Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 513 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Győző

Hozzászólás 2011 júl. 28, 17:03 
jojo írta:
Akkor drukkolunk Neked!
Köszi.
jojo írta:
Nálam most már 4 kicsi van de nem mertem felrakni a képeket mert a vörösbegyűeknél is rossz ómen volt.
De azért késöbb kérünk képeket. :P
jojo írta:
De már elég erősek, a szülő zabáltatják őket főleg a lágyeleségel
Akkor teszik a dolgukat jó szülőkhöz méltón. Jó páros. :wink:

IDRE tag
Valódi név: Gyarmati József

Hozzászólás 2011 júl. 27, 16:08 
Akkor drukkolunk Neked!

Nálam most már 4 kicsi van de nem mertem felrakni a képeket mert a vörösbegyűeknél is rossz ómen volt.

De már elég erősek, a szülő zabáltatják őket főleg a lágyeleségel---lisztkukac nélkül. :(

Persze gyümölcsből is rengeteg fogy.

Hozzászólás 2011 júl. 27, 15:34 
jojo írta:
Még csak rá se néznek.Sőt semmilyen papagájom se eszi.

Talán majd megpróbálom a gyárit, amelyikben van valami rovar vagdalék.. :)
Mennyire nem egyformák a madarak, az enyémek ha meglátják a kezemben a lisztkukacos dobozt szinte remegnek az izgalomtól,annyira szeretik. A gyári lágy kajából is a rovart eszik ki először.
Csak halkan jegyzem meg hogy mára, már a harmadik tojás figyel az odúban, talán lesz szaporulat az idén nálam is. :wink:

IDRE tag
Valódi név: Gyarmati József

Hozzászólás 2011 júl. 27, 13:17 
Ha úgy gondolod, hogy a Pyrrhurákon belül, akkor persze, hogy adható (de rengeteg más madárnak is) max nem eszik meg, ahogy az enyémek se. :( Még csak rá se néznek.Sőt semmilyen papagájom se eszi.

Talán majd megpróbálom a gyárit, amelyikben van valami rovar vagdalék.. :)

Hozzászólás 2011 júl. 26, 19:02 
Köszi!
Ezek a kukacok adhatók más fajnak is vagy csak ez a faj kaphat?

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 júl. 26, 14:42 
tom0919 írta:
Nem vagyok biztos benne inkább megkérdezem, ezzel a fajjal kapcsolatba olvastam e, vagy csak hallottam, hogy a magkeveréken kívül lisztkukaccal is kell etetni őket? :shock:

Nem kötelező, de célszerű. Amúgy van olyan gyári lágyeleség amiben vannak rovardarabok is. Arra ez esetre ha valakinek problémát okozna a lisztkukacok látványa. ;)

Hozzászólás 2011 júl. 26, 12:46 
Nem vagyok biztos benne inkább megkérdezem, ezzel a fajjal kapcsolatba olvastam e, vagy csak hallottam, hogy a magkeveréken kívül lisztkukaccal is kell etetni őket? :shock:

Hozzászólás 2011 jún. 21, 13:49 
Betty írta:
Na látod, csak összejön az lassan, de biztosan :D Mindenesetre ha megvan a madarad Én várom ezerrel a fotókat (de még az idén ám!) :mrgreen:

Oké,és köszi mindent :)

Hozzászólás 2011 jún. 20, 12:06 
conure írta:
Warhawk írta:
Kanike írta:
Viszont a külföldi pyrrhurás oldalakon (legalábbis azokon amiket én találtam és írnak keverék receptről is) sehol nem ajánlanak még csak 30%-os keveréket sem. És ezt szemrebbenés nélkül teszik. :shock: :lol:

A kérdés már csak az, hogy vajon mennyire van igazuk? ;)

Az itteni Pyrrhura tenyésztők, legalábbis akiket én ismerek (van kinek 30 párja is van) mind 35-40 % arányt használnak, és a madarak rendben vannak.
Igen ezt én is így tapasztalom, és azt gondolom így is van jól. :wink:

Hozzászólás 2011 jún. 20, 11:38 
Warhawk írta:
Kanike írta:
Viszont a külföldi pyrrhurás oldalakon (legalábbis azokon amiket én találtam és írnak keverék receptről is) sehol nem ajánlanak még csak 30%-os keveréket sem. És ezt szemrebbenés nélkül teszik. :shock: :lol:

Az itteni Pyrrhura tenyésztők, legalábbis akiket én ismerek (van kinek 30 párja is van) mind 35-40 % arányt használnak, és a madarak rendben vannak. Szóval sokszor az írás meg a tapasztalat mást mutat.

Hozzászólás 2011 jún. 20, 11:30 
Ahány ház, annyi szokás.....szokták volt mondani. Az ördög azonban a részletekben rejlik, mint mondtam vala attól függ mire "használjuk" azt a bizonyos madarat, no meg milyen viszonyok között (fűtött helyen, szabadban, kontinentális éghajlaton téli -20-al vagy óceáni éghajlaton (Hollandia)téli +2 vel)
Szerintem a 10% olajos, meg a 35% olajos között óriási a különbség, ezért blabla szerintem az a keverék, majdnem mindegy hogy hányféle magot tartalmaz, ha a lényeg hiányzik belőle.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 20, 10:45 
Kanike írta:

Hozzászólás 2011 jún. 20, 9:59 
conure írta:
Warhawk írta:

(Megnézem a Papagájkedvelők könyvben a III-as sémát ajánlja a Pyrrhura fajoknál ami 25% napraforgót tartalmaz.)

25% napraforgó
5% kendermag
5% lenmag
.....és máris ott vagyunk a kb. 35-40% olajosnál :D
.....egyébként a III. sémát meg a rozellával példázza
Nos én a III-as séma alapján keverem a kajájukat amióta megvannak,kb 35% olajos mag, és köszönik szépen nagyon jól érzik magukat. :wink:
Ja.Ha a holland keverékhez hozzáadok mondjuk 25% naprát akkor szintén 35%-os az olajos mag tartalma. :D Viszont többféle egyéb magot tartalmaz mint álltalában a nagypapagájos gyári keverékek.Nekem ezért szimpatikus.

Hozzászólás 2011 jún. 20, 8:25 
Warhawk írta:

(Megnézem a Papagájkedvelők könyvben a III-as sémát ajánlja a Pyrrhura fajoknál ami 25% napraforgót tartalmaz.)

25% napraforgó
5% kendermag
5% lenmag
.....és máris ott vagyunk a kb. 35-40% olajosnál :D
.....egyébként a III. sémát meg a rozellával példázza

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 19, 19:39 
conure írta:
....mint ahogy egy középpapagájoknak kikiáltott magkeveréket szemrebbenés nélkül ajánlanak minden közepes nagyságú papagájnak :shock: :lol:

Jogos a pont. :) De mint alapkeverék nem is olyan rossz. Ha mint alapkeverékre tekintünk. ;)

Hozzászólás 2011 jún. 19, 18:10 
Warhawk írta:
Viszont a már említett könyv említett sémáját szemrebbenés nélkül ajánlották a már említett ausztráloknak ... :evil:

....mint ahogy egy középpapagájoknak kikiáltott magkeveréket szemrebbenés nélkül ajánlanak minden közepes nagyságú papagájnak :shock: :lol:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 19, 14:02 
conure írta:
Mondjuk egy csak Pyrrhura-kal (az eredeti témánál maradva) foglalkozó könyvben már elvárható lenne a pontos diagnózis.

Erre a könyvre pár száz évet várhatunk. :( Mármint itt nálunk...

conure írta:
mert mint te is írtad teljesen más az igénye egy ausszi sivatagi középpapagájnak ami a spinifex fű magjain tengeti életét, mint egy dél-amerikainak, ami mondjuk olajos pálmatermést, meg zsíros diót csemegézik.

Pontosan. Viszont (ígérem utoljára offolok itt) a már említett könyv említett sémáját szemrebbenés nélkül ajánlották a már említett ausztráloknak ami nem a séma és nem a könyv szűkös lehetőségeinek a hibája. :evil:

Hozzászólás 2011 jún. 19, 11:25 
Warhawk írta:
Az a bajom vele, hogy nem mint alapkeveréket írták, hanem mint egy sémát amit aztán a fajoknál csak megemlítenek. Szóval lehet több karaktert (leütést) tartalmazna a könyv ha mindenhol részletesen leírnák a megfelelő keveréket, így megértem, hogy rövidítettek, de másként kellene hivatkozni rá.

(Az ausztrál fajok, azon belül a kakaduk pedig eléggé érzékenyek a zsíros, olajos magvakra, de még csak célzás szinten sem jelent ez meg a táplálék leírásban, sőt ... 40%-os keverékről volt szó).

Az eredeti téma szerintem nem pont ez volt :D , de így van, nem biztos hogy minden fajra passzol ami oda van írva, de a hat sémából mindenki kiválaszthatja a madarának való alapot. Azt meg ne higgye senki, egy könyvben mind a 370 valahány fajnál valaki pontosan leírja annak a szükségleteit. Ez egy általános leíró könyv, alapokkal. Mondjuk egy csak Pyrrhura-kal (az eredeti témánál maradva) foglalkozó könyvben már elvárható lenne a pontos diagnózis.
Warhawk írta:
Én (persze lehet tévedek) de "kissé" úgy érzem a hazai madarászatban a napraforgót (mint olcsó, de energiadús táplálékot) sokak túlságosan is előnyben részesítik a takarmányozás során.

Így van, de azért ne feledjük a tenyésztéshez kell az energia. Ráadásul a napraforgó energiában alulmarad a dió és fenyőmagokkal szemben, de egyéb összetevőkkel meg jobban elvan látva, talán csak a Brazil dió hozzá hasonló.
Tény, hogy szükségük van a papagájoknak rá, de azt mindenkinek magának kell tudni, hogy amit és ahogy tart, annak mik az igényei.
Számomra nevetséges az olyan "középpapagájoknak" kevert eleség, mint a lejeb lévő linkben olvasható (galamb.hu), mert mint te is írtad teljesen más az igénye egy ausszi sivatagi középpapagájnak ami a spinifex fű magjain tengeti életét, mint egy dél-amerikainak, ami mondjuk olajos pálmatermést, meg zsíros diót csemegézik. Természetesen szvsz :lol: :lol:

Hozzászólás 2011 jún. 18, 22:43 
Warhawk írta:
conure írta:
3, Napi 20-23 1/2 órát a kalitkában gubbasztó szobamadárnál természetesen jó a "holland keverék" is.

Szerintem nem rossz az, ha az ember feljavítja saját kezűleg utána ;)
Igen én is így gondoltam. Azért is írtam hogy a madarak igényei szerint fel kell(lehet)dúsítani olajos magokkal,tehát alap keveréknek jó.

málna írta:
Tetszik ez a magkeverék, személy szerint te adnál nekik ilyet? Egyszerre 20 kilót megvenni nem rizikós? Nem romlik meg?
Igen, asszem ki is fogom próbálni ha elfogy a kajájuk. Száraz helyen, 15l-es zárt műanyag vödrökben tárolom a magot, így eddig nekem még nem volt gondom a hosszú idejű tárolással. Habár neked valszeg sokkal hosszabb ideig kellene tárolnod mint nekem.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 18, 22:08 
conure írta:
Természetesen ezek azért kicsit "lebutított" keverékek, vagyis csak az alapok.

Az a bajom vele, hogy nem mint alapkeveréket írták, hanem mint egy sémát amit aztán a fajoknál csak megemlítenek. Szóval lehet több karaktert (leütést) tartalmazna a könyv ha mindenhol részletesen leírnák a megfelelő keveréket, így megértem, hogy rövidítettek, de másként kellene hivatkozni rá.

(Az ausztrál fajok, azon belül a kakaduk pedig eléggé érzékenyek a zsíros, olajos magvakra, de még csak célzás szinten sem jelent ez meg a táplálék leírásban, sőt ... 40%-os keverékről volt szó). Persze az is igaz, hogy valóban régi a könyv és valóban kicsit másképp látták akkor a dolgokat még, bár mondom még a 2003-as verzióban is ugyanez szerepel.

Én (persze lehet tévedek) de "kissé" úgy érzem a hazai madarászatban a napraforgót (mint olcsó, de energiadús táplálékot) sokak túlságosan is előnyben részesítik a takarmányozás során. Ennek részben a szakirodalom hiánya illetve milyensége, részben pedig félreértelmezett takarékossági okai lehetnek. Hangsúlyozom ez az én véleményem.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 513 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Következő