Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: makoviczka zsolt

Hozzászólás 2012 ápr. 2, 11:00 
szia Lajos!a címem:kinglife@freemail.hu előre is köszönöm

Hozzászólás 2012 ápr. 1, 14:22 
Köszönöm a gyors választ!
Tavaly talán azért nem volt ekkora showműsor, mert alapvetően (tévedésből) egy fiú-lány párral kezdtünk...
Kissé zajos volt, de a fő gond, hogy állandóan verte az idősebbik lányt. Szétválasztani nem tudtuk (nem volt hova tenni) így inkább elcseréltük az azóta elhalálozott nyugis lánykámra.
Igazság szerint nem szívesen szabadítanék be egy fiút közéjük, de majd kísérletezem ezzel a fészekanyag tippel ^^

megfigyelés: Jaj nekem, ma már a fiatalabb is sípolt, mint a fene ^^"

IDRE tag

Hozzászólás 2012 ápr. 1, 9:15 
A tuja amit említettél az a SMARAGD hála nekem is van!köszönöm

IDRE tag

Hozzászólás 2012 ápr. 1, 9:10 
üdv!igen érdekelne engem!köszönöm.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2012 ápr. 1, 6:05 
Zsolti !

Esetleg Karcagon van szabad tojó, ha kell e-mailben megadom az elérhetőséget.

Hozzászólás 2012 ápr. 1, 6:04 
Ecklair írta:
Tiszteletem!
Újra felbukkantam, ahogy egy újabb komolyabb probléma... (sajnos)
Ugyebár két lány pintyem van... de kb. egy hete kezdődtek a gondok. Az idősebbik (kisebbik) egész nap sípolt. Biztos ismeritek az igazi hisztis "Valami nem jó, csinálj valamit!" sípolást. Annyira nem foglalkoztunk vele, mert ha tojás érkezik, előtte 2 nappal már rájuk jön ez az állapot.
Hát, jelenleg ott tartunk, hogy (anyuval együtt) kezdünk bedilizni tőlük.
Tisztán vannak tartva, ugyanúgy kapnak nasit (répát pl), nem látunk verekedésre utaló nyomokat a madarakon, se kihullott tollat, nem is gubbasztanak, bár mostanában mintha elhidegültek volna egymástól, gyakran ülnek külön.
Amit eddig kaptak magkeveréket, a környékünkön már nem kapni, ezért visszatértünk arra amit korábban ettek.
Lehet, hogy az a baj? Ha nem akkor passz, de most jól jönne egy kis segítség :(
Válaszotokat előre is köszönöm!

Bejegyzésedet olvasva nekem az az érzésem, hogy a baj nem komoly, csak szokatlan számodra.
A zebráknak most jön a fő szaporodási időszakuk és valóban hiányérzete lehet, ha nincs mellette hím ezért sípol keresi a párját, amit hallasz az a párkereső hívóhang lehet, mellyel bőszen a hímet keresi.
A természetben a zebrák bozótos területen élnek és ezzel a hanggal is tartják a kapcsolatot (a hímé eltérő ettől), miután a normál tojód nemileg aktívabb, igy ő az aki zavarja a köreidet, amig nem adsz a számára kielégítő feltételeket.

Valamit javít a helyzeten, ha kap odut és fészekanyagot, ekkor főleg a fészekkel lesz elfoglalva és kevesebbet sípól, de azért fog !
A másik megoldás a hím beszerzése.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2012 ápr. 1, 6:08-kor.

Hozzászólás 2012 márc. 31, 22:46 
Tiszteletem!
Újra felbukkantam, ahogy egy újabb komolyabb probléma... (sajnos)
Ugyebár két lány pintyem van... de kb. egy hete kezdődtek a gondok. Az idősebbik (kisebbik) egész nap sípolt. Biztos ismeritek az igazi hisztis "Valami nem jó, csinálj valamit!" sípolást. Annyira nem foglalkoztunk vele, mert ha tojás érkezik, előtte 2 nappal már rájuk jön ez az állapot.
Hát, jelenleg ott tartunk, hogy (anyuval együtt) kezdünk bedilizni tőlük.
Tisztán vannak tartva, ugyanúgy kapnak nasit (répát pl), nem látunk verekedésre utaló nyomokat a madarakon, se kihullott tollat, nem is gubbasztanak, bár mostanában mintha elhidegültek volna egymástól, gyakran ülnek külön.
Amit eddig kaptak magkeveréket, a környékünkön már nem kapni, ezért visszatértünk arra amit korábban ettek.
Lehet, hogy az a baj? Ha nem akkor passz, de most jól jönne egy kis segítség :(
Válaszotokat előre is köszönöm!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 márc. 31, 21:31 
sziasztok!keresnék 2 db fekete pofafoltú zebra tojót (standard,félstandard) aki tudna ilyet kérem értesítsen.segítségeteket előre is köszönőm. üdvözlettel zsolt

Valódi név: Kövecses Betti

Hozzászólás 2012 márc. 31, 13:48 
eszterolajos írta:
Idézet:
Hát nem frissen volt a fészek takarítva mert állandóan költöttek így lehetőségem nem volt rá,most takarítottam csak ki hogy a fiókák elpusztultak.De nem találtam semmit a fészekben,vagy csak kidobtam a fészekanyaggal amikor szedtem ki.

Szia !

A leírásaid alapján a gyilkos(ok) a Nagy kenyérbogár ( Tenebroides mauritanicus ) lárváinak egyedei lehettek. Ezek hagynak alig vérző szagattottnak tünő sebszéleket, mely mélyen behatol a test puha szöveteibe. A rágás mély a belső szerveket roncsoló lyukakat hagy a megtámadott fiókákon.
E faj egész évben szaporodik és petéi megtalálhatók a takarmányféleségekben. Igen szapora és gyorsan fejlődő faj. Kártékonyságát többek között az elhanyagolt (ritkán takarított fészkeknél) a fiókák megtámadásával, valamint hosszabb időn fészekben maradó elpusztult fióka részleges, vagy teljes elfogyasztásával fejti ki.

Lehetséges védekezés :

1. a fészek rendszeres takarítása :
- párzás után friss fészekanyag, tiszta odú felrakása,
- kikelés után 4. - 5. napon új fészekanyag adása, odú fertőtlenítés.( ekkorra már nyugodtan lehet a fészekanyagot cserélni, mert a szülőkben jól kialakúl a gondozási ösztön ) Csak gyorsan és kevés zavarással történjen. Én etetéskor szoktam fészekanyagot cserélni.

2. minden kotlási idöszak elött kitakarítani az odut. (A 3. tojásig bátran megteheted, még nem kotlanak a szülők)

3. Ha tulzott az oduban az oldalfali trágyafelrakodás a kikelést követő 2. hétben újra tisztíthatod az odut.
A kenyérbogár lárva az ürüléket is előszeretettel fogyasztja, mivel az sok fehérjét tartalmaz és ennek fogyasztása megnöveli a lárva fejlődését. Néhány hét elteltével megsokszorozódik a kártevő mennyisége.

4. Rovar riasztóként rakj az odu aljára frissen szedett Thuja leveleket.

Sok szerencsét a további keléseknél.

Köszönöm szépen!
Ezt sem tudtam,remélem sikerült őket kiírtani,az odút kitakarítottam.Mivel rögzítve van cserélni nem tudom,de kiszedtem belőle mindent,és ecetes ruhával áttöröltem.Köszönöm a válaszokat!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 márc. 31, 13:15 
köszönöm a gyors választ!

Hozzászólás 2012 márc. 31, 11:02 
mako01 írta:
sziasztok!nálam is elpusztult 4-db kicsi.2db kidobtak 2 meg a fészekben volt.Érdeklődéssel olvastam Lajos írását.A fészek amiben ez történt első költésük volt.Én 4párt tartok egy nagy ketrecben (saját készítésű) ők soha nem bántják egymás kicsijét? mindegy milyen tuja?más faj kicsijét ezek a bogarak nem bántják?

Szia Zsolti !

Ha elég nagy a hely nem valószínű a verekedés, bár a kirepülések után ki fog tőrni a rangsor háború, úgyhogy a fiatalokat legjobb az önállósodás után elkülöníteni. A fészekrablás kis helyen viszont eléggé gyakori a zebráknál 1o - 2o köbméter légtérnél már ilyen sem szokott előfordulni. Csoportos tartásnál az odutávolság 1 - 1,5 méternél már ad némi védelmet a fészkelési háborúk ellen, de ez a tulajdonság is egyedfüggő.

- A Thuja occidentális friss hajtásvége a legalkalmasabb erre a célra... az illóolaj tartalma ekkor a legmagasabb és ennek kipárolgása tartja távol a bogarakat, lárvákat.
Mindenhól van belőle leggyakortibb díszfánk.
- de bizony bántják, még a saját fajuk lárva és imágó egyedeit is felfalják, ha nincs elég táplálékuk. (mindenevők)

IDRE tag

Hozzászólás 2012 márc. 31, 9:48 
sziasztok!nálam is elpusztult 4-db kicsi.2db kidobtak 2 meg a fészekben volt.Érdeklődéssel olvastam Lajos írását.A fészek amiben ez történt első költésük volt.Én 4párt tartok egy nagy ketrecben (saját készítésű) ők soha nem bántják egymás kicsijét? mindegy milyen tuja?más faj kicsijét ezek a bogarak nem bántják?

Hozzászólás 2012 márc. 31, 7:43 
Idézet:
Hát nem frissen volt a fészek takarítva mert állandóan költöttek így lehetőségem nem volt rá,most takarítottam csak ki hogy a fiókák elpusztultak.De nem találtam semmit a fészekben,vagy csak kidobtam a fészekanyaggal amikor szedtem ki.

Szia !

A leírásaid alapján a gyilkos(ok) a Nagy kenyérbogár ( Tenebroides mauritanicus ) lárváinak egyedei lehettek. Ezek hagynak alig vérző szagattottnak tünő sebszéleket, mely mélyen behatol a test puha szöveteibe. A rágás mély a belső szerveket roncsoló lyukakat hagy a megtámadott fiókákon.
E faj egész évben szaporodik és petéi megtalálhatók a takarmányféleségekben. Igen szapora és gyorsan fejlődő faj. Kártékonyságát többek között az elhanyagolt (ritkán takarított fészkeknél) a fiókák megtámadásával, valamint hosszabb időn fészekben maradó elpusztult fióka részleges, vagy teljes elfogyasztásával fejti ki.

Lehetséges védekezés :

1. a fészek rendszeres takarítása :
- párzás után friss fészekanyag, tiszta odú felrakása,
- kikelés után 4. - 5. napon új fészekanyag adása, odú fertőtlenítés.( ekkorra már nyugodtan lehet a fészekanyagot cserélni, mert a szülőkben jól kialakúl a gondozási ösztön ) Csak gyorsan és kevés zavarással történjen. Én etetéskor szoktam fészekanyagot cserélni.

2. minden kotlási idöszak elött kitakarítani az odut. (A 3. tojásig bátran megteheted, még nem kotlanak a szülők)

3. Ha tulzott az oduban az oldalfali trágyafelrakodás a kikelést követő 2. hétben újra tisztíthatod az odut.
A kenyérbogár lárva az ürüléket is előszeretettel fogyasztja, mivel az sok fehérjét tartalmaz és ennek fogyasztása megnöveli a lárva fejlődését. Néhány hét elteltével megsokszorozódik a kártevő mennyisége.

4. Rovar riasztóként rakj az odu aljára frissen szedett Thuja leveleket.

Sok szerencsét a további keléseknél.

Hozzászólás 2012 márc. 31, 7:08 
eszterolajos írta:
bettike2007 írta:
Juj ez nem jól hangzik,épp tegnap takarítottam ki a fészket de nem vettem észre semmit benne:S
Az milyen bogár?És ilyet okozhat?Lakásban vannak a madarak,ilyesmi bejutna oda??

Más miatt nem lehetett??

köszönöm a választ:)

Általában a fiókákat nem ölik meg a zebrák, inkább védelmezik, de az elhullottakat viszont többnyire kidoblják a fészekből.

A nyakon látható csípésnyomok inkáb ennek a húsevő bogárnak a lárváitól származnak. Tipikusan a fióka nyakánál, begyénél, és hasánál kezdik ki a fiatal madarat és éjszaka. Azok az elszenvedett stressz és sebek miatt néhány órán belűl elpusztúlnak.
A lakásba is könnyen bejutnak, főleg az eleséggel hurcolható be.

A fészek mikor volt a kotlás előtt tisztítva ?

Hozzászólás 2012 márc. 30, 16:25 
bettike2007 írta:
Juj ez nem jól hangzik,épp tegnap takarítottam ki a fészket de nem vettem észre semmit benne:S
Az milyen bogár?És ilyet okozhat?Lakásban vannak a madarak,ilyesmi bejutna oda??

Más miatt nem lehetett??

Általában a fiókákat nem ölik meg a zebrák, inkább védelmezik, de az elhullottakat viszont többnyire kidoblják a fészekből.

A nyakon látható csípésnyomok inkáb ennek a húsevő bogárnak a lárváitól származnak. Tipikusan a fióka nyakánál, begyénél, és hasánál kezdik ki a fiatal madarat és éjszaka. Azok az elszenvedett stressz és sebek miatt néhány órán belűl elpusztúlnak.
A lakásba is könnyen bejutnak, főleg az eleséggel hurcolható be.

A fészek mikor volt a kotlás előtt tisztítva ?

IDRE tag

Hozzászólás 2012 márc. 30, 15:53 
sziasztok!feltennék képet a zebrákról .szerintetek milyen fajták ők?most vettem őket.előre is köszi.

Csatolmányok:
201203301020.jpg
201203301020.jpg [ 178.73 KiB | Megtekintve 3924 alkalommal. ]

Hozzászólás 2012 márc. 28, 19:44 

Más miatt nem lehetett??

Hozzászólás 2012 márc. 28, 14:48 
bettike2007 írta:
sziasztok!

Nem tudom tapasztalt-e már valaki ilyet.Én még ilyet nem értem.Az egyik zebrapinty páros 6fiókát keltett,el is kezdtek szépen cseperedni,1hetes fiókákat 2kivételével nyakon csipkedtek,azaz megölték őket és kihajigálták a fészekből őket.Mi történhetett? :cry:

Esetleg a fészek alján találsz, vagy találtál - e olyan 1 cm. nagyságu barna színű bogarat, vagy gyorsan mozgó, a hátán és az oldalán sötétbarnás színű, a hasán fehéres színű lárvát ? Hasonlít a lisztkukac bogarához, csak jóval rövidebb.

Hozzászólás 2012 márc. 28, 14:25 
Sziasztok!

Siropiju, én azt tanácsolom neked, hogy ha eddig bent voltak a házban, akkor még ne hagyd kint őket éjjelre. Én április végétől, május elejétől szoktam kint hagyni őket, amikor már hajnalban az átlaghőmérséklet 12-14 fok környékén jár. Ilyenkor is az első héten még le szoktam takarni őket egy öreg pokróccal, hogy akklimatizálódhassanak, hozzászokjanak a hőmérsékletkülönbséghez. Vagy tehetsz fel nekik odut, talán praktikusabb is, mint ki-be takargatni őket, csak nálam olyankor egyből beindulnak, és van, hogy az ember nem szeretne már, vagy még fiókákat látni náluk. Vagy marad a hurcibálás. Amúgy már én is szívesen paterolnám kifele őket.
(Kicsit off, de általában akkor szoktak nálunk a garázsnál elkezdeni kotlani a rozsdafarkúak… Kb. két hete jött meg a hím, jelenleg még csak a revírjét alakítja, védi, bár tegnap már láttam egy csajszit is, szóval idén lehet, hogy egy kicsit előbb lesz minden, mint általában szokott. Azért a népi megfigyelésemet félretéve, biztosabb az a hőmérő, mint az ő szaporodási „kényszerük”.)

bettike2007, nem volt túl sok a lágykaja? Nekem gyanús, hogy új fészekbe akartak fogni. De majd a tapasztaltabbakkal együtt utánajársz a dolognak. Esetleg még, hogy valami nagyon megzavarhatta őket.

Üdv

Hozzászólás 2012 márc. 27, 22:07 
sziasztok!

Nem tudom tapasztalt-e már valaki ilyet.Én még ilyet nem értem.Az egyik zebrapinty páros 6fiókát keltett,el is kezdtek szépen cseperedni,1hetes fiókákat 2kivételével nyakon csipkedtek,azaz megölték őket és kihajigálták a fészekből őket.Mi történhetett? :cry:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 205  Következő