conure írta:
Frici írta:
A "fajták" az őshonosak, nem a "fajok". Szerintem ez a különbség. Mivel a fajta itt alakult ki ezért nevezik őshonosnak. Maga a faj viszont nem őshonos. Pl. a bronzpulyka, mint fajta őshonos, a pulyka, mint faj már nem őshonos.
Igen, azt hiszem elbeszéltünk egymás mellett. Én a gyöngytyúkra mint fajra gondoltam, ami ugye nem őshonos, az viszont eszembe sem jutott, hogy abból már "gyártottak" fajtát is. Tényleg van már gyöngytyúkból fajta, és ha van akkor mennyit változtattak a fajhoz képest? Mármint valamelyik fajhoz képest, mivel több is van belőle.
De azért, hogy tovább fokozzuk ebben a témában az értetlenséget: a 38/2010. (IV. 15.) FVM rendeletben gyöngytyúk fajok-t említenek! Akkor most hogy is van ez?
Szerintem itt jól használják a fajok kifejezést.
"2. Értelmező rendelkezések
2. § (1) E rendelet alkalmazásában
1. állattartó: az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli jogalany, aki vagy amely regisztrált állattartó telephellyel és állatállománnyal rendelkezik, és viseli az állattartás költségeit;
2. állatállomány-szaporulat: a támogatási kérelmen megjelölt a program indulásakor az elismert tenyésztőszervezet által leigazolt, az adott tenyésztő saját állatainak szaporulatából, a program végéig történő állománynövelésre beállított állatlétszám, amely támogatható állatállománynak minősül;
3. aktuális állatállomány: e rendelet alapján az utolsó helyt adó vagy részben helyt adó kifizetési határozat alapján támogatott állatállomány létszáma, amely az első kifizetési kérelem benyújtása előtt azonos az induló állatállománnyal;
4. baromfifélék: tyúk, pulyka, lúd, kacsa, gyöngytyúk fajok;"
Felsorolják a fajokat, melyeknek fajtáiról szól a rendelkezés. Szerintem itt nincs hiba.