Beviz Tibor írta:
Sziasztok
Nálam is jelentkezett már, hogy más más évben nem azonos színre vedlett a madaram. Kicsi megfigyeléssel, és utánnajárással rájöttem, hogy ez csak a tartási körülményektől függ. Lehet ez klíma, fény, tápanyag, stb. változás. Lásd. állatkerti Rózsás flamingók.
Jótanács mutációtok fiókáival meg kell vármi min. a második vedlést, de inkább a második évet, ui. a madarak akor vedlik ki végső színüket
Valaki felvetette a vörös madárból fekete gondolatát. Erről ugyan nincs tapasztalatom, mivel nem próbáltam, de szerény véleményem szerint nem lehet. Mivel a fekete madarat a melanin színezi, a vöröset pedig pheomelanin, és én úgy értesültem hogy, utóbbi a természetben elgyomja a melanint. Tenyészetemben pedig a vörösarcú- vörösmellű madarak fészkeiben a legkülömböző mutációk mellett egyszer sem fordult elő teljesen fekete madár.
Sok szerencsét mindenkinek!
Üdv.
Szia Tibor!
Már beszéltünk kb. 2 hónapja telefonon, én kerestem teljesen vörös zebrát.
Ha áll még az ajánlatod, szívesen megnézném az állományod, esetleg vennék egy pár madarat az eladó sorból!
A vörösből feketét is én vetettem fel...
Egy tanulmányban olvastam a zebra igen érdekes genetikai tulajdonságáról: a szín-csere génről, mely egyedülálló az egész élővilágban.
Sajnos, már nem tudom, hogy hol olvastam ezeket.
Ez a gén oda-vissza cseréli "találomra" a fekete és a vörös színt.
A pofafoltnál így működik, részletesebben leírták, ha jól emlékszem.
Olvastam azt is, hogy a vörös szín képes terjedni, a fekete viszont nem.
Ha szerencsém van, valahogy átterjedhetne ennek a színcserélő génnek a hatása a pofafoltról az egész testre.
A tervem az, hogy ezt az elgondolást kihasználva, egy teljesen vörös madarat összehozok egy fekete arcú-pofafoltú normál szürkével.
Az elmélet szerint teljesen fekete madárnak is kell kelnie. (ami sokkal feketébb és kiterjedtebb színű, mint az eumo.)
No, engem most ez piszkál zebra ügyben.
Az volna a kérdésem, hogy Te ezt próbáltad-e már?
A vöröstestűt keresztezni a fekete arcú-pofafoltú normál szürkével?
Üdv, Balance