Kedves kanárisok! Tudjátok én mindig a saját fejem után megyek, ezért most megfogalmazok néhány eretnek gondolatot. A hozzászólók zömével egyetértek. Értem Vlad türelmetlenségét is, én is hasonlóan gondolkodom. Sajnos nálam már a csömör jelei egyre jobban megmutatkoznak, ezért értem meg Brimstont is. Ezt a csömört a hazai madarásztársadalom váltotta ki. Brimston írja: „még most is beleesek abba a hibába, hogy lelkesedni kezdek valamiért, azután hamar lelohasztanak”. Ne hagyd magad! Néha én is belelkesedem. Engem nem az lohaszt le, hogy amit 101 szer elmondtam, azt 102-szer is elmondjam, hanem az, hogy nem látom azokat, akik vevők az általam meggyőződésből leírtakra. Lehetnek a GONDOLATAIM jók is, követésre alkalmatlanok is, de nem érzem az igazi kiváncsiságtól vezérelt vitaszellemet, SZAKMAI IGÉNYESSÉGET. Erre a szakmai igénytelenségre utalt Vlad, Kuvik, Gutiz, Fric, és szinte minden megszólaló, aki azt kérdezi KINEK, MERRE VEGYEM AZ IRÁNYT, MI A CÉL, NAGY DUMA TÉNYEK O, stb. Itt JÖNNE BE AZ MDOSZ nélkülözhetetlen szerepe. Sajnos ott is lényeg lett a nagy duma, tények O. Most pedig kezdem az eretnekségekkel. 1. Kiknek mi a célja avval, hogy októberben előzetes egyeztetés nélkül, országos egzóta és kanári bajnokságot hirdetnek. Gondolom tudták, hogy szintén októberben lesz a Pannónia kiállítás is. Ez megint a széthúzásnak, az erők elforgácsolásának a táptalaja. Egy hónap, három kiállítás. Hól lesznek a legjobb tenyésztők? Miért kell nekik dönteni arról, hogy hova menjenek, és milyen verseny az, ahol a társaság egyik fele távolmarad. Nesze neked színvonal, nesze neked oktatás. 2. A COM D Szekció képekről nem tanítható. A színek, beazonosítását segítheti az írott szöveg, de a tollazat lényegi megítéléséhez az élő kapcsolat elengedhetetlen. 3. Minden kanárisnak alapvetően ismernie kell az intenzív-nem intenzív, domináns-receszív fogalmakat. COM ide-vagy oda, de már a D3-nál gondok vannak. Mitől is receszív ez a lipochrom fehér, ha már nem receszív? 4. Kezdőknek és haladóknak a figyelmébe ajánlom, hogy ne menjenek a hangzatos elnevezések irányába. Ízlések és a pofonok különbözők, de csak azokat a színeket keressék, amelyeket pontosan képesek meghatározni, és a szaporulat értékesíthető. 5. Nem kell a COM-ot sem eszetlenűl követni. Sajnos ez is egy GITT EGYLET. Ha végigolvassátok a kanárik osztályba sorolásait, könnyű rájönni, hogy a tenyésztői cél elveszett! EZ a sok osztály mindenkinek a kedvében kíván járni, így minden olyan madár, amit korábban nem kívánatosnak tekintettünk, az most külön osztályt kapott. 6. Nagyon remélem, hogy az MDOSZ lesz még olyan erős, hogy a hazai tenyésztőiknek képes lesz olyan irányt szabni, ahol kiemelten kezeli azokat a színeket melyek megőrzése fontos, és hátérbe szorítja mindazokat, melyek a teljes kanári állomány leépüléséhez vezet! Az eretnek gondolataimat folytatva, ha rajtam állna a színek több mint a felét, nem kívánatosnak minősíteném. Konkrétabban fogalmazva, a genetika nem játék, és minden mutáció a sérülékenységet fokozza. Ezért kell az ősibb, stabilabb színeket foggal, körömmel megvédeni. A kezdő az alapokat sem ismeri, de megvesz egy fehérszárnyú, szürkeszárnyú egyedet, majd mivel fogalma sincs az örökléstanról, összeteszi egy piros intenzív, vagy a másikat mondjuk egy fekete-sárga nem intenzívvel. Az eredményt majd a börzéken megtaláljátok. Csak figyelmeztetésként még egy példa. A valaha talán legszebb kanári, a LONDONI kipusztult. Ehhez közel áll a LIZÁRD, mert elkezdték keresztezni más színekkel. Nagyon sokan a glosztert szeretnék tovább csökkenteni más fajtákkal, de az alak és színkanárik keresztezése is gyakori. Ezekről a mesterek is regélhetnének! Remélem sikerült bedobni néhány követ, és a vitát folytatjátok. Üdv. Lakó Antal.
|