Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2011 szept. 19, 9:37 
A cikket a Mondain fajtaklubb oldaláról másoltam.


Az eredeti cikk fordítása megjelent a MONDA-IN-FORMÁCIÓ 2010. decemberi számában!

Egy, a közelmúltban, egy kiállítási galambtenyésztőnél történt igen súlyos eset kapcsán szeretnék Önöknek írni erről a betegségről.

A klamidiózis, amelyet a galambok esetében ornitózisnak, vagy papagájkórnak (psittacosisnak) is neveznek a görbe csőrűeknél (a papagájoknál vagy a törpepapgájoknál…), egy a Chlamydia psittaci baktérium által okozott betegség.

Ez a kórokozó számos őslakos vagy bevándorló madárfajt megfertőz, de nagyszámú emlőst is, mint az ember. Az első nagy járvány 1929-ben jelent meg egy papagájtenyésztő farmon Argentínában és gyorsan hatalmas járvány lett belőle, amelynek, nagyon gyorsan sok ember esett áldozatul. Ezután rendszeresen találtak emberi eseteket, papagájt vásárlóknál, a vásárlást követő 1-3 hétben. Néhány évvel ezelőtt egy Morbihanban található vágóhíd személyzete fertőződött meg a kórokozó által egy fertőzött pulyka szállítmány miatt. Valójában, a madarak a fertőzés természetes raktárai, az emberi fertőzés véletlenszerű és ritka.

Megjegyzés: ez a baktérium eltér a Chlamydia trachomatistól, amely a nők meddőségéért felelős, vagy a Chlamydia felistől amely a macskáknál a kötőhártya gyulladásért felelős, vagy a Chlamydia pneumonie-től, amely emberi tüdőbetegséget okoz.

A fertőzés főleg légzőszervi úton terjed, a tollazatból, ürülékből, vagy orrváladékból származó fertőző anyagok belélegzésével. Ez a légutak megbetegedése, de más szerveket is érint, mint az ízületeket, a lépet, az agyat… Felelős a légúti megbetegedésekért (coryza), de az ízületi gyulladásokért, a kövér felnőtt madarak halálozásáért, az idegi károsodásokért… A betegség tehát a megtévesztésig hasonlít a szalmonellához. A lappangási ideje 3-tól több hétig terjedhet. A betegség több madárfajt érint (mindet? ) és emlőst is érint, de eltérő tünetekkel és súlyossággal jelentkezik egyrészt a Chlamydia törzs, másrészt a megfertőzött állatfaj függvényében. De a betegség leggyakoribb formája …a klinikai tünetek teljes hiánya ! Egyébként különböző szerológiai vizsgálatok mutatnak szeropozitivitást, 30-tól 70 %-ig terjedően a galambok esetében anélkül, hogy azok a betegség bármilyen tünetét mutatnák.

A betegség könnyen gyógyítható tetraciklin vagy doxyiciclin alapú tablettás kezeléssel, de a baktérium továbbra is a madarakban marad, bármelyik pillanatban „felébredhet”. Az enrofloxacin (Baytril) hatékonynak ismert a baktérium ellen. Részemről, nem tudtam érdekes eredményeket megfigyelni ezzel a kezeléssel. Az utolsó papagájt (Ara arauna), amelyet kezeltem, tüsszögéssel és ismétlődő orrfolyással került hozzám. A tenyésztő, javulás nélküli Baytril kezelésről számolt be. A konzultáció során előírt doxyciclin kezelés gyorsan gyógyulást hozott. A sinus és torok keneten végzett PCR analízis kimutatta, a tapasztalatokon alapulva a Chlamycia psittaci baktérium jelenlétét. Egy húsgalamb tenyésztő farmon, ahol a tünetek a szalmonellára korlátozódtak (fekete tojások, arthritis, halandóság…), a difloxane alapú kezelés (Dicural), a Baytrill családból származó antibiotikumos kezelés bevezetése nem javította a tüneteket. Azután, hogy az analízis alapján a klamidiózis diagnosztizálásra került, tetracyclin alapú kezelést jegyeztek fel. Minden gyorsan visszatért a rendes útra a tenyészetben.

Megjegyzés: Bár kevésbé hatásos a klamidiózissal fertőzött madarak esetében, a Baytrill családba tartozó antibiotikumok az elismertek az embernél a klamidiózis fertőzés gyanúja esetén!

Ez a baktérium az emberre is átterjedhet. Egyfajta „nátháért” felelős, amely ellenáll a megszokott antibiotikumoknak (ha az orvos azt a kezelést használja). Az a személy, akire a bevezetőben utaltam, néhány napig tipikus náthára jellemző tünetet mutatott, azután a betegség hirtelen légzési nehézségekkel súlyosbodott. A kórház teljes újraélesztő személyzetét mozgósítani kellett.

A kórházi kérdőív alapján szerencsére kiderült, hogy a betegnek galambjai vannak. A klamidiózist mutatták ki (más fertőző elemek mellett, mint az SRAS…és a madárinfluenza !), mert ez lehetővé tette, hogy megértsék ennek az atipusos tüdőgyulladásnak az eredetét. A kórház belső személyzete lépett velem kapcsolatba hogy kivizsgálják a galambokat. A klamidiózis diagnózisát a páciensen 48 órával később megerősítették. Az alkalmazott speciális (doxyciclin) kezelés, a betegség gyors javulását hozta.

A galambok klinikai vizsgálata semmilyen eltérést nem mutatott (kivéve azokat, amelyek a kapillárisokban jelentek meg, a betegséggel azonban nem volt semmilyen kapcsolatuk). Ráadásul arra emlékeztek, hogy 1 vagy 2 párnak kétszer volt fekete tojása idén tavasszal. Mindazonáltal, a Chlamydophila psittaci jelenlétét az analízis igazolta. A galamboknál kezelést alkalmaztak, nem csak a gyógyítás érdekében (nem voltak betegek!), de annak megakadályozására is, hogy kiválasszák a mikrobákat. 15 nappal az antibiotikumos kezelés után (Doxyciclin) már nem találtuk a klamidiózis nyomait a galamboknál legalább két hónapig (tovább nem folytattuk a kutatást). A tenyésztő megtartotta a galambjait!

Ez az eset a szükséges kapcsolatot illusztrálja az orvosok és az állatorvosok együttműködésének szükségességét az állatok és emberek azonos betegségeinek esetében (zoonosis).

A galambok esetében nem könnyű a galambok diagnosztizálása.

Egyrészről, a galambok minden klinikai tünet nélkül megfertőződhetnek. Amikor a tünetek megjelennek, megtévesztési hasonlíthatnak a szalmonella tüneteihez (arthritis, méningitis, héjban halálozás,…). Néha a mikroba egy egyszerű coryzáért felelős, mint ahogy sok más fertőző elem.

Ráadásul, a klasszikus bakteriológia, rutin eljárások alapján, EGYETLEN ESETBEN SEM teszi lehetővé a mikroba felfedezését. De egy speciális diagnosztikai eljárás lehetővé teszi, hogy könnyen felfedezzék a mikroba jelenlétét az ürülékben.

Összefoglalva, az ornitózis egy, a madarak, és különösen a galambok között nagyon elterjedt baktérium által provokált betegség. De a betegség éppolyan ritka a madaraknál, mint az embereknél, akik a madarakat nevelik. De mindazonáltal nem kell elhanyagolni ezt a diagnosztikai hipotézist a náthára jellemző tünetek erősödésénél az emberek esetében. A betegség valójában különösen súlyos lehet megfelelő speciális kezelés nélkül.

A galambokra vonatkozóan, érdekes lenne ismerni ennek a betegségnek a valós megjelenését különböző patológiás megfigyelésekben, és különösen a coryza szindrómában. De ennek érdekében, nagyon jól irányított analízist kell végrehajtani, hogy felfedezhető legyen a betegség.

Dr Bernard LEFEBVRE
Állatorvos

Megjelent: CAM Bulletin No. 94. számában

Fordította: Bukor Szilvia

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  
cron

Pontos idő: 2020 júl. 6, 5:36
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO