Birdboy írta:
Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni, hogy a zebrapintyeket meddig szokás etetni lágyeleséggel az odúfelrakás előtt? 10-15 napos "lágyeleségkúra" után már fel lehet rakni az odút?
Továbbá még azt szeretném megtudni a lágyeleséggel kapcsolatban, hogy ki mit használ? Én főtt (keményre) tojás szoktam lereszelni, szoktam hozzátenni még reszelt sajtot, reszelt sárgarépát, porított tojáshéjat. Ezt szépen csipegetik, de nem sokat. A berakás után kb. 5 percig eszegetik, utána már rá sem hederítenek. (Mondjuk nem szokott sokat bent lenni, kb. 3-4 órát van bent náluk, a romlandósága miatt.) A minap vásároltam Orlux tojásos lágyeleséget is, ez nem nagyon ízlik nekik. Mit tudnék tenni annak érdekében, hogy erre is "rákapjanak"? Össze szoktam keverni az előbb említett saját lágyeleséggel, de nem nagyon csipegetik a boltit a keverékből.
Még egy fontos kérdésem lenne. Vásároltam madárhomokot is, még nem mertem nekik betenni, ugyanis az általam vásárolt ánizzsal van kezelve (A márkája Panzi.), a szaga nagyon jó. Nem lesz ettől nekik semmi bajuk? Mibe szokás a homokot nekik tálalni?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv.: Birdboy
Szia Birdboy!!
Szeretnék neked segíteni. Elsősorban a lágy eleség etetése nem kúraszerűen történik, hanem a madárnak
ismernie kell azt a típusú ételt, amit etetsz vele. Mert ha nem ismeri hiába próbálkozol 1-2 hetes "kúrával",
soha nem fog vele kismadarat nevelni. Ezt úgy szokták megoldani, hogy tenyészidőszak előtt az adott lágy eleségből
hetente 1x, 2x, egy nagyon picit tesznek a madár elé. Ahogy telik az idő a madár lassan megszokja az általad, vagy
tenyésztő által javasolt lágy eleség típusát. Ez nálam a következőből áll: reszelt főtt tojás, reszelt nyers sárgarépa, őrölt mák, reszelt szépia csont, vitte molle . Ezt összekeverem kézzel, hogy a tojás ne törjön össze nagyon. ( a vitte molle pl. a galambászkuckóban is kapható, nagyon jó illatú, minőségi lágy eleség) Az Orlux szerintem túlságosan száraz, ezért én nem használom. Az ánizsos alomtól ne ijedj meg, én is használom. Teheted külön tartókába, vagy alomként is használhatod apró sóderral keverve. Én a következő almot használom a madaraim alá: apró sóder (0,5-1mm), Versele-laga termékekből használom a grittet, a marinét (ez tengeri kagyló örlemény), illetve a Kristalt (ez ánizsos kagyló örlemény). Mindezt összekeverve használom a madaraim alá.