Idézet:
Hát nem frissen volt a fészek takarítva mert állandóan költöttek így lehetőségem nem volt rá,most takarítottam csak ki hogy a fiókák elpusztultak.De nem találtam semmit a fészekben,vagy csak kidobtam a fészekanyaggal amikor szedtem ki.
Szia !
A leírásaid alapján a gyilkos(ok) a Nagy kenyérbogár ( Tenebroides mauritanicus ) lárváinak egyedei lehettek. Ezek hagynak alig vérző szagattottnak tünő sebszéleket, mely mélyen behatol a test puha szöveteibe. A rágás mély a belső szerveket roncsoló lyukakat hagy a megtámadott fiókákon.
E faj egész évben szaporodik és petéi megtalálhatók a takarmányféleségekben. Igen szapora és gyorsan fejlődő faj. Kártékonyságát többek között az elhanyagolt (ritkán takarított fészkeknél) a fiókák megtámadásával, valamint hosszabb időn fészekben maradó elpusztult fióka részleges, vagy teljes elfogyasztásával fejti ki.
Lehetséges védekezés :
1. a fészek rendszeres takarítása :
- párzás után friss fészekanyag, tiszta odú felrakása,
- kikelés után 4. - 5. napon új fészekanyag adása, odú fertőtlenítés.( ekkorra már nyugodtan lehet a fészekanyagot cserélni, mert a szülőkben jól kialakúl a gondozási ösztön ) Csak gyorsan és kevés zavarással történjen. Én etetéskor szoktam fészekanyagot cserélni.
2. minden kotlási idöszak elött kitakarítani az odut. (A 3. tojásig bátran megteheted, még nem kotlanak a szülők)
3. Ha tulzott az oduban az oldalfali trágyafelrakodás a kikelést követő 2. hétben újra tisztíthatod az odut.
A kenyérbogár lárva az ürüléket is előszeretettel fogyasztja, mivel az sok fehérjét tartalmaz és ennek fogyasztása megnöveli a lárva fejlődését. Néhány hét elteltével megsokszorozódik a kártevő mennyisége.
4. Rovar riasztóként rakj az odu aljára frissen szedett Thuja leveleket.
Sok szerencsét a további keléseknél.
Ezt sem tudtam,remélem sikerült őket kiírtani,az odút kitakarítottam.Mivel rögzítve van cserélni nem tudom,de kiszedtem belőle mindent,és ecetes ruhával áttöröltem.Köszönöm a válaszokat!