Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 ápr. 25, 21:47 
Szia Timba,

a bunyós hímet nem szükséges lecserélni csak emiatt, viszont majd jobban figyelni kell.

A tojó apjuk nélkül nem fog elkezdeni tojogatni, élvezi majd a családi életet és a kényelmet.

IDRE tag

Hozzászólás 2009 ápr. 25, 21:42 
Szia raina,

először is kérünk művészi képeket a madárkákról. Nem először fordul már elő ezen a topikon a zebrák félreszexszálása... :) Azon kuncognék nagyon ha a két hímből két tojó lenne :D De ha mégsem, és tényleg egy hím és egy tojó a képek alapján is, akkor el kéne dönteni azt az alap kérdést, hogy legyenek fiókák vagy sem!

Ha legyenek: küld el Felixet egy odúért, az való nekik. Egy 10x10x10-es félig nyitott zebrapintyodú alap eszköz a kereskedésben. Ha segíteni szeretnétek nekik megágyazni, akkor egy marék szénát tömködj bele nekik, majd egy gömbölyded mélyedésbe rakd bele a tojásokat. Vagy elfogadják őket, vagy nem, de a fészek miatt hamarosan úgy is újabbakat produkálnak majd.

Ha pedig ne legyenek: vegyétek ki a tojásokat és íveljétek meg (jó nagy ívben hajítsátok ki). Mindenféle fűszálat a legutolsó darabig vegyetek el, max. pár madzagot kössetek valahova oda hogy azzal birkózzanak, de ne tudják elvinni. A lágy eleséget azonnal vonjátok meg, csak száraz mag egy darabig. Vitamint is ha esetleg adtok nekik.

Hozzászólás 2009 ápr. 25, 20:54 
kedves Spirit, a kollégám úgy vette a két madarat, hogy mindkettő fiú :? . Aztán képzeljetek, reggel bement a kuckójába, teljesen zavartan kijött és azt mondta:"Nem fogtok elhinni, de van két tojásom." 13 ember fetrengett a röhögéstől, aztán rájöttünk, hogy Otto és Paul, a pintyek.. :shock: Úgy nézz ki, hogy Otto egy Ottilia :roll: . Betettünk neki szénát (az van most) és egy másik etetőt, mivel a régiben ül. De most mi a teendő? Van egy madár-könyvünk, de ilyen eset nincs benne... :(

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2009 ápr. 25, 20:40 
Szia Spirit!

Eladó lesz a legényke! :lol:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 25, 9:51 
Timba írta:
Közben ma kirepültek a másik párnál a kicsik, íme:

Kép

HÚ, neki milyen gyönyörű színe van! :74:

Hozzászólás 2009 ápr. 25, 9:44 
raina írta:
S.O.S.! Az egyik pintyfiú 2 db tojást tojt

fiú? tojást? :56:

Hozzászólás 2009 ápr. 25, 9:24 
S.O.S.! Az egyik pintyfiú 2 db tojást tojt :oops: az éjjel, nana hogy az etetőbe (más hely nem volt :? ). Most mit csináljuk vele? építsünk neki fészket? Hagyunk ott és más etetőt tegyünk be? Szegény Felix teljesen kaputt van, apagörcs :wink:

Hozzászólás 2009 ápr. 25, 8:50 
Szia!

Az "odús" hímem felváltja a tojót, ezzel nincs gond, csak fura volt egy kicsit, ha amíg mindenki az odúban szunyókál, ő kint őrködik! :lol:

A "bunyós" hímet nem értem, hisz a pici még annyira fiatal, bár gondolom őt ez egyáltalán nem érdekli. Viszont azért se értem, mert van még hím a kicsik között, de őket nem bántotta, csak azt az egyet. :roll:
Amúgy ez mennyire normális viselkedés? Úgy értem, hogy le kéne cserélnem vagy hagyjam? Amúgy nincs vele baj, szép is, jól is költöttek, egész idáig jól neveltek,...csak most megvadult kicsit. :cry:

Visszatettem az odút anyuhoz és a picikhez, bár eddig még nem mentek bele. Így viszont anyu nem fogja bántani a kicsiket, merthogy újra építkezne? Vagy hím nélkül nem akar majd?

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

IDRE tag

Hozzászólás 2009 ápr. 25, 7:48 
Sziasztok,

egy kicsit el voltam, de ahogy látom sikerült megbeszélni a dolgokat :)

A zebrapinty hímek nem mindegyike alszik az odúban költési időszakban, inkább az apai szerepet előnybe részesítve őrködik kint :) Ez egyáltalán nem gond, a lényeg hogy a tojót nappal váltsa amíg az nyújtózkodik illetve táplálkozik egyet, a kikelő fiókákat pedig ő is gondozza.

Ha a kirepült fiókákat zavarja, pláne egy bizonyos hímet, akkor pedig tényleg rivalizálót lát benne. Jól tetted Timba hogy különszedted. Majd ha önállóvá váltak és leválasztottad a fiatalokat, mehet vissza a párjához a következő családalapítás kedviért. Addig is vissza lehet rakni az odút, a fiatalok ne riadozzanak éjszakánként.
Vannak olyan esetek amikor a tojó kezdi el kergetni a még nem önálló fiatalokat, mert mondjuk útban vannak a következő költéshez. Ilyenkor is célszerű különrakni...

A tojás termékenységét én sem szoktam ellenőrizni, majd csak a második közepe fele, hogy egyáltalán számíthatok e kelésre. Ha nem termékenyek a tojások, akkor úgy is hagyni szoktam had ülje ki az idejét a tojó, addig is pihen a szervezete. Ha pedig van termékeny és terméketlen tojás is, egy terméketlent mindig bent hagyok hogy a kikelt fiókáknak némi támaszt adjon majd.
Ha a tojások a kotlás allat elgurulgatnak, akkor az már régen rossz, vagy a fészek nem jól lett megépítve, vagy nagyon ideges a pár. Egyikből sem sok jó szokott származni...

Hozzászólás 2009 ápr. 24, 21:46 
Hát inkább egy kisebb földrengés, mint egy kihülés...., nem?

Nem tudom mi történt a hím zebrámmal, de elkezdte bántani az egyik picit.
Most repültek ki, az odút levettem, egész idáig szépen nevelgették, etették őket. Aztán nemrég értem haza és fura hangokat hallottam, így belestem és látom, hogy apu üldözi, csípkedi, keményen "veri" az egyik picit. Nem tudom miért, de a többit békén hagyja, csak őt bántja. Mivel még nem önállóak, külön kellett vennem őket, így most anyuval vannak a picik.
Nem tudom van-e jelentősége, de a pici fiú madárka lesz, mert már látszik a foltja, viszont van egy másik, amelyik szintén hím, de őt nem bántja.
Van ötleted miért lett ilyen? Féltékeny lenne? Nem túl korai még? :cry:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2009 ápr. 23, 21:36 
Timba írta:
Én azért szoktam megnézni, hogy termékenyek-e a tojások, hogy ne üljék feleslegesen, ill. főleg ha sok van, mint most nálad, ne az kerüljön pl. a szélére amelyik termékeny és az üres meg középen melegszik!

3 pár zebrám van. Itt van 3 kicsi, a másiknál csak kettő kelt ki és a harmadiknál van5 tojás. Ez az első költésük idén, úgyhogy még biztosan lesz újabb fészek.
Te hányszor szoktat költetni őket és mennyit pihennek a költések között?

Igazad lehet a szélére való kerüléssel... De Eszteró Lajos bá azt mondta, hogy amikor megvizsgálod, az olyan a kicsinek, mintha földrengés érné.

Én 4-szer költetem őket. Mindig március vége felé tojnak először. Volt már olyan, hogy hibáztam, és még el sem voltak választva a kicsik, már volt újabb tojás, mert nem vettem le az odút. Idén időben levettem az odút, addig hagytam a fiókákat náluk, amíg biztosan önállóak lettek, és már nem etették őket. Még vártam bő 1 hetet, és többet is akartam, de láttam, hogy az etetőbe mentek bele, annyira készülődnek, így kaptak odút, áttettem őket másik helyre (ki a lakásból egy madárszobába), nem sokat törődtek az új hellyel, mert már harmadnap letojtak.
Nem akarom őket kifárasztani, azt szeretném, hogy sokáig éljenek, mert karácsonyi ajándékok voltak, és nagyon aranyosak, nem félnek, amikor benyúlok vagy takarítom őket. Bezzeg a fiókák! Írtó vadak. Szeretnék még 1 párt legalább, hogy párba tudjam állítani az utódokat is, vagy legalább úgy adni el őket.
Most van egy második párom, de ők semmit nem csinálnak sajna, valami nem stimmel velük, csak nem tudok rájönni, hogy mi :(
Ráadásul itt a közelben nem ismerek zebrást. :(
Üdv.: Évcsi

Hozzászólás 2009 ápr. 23, 21:04 
Én azért szoktam megnézni, hogy termékenyek-e a tojások, hogy ne üljék feleslegesen, ill. főleg ha sok van, mint most nálad, ne az kerüljön pl. a szélére amelyik termékeny és az üres meg középen melegszik!

3 pár zebrám van. Itt van 3 kicsi, a másiknál csak kettő kelt ki és a harmadiknál van5 tojás. Ez az első költésük idén, úgyhogy még biztosan lesz újabb fészek.
Te hányszor szoktat költetni őket és mennyit pihennek a költések között?

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 23, 20:39 
Ezek a kicsik gyönyörűek :!:
Nálam ez az első alkalom, hogy 7 tojáson ülnek, anélkül, hogy túladagoltam volna a tojást az elején.
Nem egyforma színűek, úgyhogy biztos nem kel ki mind.
Hány költőpárod van, Timba?

Hozzászólás 2009 ápr. 23, 12:57 
7 tojás! Az igen!

Közben ma kirepültek a másik párnál a kicsik, íme:

Kép
Kép
Kép

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 23, 12:20 
Az enyémeknek most 7 tojásuk van, de én nem szoktam megnézni a termékenységet. Ha jól emlékszem, régebben, mikor legelőször kaptak odút, több mint 1 éve, akkor még néha bent aludt, de már régóta nem.

Hozzászólás 2009 ápr. 23, 12:04 
Hát remélem ő is az lesz!
5 tojásuk van, jövőhéten kelnek. Megnéztem mind termékeny. :lol:
Csak akkor megy be az odúba, ha anyu kijön enni-inni, tornázni egyet.
Aztán megint kijön.
Fura, mert a többiek van hogy együtt ülnek bent, és az éjszakát is együtt töltik!

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 23, 12:00 
Timba!
Az enyém se megy be aludni szinte soha. De mintaférj és apa :D

Hozzászólás 2009 ápr. 22, 21:48 
Szerintetek miért nem megy be aludni az odúba a hím madárkám a párja mellé?
:roll:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 ápr. 22, 21:37 
Szia Audivhat!
Köszönöm a segítséget!
Üdv. methian

Hozzászólás 2009 ápr. 22, 20:59 
Szia Methian!Küldök egy képet,hogy én milyen tojóra gondolok!!!!
Kép
Kép.......ilyesmi madár is születhet belöle mint amit a kalitban látsz!!Ez egy maszkos márvány!Sok sikert Üdv neked

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 205  Következő