Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 134  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2011 jan. 2, 12:09 
Kedves Vlad! A kiállítások menetéről szeretnék egy -két véleményt ELSŐSORBAN neked írni. A kiállításokon mind tudod bizonyos létszám kell kategoriánként,hogy értékelhető legyen egy szín .Az írtad ,hogy sokan csak a gyözelem miatt tartanak ritkább melanin színeket "pl kobaldot" nézd meg a Panonnia kiállításon mennyi kobald volt. Ha mindenki így gondolkodna akkor még kevesebb madár lenne egy-egy kíállitáson. Még egy személyes cáfolat erre a gondolatra .Ugy 8 éve történt velem a következő : Pannonia kiállítás,egy lutino nem intenzív sárga ivoár tojó madarat állítottam ki.Aki ismeri ezt a színt az tudhatja ,hogy nem nagyon van ,(pláne lutino. Nekem 20 év alatt 2 db kelt).A te elméleted szerint ő lett volna az első ,más ivoár nem volt,a pont száma 90. Hát nem így van.A kategóriákat ha nincs meg a létszám összeírják. A történetben szereplő madár nem intenzív sárga kategóriába került. Egyszóval nem ritka színt kell tenyészteni, hanem MINŐSÉGI madarakat. üdv: kanary71 Teszlák János Félix

Hozzászólás 2011 jan. 2, 11:09 
Chwaidumela írta:
Sziasztok!

Először is, Boldog Új Évet Mindenkinek!

Kérdeznék tapasztalt kollégáktól: 3 napja párba állítottam a madaraimat és azóta verik egymást. Ilyen hosszú ideig nem szokott tartani a vita. Négy párból három csinálja. A hímek az idősebbek, és mindhárom új tojót kapott. Mi nem tetszik nekik?

Válaszokat előre is köszönöm.

Krisz

A tojó veri a hímet vagy fordítva?
Fontos lenne tudni, hogy előtte milyen előkészítést végeztél mind a tojók és hímek esetében?
Az összeengedés előtt volt szokatás (egymás mellett volt a hím és a tojó egy ráccsal elválasztva) vagy csak összeengedted őket?
A tojó készített fészket az összeengedés előtt?

Hozzászólás 2011 jan. 2, 11:04 
ckuzmos írta:
dobronte2 írta:
...
Ha egy fehér madarat összeteszek egy pirossal, akkor milyen utódok születhetnek?
Vagy kanáriknál csak egyforma madarakat lehet párba állítani?
...

a rec. fehéret lehet rec. fehérrel párosítani, így az utódok is rec. fehérek lesznek. A vérvonal frissítés vagy egyéb okokból más lipochrom egyedekkel is lehetséges a párosítás, így a sárga, piros és domináns fehérrel is.
A rec. fehér x sárga vagy piros lipo párosítás eredményeként sárga vagy piros egyedek lesznek, melyek hordozzák a rec.fehéret is.
Ezen kívül a pár összeállításakor figyelni kell az intenzív/nem intenzív jellegre is!

Még egy picit kiegészíteném egy kis gyakorlattal. A legtöbb probléma a recesszív fehérek tenyésztésénél a hosszú motringos tollszerkezetű madár, melyek sok esetben tollcisztához is vezethetnek. A recesszív fehér madár párosítása piros vagy sárga madárral elsősorban nem vérfrissítés gyanánt alkalmazandó a tenyésztésben, inkább az intenzív recesszív fehér madarak létrehozásának céljául.
Azaz mivel a recesszív fehéreknél nehéz megállapítani, hogy melyik egyed az intenzív és melyik a nem intenzív ezért egy jó tollszerkezetű intenzív piros vagy sárga madár párosításával első évben sárga és piros madarakat kapunk 100%-ban. Ezek hordozzák a recesszív fehéret, melyek közül a továbbtenyésztésre érdemes a legjobb tollszerkezetű lehetőségekhez képest minél intenzívebb madarat kiválasztani, melyet egy recesszív fehér madárral párosítva jó tollszerkezetű, rövidebb tollazatú intenzív recesszív fehér madarat is kapun.

Hozzászólás 2011 jan. 2, 11:01 
Sziasztok!

Először is, Boldog Új Évet Mindenkinek!

Kérdeznék tapasztalt kollégáktól: 3 napja párba állítottam a madaraimat és azóta verik egymást. Ilyen hosszú ideig nem szokott tartani a vita. Négy párból három csinálja. A hímek az idősebbek, és mindhárom új tojót kapott. Mi nem tetszik nekik?

Válaszokat előre is köszönöm.

Krisz

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2011 jan. 2, 10:23 
dobronte2 írta:
...
Ha egy fehér madarat összeteszek egy pirossal, akkor milyen utódok születhetnek?
...

Hali,

kiegészíteném Vlad válaszát néhány fontos dologgal.

A fehér lehet receszív és domináns is!
a rec. fehéret lehet rec. fehérrel párosítani, így az utódok is rec. fehérek lesznek. A vérvonal frissítés vagy egyéb okokból más lipochrom egyedekkel is lehetséges a párosítás, így a sárga, piros és domináns fehérrel is.
A rec. fehér x sárga vagy piros lipo párosítás eredményeként sárga vagy piros egyedek lesznek, melyek hordozzák a rec.fehéret is.
Rec. fehér x dom. fehér párosítás eredményeként az utódok fele dom. fehér lesz, fele pedig a sárga vagy piros (attól függ milyen alapú volt a dom. fehér). Természetesen itt is valamennyi utód rec. fehér hordozó is lesz.
Melanin madarakkal való párosítás eredménye (ahogy Vlad is írta) tarka madarak lesznek.

A domináns fehéret viszont csak más lipo. madarakkal ajánlatos párosítani, ugyanis a dom. fehér x dom. fehér párosításakor letális faktor lép fel a dom. fehér gén kétszeres megjelenésekor. Értelem szerűen a sárga alapú dom. fehéret sárgával, a piros alapú-t pedig pirossal érdemes, így az utódok fele dom. fehér lesz, fele pedig sárga vagy piros.

Ezen kívül a pár összeállításakor figyelni kell az intenzív/nem intenzív jellegre is!

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2011 jan. 1, 23:22 
Csumi !

Egy talján weblapról szedtem le a fotókat, az első egy izabell, a másik + egy szatine vörös mozaik madarat mutat. Mind2 kan.

Kép

Kép

Üdv:

canary1

Hozzászólás 2011 jan. 1, 23:01 
leho írta:
Szia Zoli!
Mint írtam szinezőt nem kapott,de akkor ezek szerint majd egy kis cantax nem árt a következő szezonban.Azért feltételeztem,hogy tojó mert nem túl pattogós a többi himmel de a szine végett nekem is gyanus kezdett lenni mikor a maszkja és a hasa is így elkezdett sötétedni :?
Hát a tojónak jobban örültem volna,mert azt mindíg nehezebb beszerezni de köszönöm a gyors választ és várom a képet.

Egyetértek ez egy piros mozaik izabell TypII, aki nem kapott színezőt és ezért erősödött a lipochróm szín. az is egyértelmű, hogy ez egy hím madár, mivel a tojóknak nincs maszkja, vagy ha van is jóval kisebb, nem öleli át az egész pofát.

Hozzászólás 2011 jan. 1, 22:36 
Szia Zoli!
Mint írtam szinezőt nem kapott,de akkor ezek szerint majd egy kis cantax nem árt a következő szezonban.Azért feltételeztem,hogy tojó mert nem túl pattogós a többi himmel de a szine végett nekem is gyanus kezdett lenni mikor a maszkja és a hasa is így elkezdett sötétedni :?
Hát a tojónak jobban örültem volna,mert azt mindíg nehezebb beszerezni de köszönöm a gyors választ és várom a képet.

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2011 jan. 1, 22:21 
BUÉK !

Szia leho !

Első körben rosszul színezett izabell vörös mozaik (d1IIC) hímnek nézem. +próbálok pikcsöröket id(r)e felpattintani.
Más vélemény...?

canary1

Hozzászólás 2011 jan. 1, 22:11 
Ja ami lemaradt nem tudom,hogy fontos vagy érdekes a szeme piros szinű.

Hozzászólás 2011 jan. 1, 22:08 
Első körben mindenkinek jó egészséget és szaporulatban gazdag új esztendőt kívánok minden madarásznak.
Viszont most egy kis segítséget kérnék a szakiktól,mert én csak olvasok de nem értem egészen ezt a színmeghatározósdit.
Nem tudom mit csesztem el, nem kapot semmilyen szinezőt mégis csak erősödik a (narancs)szine a nemét még nem mondanám egyértelműen rá,hogy tojó de a tesója már fütyül és az apjával is jól megvan.
Tehát ha meglehet határozni a szinét és, hogy milyen szinnel lenne érdemes összetenni(aki tud kérem képpel segítsen) a válaszokat elörre is köszönöm.
Remélem lesz használható kép ebből a halomból van ami vakuval és van term.fénynél nem túl profik de hátha ki tudtok hozni belölle valamit.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Valódi név: Döbrönte Tibor

Hozzászólás 2010 dec. 31, 23:54 
Köszönöm a gyors választ!
Mindenképpen egyformákat veszek.
Nem szeretnék tarka madarakat.
Csak a fehér és a piros kanárik a kedvenceim.
A piros kanáriknak tudom, hogy kell színezőanyag.
A fehéreknek is kell valamilyen "fehérítő"anyag?
(Lehet, hogy ez buta kérdés, de nem értek hozzá.)
Esetleg egy kiállításon melyik színű madárnak van nagyobb esélye?
A válaszokat előre is köszönöm!

Valódi név: Döbrönte Tibor

Hozzászólás 2010 dec. 31, 22:17 
Jó estét minden kedves fórumozónak!
Sokszor láttam hirdetésekben, hogy fűtetlen helyen tartják a kanárikat.
Abban az épületben, amelyben a papagájaim(külön ketrecben minden pár) vannak, a hőmérséklet -5fok alá sosem csökken és éjszakára 0fok körülire emelem.
Az lenne a kérdésem, hogy itt tarthatóak-e színkanárik?
A válaszokat előre is köszönöm!
Boldog új évet és sikeres tenyésztést kívánok mindenkinek!

Valódi név: Molnár Tamás

Hozzászólás 2010 dec. 31, 19:02 
Minden kedves madárbarátnak eredményekben gazdag BOLDOG ÚJ ÉVET KIVÁNOK!!!!!!!!!!!

Kép

Hozzászólás 2010 dec. 31, 11:28 
BUÉK kedves Madárbarátok!!

Valódi név: Koczeth László

Hozzászólás 2010 dec. 31, 9:46 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=07qs0Vd38kE&feature=related[/youtube]

Boldog Újévet minden kedves madárbarátnak!
:D :D :D

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tövismadár 2010 dec. 31, 19:14-kor.

Hozzászólás 2010 dec. 29, 15:58 
ckuzmos
köszönöm szépen.
a Verseny utcai boltot ismerem, bár még igazán nem néztem körül ott.
tmadár

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 29, 15:20 
Kedves László,

ajánlanám a Galamb Hungária Budapesti boltját:
1076 Budapest, Verseny u. 14. Nyitvatartás: H-P: 9:00 - 16:00

Vagy extra nyitvatartással:
Fishmánia: 1105 Budapest, Kőrösi Csoma út 43-51. Nyitvatartás: H-Sz: 9:00 - 20:00

Üdv:
Csaba

Hozzászólás 2010 dec. 29, 15:14 
Kedves ckuzmos

Köszönöm a figyelemfelkeltést, mint ismerkedő örömmel vettem.
Nagyon jó lenne - persze, ha nem titok - ha valaki megmondaná, vagy ajánlana Budapesten Zugló környékén olyan üzletet, ahol jó árakon beszerezhetnék tartozékokat, eleséget - ha lehet külön kezelve a magokat -vitaminokat, színezőt stb. madaraim számára.
tmadár

IDRE tag

Hozzászólás 2010 dec. 29, 14:39 
Sziasztok,

a Magyar Madarász 2010/4 számában olvasható kanáris cikkek közt megtalálható az is hogyan lehetnek ilyen szépek a fehér alapú kanárik:

Színkanárik fürdetése
Dirk De Schinkel képsorozatában bemutatja a színkanárik kiállítás előtti felkészítésénél alkalmazható fürdetést egy domináns fehér madáron keresztül.
Kép Kép Kép

Valamint Pákozdi Karcsi újabb írásában az Onix kanárit mutatjuk be:

A színkanári alapjai 5.
Pákozdi Károly cikksorozatának ötödik részében a nem klasszikus melanin kanárik közül az onix fajtával foglalkozik.
Kép Kép

Bővebben a szám tartalma megtalálható:
http://www.idre.hu/magyar-madarasz/index.html
viewtopic.php?t=604

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2662 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 134  Következő