Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 308 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2012 jún. 7, 23:15 
Sziasztok!
Először is remélem jó helyre írok, életemben nem fórumoztam.

Az a helyzet, hogy tegnap vettem egy kis sándor - papagáj fiókát, aki 7 hetes. Kézzel volt eddig nevelve, tenyésztőtől vásároltam. Kaptam hozzá fecskendőt, és ilyen port, amivel etetve volt, (nem tudom mi a neve) és igazából arra lennék kíváncsi, hogy hogyan etethetem jól? Mert hát minden olyan lett kb mikor megpróbáltuk először :D Nekem még idegen nagyon ez a fecsis dolog, és csak a legjobbat akarom a drágámnak, szeretnék jó mami lenni :) Úgyhogy kérhetnék hasznos tanácsokat etetéssel de végül is akármivel kapcsolatban? Mire figyeljek stb? Például, nem tudom tényleg lehet-e , de a tenyésztő mondta, hogy tehetek már be fürtöst, meg magokat...mikortól szabad? És még egy: hogy kellene aludnia? :D köszi előre is :D

Valódi név: Netling Kinga

Hozzászólás 2012 jún. 4, 17:31 
Ok.
köszönöm
kinga

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 jún. 4, 16:59 
kinga73 írta:
tehát addig ne etessem, amíg ki nem ürül? Csak itassam citromos vízzel?

Igen. A folyadékot melegítsd meg, hogy kb 37-38 C° legyen a hőmérséklete (a melegebb már nem jó). Remélhetőleg rendbe fog jönni tőle. Ha mégsem (vagy nem változik az állapota), akkor lehet próbálkozni még a köményes teával is (ennek töménységéről viszont megoszlanak a vélemények). Ha szerzel kézinevelő tápot, akkor annak az oldalán rajta van a pontos adagolás és hígítás is. Természetesen a kézinevelő tápnak is melegnek kell lennie (37-38 C°).

Valódi név: Netling Kinga

Hozzászólás 2012 jún. 4, 14:13 
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat!
Megpróbálok mindent megtenni.
Egy másik válaszban azt olvastam, hogy két etetés között ürüljön ki a begy (ez eddig nálam is így volt, kivéve az utolsó napot), tehát addig ne etessem, amíg ki nem ürül? Csak itassam citromos vízzel?
kinga

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jún. 4, 12:41 
kinga73 írta:
A segítségeteket szeretném kérni!Két hete nevelek 3 árva zebrapintyet, a legidősebb 4 napos volt, amikor
elárvultak. 3-5 óránként etetem őket (főtt tojás, salátalevél,keksz keverékével), eddig rendben is volt minden,
a legidősebbnek 3 napja, a középsőnek 2 napja nyílt ki a szeme, a legkisebbnek még nem nyílt ki, de nem is ez a baj, hanem, hogy a legkisebbnek felfújódott a begye ( van benne étel, de sok a levegő benne) és mindháromnak csökkent az étvágya.

Begypangás, vagy romlott étel, táplálék. Erre gondolok. Próbáld meg itatni őt olyan vízzel amibe egy csepp citromot csepegtettél (segíti az emésztést). Azonban... a legfontosabb az lenne, hogy szerezzél be megfelelő kézinevelő tápot. Ez meglehetősen drága dolog, de azzal van esély felnevelni őket. Így is, de mint látható elég egy pici kis fertőzés vagy romlott étel/mag és máris gond van.

És ami a még fontosabb: A salátalevelet hagyd ki a táplálékukból!!!!

kinga73 írta:
További kérdések: mikor kell magot keverni a lágyeleségbe?

Nem kell. Maguktól szoknak rá ha már elég nagyok lesznek.

kinga73 írta:
hogyan segítsek nekik repülni tanulni?

Nem tanulják, velük született képesség. Persze gyakorolniuk kell majd...

kinga73 írta:
hogyan segítsek nekik "beszélni" tanulni?

Ez szintén genetikailag kódolva van bennük. ;)

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 23, 18:28 
Marianna77 írta:
Fel volt puffadva a hasikája.

Vagy a táplálék maga (amit kapott) vagy az a bizonyos begypangás lehetett a ludas (nagy valószínűséggel). Sajnálom. :(

Valódi név: Vörös Róbertné

Hozzászólás 2012 feb. 23, 15:27 
Hát sziasztok!
Nagyon szomorú vagyok, mert a nagyobbik madárkánkat is elveszítettük éjszaka. Délután még semmi baja nem volt, estére már láttam, hogy valami nincs rendben. Fel volt puffadva a hasikája. Annyira megszerettük, és úgy bíztam benne, hogy szépen fel fog nőni. Nagyon hiányzik. :(
Azért köszi minden segítséget, örülök, hogy rátok találtam. Üdv: Mariann

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2012 feb. 22, 12:21 
Marianna77 írta:
Sziasztok! Ma kapok Nutri Bird A19-et. Tudnátok segíteni, hogy mennyi kell belőle alkalmanként, és milyen arányban kell keverni, vízzel kell ugye? Reggel 5-kor kap először, este 22:30-kor utoljára. Napközben még 3-szor, vagy 4-szer kapjon? Persze figyelem, hogy a begye üres legyen. Az lenne még a kérdésem, hogy most akkor csak ezt adjam neki, vagy esetleg hol ezt, hol azt (eddig mint már írtam a lágyeleséget ette vízzel összekeverve. Amúgy nagyon szereti.) Most 16 napos a kicsike. Köszi a segítséget: Mariann

http://www.allatabc.hu/shop/index.php?m ... &kat=madar

Valódi név: László

Hozzászólás 2012 feb. 22, 8:36 
Marianna77 írta:
Sziasztok! Ma kapok Nutri Bird A19-et. Tudnátok segíteni, hogy mennyi kell belőle alkalmanként, és milyen arányban kell keverni, vízzel kell ugye? Reggel 5-kor kap először, este 22:30-kor utoljára. Napközben még 3-szor, vagy 4-szer kapjon? Persze figyelem, hogy a begye üres legyen. Az lenne még a kérdésem, hogy most akkor csak ezt adjam neki, vagy esetleg hol ezt, hol azt (eddig mint már írtam a lágyeleséget ette vízzel összekeverve. Amúgy nagyon szereti.) Most 16 napos a kicsike. Köszi a segítséget: Mariann

Szia!!!
Itt van keverési arány:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:z63gMh0DpRQJ:www.allatabc.hu/shop/index.php%3Fmodul%3Dtermek%26id%3D1892%26kat%3Dmadar+nutribird+a19&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Ez a frissen leválasztott madárhoz van megadva!!
A tiéd meg több napos-ebben nem tudok segíteni!!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 22, 8:35 
Legyen folyamatos az áttérés, hogy rá tudjon állni az emésztése. Mindig egyre többet keverj a régi kajába és hagyd el belőle az összetevőket. 2-3 nap alatt teljesen át lehet térni. Amikor már csak a tápot adod, annak egy nagyon híg pépnek kell lennie (inkább tűnik majd folyadéknak mintsem sűrű kásának). Most hány napos is a kicsike? Nincs róla véletlen egy képed? :)

Higítása: 1 rész táp és 2,5 rész víz (kb). Alaposan össze kell keverni és a folyadék hőmérséklete legyen olyan 37-38 C°. Ha melegebb az nem jó, mert megégeti a begyét, ha hidegebb, akkor meg lehet nem fogja megenni.

Akármennyit készítesz el, azt fel kell használni azonnal, nem lehet későbbre eltenni még hűtve sem!

Hozzászólás 2012 feb. 22, 6:56 

Hozzászólás 2012 feb. 20, 14:29 
Köszi, minden ötletet szívesen veszek.

Hozzászólás 2012 feb. 20, 14:16 
Sajnálom szegény kisebbet :cry:
Egy ötlet még:Én az enyémnek adtam még darált kölest is.Vettem hántolt kölest,lehet kapni bio boltban vagy ahol a lencse,bab,gabonapelyhek stb. ilyesmiket látod a polcon, sok helyen van hántolt köles is(emberi fogyasztásra) na és ezt szinte porrá daráltam mixerrel .Ha más nincs, akár két papír között kalapáccsal is porrá lehet törni.Jó meleg majdnem forró vízzel leöntve állni hagytam egy kicsit, és ezt kevertem a lágyeledelbe.Olyan krémes állagú legyen, ne túl sűrű, és akkor fecskendőből simán eszi.Reszelt kemény tojást is keverhetsz bele egy picikét.Lactifermet is vegyél mindenképpen, hogy megelőzz egy esetleges hasmenést.További minden jót a picinek!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 20, 8:14 
Marianna77 írta:
Éjszaka a kicsit sajnos elveszítettük, valahol én ezt már sejtettem.

Igen, ő volt a problémásabb. Sajnos azt kell mondjam várható volt.

Marianna77 írta:
Betettünk egy hőmérőt, igazából bent a dobozban 29 fok van. Már negyedik napja, hogy mi etetjük

Az jó már jó hőmérséklet ebben a korban. Még mindíg azt mondom, hogy ha egy kevés tápot be tudsz szerezni az nagyon jó lenne...

Marianna77 írta:
Amit írtál, a Lactiferm, az tulajdonképpen valami vitamin? Azt lehet venni valahol, mondjuk gyógyszertárban?

Állatpatikában talán igen. A Lactiferm az egy probiotikum és kb késhegynyit kell keverni a kajába. A probiotikumok tulajdonképpen azok baktériumok amikre az emésztés szempontjából a szervezetnek szükség van (tejsavbaktériumok). A gyári kézinevelő eleve tartalmaz több ilyen törzset amik pont a kismadarak fejlődésénél szükségesek. Ezeket a bacikat a szülőktől az etetés során folyamatosan kapják a kicsik.

Marianna77 írta:
És mondjuk reszelt almát, tojást, ilyesmit mikortól lehet adni?

Csak ha kirepült. És arra kell nagyon figyelni, hogy csak akkor etessétek meg, ha teljesen kiürült a begye. Ezt leginkább ránézésre és gyakorlattal lehet eldönteni, szerintem ha négy napja etetitek akkor már ti is érzitek, látjátok mikorra emésztette meg az előző adagot. Sajnos ők szinte egyfolytában kérik a táplálékot, arra nem lehet adni, hogy éhesek.

Hozzászólás 2012 feb. 20, 7:41 
Sziasztok! Köszi szépen a felajánlást, mi Tatabányaiak vagyunk. Éjszaka a kicsit sajnos elveszítettük, valahol én ezt már sejtettem. A nagyobbik viszont nagyon aranyos, ma pont két hetes. Követeli az ennivalót, eszik, iszik, szépen kezd tollasodni, és próbálkozik lábra állni. Betettünk egy hőmérőt, igazából bent a dobozban 29 fok van. Már negyedik napja, hogy mi etetjük, és nem igazán tudom, hogy mit csináljak. Mert ha rendelek nevelőtápot az még gondolom egy-két nap, amíg megjön, ha nem több. Amit írtál, a Lactiferm, az tulajdonképpen valami vitamin? Azt lehet venni valahol, mondjuk gyógyszertárban? És mondjuk reszelt almát, tojást, ilyesmit mikortól lehet adni?

Hozzászólás 2012 feb. 19, 13:00 
MArianna, nem tudom, merre laktok, én szívesen adok kézzelnevelő tápot és ha nincs, akkor egy fecskendőt is.Mi Bp. 16. kerület, ha eljössz adok szívesen.Sok sikert a nevelgetéshez, és sok türelmet! Én tennék az ennivalójukba még egy kis Lactifermet is,főleg, ha nem a gyári kézzelnevelő tápot kapják.A gyári lágyeleség nem ugyanaz, azt a szülőknek adják fiókaneveléskor.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 19, 11:51 
Marianna77 írta:
Lágyeleséget adok nekik,a boltban kapható dobozost kicsi vízzel. Az jó?

Mondjuk azt, hogy nem a legideálisabb. Vannak direkte kézinevelő tápok, de a legkisebb kiszerelés is 400g ami rengeteg két ilyen kis madárkának. Esetleg ha valaki tudna adni nektek ilyet...?

Marianna77 írta:
Tojás, gyümölcs mehet? És mi a helyzet a vízzel?

Ahhoz még túl kicsik. Igaz, a szülők is azt adják nekik amit megettek de az már egy előemésztett, enzimekkel és bélflórával kevert "massza". Ezért is jobb a gyári táp. Persze amit írtál is alkalmas lehet a felnevelésükre, de mégiscsak jobb lenne ha sikerülne ilyen kézitápot szerezned.

Marianna77 írta:
A dobozuk (odú amiben addig is voltak) a radiátor mellett van, 23-25 fok kb.

Az egy kicsit hűvös, de talán elég lesz (elég nagyok már a kicsik hozzá). A folyadék pótlás nagyon fontos, akármit is adtok legyen benne elég nedvesség, inkább több vizet adjatok mint keveset, mert ilyenkor még könnyen kiszáradhatnak a kicsik.

Hozzászólás 2012 feb. 19, 10:40 
Eddig 3 óránként etettük őket, hol kevesebbet, hol többet ettek. Már azzal, hogy éjszaka nem kell adni, segítettél, remélem nem okoztunk vele bajt, hogy eddig kaptak, igaz nem túl sokat. Lágyeleséget adok nekik,a boltban kapható dobozost kicsi vízzel. Az jó? Tojás, gyümölcs mehet? És mi a helyzet a vízzel? A dobozuk (odú amiben addig is voltak) a radiátor mellett van, 23-25 fok kb. A doboz alján egy kisebb törölköző van összehajtva, rajta forgács.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 19, 10:01 
Marianna77 írta:
A hím bántani akarta a kicsiket, úgyhogy még időben külön vettük őket. A kicsik (13 és 9 naposak) elég meleg helyen vannak szerintem, és mi etetgetjük őket. Ebben szeretnék tanácsot kérni, mert semmi tapasztalatunk nincs, mit kaphatnak, hányszor kell, esetleg hogyan tudnánk ügyesebben etetni.

Mennyire meleg helyre sikerült tenni őket? Mivel etetitek a kicsiket? Azt írod három napja, szóval eddig hányszor etettétek őket napjában?

A legjobb ha a kicsik igényéhez tudnátok igazítani az etetéseket. Mindig meg kell várni amíg kiürül a begyük, különben gondok lesznek (begypangás léphet fel). A 9 napos lesz a leg problémásabb (leginkább azért, mert még nincs gyakorlatotok olyan pici madár etetésében). De egyáltalán nem lehetetlen feladat. :)

Az utolsó etetést éjszakára kellene időzíteni, mondjuk 23 órakor megetetitek őket, majd a kicsit is meg a nagyobbacskát is reggel 5-ig nem szabad etetni. Akkor kell kapniuk az első reggeli etetést. (A szülők sem etetnek éjszaka és ezalatt kiürül a begy).

Marianna77 írta:
Szerintetek van esély rá, hogy szépen felneveljük őket? Köszi a segítséget

Esély van rá, de ez a körülményektől is függ.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 1, 14:08 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 308 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Következő