Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 ... 205  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 máj. 1, 10:20 
Üdv!

Nekem is ez van meg! :wink:

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 máj. 1, 9:52 
Sziasztok!

Vörös Zéta száma (nekem ez van meg, remélem azóta nem változott... :oops: ): 06303869862

A feketemellűnek tényleg nincs köze a feketearcúhoz, de ezt nem is állítottuk. Viszont ha köze van hozzá, az ilyen:

Kép

Azért ez is jól néz ki, nemde? :wink:
Ha ebbe vinnél feketepofájút, szerintem az is szép eredményt adna.
Egész jól alakul az "Interaktív Fekete Zebra Projekt". :lol:

Egy kis személyes: a múltkor felrakott kismadár azóta nőtt egy kicsit és már egész jóképű, majd ha tudok rakok fel róla képet megint. VISZONT: nem feketepofájú... :shock:

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 22:57 
Nézzétek csak, mit találtam! 8)

Kép

...és ebbe még nincs benne a fekete pofafoltú! :wink:

Lehet, hogy tényleg vakvágányon vagyok, de szeretném elérni a tenyészcélom.
Lehet, hogy a mostani tojóim, amik időlegesen fekete testű madarat adtak, valahogy támogathatják és stabilizálhatják az eumelanint. Úgy, ahogy a fekete pofafoltos hímeknél az oldalán lévő pöttyös terület nem vörös alapon fehér pöttyös, hanem fekete alapon fehér pöttyös! :idea:

Sőt, most jutott eszembe valami: abban az esetben, ha a színcsere gén kiterjedhet a feo mintázatú szárny- és faroktollakra, úgy feketecsíkos színű és mintázatú tollakat kapnánk a kérdéses területen!
Azt pedig nem is így kéne nevezni, hisz itt nem a feomelanin részleges hiányáról beszélnénk, pedig az ALAPJA ez lenne! :wink:

(véleményem szerint nincs színcsere gén, csupán egyes géncsoportok a körülöttük lévő más géncsoportokhoz képest egyszer dominánsan viselkednek, azaz támogatják a gyengébb fekete színt a vörössel szemben, máskor pedig nem. A megnyilvánulásának eredménye tűnik egyetlen gén által okozott tulajdonságnak.)

Csak az a baj, hogy nincs vörös madaram ... :(

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 22:50 
Beviz Tibor írta:
Sziasztok

Nálam is jelentkezett már, hogy más más évben nem azonos színre vedlett a madaram. Kicsi megfigyeléssel, és utánnajárással rájöttem, hogy ez csak a tartási körülményektől függ. Lehet ez klíma, fény, tápanyag, stb. változás. Lásd. állatkerti Rózsás flamingók.
Jótanács mutációtok fiókáival meg kell vármi min. a második vedlést, de inkább a második évet, ui. a madarak akor vedlik ki végső színüket :!:

Valaki felvetette a vörös madárból fekete gondolatát. Erről ugyan nincs tapasztalatom, mivel nem próbáltam, de szerény véleményem szerint nem lehet. Mivel a fekete madarat a melanin színezi, a vöröset pedig pheomelanin, és én úgy értesültem hogy, utóbbi a természetben elgyomja a melanint. Tenyészetemben pedig a vörösarcú- vörösmellű madarak fészkeiben a legkülömböző mutációk mellett egyszer sem fordult elő teljesen fekete madár.

Sok szerencsét mindenkinek!
Üdv.

:D

Szia Tibor!

Már beszéltünk kb. 2 hónapja telefonon, én kerestem teljesen vörös zebrát. :wink:
Ha áll még az ajánlatod, szívesen megnézném az állományod, esetleg vennék egy pár madarat az eladó sorból! :)

A vörösből feketét is én vetettem fel... :oops: :lol:

Egy tanulmányban olvastam a zebra igen érdekes genetikai tulajdonságáról: a szín-csere génről, mely egyedülálló az egész élővilágban.
Sajnos, már nem tudom, hogy hol olvastam ezeket. :(
Ez a gén oda-vissza cseréli "találomra" a fekete és a vörös színt.
A pofafoltnál így működik, részletesebben leírták, ha jól emlékszem.
Olvastam azt is, hogy a vörös szín képes terjedni, a fekete viszont nem.
Ha szerencsém van, valahogy átterjedhetne ennek a színcserélő génnek a hatása a pofafoltról az egész testre.

:arrow:
A tervem az, hogy ezt az elgondolást kihasználva, egy teljesen vörös madarat összehozok egy fekete arcú-pofafoltú normál szürkével.
Az elmélet szerint teljesen fekete madárnak is kell kelnie. (ami sokkal feketébb és kiterjedtebb színű, mint az eumo.)

No, engem most ez piszkál zebra ügyben. :)

Az volna a kérdésem, hogy Te ezt próbáltad-e már? :arrow:
A vöröstestűt keresztezni a fekete arcú-pofafoltú normál szürkével?

Üdv, Balance :)

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 22:29 
Zottan írta:
Szia Balance!
Balance írta:
Mit gondolsz, a magas páratartalom hatására (tartósan 80% minimum) visszasötétednének? Esetleg szóba jöhetne egy UVB 5-8%-os fénycső, vagy ugyan ilyen kompakt-fluorescent lámpa... :roll:

Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, de én nem hiszem, hogy ezek a színváltozatok (vagy mik) ilyesfajta környezeti hatásra változnának (vissza). Szerintem inkább olyan, mint a feketefejű rizspinty... Egy ideig a "kívánatos" külsőben pompázik, majd visszavedlik...

Balance írta:
a tojó minvégig feketéstarka hasú volt, és most is az).

Szerintem ez a lényeg! Elvégre a feketefejű rizseket is rögzítették nagy nehezen, és szerintem ezeknek a "foltos" hasú tojóknak lesz szerepük a változat rögzítésében. Az én fahéj tojóm is halványan foltos.

Ugró Gyula egy kicsit messze lakik tőlem, akkor már inkább Zétától veszek, Zalaegerszegről. Egy pár Timor-zebrát úgyis előjegyeztettem nála... :wink:

Épp most találtam egy angol nyelvű cikket a feketetest problémáiról, igyekszem valahogy lefordítani. Ahogy átolvastam, nem találtam benne utalást a színváltozás okára, csak tényére.

A lényege, hogy két fajta fekete arcú zebra létezik:

- mutáció, mely a dominánshoz hasonlóan örökít. Csak hasonlóan, mert két feketearcú zebrának a fészekalj fele lehet nem fekete arcú is! :idea:
Viszont, ha az egyik madár az, akkor is lesz fekete arcú úgy, hogy a párja nem volt hordozó.
- a másikat úgy nevezi, hogy melanisztikus fekete testű, azaz phenocopy, színkópia, másolata az eredeti feketearcot örökítő genetikai mutációjának.

Szóval, a feketemellű zebráknak az égvilágon semmi közük sincs a feketearcúakhoz. Az, hogy a fekete mell színe lejjebb húzódik a teljes hasra, az a fekete arc valamelyik változatának a következménye!:idea:

Kiváncsi leszek, hogy mit dobnak ki a feketetarka hasú tojóim! :wink:

Zétának milyen színváltozatai vannak?
Tudnál elérhetőséget adni?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Balance 2008 ápr. 30, 8:38-kor.

IDRE tag
Valódi név: Beviz Tibor

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 22:27 
Sziasztok

Nálam is jelentkezett már, hogy más más évben nem azonos színre vedlett a madaram. Kicsi megfigyeléssel, és utánnajárással rájöttem, hogy ez csak a tartási körülményektől függ. Lehet ez klíma, fény, tápanyag, stb. változás. Lásd. állatkerti Rózsás flamingók.
Jótanács mutációtok fiókáival meg kell vármi min. a második vedlést, de inkább a második évet, ui. a madarak akor vedlik ki végső színüket :!:

Valaki felvetette a vörös madárból fekete gondolatát. Erről ugyan nincs tapasztalatom, mivel nem próbáltam, de szerény véleményem szerint nem lehet. Mivel a fekete madarat a melanin színezi, a vöröset pedig pheomelanin, és én úgy értesültem hogy, utóbbi a természetben elgyomja a melanint. Tenyészetemben pedig a vörösarcú- vörösmellű madarak fészkeiben a legkülömböző mutációk mellett egyszer sem fordult elő teljesen fekete madár.

Sok szerencsét mindenkinek!
Üdv.

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 22:19 
Örömmel látom, hogy regisztrált Beviz Tibor! :)

Nagy most a hiány zebra ügyben... Mint szaktudásban, mint fajtaválasztékben... :roll:

Ha erre jársz Tibor, kérlek oszd meg velünk tapasztalataid! ;)

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 20:06 
Köszönöm a választ! Tudtam hogy Önre számíthatok! :D

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 19:46 
Szia Kynyoo !

Külföldön az átlag Standard zebra ára 1o Eurótól lefelé, de a vörös színek, ha lehet kapni elérik a 15-18 Eurót is.

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 19:20 
A Zétánál milyen árban mozognak a zebrák? Egyáltalán a komolyabb zebrák mennyibe kerülnek itthon!?

Lajos bá!
Ha esetleg olvassa... A vb-n és külföldön milyen árban vannak ezek a madarak?

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 18:59 
Szia Balance!
Balance írta:
Mit gondolsz, a magas páratartalom hatására (tartósan 80% minimum) visszasötétednének? Esetleg szóba jöhetne egy UVB 5-8%-os fénycső, vagy ugyan ilyen kompakt-fluorescent lámpa... :roll:

Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, de én nem hiszem, hogy ezek a színváltozatok (vagy mik) ilyesfajta környezeti hatásra változnának (vissza). Szerintem inkább olyan, mint a feketefejű rizspinty... Egy ideig a "kívánatos" külsőben pompázik, majd visszavedlik...

Balance írta:
a tojó minvégig feketéstarka hasú volt, és most is az).

Szerintem ez a lényeg! Elvégre a feketefejű rizseket is rögzítették nagy nehezen, és szerintem ezeknek a "foltos" hasú tojóknak lesz szerepük a változat rögzítésében. Az én fahéj tojóm is halványan foltos.

Ugró Gyula egy kicsit messze lakik tőlem, akkor már inkább Zétától veszek, Zalaegerszegről. Egy pár Timor-zebrát úgyis előjegyeztettem nála... :wink:

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 11:30 
Szia Évcsi !

Inkább 18 - án szentesre menj, a szegedin nincsenek egzoták, vagy csak nagyon kevés....

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 11:24 
Sziasztok!
Ma kirepült a 4 kis fióka! :D Az egyik sötétbarna, a másik 3 fehér, és az egyiknek még a csőre is fehér! Hétvégére vártam a kirepülést, akkor lesznek 3 hetesek. Szerintem a fehérek hímek lesznek, a barna meg tojó lesz. A szülőkről tettem fel képet pár oldallal visszább.
És vasárnap ellátogatok a szegedi börzére, hátha több látnivaló lesz, mint Szentesen volt.
Candynka zebrája nem a tojás(héj)hiány miatt töri össze a tojásokat?
Mindenkinek üdv.: Évi

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 8:40 
Szia, Candynka!
Mennyi idős a tojó? Nem túl hosszú a körme?

Hozzászólás 2008 ápr. 29, 7:21 
Szia candynka !

A fészek /odu/ hogy néz ki? Megfelelő nagyságú ? Hogyan van kitőltve fészekanyaggal ? Meddig kotlott? stb..
Ezekről írj részletesebben, vagy dobj egy képet róla.

Hozzászólás 2008 ápr. 28, 21:13 
Sziasztok!
Tud nekem valaki segíteni, hogy mit csináljak hogy a pintyek ne törjék össze a tojásokat?
mert már tojt kétszer és mindig összetörte mindegyik tojást,pedig direkt nem nagyon nézegettem a tojásokat, nehogy megzavarjam őket! szóval az a helyzet hogy nem költik ki a tojásokat.

Hozzászólás 2008 ápr. 28, 8:29 
Szia Zottan! :)

Elképzelhető, hogy ez egy olyan genetikai mutáció, ami csak a kölyökkorban érvényesül? :roll:
Ezt lehetne cáfolni a gyakorlatban azzal, ha sikerülne elérni valahogy a visszasötétedést.
Érdemes lenne próbálkozni valamivel... :wink:

Most kapnak odut az én ex-feketehasú zebráim is, (habár, nálam csak a hím volt feketehasú, a tojó minvégig feketéstarka hasú volt, és most is az).
Izgalmas év lesz, igen! 8)

Úgy döntöttem (mivel égen-földön nincs standard), hogy beszerzek egy pár normál vörös madarat, olyasmit, amilyet feltettél lentebb. Ezt engedem össze a feketearcú-pofafoltú standarddal. Utána a két fészekalj legszebb fiókáit egymással. Helyhiány miatt nem tudok több vérvonalat indítani... Így is lesz két év, mire ezt végigviszem, aztán majd meglátjuk. :)

Ugró Gyula bácsinak van narancsmellű zebrája (is), ősszel lesznek fiókák eladóak, érdemes lenne felvenned vele a kapcsolatot! ;)

Hozzászólás 2008 ápr. 27, 10:51 
Balance írta:
Neked van tipped arra vonatkozólag, hogy mi okozza a színváltást?
Esetleg vissza lehetne feketíteni valahogy... :roll:

Szia Balance!
Hát, jó lenne tudni... :? Amúgy összesen három madaram lett ilyen, mind a hárman testvérek. Az egyik hímet és a tojót meghagytam, a másik hímet Szilárd tagtársamnak és barátomnak adtam, nála már neveltek a madarak (egy normál tojóval rakta párba, egy fiókát én is kaptam: egy normál tojót). A tojónál sajna csak ez az egy fióka van (egyelőre). A másik hím egy fahéj tojóval van párban, aki ugyanúgy végigment a befeketedési (sötétbarnásodási) majd visszavedlési procedúrán. Ők most 4 fiókát nevelnek. 8) Izgalmas évem lesz... :D

Hozzászólás 2008 ápr. 27, 10:40 
Köszi Zottan! 8)

Húúúú, az a tojó nem volt semmi a vedlés előtt! :shock: :D

Szépek a madárkák! :wink:
A pici hasán már ott a vastag fekete csík... 8)

Neked van tipped arra vonatkozólag, hogy mi okozza a színváltást?
Esetleg vissza lehetne feketíteni valahogy... :roll:

Hozzászólás 2008 ápr. 26, 11:30 
Balance!
Csak neked! :D
Egy ígéretes gyermek:

Kép

Kép

A szülők:

Kép

Ugyanez a tojó tavaly augusztusban:

Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 ... 205  Következő