Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 134  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 ápr. 16, 2:59 
pappcsa írta:
A színkanáriknak két nagy csoportjuk van, a LIPOCHROM és a MELANIN madarak.

Lipochrom madarak:
Szokás nevezni őket, egyszínű, fehér aljú, vagy "kivilágosodott"madaraknak. Talán az egyszínű a legérthetőbb. Ránézünk a madárra és csak zsírfestékeket(sárga, piros), vagy azt sem(fehér) látunk, akkor valószínü, hogy lipochrom madarunk van. Nem szabad, hogy a madár rajzolatos(csíkos), illetve pigmentes legyen. Az ilyen madarat kézbe véve, tollazatát szétfújva a testhez közelebbi tollrészek, a tollgerinc fehér színű.

Melanin madarak:
Nevezzük őket, rajzolatos(csíkos), vagy sötét aljú madaraknak is. A melaninok vízben oldható, az egyes fehérjék oxidációjakor a madár szervezetében keletkező pigmentek. Ők már zsír és oxidfestékkel egyaránt rendelkeznek. Tollazatukat szétfújva a tollgerinc sötét színű, ebből lehet megállapítani a sorozatukat.

Megemlítem még a tarkákat, ők, akkor keltetkeznek, mikor egy melanin és egy lipochrom madarat rakunk össze. Lehetőleg ilyet ne csináljunk!

Kösz Csaba! Nagyon jól, közérthetően megfogalmaztad a két csoport (lipochrom és melanin) közötti különbséget!
( Az aljtollazat színét azért hangsúlyozta a Csaba -nagyon helyesen!!!- mert vannak olyan melanin rajzolatú madarak -pl.az izaballa feó - amiknek nem látható a rajzolat, de attól még létezik "benne van a madárban". Tehát ezen madaraknál csak az aljtollazat sötét színéből tűnik ki, hogy melanin madárral van dó'gunk. Ez a tenyésztésnél válik fontossá a későbbiekben, hiszen ha ilyen -nem látható rajzolatú melanin (sötét aljtollazatú)- madarat rakunk össze lipochrommal (fehér aljtollazatúval), akkor ez a lipochrom színeken csak ronthat, sőt tarka utódok is megjelennek, ami a mai kor tenyésztési irányzata szerint nem kívánatos.)

Ezek után menjünk végig a (tudomásom szerinti ;) ) lipochrom, (azaz egyszínű vagy rajzolat nélküli) színeken!

A lip. csop.-on belül a madár lehet : Sárga
Piros
Recesszív fehér (tul.képpen teljesen fehér madarak, zömmel ilyenekkel találkozunk a színtenyésztésben)

Van még néhány változat amelyek elég ritkák, megemlítem ezeket, de szerintem érdemben foglalkoni velük most nem érdemes: Domináns fehér (ezen madaraknál a test néhány pontja sárga pl. a szárnyon a tengelic sárga szárnymintázatának megfelelően. Mostanában elég ritka a színtenyésztőknél, viszont rollerben csak ilyen fehér van :) nem összetévesztendő a sárga mozaikkal!!)

Megemlítendő a csoporton belül az un. elefántcsont színváltozat a fennti alapszínekben. Ezeknél a madaraknál a tollak szegélye színtelen, tehát a piros madár rózsaszínnek, a sárga pasztellsárgának, törtsárgának hat. (nem összekeverendő a nem intenzív, azaz B-s madarakkal, ahol a tollak szegélye fehér!!!)
Természetesen a fehér színben is létezik ez a mutáció, de ez vizuálisan ez nem látható a madáron, tehát ha piros vagy sárga madarakkal párosítunk akkor derül ki, hogy elefántcsont fehér madarunk van-e. Mindez az utódok egy részének színéből nyilvánvalóvá válik.

Ha valami nem érthető vagy zavaros jelezzétek (Moncsi, llBéla.....többiek???), mert ezek lesznek az alapok a későbbiekben.

Szerintem ha ez a része a dó'goknak már tiszta, nincs kérdés a fentiekkel kapcsolatbn, valaki a későbbiekben folytassa az intenzív- nem intenzív (ezeknél már a helyes párosítás is szóba kell hogy kerüljön, mint ahogy Feri már említette is!) illetve mozaikkal, mert a melanin csoport nehezebb dió (ott talán én csak az alapokba merülnék bele...de lehet nem is kéne mélyebben...?!), az bizony hosszabb lecke lesz....márpedig ezeken át kell rágnunk magunkat, különben sokaknak kínaiul íródik a topic.

http://rollercanary.hupont.hu/

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2008 ápr. 16, 5:25-kor.

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 21:41 
Rendben,ha gondolod beszél a Pákozdival és hivd meg hozzád és ő megmondja milyen az feó-féle tojó és hogy milyen hím kéne neki,hogy szép fiatalok kelljenk,én igazából egy achátót raknék vagy egy barna vagy sárga feó hímet és nagyon szép fiókai lennének nem ilyen tarka barkák.

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 21:36 
fric32 írta:
Pedig megprobáltam minél népiesebben leírni,de igazából egyszer meg kéne nézned és azután már látni fogod.De ha jársz tenyésztőknél talán valakinek lesz mert ilyent kíállításra nem nagyon visznek ki.

Értem mit mondassz, deígy látatlanul elég nehéz elképzelni. HA látnék 3 különbözőt biztosan be tudnám azonosítani őket!
remélem...
Most megyek, mert fáradt vagyok.
Jó éjt!
Szia!

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 21:34 
Pedig megprobáltam minél népiesebben leírni,de igazából egyszer meg kéne nézned és azután már látni fogod.De ha jársz tenyésztőknél talán valakinek lesz mert ilyent kíállításra nem nagyon visznek ki.

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 21:19 
fric32 írta:
Az a külömbség hogy a madár se nem teljesen intenziv,se nem lazac hanem köztes,vagyis majdnem intenziv de halványan látszanak rajta a lazac(habos) tulajdonságok.

Aha, na nem hinném, hogy én ez felismerném.
:oops:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 21:17 
Az a külömbség hogy a madár se nem teljesen intenziv,se nem lazac hanem köztes,vagyis majdnem intenziv de halványan látszanak rajta a lazac(habos) tulajdonságok.

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 21:14 
fric32 írta:
tanulni soha nem szégyen és is tanulok mindig és még fogok sokáig,de leírom hogy ezeken kivül van olyan madár is ami AB-s vagyis se nem intenziv se nem lazac,ezek nagyon jó műhelymadarak mert ezeket lehet párosítani mindkettővel A-sal is B-sel is,de általában A-sal jobb mert több A=intenziv fiókát kaphatsz ezért fontos tudni a madárról a szűleit mert ez egy kiinduló pont és fontos a tenyésztésbe.

Gondoltam, hogy nem lesz ilyen egyszerű!
:-)
Na és mi a különbség az AB-s és az A-s, ill. B-s között!?

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 21:11 
tanulni soha nem szégyen és is tanulok mindig és még fogok sokáig,de leírom hogy ezeken kivül van olyan madár is ami AB-s vagyis se nem intenziv se nem lazac,ezek nagyon jó műhelymadarak mert ezeket lehet párosítani mindkettővel A-sal is B-sel is,de általában A-sal jobb mert több A=intenziv fiókát kaphatsz ezért fontos tudni a madárról a szűleit mert ez egy kiinduló pont és fontos a tenyésztésbe.

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 21:02 
fric32 írta:
Timba írta:
fric32 írta:
Én ha jól emlékszem a tiédek lazacok,hogy mi a lazac nézd vissza a képeket amiket felraktam egy lazac tojót és egy intenziv hímet,így kell öket párban rakni,vagy fordítva lazac hím-intenziv tojó.

Szia!
Ma ismét tanultam valamit! ENm tudom miért de én azt hittem, hogy a következő színek vannak:
- A-s
- B-s
- Lazac
- ...
Aztán "jött" Csaba és megvilágosodtam! :roll:
Kezdtem kicsit én is elveszíteni a fonalat, milyen madaram is van voltakápp, de mostmár tudom, hogy a B-s madár= lazac madár!
:lol:
Szóval van 3 lazacom!
Tudom, hogy egy A-s hímmel jól jártam volna, de sehol nem kaptam eddig. Talán majd ősszel...

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 21:00 
Timba írta:
fric32 írta:
...Timba,írd meg mivel párosítottad.

Szia!
Mivel melanin madaram egyáltalán nincs, sárga hímet kapott, ezért lettek tarkák...!

Látom,kezded érteni,hogy mi miért van.Pedig az a tojóhoz jó lenne rakni egy másik hímet.

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 20:58 
fric32 írta:
...Timba,írd meg mivel párosítottad.

Szia!
Mivel melanin madaram egyáltalán nincs, sárga hímet kapott, ezért lettek tarkák...!

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 20:56 
Timba írta:
fric32 írta:
Szia,Timba.
Nem nézted a hímnek,van "csapja"(ivarszerve duzzadt)?
De ez egy lazac hím és ha jól emlékszem neked intenziv piros kellett volna,jól emlékszem?Mert a tojóid nem lazacok?

Szia!
Nem néztem "alá". Ma megkérdeztem, azt mondta, hogy tavaly márciusi madár és tuti hogy hím! Intenzív pirosa eladó nem volt. :-(
Egy hülye kérdést most viszont fel kell tennem. Mitől lazac a lazac és akkor az enyéim milyenek?

Én ha jól emlékszem a tiédek lazacok,hogy mi a lazac nézd vissza a képeket amiket felraktam egy lazac tojót és egy intenziv hímet,így kell öket párban rakni,vagy fordítva lazac hím-intenziv tojó.

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 18:23 
neco írta:
Timba írta:
Kérdezted még Timba, hogy "....milyen pár kéne neki hivatalosan?"
Ezzel az a baj, hogy hordozza a tarkaságot, ami a mostani kiállítási "trend" szerint nem igazán kívánatos tulajdonság. (Elméletileg a szimmetrikus tarka madarakat bírálják, de ebben a kategóriában én még díjazást nem láttam.)Természetesen teljes értékű a madár kedvencnek, meg egyébként is, csak hát a kiállításokon.... :? tulajdonképpen bármivel.

Természetesen az ő utódaiból egyenőre csak hobbimadarak lehetnek. Ilyenek lettek amúgy! Azért pirosak, mert át kellett raknom a mozaikokhoz, mert nem igazán érdekelte a kikelt kicsik!

Kép

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 18:18 
fric32 írta:
Szia,Timba.
Nem nézted a hímnek,van "csapja"(ivarszerve duzzadt)?
De ez egy lazac hím és ha jól emlékszem neked intenziv piros kellett volna,jól emlékszem?Mert a tojóid nem lazacok?

Szia!
Nem néztem "alá". Ma megkérdeztem, azt mondta, hogy tavaly márciusi madár és tuti hogy hím! Intenzív pirosa eladó nem volt. :-(
Egy hülye kérdést most viszont fel kell tennem. Mitől lazac a lazac és akkor az enyéim milyenek?

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Regionális Aranykoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 17:23 
neco írta:

A lipichrom és melanin csoport különbözőségével mindenki (Moncsi, II Béla..... ???) tisztában van?

Szia, Neco!

Teljes mértékben igazad van, bár te is nyugodtan leírhattad volna, hiszen tudom, hogy vágod a témát. :wink: Megpróbálom saját szavaimmal megfogalmazni, hogy mindenki számára érthető legyen.
A színkanáriknak két nagy csoportjuk van, a LIPOCHROM és a MELANIN madarak.

Lipochrom madarak:
Szokás nevezni őket, egyszínű, fehér aljú, vagy "kivilágosodott"madaraknak. Talán az egyszínű a legérthetőbb. Ránézünk a madárra és csak zsírfestékeket(sárga, piros), vagy azt sem(fehér) látunk, akkor valószínü, hogy lipochrom madarunk van. Nem szabad, hogy a madár rajzolatos(csíkos), illetve pigmentes legyen. Az ilyen madarat kézbe véve, tollazatát szétfújva a testhez közelebbi tollrészek, a tollgerinc fehér színű.

Melanin madarak:
Nevezzük őket, rajzolatos(csíkos), vagy sötét aljú madaraknak is. A melaninok vízben oldható, az egyes fehérjék oxidációjakor a madár szervezetében keletkező pigmentek. Ők már zsír és oxidfestékkel egyaránt rendelkeznek. Tollazatukat szétfújva a tollgerinc sötét színű, ebből lehet megállapítani a sorozatukat.

Megemlítem még a tarkákat, ők, akkor keltetkeznek, mikor egy melanin és egy lipochrom madarat rakunk össze. Lehetőleg ilyet ne csináljunk!

Szívesen várom a kiegészítéseket, hozzászólásokat, esetleges javításokat.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 15:04 
A feóknál a toll szélén van a melanin (tulajdonképpen a "szín", hogy értsék a kevésbé profik is!), ennél a madárnál meg a tollgerinc mentén. Főleg a második képen a szárnyvég felé látszik igazán.

Gyepszi, Canary1, Bird merre jártok? Heeelp! Hilfeeee! :lol:

Birdnek boldog névnapot! :44:

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 14:41 
Sziasztok !
Ezek elég jó, minőségi képek a madaraim ... felügyelőjéről :lol:
Kép

Kép

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 13:44 
Sziasztok !
A kettő alap különbségével én is tisztában vagyok, de eddig ami madarakat láttam, azok nagyon tarkák meg mindenfélék voltak. Nem baj, nemsokára megyek látogatóba, aztán majd elmagyarázzátok ...
Küldök én is pár képet ...

IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 13:22 
Sziasztok!

Köszönöm a leírást Pappcsa! Érthető és világos, még nekem is! :)

Neco, nem hinném, hogy bármivel is tisztába lennék. :oops:
Azt már tudom, hogy a sárga tojóm és a fehér hímem lipochrom, de hogy mi a különbség a melanin és lipochrom között, az elég homályos.
:roll:
(Némi elképzelésem van, de jobb ha nem irkálom le, nehogy nagy butaság süljön ki belőle!)

Sajnos, mostanában nem nagyon volt időm utánaolvasgatni.
Pótolom, ahogy egy kis levegőhöz jutok!

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 12:55 
Sziasztok,kénytelen vagyok én is hozzászólni a Timba madrához,amit neco leír elégé jól látja,az én véleményem szerint ez a madár egy hordozó látszanak rajta a feóra utaló jegyek de nem az,jó lenne kézbevenni és megnézni az ajtolazatát de szerintem egy olyan véletlen kiesés a fiatalokból,mert elég érdekes,hogy a hím egy lipochor fehér de nem tudjuk mi a tojó és azt se miből lett ezeken a tipusú madarakon lehetne aztán okoskodni mi is az,de aztán a fiókák mik lesznek ez a genetika titka,nem hinném emberfia megmondja elöre 100 %.
Ezek a madarakat a nagy öregek "kutyuléknak" nevezik.

Timba,írd meg mivel párosítottad.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 134  Következő