Üdv Mindenkinek !

Kezdő zebrapinty tartóként regisztráltam be, hogy a felmerülő kérdéseimre hozzáértőktől kapjak választ.
Kicsit hirtelen csöppentünk bele a sűrűjébe.

Jártunk ki fürjekért már többször Monorra, és már egy ideje kacérkodtunk kisfiammal hogy kellene egy zebra "ház" is a kertbe.
Májusban vettünk két párat, original színűeket (mármint 2 tojót 2 hímet egy nagy közös 30 fős kalitkából, szóval nem fixen párban árult madarakat) Monoron, elég szűkös kínálatból, de stram és szép kis madarakat. Itthon építettem nekik egy 80x100x50-es kis "röpdét", fain erdőből szedett ágakkal, kihúzható tálcákkal, stb. A szomszédom nagy madár és kisállatbarát. Ő csábított ki először Monorra, jövőre rizspintyeknek épít házikót. Jól elvagyunk.
Még a vásárlás előtt szedtem és szárítottam finom hosszú szálú füvet, és vettem két háncs odút hogy legyen hova behúzódjanak éjszakára.
Kb. egy hét után betettük az odúkat a 2 eltérő sarokba, és bedobtam egy marok szénát. És itt jött számomra a meglepetés és indult a "lavina".
Nem hazudok ha azt mondom, hogy 1 óra alatt eldőlt melyik odú kié ! Rá félórára a hímek már szénaszállal a csőrükben udvaroltak. .....így lett az "éjszakai szállásból" bő fél nap alatt családi fészek. Az első fészekalj 5 és 2 fiókát hozott a 2 párnál. Mikor önállóak lettek külön tettük őket és el kezdtük tervezni a sufni sarkában egy rendes röpdét.
Szinte fel sem ocsúdtunk és már ültek a következő garnitúra tojáson. Kicsit félve de az egyik fészket ki kellett szednem mert láttam benne az 5 pici csőrt és látszott hogy az előző fészekalj hullatékával és tollaival és az új hullatékkal már nem fognak kényelmesen elférni. Kiszedtem őket finoman egy rongyból tekert "fészekbe". Itt pl. meglepődtem hogy milyen eltérő fejlettségű az 5 fióka. De most hétvégén Monoron egy kedves bácsi megnyugtatott hogy ez nem azért van mert nem fértek el rendesen és én későn kapcsoltam ill. vettem a bátorságot a fészek takarításra. Persze a másik fészekben is szimultán van már 5 fióka.

Szóval így állunk, 3 hónap alatt belesodródtunk sűrűjébe.

Persze nem bánom, csak későbbre terveztem a szaporulat tervezést, szerettem volna kicsiben gyűjteni a tapasztalatot. Na de ez van.
Ma költöztek be az első szaporulat egyedei a benti 180x140x90-es röpdébe.

Egész délelőtt ágakra vadásztunk és fúrtunk faragtunk.
Most amint önállóak lesznek az új szaporulat madarai, ki veszem a fészkeket.
Pár érdekesség, számomra:
- a két költőpár pár nap eltéréssel költött így az egyik fészekaljat már a szülők rázzák le magukról, de ezek a kis rafináltak bekvartéjoznak a fiatalabb fészekbe és kajáltatják magukat azokkal a szülőkkel. (máskor nem fogok egy légtérbe több költőpárt tenni ez biztos, mármint ha odú is van)
- az original színű szülők ellenére (tudom, nincs tiszta vonal , vagy igen ritka) kelt egy nekem igen tetsző picit törtfehér testű, fején halványszürke csukjás, hófehér pofafoltos madárka. Persze gondolom még változik majd. Megpróbálom lefotózni, bár lehet csak nekem tetszik.
Egy kérdésem lenne (aztán később sok , hehe ) :
1. Mivel tudnám megjelölni a madaraimat, a 2 szülő párt és a 2x2 fészekaljat ? (sajnos mivel 2-2 költés volt azonos kalitban ezért ennél jobban nem tudom bontani a jelölést, ezt sajnos elszúrtam) Én valami megfelelő méretű kábelhéj darabkákra gondoltam különböző színekben. Rossz elgondolás? Csak magamnak jelölném őket egyenlőre.
Elnézést ha hosszúra sikeredett , előbb kellett volna regisztrálnom.
üdv Coachman