Warhawk írta:
Nagy Tamás írta:
Akkor részben jól emlékeztem.....

Viszont van egy másik is:
"
A szakértők a folyamat mikéntjét még ma sem tudják igazán megmagyarázni, a betegség előfordulásának okaként egyesek (Schofield, Taylor) a tollgerincben elégtelen keratin-lerakódást, a pulpában vérzéseket, illetve a csontvelőben túlműködést tapasztaltak, ugyanakkor a szervezetben keringő vérben következményes vérszegénységgel párosuló csökkent életképességű, gyengén fejlett vörösvértesteket voltak képesek kimutatni. A megbetegedett madarakban újabban Polyoma vírus fertőzést mutattak ki. Azt állítják, hogy ha teljes gyógyulást nem is, de javulást minden bizonnyal előidézhet az E és a K vitamin adagolása, a bőséges zöldeleség, illetve a megfelelő konzisztenciájú lágyeleség adása, melyet párosítani célszerű az állat vagy állatok tágasabb volierbe történő áthelyezésével."
Szerintem ez nem a "Francia" vedlés lesz, hanem valami más vedlési rendellenesség. Viszont gondolom Lacrimosa erre célzott és nem az "igazi" Francia vedlésre gondolt.
Na hoppá... Ez nekem újdonság! Német oldalakon ugyanis pont az áll, hogy a franciavedlést a Polyoma vírus okozza és roppant fertőző! Németül tudóknak be is másolom:
"Verursacher der Französischen Mauser sind die sogenannten Polyoma-Viren. Bisher ist noch nicht gänzlich geklärt, wie es zu einer Ansteckung mit diesen Viren kommt. Es wird vermutet, dass die Infektion bereits im Ei erfolgt. Dies lässt nur einen Schluss zu: Altvögel, die selbst nicht zwangsläufig Symptome zeigen müssen, können die Viren in sich tragen und die Krankheitserreger bereits im Nest auf ihre Nachkommen übertragen. Demnach ist es grob fahrlässig, wissentlich mit an der Französischen Mauser erkrankten Wellensittichen zu züchten! Die geschlechtsreifen Renner würden die Krankheit auf ihre Nachkommen übertragen und man würde mit an Sicherheit grenzender Wahrscheinlichkeit eine weitere Rennergeneration von ihnen großziehen lassen."
Forrás:
http://www.birds-online.de/gesundheit/gesgefieder/franzmauser.htmWarhawk írta:
pneandi73 írta:
sziasztok!
Egy hónapja írtam, amikor olyan hirtelen elpusztult az én kis nimfám(Csuri).Akkor azt a választ kaptam, hogy valószínű légcsőatkája volt!Tegnap a sógórnőm meglepett és kaptam tőle másikat.Nem is 1-et, 2-őt!!
Az lenne a kérdésem, hogy megelőzésképpen is lehet-e, vagy kell-e a vizükbe tenni abból az oldatból?Neguvon?azt hiszem az volt a neve.
köszönöm
Szerintem próbáld meg az Ivermectin-t a csőrbe cseppentve. Mindkét madárnak 1-1 cseppet kell a csőrébe csepegtetni és ezt a kezelést megismételni néhány nap múlva (4-7 nap). Ez minden olyan élősködőt ami a madarak testnedvéből táplálkozik elpusztít (azért kell megismételni, mert a petéket nem, csak a kifejlett élősködőket öli meg, így az új generáció kifejlődését követően is szükség van a kezelésre). A nimfa elég nagy madár, így ne a LIGHT-es Ivermectint használd. Ha nem kerti volierben tartod a madarakat, akkor remélhetőleg soha többet nem lesz szükség ilyen a kezelésre.
Csőrbe? Higítatlanul? Hát nem is tudom... A tarkóra nyomva néhány cseppet sokkal biztonságosabb, és ugyanúgy hat a belső- és külső élősködőkre, nem kell ahhoz a csőrbe cseppenteni!