Warhawk írta:
Az a bajom vele, hogy nem mint alapkeveréket írták, hanem mint egy sémát amit aztán a fajoknál csak megemlítenek. Szóval lehet több karaktert (leütést) tartalmazna a könyv ha mindenhol részletesen leírnák a megfelelő keveréket, így megértem, hogy rövidítettek, de másként kellene hivatkozni rá.
(Az ausztrál fajok, azon belül a kakaduk pedig eléggé érzékenyek a zsíros, olajos magvakra, de még csak célzás szinten sem jelent ez meg a táplálék leírásban, sőt ... 40%-os keverékről volt szó).
Az eredeti téma szerintem nem pont ez volt

, de így van, nem biztos hogy minden fajra passzol ami oda van írva, de a hat sémából mindenki kiválaszthatja a madarának való alapot. Azt meg ne higgye senki, egy könyvben mind a 370 valahány fajnál valaki pontosan leírja annak a szükségleteit. Ez egy általános leíró könyv, alapokkal. Mondjuk egy csak Pyrrhura-kal (az eredeti témánál maradva) foglalkozó könyvben már elvárható lenne a pontos diagnózis.
Warhawk írta:
Én (persze lehet tévedek) de "kissé" úgy érzem a hazai madarászatban a napraforgót (mint olcsó, de energiadús táplálékot) sokak túlságosan is előnyben részesítik a takarmányozás során.
Így van, de azért ne feledjük a tenyésztéshez kell az energia. Ráadásul a napraforgó energiában alulmarad a dió és fenyőmagokkal szemben, de egyéb összetevőkkel meg jobban elvan látva, talán csak a Brazil dió hozzá hasonló.
Tény, hogy szükségük van a papagájoknak rá, de azt mindenkinek magának kell tudni, hogy amit és ahogy tart, annak mik az igényei.
Számomra nevetséges az olyan "középpapagájoknak" kevert eleség, mint a lejeb lévő linkben olvasható (galamb.hu), mert mint te is írtad teljesen más az igénye egy ausszi sivatagi középpapagájnak ami a spinifex fű magjain tengeti életét, mint egy dél-amerikainak, ami mondjuk olajos pálmatermést, meg zsíros diót csemegézik. Természetesen szvsz