Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Fett Zoltán

Hozzászólás 2009 máj. 3, 16:36 
mármint a normális méretű zebrapintyet standart zebrapintyel?

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 máj. 3, 11:59 
zotya001 írta:
mit tehetek annak érdekében hogy ne legyenek kis növésűek a zebráim?

Keresztezd standard zebrával őket.

Valódi név: Fett Zoltán

Hozzászólás 2009 máj. 3, 11:47 
mit tehetek annak érdekében hogy ne legyenek kis növésűek a zebráim?

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2009 máj. 3, 11:38 
Viktor a zebra már csak ilyen de fiatal koromban vólt 3 pár zebrám az istenek sem akartak beindulni fél évet vártam akkor vettem hozzájuk 10 db bot minden zebrám beindult. aztán vettem Németeknél 1 párat osztrákoknál 1 pár sztenderteket 6 hónapot vártam más már eladta volna őket egyszercsak letojtak az egyik pár felnevelte a fiókákat mondanom sem kell győnyörűek lettek a másik pár kikeltette a fiókákat de nem nevelte fel őket mikor letójtt a pár a tójásokat elraktam egy másik pár alá ott kikeltek és szintén szépek lettek mikor el akartam venni a tójásait megint akkor láttam hogy fiak vannak alatta és gyönyőrűen nevel a két pár fiait össze párosítottam és abban az évben 150 db fióka kelt Pécsen mutattam be ellöszőr őket 26dbot állítottam ki mindenki gratulált hogy ilyen nagy zebrákat még nemis láttak az évben minden kiállitást megnyertem Országos bajnok lettem mi lett volna ha az elején elmegy a kedvem eladtam volna őket. Venni kell egy párat és egy 1m x 40 x 45 dobozkalitba kell rakni mind a két párat és befognak indulni tisztelettel kari

Hozzászólás 2009 máj. 3, 10:35 
Helo!

Rég jártam erre, úh nem eljesen vagyok képben. De arra rájöttem h a genetika téma szóba jött. Namármost, a fürjesekkel ezt játszottuk végig. Akit esetleg érdekel itt vannak a genetika vázlataim. Hátha segít valamit:
http://tollas123.extra.hu/erdekessegek/ ... segek.html
Genetika: dom-rec. öröklésm.
Genetika feladatok: levezetett táblázat
Genetika2: intermedier
Genetika3: kodomináns öröklésmenet

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2009 máj. 2, 21:13 
Hellóka!

Vannak ilyen rossz időszakok, ez ne vegye el a kedved a madaraktól. :(
A lényeg, hogy egyszercsak majd beindulnak, ha ők is akarják.
Talán még annyit a standard zebrákról, lehet, hogy nem igazi pár, vagy esetleg elhíztak, stb, stb.
Mindenesetre pihentesd egy kicsit őket, legalább két-három hónapot.
Üdv:
G.G.

Hozzászólás 2009 máj. 2, 19:55 
Sziasztok!

A kanáris topikban az üres kanári tojásokról, a fürjes topikban arról, hogy nem kotlik a tyúkom, itt pedig arról kérdeznék, hogy 3-4 hónapja vettem egy standard zebrapinty párt, szép fekete pofafoltú, fekete szakállast és már a 4ik üres fészekaljat produkálják. Azt hiszem, többet nem is engedek nekik. Mi lehet a baj? Azt persze hallottam, hogy nehezebb velük, mint a normál zebrákkal, de kikéne cserélni a párt, vagy próbálkozzak évvége felé, vagy jövőre? Tavalyi kelés, talán őszi, de utóbbira nem vennék mérget... a lényeg, hogy idén még egy sirályka fióka nem sok, annyi nem született... ://///
Pedig mindennel kényesztetve vannak.... gripp, lágykaja, gyümölcs, répa, néha lisztkukac...... tavaly szépen keltek a kanárik, amíg normál zebrám volt évekkel ezelőtt ott is minden rendben volt, az idén meg kudarc, kudarc, kudarc.... :(

Hozzászólás 2009 máj. 2, 19:16 
Szia Csaba!!Tökéletesen igazad van!! :08:

Hozzászólás 2009 máj. 2, 9:59 
Sziasztok

Számomra teljesen egyértelmű volt az amit Kuzmos leírt a genetikáról :D . Kicsit hosszú volt az igaz, de teljesen érthető.
Ezúton megköszönöm az okítást :lol: És gyorsan el is mentem magamnak, hogy ne kelljen keresgélni a későbbiekben........

Ezért imádom ezt a fórumot :!:

Köszi

Scy

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 máj. 2, 7:46 
:65:
Kicsit elragadtattam magam? Számomra egyszerűnek tűnik, bocsika. De ha már két ember megértette, megérte leírnom. A többieknek meg talán egy klubfoglalkozáson elmagyarázom személyesen... :wink:

Hozzászólás 2009 máj. 1, 21:35 
Szia Csaba!!Borzasztóan okos dolog amit irtál de szerintem nem mindenki számára egyértelmű...Pont azért mert nagyon bonyolult!!!! :45: és ezúton kérek elnézést ha néha szűkszavú vagyok de utálok írni :lol: Üdv neked Csaba

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 máj. 1, 21:09 
Sziasztok,

a tegnapi hozzászólásokból még úgy látom nem teljesen tiszta ez a kontyosság dolog, ezért engedjétek meg hogy még egyszer, bővebben megpróbáljam elmagyarázni. Aztán ígérem leszállok a témáról! :lol: Alapvetően a zebrapinty genetikája elég bonyolult, de ez az eset kimondottan egyszerű, és alap példa. A faktorok helyet talán szerencsésebb lett volna a heterozigóta és homozigóta kifejezéseket használnom. :oops: Az autoszóma a nem ivari kromoszómák összefoglaló neve így tehát a kontyosságért felelős mutáció egy nem nemi kromoszómapáron helyezkedik el és a domináns mivolta miatt már a heterozigóta esetében (tehát ha csak a génpár egyik tagján van jelen) is kifejti fizikai hatását, az az küllemileg is látszik. Ha receszív lenne a mutáció, akkor ebben az esetben nevezhetnénk hordozónak. Ha a kromoszómapár mind a két tagján jelen van a mutáció, akkor erre a mutációra vonatkozóan homozigóta az egyed. A következő elméleti párosítási lehetőségek vannak:

normál egyed x heterozigóta kontyos:
50% heterozigóta kontyos utód
50% normál utód

normál egyed x homozigóta kontyos:
100% heterozigóta kontyos

heterozigóta kontyos x heterozigóta kontyos
25% homozigóta kontyos
50% heterozigóta kontyos
25% normál utód

homozigóta kontyos x heterozigóta kontyos:
50% homozigóta kontyos
50% heterozigóta kontyos

homozigóta kontyos x homozigóta kontyos:
100% homozigóta kontyos

Hogy jobban megértsétek ezeket a párosításokat rajzoljátok fel magatoknak az összes párosítási lehetőséget. Legyen mondjuk a felelős génpár ZZ, a heterozigóta ZZ+, a homozigóta pedig Z+Z+
Az első párosítást felrajzolom, a többit ez alapján mindenki ki tudja töltögetni:

[html]<table width="200" border="1">
<tr>
<td>&nbsp;</td>
<td><div align="center">Z</div></td>
</tr>
<tr>
<td><div align="center">ZZ</div></td>
<td><div align="center">ZZ</div></td>
</tr>
<tr>
<td><div align="center">Z+</div></td>
<td><div align="center">ZZ+</div></td>
<td><div align="center">ZZ+</div></td>
</tr>
</table>[/html]

Vagyis 25+25% normál (ZZ) és 25+25% heterozigóta konytos (ZZ+) Tehát nem azért lesz fele kontyos és fele nem mert domináns, hanem mert nagy valószínűleg Timba tenyészmadara heterozigóta kontyos!

Az elméletek után pedig a gyakorlat! Számos nemzetközileg elismert madarász tapasztalata az, hogy a homozigóta kontyos sok esetben életképtelenek, tehát azokat a párosításokat célszerű kerülni, ahol homozigóta egyedek kelhetnek. Továbbá a kontyosság nagysága és kiterjedése sem mindig azonos, vannak egyedek amelyeknél épp hogy pár tollon látszik, van amelyiknél pedig teljesen szét terül. A kontyosság hatása az esetlegesen életképes homozigóta egyedeknél sem nő meg sőt, még szinte rosszabb is. Így tehát nem sok minden indokolja azt hogy ilyen párosításokat végezünk.

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2009 máj. 1, 20:23 
hosszú tenyésztési évek kellenek ahhoz hogy tapasztalatokat és tudást szerezünk genetikai öröklődésből és a színek öröklődéséből . én sok variánst kipróbáltam és gyakorlatból mondhatom hogy a szakirodalmak sem írnak róla vagy csak elméletből ismerik de gyakorlatból nem.pld egy feó izabella tojót párosítottam normál piros mellű hímmel a tojók mind feó izabellák lettek a himek fahéj normálok lettek a lányát megint párosítottam egy idegen piros mellű hímmel ahol megint a tojók feó izabbellák a himek normál fahéjak ezt még kétszer ugyanúgy párosítottam tehát két év kellet hozzá hogy piros mellű himet kapjak tojót akkor sem kaptam piros mellűbben tehát a farok csíkozásában nem volt piros csíkozás. egy másik párnál feó piros mellű tojót aminek a farok csikózása piros vólt egy fahéj piros hordozó hímmel párosítottam az első fészekben voltak piros zebrák tojót is fogtam és himet is.amikor sztender vérvonalat vittem bele a madarakba két piros hordozót párositottam össze az első fészekben kaptam három pirosat utánna egyet sem kaptam a többi párositás során. tisztelettel kari fiatal koromban csináltam ilyen próbákat vólt tizpár tenyészpár és húsz párral csak kisérleteztem szinte kipróbáltam minden szint és vangel arc fóltost egyaránt meg is vólt az eredménye számtalan kiállitáson.

Hozzászólás 2009 máj. 1, 14:39 
audivhat írta:
Szia Scy!!A szin öröklés nagyon bonyolult folyamat még akkor is ha 75-25%-os párosítást csinálsz!!!Főleg a zebra esetében borzasztóan nehéz még tudasoan is konkrét szin kitenyésztése.....rögzítése még sokkal nehezebb!!!Ezt halálunkig lehet tanulni!Üdv neked

Szia

Ez eddig rendben van.... hiszen ez maga is egy bonyolult folyamat, megérteni meg méginkább... ráadásul nem is vág a szakmámba (könyvelő vagyok :lol: ). De hát valahonnan el kell indulni!! Legalább az elméletet ismerjem, igaz a természet nagy úr........

Hozzászólás 2009 máj. 1, 12:29 
Szia Scy!!A szin öröklés nagyon bonyolult folyamat még akkor is ha 75-25%-os párosítást csinálsz!!!Főleg a zebra esetében borzasztóan nehéz még tudasoan is konkrét szin kitenyésztése.....rögzítése még sokkal nehezebb!!!Ezt halálunkig lehet tanulni!Üdv neked

Hozzászólás 2009 máj. 1, 12:15 
Szia Jucusss!!!A himet semmiképpen NEM szabad ilyenkor elvenni.....ne félj bizonyos himeknél ez normális reakció!!Egyszerüen csak arról van szó,hogy a him próbálja fészekben tartani párját....Üdv neked

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 máj. 1, 12:15 
audivhat írta:
Bocsánat Tamás....véletlenül sem akartalak kioktatni inkább csak segíteni szeretnék az eddigi tudásom alapján. :lol: Üdv neked

Szia!

Ugyanmár, nem kell bocsánatot kérned. Nekem "nagyon kevés" fogalmam van a genetikáról. És azért vagyunk itt hogy megbeszéljük,kérdezzünk,válaszoljunk és tanúljunk egymástól. :D :D :D

Hozzászólás 2009 máj. 1, 12:04 
Bocsánat Tamás....véletlenül sem akartalak kioktatni inkább csak segíteni szeretnék az eddigi tudásom alapján. :lol: Üdv neked

Hozzászólás 2009 máj. 1, 9:50 
Sziasztok

Látom jó kis témát vetettem fel. A kontyosságot már megértettem. A színöröklődésnek honnan tudok utánanézni???? Furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy ez hogy működik.......

Van erről valami a neten?

Valódi név: Rép Judit

Hozzászólás 2009 máj. 1, 9:35 
Sziasztok 1 kis segítségre lenne szükségem,ma kikelt 1 kis pintyem a hétből(remélem a többi is meg lesz :) ) de ha a lány leszáll a fészekről a fiú röktön neki megy és zavarja.. mit csináljak ???? vegyem el a fiút ? féltem a kicsiket.

tisztelettel jucusss

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 205  Következő