Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 máj. 1, 6:15 
brimston írta:

Tamás: az persze nem igaz, amit írsz, hogy egy nem kontyos madárnak nem lehetnek kontyos fiai. Lehetnek, de akkor a párja miatt lesznek, ha az kontyos. Tehát összegezve két nem kontyos madárnak sose lehetnek elméletileg kontyos fiai.

Szia brimston!

Én nem kijelentettem hanem kérdeztem mivel ezt én sem tudtam :D . És köszi a helyreigazítást!

audivhat!

Igen is, értettem :D ! Csak próbáltam valahogy elmagyarázni Timbának.

Üdv.

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 20:55 
Huhhh!!! :shock: :shock: :shock:
Na én kezdem elveszíteni a fonalat!
Azt hiszem én maradok majd a tényeknél és saját szemmel megnézem melyik madaram lett kontyos vagy nem kontyos, az a biztos! :lol:

Szerintem Kari piros kanárira gondolt... Nem? :?:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 20:36 
Sziasztok!

Tamásnak üzenem, hogy a genetikát szó szerint kell érteni!!!
A madaraknál csakúgy, mint az embereknél a szülőktől genetikailag 50-50%-ot örököl a kicsi. :59: Ami nem a fészekalj számának 50%-át jelenti.

Üdv neked!

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 20:27 
Üdv

Ne tekintsétek tolakodásnak hogy beleszólok. Az mindenképp elismerésre méltó, hogy rászántátok az időt hogy beleássatok a genetika bugyraiba, de kicsit összezavarjátok egymást. Tamás: Csaba jól mondta, ha egy madár nem kontyos, akkor az a madár egyáltalán nem hordoz kontyos géneket, így nincs kontyosságot hordozó nem kontyos madár. (mivel domináns öröklődéső, ha csak egyetlen allélja is konytosságért felelős, az kontyos is lesz, ha mindkettő akkor meg pláne). az persze nem igaz, amit írsz, hogy egy nem kontyos madárnak nem lehetnek kontyos fiai. Lehetnek, de akkor a párja miatt lesznek, ha az kontyos. Tehát összegezve két nem kontyos madárnak sose lehetnek elméletileg kontyos fiai.

Kari bátyánk: az a piros madár példa valójában mit jelent? Milyen piros mutációra gondolsz? Narancsmellűre? Mire? Fontos lenne tudni. Azt írod ha fordított az eset (én úgy értem a tojó hordozó), akkor nem lesz piros. De ha jól értem, akkor akkor ez azt jelentené hogy egy nemhez kötötten öröklődő tojó hordozó lenne erre a színre. Csakhogy nincs hordozó tojó a nemhezkötött recesszív öröklésmenetben, mert a tojó vagy mutatja azt a színt, vagy egyáltalán nincs benne (Az Y kromoszóma ugyanis nem hordoz semmi információt, tehát ami az X-en van, az látszani is fog).

Remélem nem zavartalak jobban össze titeket, de ezeknek tényleg érdemes utánna nézni alaposabban, nehogy tévútra vigyük egymást.

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 19:52 
a zebra pintynél mindig a tojó örökit szint buboságot stb tisztelettel kari. tehát ha piros a tojó a hím hordozó úgy a fészekben lesz piros ha forditva van akkor nem lesz piros. a búbosnál ugyan az a helyzet de két búbost is össze lehet rakni egyszer ott rögződik a vérvonal és ha sima lesz köztük bubosal mindig hoz bubosakat.

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 19:19 
Jól van, én se szó szerint értettem! :lol:

Most már kezd érdekelni ez a kontyosság hordozás! :roll:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 19:13 
Timba írta:
ckuzmos írta:
Szóval abból kiindulva hogy neked egyfaktoros a madárkád, statisztikailag az utódok fele egyfaktoros kontyos lesz, a másik fele pedig normál.

De nekem 3 kismadárka kelt? Ennek mennyi a fele?
:lol: :lol: :lol:

Szia Timba!

Ez "csak valószínűség számitás" alapján van megadva. Tehát lehet hogy ennél a fészekajnál nem lesz egy sem kontyos a következőből meg lehet hogy 5 is az lesz. Ne szó szerint értsd az 50%ot!

Ckuzmos!

Azt írtad hogy amelyik fióka nem lesz kontyos annak már az utódai sem lesznek azok. Ebben az esetben akkor nem kontyosságot hordozó a madár? Ha egy ugyanilyen fészakaljból származó nem kontyos madárral álitod párba akkor azoknak nem lehetnek kontyos fiaik/lányaik?

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 18:51 
ckuzmos írta:
Szóval abból kiindulva hogy neked egyfaktoros a madárkád, statisztikailag az utódok fele egyfaktoros kontyos lesz, a másik fele pedig normál.

De nekem 3 kismadárka kelt? Ennek mennyi a fele?
:lol: :lol: :lol:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 18:46 
Nyuzilla írta:
Hali!
Timba! Láttál már kontyos fiókát? Valami eszméletlen aranyosak, amikor még tokos a fejükön a toll, és össze-vissza áll!!! :22: :47:

Szia!

Még nem láttam, de remélem hamarosan megláthatom!
:lol:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 15:29 
ckuzmos írta:
Szia,

sok sikert az "újrakezdéshez"!

A fekete pofafolt autoszomál receszív módon öröklődik, míg a kontyosság dominánsan.
Össze lehet hozni a kettőt, hiszen a kontyosság egyáltalán nem befolyásolja a színek alakulását, de azért kell hozzá pár év ha az elejéről kezdi valaki. Egyébként pedig bármely színnel kombinálható.

Viszont vigyázni kell, mert ha két kontyos zebrát állít párba valaki, akkor letális faktor léphet fel, vagyis az utódok vagy ki sem kelnek, vagy pedig degeneráltak lesznek. Kontyost csak normál, nem kontyos egyeddel célszerű párba állítani.

Sziasztok

Utánaolvastam a neten és kicsit megkavarodtam, Szóval az autoszomál recesszív öröklődést értsem úgy, hogyha a tojó hordozza a gént, akkor a fióka is örökli? A domináns rendben, hogy fele fele arányban öröklődik. Azt viszont egyáltalán nem tudtam, hogy nem szabad kontyost kontyossal párbaállítani........ ezt jó tudni!

Nekem ez a genetika még kicsit magas :oops:

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 14:19 
Nem-nem.
Ami nem lesz kontyos, annak már az utódjai sem lesznek azok!
Mert ugye a mutációra lehet egy faktoros vagy dupla faktoros az egyed.
A kontyosság mivel domináns, ezért már az egy faktoros is látszik küllemileg, a két faktoros meg halálos általában. :)

Persze lehet hogy kétfaktorosod van, de ezt majd csak több fészekalj eredménye fogja bizonyítani, ha minden fióka kontyos...

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 14:17 
Hali!

Timba! Láttál már kontyos fiókát? Valami eszméletlen aranyosak, amikor még tokos a fejükön a toll, és össze-vissza áll!!! :22: :47:

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 13:17 
Igen, tudom, hogy nem lesz mind kontyos. Talán majd az ő utódai lesznek kontyosok!? Jól gondolom?

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

IDRE tag

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 13:10 
Szia,

örülök hogy végre lenyugodtak a kedélyek, a farkuk meg majd kinő. Külön köszönöm Zolinak a hozzászólását, szívesen látjuk sűrvebben :)

Gratulálok a kontyosokhoz! Azért ugye tudod hogy valószínűleg nem mindegyik fióka lesz kontyos?

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 11:00 
Üdv!

Végre lenyugodtak kissé a kedélyek. A tépkedős apu már nem tépkedi a kicsiket, lévén hogy nincs farkincájuk. Szerencsére a többi tollait nem próbálgatja, így nyugi van. Bár berendeztem egy kicsi kalitot, biztos ami tuti, de eddig úgy néz ki nincs rá szükség. :lol:
Így nézek most ki szegénykék:

Kép

A másik pár kicsinyei szépen növögetnek, anyu még etetgeti ugyan, de már próbálkoznak:

Kép
Kép

És ha már a kontyosok is szóba jöttek, nekem 3 kelt tegnap, igaz a kontyok még nem igazán látszanak! :lol: :lol: :lol:

Kép

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

IDRE tag

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 9:31 
Szia,

sok sikert az "újrakezdéshez"!

A fekete pofafolt autoszomál receszív módon öröklődik, míg a kontyosság dominánsan.
Össze lehet hozni a kettőt, hiszen a kontyosság egyáltalán nem befolyásolja a színek alakulását, de azért kell hozzá pár év ha az elejéről kezdi valaki. Egyébként pedig bármely színnel kombinálható.

Viszont vigyázni kell, mert ha két kontyos zebrát állít párba valaki, akkor letális faktor léphet fel, vagyis az utódok vagy ki sem kelnek, vagy pedig degeneráltak lesznek. Kontyost csak normál, nem kontyos egyeddel célszerű párba állítani.

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 7:31 
Hát újra sziasztok!

Volt nálam egy kis leállás, mert mint kiderült a fiam allergiás a porra, meg a fene tudja még mire. Így a madarakat el kellett adnom,mert bent nem tarthattuk. Most viszont meg állapodtam a párommal, hogy kültériben újra kezdhetem a madarászás.

Zottan!
Szeretnélek szavadon fogni a fekete pofafoltos zebrákkal kapcsolatban. Még karácsony előtt ígérted hogy hozol nekem Pestre, ha nem rohanok haza a családhoz. Mikor tudjuk megoldani ezt a dolgot? Néztem a honlapodat, és láttam hogy van barna fekete pofafoltal. Vannak most fiókák? Mikorra várhatóak kismadarak??

Már van ígéretem kontyos zebrára. A múltkor láttam őket a kereskedésben, és egyből megfogott. Valami nagyon édesek. Olyan bohó volt az össze-vissza álló tollakkal a fején :lol: Még a férjemnek is tetszett........

Az olyan jegyek, mint a fekete pofafolt, vagy a konty a hímen vagy a tojón keresztül örökítődik? Hogy működik ez?

A fehér tojómtól és a vad színű hímtől többségében fehér fiókák keltek. Világosítsatok már fel egy kicsit. Bulis lenne kontyos fekete pofafoltos fiókákat összehozni......... :lol:

Hozzászólás 2009 ápr. 29, 18:57 
Szia Zoli!

Persze hogy szabad hozzászólni! Ez a lényeg! :lol:
A kergetős hímet én is különvettem, mert így láttam jónak. Tegnap megpróbáltam egy kicsit békíteni őket, de nem sikerült. Sokkal rosszabb volt a helyzet mint ezelőtt. Most mintha a kicsik mentek volna neki a hímnek!
Szóval nem jött össze. Így még kb 1 hetet magányosan tölt el, aztán a picik remélhetőleg önállósodnak és visszakapja rég nem látott kedvesét. :lol:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 29, 18:49 
Sziasztok!!!Ha szabad a témához szolni...nekem az a tapasztalatom ha a hím elkezdi üldözni a kicsit akkor sajnos ez az állapot egyre rosszabb lesz!!!!Én ilyen esetben elkülönítem a hímet a következő fészekrakásig!!Üdv neked timba

Hozzászólás 2009 ápr. 29, 16:46 
ckuzmos írta:
Gondolj bele, hogy ha van vagy 4-5 fióka, akkor azt mind a tojónak kellene etetnie tovább. Igaz a fiókák hamar elkezdik csipegetni a csumizt és csíráztatott magot, de akkor is előnyösebb ha a hím is eteti őket tovább a kirepülés után.
Van aki egy ráccsal választja el őket, így ha nagyon szeretne, akkor tud is etetni a hím, de azért ez sem mindenhol kivitelezhető.

Szia!

Gondolom így nem könnyű az anyu dolga, de pl. a kanáriknál is van, hogy a hím nem vesz részt a nevelésben és a tojó gond nélkül felnevel 4-5 kismadarat.
Most ott tartunk, hogy egyik kicsinek sincs egy szál faroktolla se. :cry:
Az odút levettem, de nem sok értelme volt.
Ha tovább tépi őket, akkor kénytelen vagyok különvenni a hímet, ez van.
Itt egy kép a még meg nem tépett egyik piciről:

Kép

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 205  Következő