Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


Hozzászólás a témához  [ 3 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
Csatlakozott: 2013 dec. 3, 20:33
Hozzászólások: 14
Valódi név: Farkas Gábor
   
Hozzászólás 2014 márc. 1, 16:18 
Szia!
Köszönöm a tanácsaidat. Mindenképpen megfogadom a hasznos gondolatokat. Igen, valóban kezdő vagyok és valóban elrontottam, amikor nem megfelelő körültekintéssel kereskedésben vettem a madarakat. Megpróbálom javítani a hibát és feltétlenül felkeresek egy tenyésztőt. Abban is teljesen igazad van, hogy nem egyszerű ezekkel a pici kis jószágokkal abban az esetben, ha igazán jól akarod csinálni azt amit csinálsz. Bevallom, nincsenek tenyésztői vágyaim, nem akarom én mindenáron, hogy szaporodjanak, elsősorban az a lényeg, hogy nekik jó legyen. Arra viszont 3 hónappal ezelőtt /azóta vannak nálam/ nem számítottam, hogy ilyen "hamar" előtérbe kerülnek náluk az ösztönök és azt megfelelően kell irányítani. Felkészületlenül értek így ezek a problémák. Sokat olvastam róluk azelőtt, mielőtt belefogtam, de persze, mint minden, ez is más a gyakorlatban. A tapasztalt válaszokból igazán sokat tanultam eddig is. Említetted mennyire nem szeretsz írni, ezért külön köszönöm a válaszodat:)


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2006 dec. 24, 6:00
Hozzászólások: 605
Tartózkodási hely: Karcag
   
Hozzászólás 2014 márc. 1, 10:49 
Hali!!!
Nem nagyon szólok hozzá a dolgokhoz mostanában, de most leírom, mert látom hogy nagyon kezdő vagy.
Először kezdem a végén: -azt felejtsd el, hogy ekkora kalitkában vegyes ivarú madarakból több párat helyezzél el egy párnál.Legyen az bármilyen ivararány. Zebrából ekkora méret esetén csak egy pár tartható.Látom, hogy egy pár madarad van csak, és már ez is ekkora gondot okoz. Ilyen kalit méreteknél ez a módszer a madarak elpusztításához vezetne társítások esetén. A zebrapinty különben is "gyilkos" természetű madár tud lenni költés idején. Még lényegesen nagyobb helyen is sok probléma van a kolóniás költés idelyén. Különben vannak nagyon agresszív hímek közöttük ,amellyel sok esetben sok nehézség adódik. Sok esetben az ilyen madarak a kereskedőnél "landolnak", azzal a megjegyzéssel, hogy onnan majd elviszi valaki , aki hobbytartó. Így az előző tulajdonosnak sem lesznek vele "problémái", mert a túl agresszív madarakat legtöbbször ki kell vonni a tenyésztésból. Ez is egy tenyésztési szelekció. Sokan tévesen gondolják, hogy a zebrapinty tenyésztés milyen egyszerű. Főleg a standard minőség színtenyésztésben.(!!!) Az én tanácsom (ha lehet ilyen?????), az az, hogy a hímet ki kell selejtezni. Tudom hogy könnyű tanácsot adni akkor, amikor valakinek van 30-40 pár, de szerintem akkor is ez a legjobb megoldás. És a másik, hogy aki olyan madarat szeretne venni amiről ismeretekre van szüksége (ivar, életkor, minőség), az olyan "helyről" szerezze be a madarait, és az sem nagy baj, ha esetleg látja is, hogy honnan vannak a megvásárolandó madarak. Ilyenkor utólag is lehet fordulni segítségért- tanácsért- a tenyésztőhöz. Én ezt azért írtam le, hogy ne add fel, csak légy körültekintőbb máskor, mert csodálatos dolog a madarászat, de a kezdeti buktatók sokaknak kedvét szeghetik. Az én legkézzelfoghatóbb javaslatom az, hogy vedd fel a kapcsolatot a közeledben élő tenyésztőkkel, akik -remélem- szóban több hasznos tanácsot tudnának neked adni. Én különben utálok írogatni, de szóban sokkal több információt tud átadni a tenyésztő. (Persze írásban is lehet, de én nem nagyon szeretem.)

Sok sikert.

_________________
Üdv: Vajó Sándor


 
Offline
Csatlakozott: 2013 dec. 3, 20:33
Hozzászólások: 14
Valódi név: Farkas Gábor
   
Hozzászólás 2014 feb. 28, 19:57 
Azért nyitottam ezt a témát, mert a fórumokon sok kérdést és választ találtam a zebrák más fajokkal való tartásával kapcsolatban. Azzal kapcsolatban azonban nem sok mindent találtam /bár lehet ez csak az én tájékozatlanságom/, hogy a zebrák hogyan viszonyulnak saját fajukhoz adott esetben, illetve hogyan viszonyulnak egymáshoz bizonyos ivari kombinációkban. /kivéve a hím-hím variációt, mert az egyértelmű/
Rátérve saját problémámra: hosszas elmélkedés és a hasznos válaszok után be kell lássam, idióta dolog volt úgy vásárolni a madaraimat, hogy nem tudtam pontosan az életkorukat. Sajnos ez most problémát okoz. A hím teljesen fel van pörögve, hypersexualitás :) jelentkezik, a tojó pedig már csak menekül előle. Ezidáig még hagyta néha magát, de napok óta már csak menekül. Életkori eltérésükből ez adódott. Korábban tépte is a hím a tojót, az elmúlt napokban úgy veszem észre ezt viszont sikerült kiküszöbölni. /ezt egy korábbi hozzászólásban leírtam/ Adott tehát egy hím, aki mint egy kiskakas próbál uralkodni és persze szaporodni és adott egy tojó aki nincs még erre felkészülve és igazán azt sem tudom pontosan mikor lesz befogadó. A kereskedőnél való leadás, beadás, mintegy problémától való megszabadulás lehetőségét elvből elvetem. A várakozást, hogy majd csak helyrejönnek, mint egy pár és majd szépen haladnak úgy maguktól, ugyancsak elvetem most, mert sajnálom a tojót, hogy a hím ennyire erőszakos vele.
Így jutottam el arra az elhatározásra, /visszatérve a témához/ hogy kialakítok egy több fős társaságot. Természetesen maradna a már meglévő 2, hozzájuk szeretnék vagy 1 idősebb tojót és hímet, /így 2 pár lenne/ vagy 2 idősebb tojót /így tehát 1 hím és 3 tojó lenne/. Így elterelhetném a kiskakas figyelmét a mostani párjáról és ha több lenne a tojó, az esélye is nagyobb lenne, hogy valamelyik befogadóbb lenne, így ő is "kiélhetné" magát, és a tojó is nyugodtabban lenne.
Szerintetek ez jó ötlet? ha az, ti milyen ivari kombinációt ajánlanátok. További kérdésem az lenne, hogy ennek a 4 madárnak elég lenne egy 71*38*60,5 méretű kalitka?
A válaszokat előre is köszönöm.


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 3 hozzászólás ] Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2020 szept. 21, 16:49
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO