "kivilágosodott"madaraknak. Talán az egyszínű a legérthetőbb. Ránézünk a madárra és csak zsírfestékeket(sárga, piros), vagy azt sem(fehér) látunk, akkor valószínü, hogy lipochrom madarunk van. Nem szabad, hogy a madár rajzolatos(csíkos), illetve pigmentes legyen. Az ilyen madarat kézbe véve, tollazatát szétfújva a testhez közelebbi tollrészek, a tollgerinc fehér színű.
Melanin madarak:
Nevezzük őket, rajzolatos(csíkos), vagy sötét aljú madaraknak is. A melaninok vízben oldható, az egyes fehérjék oxidációjakor a madár szervezetében keletkező pigmentek. Ők már zsír és oxidfestékkel egyaránt rendelkeznek. Tollazatukat szétfújva a tollgerinc sötét színű, ebből lehet megállapítani a sorozatukat.
Megemlítem még a tarkákat, ők, akkor keltetkeznek, mikor egy melanin és egy lipochrom madarat rakunk össze. Lehetőleg ilyet ne csináljunk!
Kösz Csaba! Nagyon jól, közérthetően megfogalmaztad a két csoport (lipochrom és melanin) közötti különbséget!
( Az aljtollazat színét azért hangsúlyozta a Csaba -nagyon helyesen!!!- mert vannak olyan melanin rajzolatú madarak -pl.az izaballa feó - amiknek nem látható a rajzolat, de attól még létezik "benne van a madárban". Tehát ezen madaraknál csak az aljtollazat sötét színéből tűnik ki, hogy melanin madárral van dó'gunk. Ez a tenyésztésnél válik fontossá a későbbiekben, hiszen ha ilyen -nem látható rajzolatú melanin (sötét aljtollazatú)- madarat rakunk össze lipochrommal (fehér aljtollazatúval), akkor ez a lipochrom színeken csak ronthat, sőt tarka utódok is megjelennek, ami a mai kor tenyésztési irányzata szerint nem kívánatos.)
Ezek után menjünk végig a (tudomásom szerinti

A lip. csop.-on belül a madár lehet : Sárga
Piros
Recesszív fehér (tul.képpen teljesen fehér madarak, zömmel ilyenekkel találkozunk a színtenyésztésben)
Van még néhány változat amelyek elég ritkák, megemlítem ezeket, de szerintem érdemben foglalkoni velük most nem érdemes: Domináns fehér (ezen madaraknál a test néhány pontja sárga pl. a szárnyon a tengelic sárga szárnymintázatának megfelelően. Mostanában elég ritka a színtenyésztőknél, viszont rollerben csak ilyen fehér van

Megemlítendő a csoporton belül az un. elefántcsont színváltozat a fennti alapszínekben. Ezeknél a madaraknál a tollak szegélye színtelen, tehát a piros madár rózsaszínnek, a sárga pasztellsárgának, törtsárgának hat. (nem összekeverendő a nem intenzív, azaz B-s madarakkal, ahol a tollak szegélye fehér!!!)
Természetesen a fehér színben is létezik ez a mutáció, de ez vizuálisan ez nem látható a madáron, tehát ha piros vagy sárga madarakkal párosítunk akkor derül ki, hogy elefántcsont fehér madarunk van-e. Mindez az utódok egy részének színéből nyilvánvalóvá válik.
Ha valami nem érthető vagy zavaros jelezzétek (Moncsi, llBéla.....többiek???), mert ezek lesznek az alapok a későbbiekben.
Szerintem ha ez a része a dó'goknak már tiszta, nincs kérdés a fentiekkel kapcsolatbn, valaki a későbbiekben folytassa az intenzív- nem intenzív (ezeknél már a helyes párosítás is szóba kell hogy kerüljön, mint ahogy Feri már említette is!) illetve mozaikkal, mert a melanin csoport nehezebb dió (ott talán én csak az alapokba merülnék bele...de lehet nem is kéne mélyebben...?!), az bizony hosszabb lecke lesz....márpedig ezeken át kell rágnunk magunkat, különben sokaknak kínaiul íródik a topic.