Gábor01 írta:
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem azokhoz akik már tartottak kézzel nevelt madarat.
Egyik madarász társam kéedezte tőlem nem akarok-e a madaramhoz fiút,mert én ugy tudom hogy a kismadaram lány.Erre nem tudom volt a válaszom,mert ösztönösen azt gondolom hogy egy kézzel nevelt madár esetleg ha párt is választ,miután összekerült a fajtabeli madárral,már vissza is vadulhat.Azaz,a fajtársa lesz a családja és nem az ember,akit eddig elfogadott és együtt élt vele.Pláne ha még sikerül is fiókát nvelni.
Nos adjatok nekem tanácsot!Ja és milyen állatorvosi vizsgálat kell ahoz hogy megálapitsuk 100%-ra hogy milyen nemü?
Üdv.Gábor
Szia Gábor!
Örülök, hogy regisztráltál, bár csak most találtalak meg itt!
A kézzel neveléses témára nem igazán tudok mit mondani, de a nem megállapításhoz annyit, hogy annak idején Tóth Zsigmondék csináltak DNS-meghatározást, ehhez elég volt a madár egy faroktollát kitépni és elküldeni nekik a laborba. A faroktollban lévő vér elég a nem megállapításához. Persze minél több alapanyag, annál biztosabb eredmény. Amerikában már az egzótákat is be lehet így vizsgáltatni, a kereskedésekben be lehet szerezni egy adatlapot, amelynek az egyik része egy kis felület, ahová a madár vérét kell cseppenteni, úgy hogy a karmát kicsit feljebb vágjuk mint lehetne. Ez csak egy pici seb, egy kis Betadine-nal vagy ilyesmivel észre sem veszi. Ezt a lapot aztán elpostázzák a laborba, elutalják a szükséges pénzt és a beküldött lapra előre rányomtatott kódszám alapján visszaigazolják az eredményt...
Mi sajnos még nagyon messze vagyunk ettől, ha jól tudom, a feljebb említett cég, a BirDNA is megszűnt...