Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2015 júl. 15, 18:34 
Kedves Viktória,

Antalnak sok tekintetben igazat kel adnom, ilyen korban ez a szétcsúszott láb már nagyon nehezen korrigálható, ha rögzítenéd is, már kintre vágyakozik, ahol használnia kellene a lábát. Anélkül pedig földön csúszva közlekedne, ami megint berögzült viselkedést eredményezne.
A fészekanyag hiánya az odúból komoly problémákat okozhat, e miatt az inkubáció is rossz, a fiókák sem tudnak rendesen megtámaszkodni, valamint az ürülék is a fiókákhoz ragadnak. A kirepüléskor teljes tollazatban kel lenniük a fiókáknak, színben lehetnek csak eltérések a felnőtthöz képest. Itt a tollhiány részben a nem megfelelő takarmányozás miatt van, de a folyamatos nedves széklet is gond. Nem gondolnám hogy ebben az esetben a szülők tépték volna meg a fiókákat mert a hosszú tollak megvannak, csak a rövidebb, pehely és fedőtollak hiányoznak, de az mind!

Takarmányozással kapcsolatban azt javasolnám hogy a kekszet és a répát a legkisebb reszelőn reszeld le (egy tojás egy közepes méretű répa arányban), majd keverd össze annyi háztartási keksszel az egészet, hogy ne legyen túlzottan ragacsos. Ebből egy párnak naponta max egy kanállal szükséges, figyelni kel arra hogy ne romoljon meg a nagy melegben. E mellet gyári tojásos száraz lágyeleség és egzóta magkeverék tökéletesen elegendő. Zöldség hamar meghajtja a fiókákat, nagy mennyiségben kerülendő, neveléskor nem is igazán adok nekik. Ha kényeztetni akarod őket akkor fürtöskölest inkább.

Ha nem hajlandóak normális fészket rakni, megépítheted helyettük (egy ilyen odút nyílásig szénával telerakhatsz, majd egy kis mélyedést kézzel csinálva megakadályoztatod hogy szétguruljanak az esetleges tojások). Ilyenkor probléma szokott lenni hogy nem bírnak magukkal, és megint vagy kirámolják az odút, vagy úgy átrendezik hogy a tojások a fészekanyagba keverednek.
Viszont ha nem szeretnél újabb tojásokat/fiókákat, az odút is vedd el!

Remélem tudtam segíteni.


 
Offline
Csatlakozott: 2014 ápr. 5, 22:33
Hozzászólások: 11
Valódi név: Földes Viktória
   
Hozzászólás 2015 júl. 14, 9:38 
Értem, és szomorúan olvasom :(
Az etetést több helyen is olvastuk, hogy tojást, répát, sajtot lehet nekik adni, a képeken előbbi kettő látható, + folyami homok és a normál eleség. Meg természetesen víz, mert rengeteget isznak, és valamilyen zöld eleség.
A kopaszra tépést nem is gondoltam volna, azt hittem ez a kinézet normális. Az első fiókájuk is így nézett ki, amelyik később (a mi hibánkból) elpusztult.
Fészekanyagot sokfélét kaptak már, különféle száraz fűtől kezdve szénán, papíron, fűrészporon, textilcsíkokon át az apró tollakig mindent ami eszünkbe jutott, de ha betettem kiszórták, ha kint hagytam bénák voltak a behordásához. Legszívesebben az odú csupasz talaján ültek, amit szép lassan telecsináltak. Nekem ez is fura volt.
Azt hiszem a legközelebbi költést már nem várom meg, inkább elveszem a tojásokat, mert így is nehezen kelnek ki a tojások, 15-ből 1 talán ha kikelt eddig. Ezek szerint ez a pár béna a "gyerekvállaláshoz".
Köszönöm a választ!


 
Offline
Csatlakozott: 2008 jún. 19, 17:01
Hozzászólások: 249
   
Hozzászólás 2015 júl. 13, 20:52 
Kézcsókóm Viktória!
Sajnos nem sok bíztatót tudok mondani a zebrákhoz.
Megnéztem a képeket és csak egyetlen kegyes megoldás létezik a madár elaltatása. Várhatóan mások is írnak neked, hiszen a madár kopaszra tépése a pár egyéb zavarait is jelzik. Nem igazán értem, hogy a képeken látott etetést ki javasolta, de így a sokféle sem jó. Ezt jelzi a fióka angolkóros torzulása. Sokan úgy fogalmazzák meg egyszerüen, hogy a tojó "szétülte" a fiókát. Semmi értelme a kínlódását nézni, gyógyíthatatlan. A szülők etetését célszerű megváltoztatni. Tartáshoz csak egzotakeverék, tenyésztéshez + tojásos sárgarépás keverék, gyári vagy házi keveréssel. A sárgarépát vékonyra reszelve, erre kerüljön a reszelt tojás vagy gyári táp. Zőldet, ásványi anyagot bármikor. Gyógyszer, külön vitamin 0. Én a párt is kicserélném a kopasz fióka miatt, és több fészekanyag. Fehér toll, apró papír, felkötött finom széna mérsékelheti a tolltépést. Sajnos javaslatom ennyi. LA.


 
Offline
Csatlakozott: 2014 ápr. 5, 22:33
Hozzászólások: 11
Valódi név: Földes Viktória
   
Hozzászólás 2015 júl. 13, 17:17 
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy van két zebrapinty fiókánk, kb. egy hónapja keltek ki. Úgy egy hete jöttek ki a fészekből, először azt hittük az egyiknek eltört a lába, kivettem, hogy rendesen szemügyre vegyük. Mozog, be lehet hajlítani, ameddig a fióka a kezemben volt, be is hajlította saját maga. Mikor visszatettem a kalitkába beállt spárgába újra. A szárnyaival csapkod, a bal lábával tud mozogni, de a jobbat leginkább csak kinyújtva vonszolja maga után.
Ettől függetlenül élénk, eszik/iszik (etetik is még őket a szülők).
Lehet, hogy csak gyengébbek a lábai és majd megerősödnek? Vagy mi lehet ez? Eddig a párnak egyszer volt fiókája, de kirepülés után elpusztult.
Ebben a fészekaljban 3-an voltak kezdetben, az egyik elpusztult mert nem gondozták a szülők. A maradék kettő egészségesnek tűnt eddig.
Itt vannak képek, a legfelsőn az egészséges fióka látható:
http://imgur.com/a/1KtFh
Lehet ezzel valamit kezdeni? Ha nem javul meg, mit tehetünk vele? El tud így éldegélni, vagy van valami egyesület akik a gondozásukba veszik? Teljesen tanácstalanok vagyunk, állatorvos a városunkban nem foglalkozik madarakkal.


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2020 szept. 21, 18:16
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO