Warhawk írta:
Az esélyeket erősen növeli, ha csakis zárt gyűrűs madarat veszel, de az sem 100% garancia. A drágább árkategóriában egy kicsit jobb a helyzet, de ott is vannak igen durva átverések.
Hali!
Hát-hát...
Ez a gyűrű dolog is kétséges ahogy írod, messze nem 100 %-os
Speciel én nagyon etikátlannak tartom a gyűrűvel való "játszadozást" és soha nem tennék ezzel való visszaélést.
Volt olyan eset (ezt itt a fórumon is írtam és a hirdetéseimben is szerepelt, hogy saját hibámból a gyűrűzést így-vagy úgy elrontottam(szóval balfék voltam).
Kényszerűségből más korábbi évjáratú gyűrűt raktam fel a madarakra de ezt minden alkalommal nyomatékosan is jeleztem a vevőknek.Még mindig jobbnak éreztem egy azonosító gyűrűt mintsem ne legyen semmilyen azonosító gyűrű sem rajtuk.
Nem mintha nem lehetne levágni róluk....
Ha valaki csalni akar, az tud is.Sztem mindannyiunknak van (úgy értem már aki gyűrűzi egyáltalán a madarait) régi megmaradt gyűrűje.
Na most ha én felrakom az idei madaraimra egy kezdő soha nem mondja meg, hogy az a madár 3 hónapos vagy 3 éves...Nyilván egy tapasztaltabb tenyésztő már igen.De lehet, hogy még az sem.Vagy nem is nagyon győződik meg a madár milyenségéről mert esetleg ismer valahonnan és megbízik bennem.Elméletileg megvezethetem, mert az eladás ideje után (ami nyár végén vagy ősszel van) már a költő pár sem odúzna már abban az évben.Jövőre meg már 10-12 hónapos korban szaporodóképes, és ha egy kicsit késve is augusztusban már lehet fészekalj.Tehát átvertem is meg nem is .....
Ha meg van egy elhullott madaram arról is levághatom a gyűrűt, és újból felhasználom, ráadásul a madár dns orvosi igazolólapjával megint eladhatok egy idei vagy jövőre kikelő madarat, anélkül, hogy azt be kéne vizsgáltatnom újabb 5200 Ft.ért.(ez csak egy példa, de van ahol ennyiért végzik a dns vizsgálatot.)
Tehát el lehet adni egy madarat régi gyűrűvel, és nem a madárhoz való certificat-al azaz dns igazolással.Nincs róla tudomásom ilyen esetről,de nem kizárt hogy valaki megcsinálta.Na meg a dns lap is....soha egy vevőm se ragaszkodott az eredeti orvosi igazoláshoz (plusz 1-2 €) megelégedtek a kinyomtatott pdf. formátummal, senki nem kételkedett.A kinyomtatott lappal meg úgy kóklerkedem ahogy akarok.Átjavítom meg stb, és a javított lapot lefénymásolom.Ennyi..
Mondjuk meg tudom mutatni az eredeti e-mailt is, az igaz, már ha egy börzén van ilyen lehetőségem.Sok külföldi vásárolt már tőlem szted. ezek újból megtalálnak átverésük után ha én nem akarom?
Bár én szeretek a börzéken nyugodtan ülni és nem azon aggódni, hogy mikor vág már valaki nyakon..
A melyikben meg chip van az nehezebb, de sztem az sem lehetetlen."A mai világban már mi nem lehetséges?"
Nekem voltak-vannak un."egyszerhasználatos gyűrűk" amelyek egy nyitást és még egy zárást kibírnak, és lehet, hogy egy felületes szemlélő azaz vevő észre sem venné a zárás után az összeérő felületnél a vékony rést.(ez rosszul látó embernél előfordulhat szemüveg ellenére is.)
Sajnos tényleg nagyon körül kell nézni vásárláskor és nem árt kutakodni egy megbízható tenyésztő felől.(felőlem lehet szaporító is ha teljesen korrekt és egészséges szép átlagos nem beltenyésztett meg egyéb hibákkal rendelkező madarat ad el, ha nem akarom szépségkiállításra vinni az extra szép színmutációs hú de über madaramat--mert csak társnak kell avagy egy kerti röpdében -dísznek.)