Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 100  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 nov. 26, 14:56 
Hali!
Pár hónappal ezelőtt volt a kistermelők lapjában egy cikk a gyöngyös "fajtákról" (próbáltam rákeresni de nem találom a neten).
Az illető tudományos megfigyelést végzett ha jól emlékszem 5 különféle fajtáról. Ezek a vadszínű, a lila, a barna, a fehér és talán a tarka (mint emlitettem nem emlékszem pontosan). összehasonlította a méretüket, tojáshozamot, növekedés gyorsaságát meg ilyeneket. Ebből feltételezem h ezek azok a bizonyos kitenyésztett fajták, amit már nem mondhatunk tisztán színmutációnak, mivel a minőségi tulajdonságaik is "módosítva" lettek.
Közben találtam egy táblázatot az néhány fajtáról:
Ezen az oldalon találtam: http://www.fajltube.com/biologia/allatok/GYONGYTYUKTENYESZTES21813.php

Itt 2 színmutációt említ és 5 hibridet. Mivel nem olvastam végig így nem tudom mit ért hibrid alatt, de akit érdekel annak jó böngészét kívánok :D

Hozzászólás 2010 nov. 26, 14:32 
feketemarcsi írta:
Hát a kertszomszédunknak van egy csavargós csapata, még hófehér is van közöttük.

Jól mondod, csavargós! Vagyis vad!! A fehér pedig egy mutáció, ami a fajokra éppúgy jellemző mint a fajtákra. (hosszasan sorolhatod pl. a papagáj fajokat, amiben van fehér vagy albino)
Úgy hogy köszi, de ez nem volt érv, sőt.....

Hozzászólás 2010 nov. 26, 14:12 
Frici írta:

Szerintem itt jól használják a fajok kifejezést.

"2. Értelmező rendelkezések
2. § (1) E rendelet alkalmazásában
1. állattartó: az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli jogalany, aki vagy amely regisztrált állattartó telephellyel és állatállománnyal rendelkezik, és viseli az állattartás költségeit;
2. állatállomány-szaporulat: a támogatási kérelmen megjelölt a program indulásakor az elismert tenyésztőszervezet által leigazolt, az adott tenyésztő saját állatainak szaporulatából, a program végéig történő állománynövelésre beállított állatlétszám, amely támogatható állatállománynak minősül;
3. aktuális állatállomány: e rendelet alapján az utolsó helyt adó vagy részben helyt adó kifizetési határozat alapján támogatott állatállomány létszáma, amely az első kifizetési kérelem benyújtása előtt azonos az induló állatállománnyal;
4. baromfifélék: tyúk, pulyka, lúd, kacsa, gyöngytyúk fajok;"

Felsorolják a fajokat, melyeknek fajtáiról szól a rendelkezés. Szerintem itt nincs hiba.

Igen lehet úgy is érteni, nem is vitatom, de igazából meggyőzve sem érzem magam. Nem vagyok járatos a háziasított gyöngyösök terén, ha valaki mondja, hogy már sikerült a vad alak (faj) helyett valami háziasított változatot kitenyészteni (fajtát) akkor elhiszem. Én eddig amit láttam, azok mind jobban hasonlítottak egy vad madárra (mind küllemre, mind viselkedésre), mint egy háziállatra. De hát ettől még lehet...

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2010 nov. 26, 5:40 
conure írta:
Frici írta:
A "fajták" az őshonosak, nem a "fajok". Szerintem ez a különbség. Mivel a fajta itt alakult ki ezért nevezik őshonosnak. Maga a faj viszont nem őshonos. Pl. a bronzpulyka, mint fajta őshonos, a pulyka, mint faj már nem őshonos.

Igen, azt hiszem elbeszéltünk egymás mellett. Én a gyöngytyúkra mint fajra gondoltam, ami ugye nem őshonos, az viszont eszembe sem jutott, hogy abból már "gyártottak" fajtát is. Tényleg van már gyöngytyúkból fajta, és ha van akkor mennyit változtattak a fajhoz képest? Mármint valamelyik fajhoz képest, mivel több is van belőle.

De azért, hogy tovább fokozzuk ebben a témában az értetlenséget: a 38/2010. (IV. 15.) FVM rendeletben gyöngytyúk fajok-t említenek! Akkor most hogy is van ez?

Szerintem itt jól használják a fajok kifejezést.

"2. Értelmező rendelkezések
2. § (1) E rendelet alkalmazásában
1. állattartó: az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli jogalany, aki vagy amely regisztrált állattartó telephellyel és állatállománnyal rendelkezik, és viseli az állattartás költségeit;
2. állatállomány-szaporulat: a támogatási kérelmen megjelölt a program indulásakor az elismert tenyésztőszervezet által leigazolt, az adott tenyésztő saját állatainak szaporulatából, a program végéig történő állománynövelésre beállított állatlétszám, amely támogatható állatállománynak minősül;
3. aktuális állatállomány: e rendelet alapján az utolsó helyt adó vagy részben helyt adó kifizetési határozat alapján támogatott állatállomány létszáma, amely az első kifizetési kérelem benyújtása előtt azonos az induló állatállománnyal;
4. baromfifélék: tyúk, pulyka, lúd, kacsa, gyöngytyúk fajok;"

Felsorolják a fajokat, melyeknek fajtáiról szól a rendelkezés. Szerintem itt nincs hiba.

Hozzászólás 2010 nov. 25, 23:04 
Frici írta:
A "fajták" az őshonosak, nem a "fajok". Szerintem ez a különbség. Mivel a fajta itt alakult ki ezért nevezik őshonosnak. Maga a faj viszont nem őshonos. Pl. a bronzpulyka, mint fajta őshonos, a pulyka, mint faj már nem őshonos.

Igen, azt hiszem elbeszéltünk egymás mellett. Én a gyöngytyúkra mint fajra gondoltam, ami ugye nem őshonos, az viszont eszembe sem jutott, hogy abból már "gyártottak" fajtát is. Tényleg van már gyöngytyúkból fajta, és ha van akkor mennyit változtattak a fajhoz képest? Mármint valamelyik fajhoz képest, mivel több is van belőle.

De azért, hogy tovább fokozzuk ebben a témában az értetlenséget: a 38/2010. (IV. 15.) FVM rendeletben gyöngytyúk fajok-t említenek! Akkor most hogy is van ez?

Hozzászólás 2010 nov. 25, 20:13 
asszem frici jól megfogta a lényeget. Amit Conure talált fogalokm az bizony a fajokra vonatkozik. De abban igaza van, hogy ez az őshonos kifejezés a háziállatoknál, néha tulzás. bivaly, meg gyönyös meg ilyesmi.

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2010 nov. 25, 20:04 

Hozzászólás 2010 nov. 25, 19:11 
feketemarcsi írta:

A gyöngytyúk mag a pulyka mint őshonos, ősi? Max régi magyar fajta, még ha van is ilyen fogalom. Max. pár száz év nem hinném, hogy ősit jelentene.

Attól még ez a hivatalos neve, nézd, itt leírják kb. melyikek azok:
http://www.katki.hu/KATKI/bal/szaktan/Bodi3.html[/quote]

Ez szerintem baromság és abszolút logikátlan egy pár tíz vagy pár százéves növényt vagy állatot "őshonosnak " nevezni! Legalábbis szerintem.

Az őshonosság fogalma alatt, ezt a meghatározást találtam, asszem ez egyértelmű:

"Hazánkban a természetvédelmi törvény őshonosnak tekinti azokat a fajokat, amelyek az utóbbi két évezredben a Kárpát-medence természetföldrajzi régiójában természetesen (nem betelepítés vagy behurcolás révén) előfordultak vagy előfordulnak. "

Vagyis kétezer éve és nem kétszáz éve !

Én még esetleg arra tudnék gondolni , hogy mást jelent háziállatoknál és mást vad fajoknál. (akkor is nonszensz egy gyöngytyúkot őshonosnak kikiáltani )

Hozzászólás 2010 nov. 25, 14:12 
eszterolajos írta:
Erre Gondoltál ?
Kép

Eeeiigen, erre! Légy szíves küld el a tulaj elérhetőségét, hátha eladó :lol: :lol:

Hozzászólás 2010 nov. 25, 14:10 
feketemarcsi írta:
Ez a fogalom tényleg létezik, ne nevessetek, azokra az ősi magyar fajtákra mondják, amiket a génmegőrző program keretében tenyésztenek és az intézettől is be lehet szerezni a szaporító anyagot, van ilyen tyúk, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, stb. Oda is írta zárójelben, hogy a Gödöllői fajtáról van szó.

A gyöngytyúk mag a pulyka mint őshonos, ősi? Max régi magyar fajta, még ha van is ilyen fogalom. Max. pár száz év nem hinném, hogy ősit jelentene.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 nov. 25, 12:36 
conure írta:
http://www.expressz.hu/allat_noveny/madar/hirdetes-23596367/

Én meg őshonos papagájokat keresek, ha valaki tud ilyenről, kérem értesítsen :wink:

Erre Gondoltál ?

Kép

Valódi név: László

Hozzászólás 2010 nov. 25, 12:06 
feketemarcsi írta:
Amennyit Győrben már elengedtek... De sajnos nem élik túl sokáig... :?

Egyenként elengedve nem,de egyszerre engedsz el ennyit van esélyük.

Hozzászólás 2010 nov. 25, 12:04 
feketemarcsi írta:
Ez a fogalom tényleg létezik, ne nevessetek, azokra az ősi magyar fajtákra mondják, amiket a génmegőrző program keretében tenyésztenek és az intézettől is be lehet szerezni a szaporító anyagot, van ilyen tyúk, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, stb. Oda is írta zárójelben, hogy a Gödöllői fajtáról van szó.

Az honosított és nem Őshonos madár! Nagyy külömbség. :wink:

Hozzászólás 2010 nov. 25, 12:03 
Szabadon kell engedni 2000-3000 hullámos papagáj párt, és már is honosítva van. :D :D

1-2 év és már is lehet,bár nem őshonos,de honos magyar papagájod. :D

Hozzászólás 2010 nov. 25, 11:38 
Hát ha ennyi kakasom lenne én is megpróbálnák megszabadulni tőlük, akárhogyan is. :drunken:

De az őshonos duma az tényleg jó. :lol: :lol:

Azt nem írta oda,hogy hol őshonos... :)

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 nov. 25, 11:32 
conure írta:
Én meg őshonos papagájokat keresek, ha valaki tud ilyenről, kérem értesítsen :wink:

Nem rossz ez se! :lol:

Hozzászólás 2010 nov. 25, 11:08 
http://www.expressz.hu/allat_noveny/mad ... -23596367/

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 nov. 22, 16:47 
borcsidu írta:
ÉN is szoktam látni ezeket a hirdetéseket csak azt nem értem h mi az a értelmetlen szöveg mert biztos h webfordítóba írta be!!csak nem tudom mi ezzel a cél h drága madarakat kínál fillérekért vagy ingyen!!

Ezzel az a cél, hogy a mohó vagy épp a szerencséjében reménykedő delikvens mire rájön, hogy átverték a palánkon, addigra egy csomó pénzt elküldözgetett a nem létező madár orvosi papírjára és szállítási költségére, mert ha írsz nekik rögvest kiderül, hogy külföldön van (legalábbis a cím ahova a pénzt várják). A sok ingyenes hirdetési oldal meg elég gátlástalan ahhoz, hogy ne tegyen meg mindent az ilyen hirdetések kiszűréséért. Mert ki lehetne szűrni...

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2010 nov. 22, 16:42 
borcsidu írta:
xelgon írta:
Warhawk írta:
A pofátlanság (vagy ostobaság?) csúcsa:

klikk ide: http://www.expressz.hu/advertsListByUse ... _date,desc

Természetesen ugyanazt a nem létező madarat hirdeti. Igyekszem reportolni mindet, bár egyre pofátlanabbak lesznek.

Természetesen az összesre ment a report!

ÉN is szoktam látni ezeket a hirdetéseket csak azt nem értem h mi az a értelmetlen szöveg mert biztos h webfordítóba írta be!!csak nem tudom mi ezzel a cél h drága madarakat kínál fillérekért vagy ingyen!!

Ugyanezek az irritálóan ostoba hirdetések más országokban is megjelennek. Akárcsak az ingyen madárért koldulók. :evil: Hülye, hiszékeny emberek mindenütt akadnak.

Valódi név: Sipos Bíborka

Hozzászólás 2010 nov. 22, 16:18 
xelgon írta:
Warhawk írta:
A pofátlanság (vagy ostobaság?) csúcsa:

klikk ide: http://www.expressz.hu/advertsListByUse ... _date,desc

Természetesen ugyanazt a nem létező madarat hirdeti. Igyekszem reportolni mindet, bár egyre pofátlanabbak lesznek.

Természetesen az összesre ment a report!

(Victor Hugo)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 100  Következő