Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 205  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 aug. 28, 16:19 
Elég az alma :D !
Különben bármit, amit megeszel vagy ők megesznek.
Volt egyszer, hogy ügyeskedett a párom, amíg külföldön voltam és nem zárta jól be a röpit és 20 pár zebrám kirepült csak gyümölcsfák voltak a kertben szinte, 2 hétig falatozták, amíg hazaértem és befogtam őket.
Elég az alma,de adhatsz főt tojás, magok, fürtös köles azt én is ajánlani tudom megvesztek érte, csíra, sárga/fehérrépa, sali, tyúkhúr, a csalánt is szerették, hagymaszár...stb.. elég sok dolgot találhatsz a kertben vagy a piacon. Én mindent kipróbáltam, ami nem mérgező, a madarak nem hülyék, ösztönből tudják, mit ehetnek. Ami gyorsan fogy azt meg szeretik is, azt kell adni. Ez is ilyen egyszerű :D

Hozzászólás 2009 aug. 28, 16:01 
Milyen gyümölcsöt kaphatnak?
almát szoktam néha szeletben beakasztani a rácsba. De szívesen adnék mást is ha lehet:)

Hozzászólás 2009 aug. 28, 15:56 
Bár tenyésztő lehetnék! :)
De egy panel lakásban csak hobby madártartó lehetek, aki persze mindig örül, ha szaporodnak a madaraink... :D

Hozzászólás 2009 aug. 28, 15:54 
Szia!

Nyugi teljesen egészségesek lesznek a te kis zebráid, nem kell ennyire ráparázni. Különben is amikor kirepültek akkor fogod tudni megállapítani, hogy minden rendben van e, de rendben lesz, főleg amíg a szülök gondoskodnak róla.
A zebra a legszaporább és legegészségesebb madarak között tartjuk számon.
Igen nagy zebra állományom volt annak idején.
A titok mindig friss főt tojás, babapiskóta vagy keksz, én vitamint nem adtam még vedlés idején sem (csak változatos és természetes, növények, gyümölcsök és magok), sőt te annyi fajta kaját adsz, hogy egy gold amandina is jól tenyészne nálad.
A kicsiket és a szülőket nem kell sokat piszkálni, 1 hetes korban fészek csere, kirepülés után vedd ki a fészket nehogy letojjanak vagy kidekorálják a kicsik tollával a fészket, majd kirepülés után 2-3 héttel vedd külön a kicsiket.

A „házon belüli” szaporulatot úgy tudod elkerülni, hogy vagy csak hímeket vagy csak tojókat raksz össze, de megoldás az is, hogy nincs a kalitban fészek, bár akkor etetőbe is rakhatnak tojást, azt meg ki kell dobni és kész.

Légy boldog, azt a kicsik felnőnek maguktól vagy is a szülök közreműködésével, neked nem kell mást tenned csak etetni, itatni, örömködni…

Hozzászólás 2009 aug. 28, 15:46 
Viktor82 írta:
Nyugodtan pihenj kicsit!
Valószínűleg egészségesek. Amíg élnek, valószínűleg minden rendben.
Ha kirepültek, akkor meg jobban szemügyre is lehet őket venni, tollak, lábujjak, ...

csak nem érződik hogy izgulok?:) Nem félek, csak egyszerűen fantasztikus érzés... még el is pityeredtem :roll:

Ti tenyésztők mindig ezt érzitek?

Hozzászólás 2009 aug. 28, 15:38 
Nyugodtan pihenj kicsit!
Valószínűleg egészségesek. Amíg élnek, valószínűleg minden rendben.
Ha kirepültek, akkor meg jobban szemügyre is lehet őket venni, tollak, lábujjak, ...

Hozzászólás 2009 aug. 28, 14:57 
Gyönyörűek azok a kicsik is:) de mintha nagyobb pihéik lennének:
Kép

Hozzászólás 2009 aug. 28, 14:55 
Nagyon kedvesek vagytok köszönöm a sok segítséget!
kikelt a harmadik csibe is:)

honnan tudom hogy egészségesek?

Hozzászólás 2009 aug. 28, 14:03 
Szia!

A Quicko gyári lágyeleségpor én a monori börzén szereztem be, de egy kisállítkereskedés gyorsabb megoldás. Amúgy megvannak e-nélkül is, de sztem azért hazsnos mert tartalmazza a szükséges vitaminokat.

A Futor egy fehér por Ca-ot és P-t tart. Kell a csontok és tollak megfelelő fejlődéséhez.

A vitamin végülis mehet a vízbe, de ha í fenti cuccok mennek akkor erre külön nem kellene ügyelni, de azt hiszem nálad is kezdődik lassan a tollváltás. Ahhoz viszont a szülőknek is vitaminra van szüksége. Ekkor fogékonyabbak lehetnek ők is a betegségekre. A vitaminok adagolás ált. úgy van h 3-5 napig/hó, én ilyenkor 1-2nap/hét adagolásban adom. Az a,úgy sztem nem baj h nem HEMA-s. Én még sohasem adtam nekik olyat. Nem is tudom 2 v 3 éve jól megvannak másféle vitaminokkal is. :)

A kicsikkel egyenlőre annyit kell tenni, hogy vársz, aztán ha már nagyobbak (a legkisebb is legalább 5 napos, de inkább 1 hetes) adj nekik egy pici fészekanyagot (szülőknek add, a kalitka aljára, rásába) a lényeg h egyzserre csak 1 kicsit, mert vannak madarak melyek a gynege (napos) fiókákra képesek egy új fészket építeni :cry:

A leválasztás kirepülés után! Kirepüléskor adj nekik fürtöskölest, mert azt nagyon szeretik a pici madarak azon tanulnak meg enni általában. Aztán kirepülés után 1-2 héttel leválaszthatók. A kicsiket külön kalitba rakd. Meg fogod őket ismerni a "baba"-tollukról, meg a csőrük még fekete lesz.

Itt egy 2007-es galéria arról milyen gyorsan is nőnek:
http://tollas123.extra.hu/kepek/2007/ze ... index.html

Kirepült lassan leválasztható picik:
Kép

A kicsiket én eladtam/elajándékoztam. Sztem fognak még költeni máskor is. Elég szaporák. Nemsoká nem férnétek a kaitoktól (sztem) :twisted:

Hozzászólás 2009 aug. 28, 14:03 
Szia!

Ha kijöttek a fészekből, pár nap múlva nyugodtan leveheted a fészket, így valószínűleg elkerülhető, hogy anyu tépje a tollukat új fészek építése céljából.
Ha kijöttek, kb 2hét múlva már önállóak, de ha tutira szeretnél menni, 3-4 hétig hagyd őket a szülőkkel, és szétválasztás után még kapjanak pár hétig lágy kaját, fokozatosan csökkenteni célszerű.
Ha a sok vitamint nem érted, vagy épp nem tudod pont beszerezni no para, semmi bajuk nem lesz nélkülük, elég változatosan táplálod te a szülőket! :)
A lágyeleségre tehetsz egy pici mézet is ügyelve,hogy morzsás maradjon a lágykaja, ez gátolja, h a melegben hamar megromoljon.

V.

Hozzászólás 2009 aug. 28, 13:50 
Köszi a tippet, de meg kell mondjam full kezdő vagyok így nagyjából nulla amit értek:)))

Szóval, mi az a Futor meg Quicko, és hogy és hol jutok hozzá?
Mióta írtam már kettő plusz kikelt, így már hárman vannak:))) És egy tojás még van:)

máshol ajánlottak még nekem hema féle vitaminokat. azokat a vizbe kell tenni? a sera vitamin is jó?

Mit kell nekem tenni a kicsikkel? Szét kell őket választani? A fészket szeretném kivenni majd, mert bármilyen édesek a kicsik, én nem vagyok tenyésztő. Őket már mindenképp megtartjuk, csak a kérdésem az h hogyan tudom elkerülni a "házon belüli" szaporulatot, hogy tudom majd (és persze mikor) szétválasztani... vagy ha vennénk egy nagyobb ketrecet, vagy építenénk egy magas, álló ketrecet, akkor megférnek majd együtt a nagy család?

Hozzászólás 2009 aug. 28, 13:44 
Helo!

Legalább 20 percig főzz egy tojást, ehhez vagy gyári lágyeleségport adj, meg egy kis Futort, vagy vmi por alakú vitamint és Futort is rakhatsz rá.

Én fogok egy tojást, lereszelem (kisebb tojás, ált. holland bóbitás tojást használok, ha mond ez neked vmit tojásméretileg), rakok rá egy fél mk. Futort, meg 1 mk. Quicko-t (azt hiszem most egzótást adok, de sima is jó). Ezt jól összekeverem, oan morzsás állagú legyen ne ragacsos. Ezt reggel, este adom, a lényeg hogy ne a legmelegebben rakd eléjük, mert akkor gyorsan megromlik.

Bár nálam 1 tojást kap a zebra pár, a 2 törpefürj pár, meg így a gyémántaglamb csapat is :wink:

Ja! Még annyi, hogy a tojást megfőzheted és tárolhatod hűtőben, de sztem a legjobb héjastól tárolni. Amikor adod nekik a lágyeleséget akkor kell lereszelni a tojást. Ha csak 1 pár pinytnek adod, akkor amennyi kell nekik (kb 3 púpozott mokkáskanál mehet egyszerre) reszeld le, a többiből meg mondjuk csinálhatsz magadnak szendvicset :wink:

Hozzászólás 2009 aug. 28, 10:35 
Sziasztok!

Nagyszülők lettünk! Első alkalommal. Nagyon izgalmas!! Egy picike kikelt, kis pánk frizkója van, akkora mint a kisujjam begye, tündéri!!! Egy másik tojás meg épp most repedezik! HIHETETLEN micsoda élmény. Izgulunk körbeugráljuk a házat, de konkrétan nem tudjuk mit tehetnénk, a pintyes könyv nagyjából semmire se jó:S
Adnátok tanácsokat? Mit tegyünk hogy a picik nagy kort megérjenek?
kaptak tegnap tojgli+kekszpor keveréket és reszelt répát. a Répát nem, de a többit ették:)
Van bent nekik vitakraft homok és magkeverék amibe belecsempésztem egy zacsi vitamint (vitakraft - pro color), mert anno tépkedték egymást az előző lánnyal és kikopaszodtak.
kitettem gyorsan a csíráztatóba magokat, mert a kertből nem tudom mit adhatok nekik (Vitakraft - bird green).

Nem vagyok egy márka mániás, de ez véletlen így jött ki h minden vitakraft... najó a tojás nem:D

Néha a vizükbe cseppentettem egy két csepp vitamint, amit szintén a tollak miatt vettünk... és szépia is mindig van bent...

mit tegyek még??

Itt vannak a képek: http://indafoto.hu/suetimueti/tag/pintyfi%C3%B3ka

Köszi:
SuetiMueti

Valódi név: Szűcs Zoltán

Hozzászólás 2009 aug. 26, 21:22 
Sziasztok!
Meg tudná mondani valaki, hogy ez milyen szín hivatalosan?

Kép
Kép

És ő?

Kép

Köszönöm

Hozzászólás 2009 aug. 26, 20:03 
Sziasztok!

Sajnos a hat kicsiből egyet agyonnyomtak. A többiek közül szerintem többen is kijárnak, de még csak egyet kaptam rajta, többiek csak sunyik, vagy lusták.

Félérett fürtöskölest pedig annyira szeretik, hogy lehetetlen őket lerángatni róla :lol:

Hozzászólás 2009 aug. 23, 15:53 
Sziasztok!

Van egy 2 zebrapintyem (egy pár). Az egyik éjszaka véletlen kintmaradtak a teraszon, és amikor reggeli kimegyek nézem őket, jajjj, eltűnt a gúnárkának a fejéről a toll. Namármost. A kisfiú, a bizonyos gúnárka, a házikó tetején alszik, és gyanítom, hogy egy macska támadta meg, mert csak az ő mancsa férhet be a kalitka rácsán, sőt! Az utóbbi pár napban egy fekete macska pofátlankodott a kertben... A zebrapintyfiú fejbőre egy ideig normális, bőrszínű volt. De egy idő után befeketedett... Jobban megnéztem, lehet, hogy bújnak elő a tollacskák, mert elég rücsis ott a bőr... De lehet hogy egy betegséget kapott el??? Nagyon aggódom miatta, most lesz hat éves, nem akarom hogy elpusztuljon szegényke... Légyszi, segítsetek...

Hozzászólás 2009 aug. 21, 21:13 
Sziasztok!

Kell-e valakinek zebrapinyt Szegeden vagy környékén? Ugyanis tudnék majd vinni, ha valaki előre jelzi. Majd hozok képeket. Nem standard-ek azt hiszem, de nem kicsik. Csak egy kicsi van, de ő olyan aranyos kis tarka madár. (Ui.: utolsó monori börzén elég gyorsan elkapkodták őket, ezért gondolom h nem kicsik...)

Hozzászólás 2009 aug. 20, 10:33 
lax20 írta:
szia!

Mivel ma a boltok zárva vannak, szerintem próbálkozz meg egy "fürdetéssel". Már ne te fürdesd őket csak készíts ki nekik vizet egy tálban, vagy ha van fürdetőben. Ezen kívül adj nekik homokot, vagy átszitált sódert, hogy abban is meg tudjanak fürdeni. Kaphatók a boltokban hidegvérűekre ható rovarölő szerek. Meg kell fogni a madarat és beszórni úgy naponta kétnaponta, kb egy héten keresztül. Arra viszont vigyázz, hogy a szemébe, csőrébe ne menjen, de mindenhol érje (szárnya alatt is!)!

Ha van még kérdésed írd meg! :wink:
Ha valaki nem ért velem egyet úgyis elmondja. Lehet van jobb megoldás is.

Szia !

Köszönöm szépen a tippeket alkalmazni fogom, bár mikor megjött a kis hölgy cseréltem homokot és tálba "fürdővizet" is tettem, amit naponta cseréltem...

Holnap veszek rovarölőszert, és az átszitált sódert is kipróbálom.
Köszönöm még1x a választ, ha lesz még kérdésem írok.
Üdv
Anikó

Hozzászólás 2009 aug. 20, 10:16 
szia!

Mivel ma a boltok zárva vannak, szerintem próbálkozz meg egy "fürdetéssel". Már ne te fürdesd őket csak készíts ki nekik vizet egy tálban, vagy ha van fürdetőben. Ezen kívül adj nekik homokot, vagy átszitált sódert, hogy abban is meg tudjanak fürdeni. Kaphatók a boltokban hidegvérűekre ható rovarölő szerek. Meg kell fogni a madarat és beszórni úgy naponta kétnaponta, kb egy héten keresztül. Arra viszont vigyázz, hogy a szemébe, csőrébe ne menjen, de mindenhol érje (szárnya alatt is!)!

Ha van még kérdésed írd meg! :wink:
Ha valaki nem ért velem egyet úgyis elmondja. Lehet van jobb megoldás is.

Hozzászólás 2009 aug. 19, 16:56 
Sziasztok !

Bocsi hogy idepofátlankodok, de segítséget szeretnék kérni.
1,5 hetet találtam a kapunkban egy (mint utóbb kiderült számomra) zebrapinty hímet... befogadtuk, kölcsönkértem kalitkát , etetőt, itatót.. soha nem volt madarunk de tök jól érezte magát tegnapig. :-(
MIvel utánaolvasgattam h. nem szeretnek egyedül lenni, vettem mellé egy tojót.. ami úgy tűnik "hiba' volt mert vmi mást is hazahoztam vele... azóta a mi szép kis zebrapinty fiunk és a lány is úgy vakaródzik mint a csuda.. szóval a hosszú történet után jön a kérés, kérdés hogy mi lehet ez ??? mármint sejtem h. vmi élősködő .. remélem ezek nem terjednek emberre :-O mert van egy 4 éves kislányom is .

Amit szeretnék tőletek megtudni az az hogy mivel és hányszor kell kezelni a pintyőkéimet ?? mennyi idő mire elmúlik ez a vakaródzás, rázogatás, tollborzolás ??

Előre is köszi ha valaki válaszol. jöhet ide v. priviben is ..
Anikó

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 205  Következő