Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 288 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2011 jan. 3, 19:25 
Sziasztok!

Majd tavasszal kiderül, hogy milyen hatással volt rájuk a 20 fok :) A madaraim egy 30 nm2-es szobában vannak, így mindre fűtünk. Muszáj az egyéb madaraim miatt fűteni. Ezek afrikai madarak és szerintem meg a minusz fokok nem tesznek nekik jót, de nem akarok vitázni...ki így, ki úgy tartja jónak :)

Hozzászólás 2011 jan. 3, 14:23 
Szia madaras86.

A csapó ajtót még nem fedezték fel,mert még nem is mennek nagyon be a védő házikóba.És még nem is voltak bezárva sosem oda.Kívül a folyosóról egy vékony drótkötéllel tudom mozgatni a csapó ajtót.Azt szokta a tojó néha cibálni.De tettem nekik a röpdébe keresztbe egy kötelet,és leszokott a drótkötélről.Ha takarítom a röpdéket,akkor a többi madár mind bemegy hátra és akkor szoktam leengedni az ajtót és nyugodtan tudom végezne a dolgomat.Még egyik madár sem nyitotta ki belülről az ajtót,pedig a pennantjaim elég bolond madarak,de ők is megvárják bent még készen vagyok.Minden vasárnap takarítom őket szinte és már megszokták ha bezárom őket hátra.
A hidegre a skarlátok szerintem nem érzékenyek annyira.Nálam van,hogy -10 fok is van a röpdében reggelre.Olyankor egy nap egyszer kapnak meleg vizet és mielőtt befagyna kiöntöm.
Én sem tartom jónak azt,hogy télen 20 fokon telelnek a madarak.Inkább 5-10 fok közt tartanám őket.És a tavaszi felmelegedéstől rögtön beindulnának.

Hozzászólás 2011 jan. 3, 0:16 
Sziasztok!

Betty, végülis azt a párt hagytam meg, ami idén költött, a másik párt eladtam, bár szerintem érdemes lett volna még velük próbálkozni, fognak ők költeni, csak sosincs elég helyem.
Nálam jelenleg kint vannak, bár ahol most vannak ott idén még nem fagyott be a víz. Korábbi években teleltek totál kint is, a skarlátok nagyon jól bírják a hideget. Egyébként nem azt mondom, hogy ki kell lökni őket -20-ba, de szerintem 5-8 fokig nem ártott volna engedni lemenni a hőmérsékletet télire, mert tavasszal a felmelegedés is elősegíti azt, hogy beinduljanak és költeni kezdjenek. Persze ha meleg igényes madaraid is vannak velük egy helyiségben akkor ez nem volt megvalósítható. Nálam mostanság a hím a dominánsabb, de komoly verekedés nincs köztük. Különösen a tojóm most is sokat ül az odú szájánál, ott is alszik, kedvenc helye, de azért többnyire együtt vannak.
Jelenleg nem adok nekik semmi extrát, csak magok, meg gyümölcsök, vitmain, lágykaját nem kapnak. Költés szerintem legkorábban márciusban várható, de inkább jóval később(április vége-május eleje), ha a tavalyi időbeosztásukat követik. Szerintem roppant korai még indítani őket, a szakirodalomnak meg mint oly sokszor nem lehet hinni, mert nem magyar adottságokra írták őket.
Szép nagy a tojód!:)

A párba állítással nekem szerencsém volt, bár a másik párnál a hím sokáig nagyon ütötte a tojót, de végül csak összeszoktak. Viszont sok embertől hallottam már azt, hogy elég válogatós madarak és nehezen állnak párba.

Krissz, szuperek a röpdék!
Ezt a típusú ajtót nem nyitják ki? Én is ilyeneket csináltam először, de hiába zártam le, bentről simán kinyitották, aztán persze kint rekedtek ahogy az ajtó visszacsapódott.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jan. 2, 17:14 
Szia Krissz!

Örülök, hogy vagyunk többen is akik ezt a szép madarat tartják. :D Én tavaly vettem Monoron még tavasszal egy tojónak árult nagyon szép példányt, aki sajnos az őszi vedlésre gyönyőrű szép hímek által hordott "ruhára" vedlett át. Sajnos őt el kellett cserélnem, így nyáron hoztam a hím mellé egy tojót, így jelenleg egy párom van. A hím 4 éves, a tojó pedig 7. Bent telelnek az összes többi madarammal együtt. Az az igazság, hogy Én sajnálom őket kint hagyni. Tudom sok madár kint is áttelel, de Én ennek nem vagyok követője. :) Nálam 15-20 fokon telelnek :?

Én úgy tudom, hogy a skarlátok párba állnak elég könnyen, bár a kézzel nevelt esetében nem tudom mi a helyzet.
Nagyon jó helyük van nálad a kép alapján, boldog madarak lehetnek :)

Hozzászólás 2011 jan. 2, 16:23 
Szia Betty,

Nagyon szépek a madaraid.Látom bent telelteted őket.Fűtesz is rájuk?
Tavaly sikerült nekem is szerezni 2 példányt,és a bevizsgáltatás után megnyugodtam,hogy a nemek különböznek.Ha kis szerencsém lesz akkor párba is állnak.Már most is egymás mellett üldögélnek és együtt esznek.A tojó kézzel nevelt a hím nem.
Szóval,nincs más dolgom mint kivárni a 3 évet mire ivar érettek lesznek.

Kép

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jan. 2, 11:52 
Olyan régen írtunk már a szépséges skarlátokról :)

Jancsi, nálad hogy viselkednek? Az enyémek picit civakodnak mostanában. Kb. egy-két hete. Ezenkívül nagyon kedvelik egymást. Mindig egymás mellett üldögélnek, ha az egyik elrepül, megy utána a másik
Ha jól tudom nemsokára költési időszak várható náluk.(február-március körül) Te adsz valamit nekik? Én kipróbálom náluk is a ferti-vit-et, hátha beindulnak tőle :)

Kép

Hozzászólás 2010 aug. 7, 10:03 
Mindenki tegye napra a skarlátját!
Ezek imádnak napozni!!! :D

Mellesleg nem kicsit gyönyörűek mikor csillognak a napfényben :)

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 aug. 6, 12:10 
Betty írta:
Ha nem kötök rá hurkot, akkor gondolom nem tekeredhet a lábára, vagy mégis? Akkor inkább ne vegyek? :shock:

Ha elég vastag a kötél akkor képtelenség, hogy rátekeredjen. Csak kötél legyen és ne spárga :lol:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 6, 11:12 
Nekem egyik madaramnak sem volt kötél betéve, viszont nagyon sok helyen látam, hogy használják. A skarlátom korábbi helyén is volt ilyen. Ha nem kötök rá hurkot, akkor gondolom nem tekeredhet a lábára, vagy mégis? Akkor inkább ne vegyek? :shock:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 6, 9:21 
madaras86 írta:
Na de az a fél centi átmérőjű kötél több kisebb részből van összesodorva/dolgozva, amit a madár szétrághat darabjaira, vagy nem?

Persze, de az nem okoz problémát (szerencsére). És igen, a fűzfaág (ha van) az jobb. ;)

Hozzászólás 2010 aug. 6, 1:54 
Na de az a fél centi átmérőjű kötél több kisebb részből van összesodorva/dolgozva, amit a madár szétrághat darabjaira, vagy nem? Én sose próbáltam főleg ebéli aggodalmam miatt, bár megmondom őszintén amúgy sem raknék fel nekik ilyet, inkább libegjen egy fűzfagallyon.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 5, 23:26 
madaras86 írta:
Ezt se értem igazán..Nem féltek, hogy felakad a madár? Láttam már rátekeredett kötél miatt leszáradt lábú madarat.

Azért a fél-egy centi vastag kötél nem tud rátekeredni a lábukra. Vékonyabbat pedig valóban nem túl célszerű használni. Én a lánctól félek jobban az legyen bármekkora, be tudja csípni a madár lábát (+ esetleges fémmérgezés okozója).

Hozzászólás 2010 aug. 5, 23:07 
Uhhhhh, művirág után a kötél..Másik kedvencem.Ezt se értem igazán..Nem féltek, hogy felakad a madár? Láttam már rátekeredett kötél miatt leszáradt lábú madarat. Nem lehet simán fából normális időtöltést csinálni nekik?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 5, 21:35 
Nyuzilla írta:
Betty!
Nyíregyi KGST-piacon olyan kötelet veszel, amilyet csak akarsz! :-) Én is ott vettem, kb két és fél centi vastag, 5 m volt 300 Ft! :-)

Irigyellek! Itt "Pösten" egy méter kerül annyiba kb. :(

Hozzászólás 2010 aug. 5, 21:27 
Betty!
Nyíregyi KGST-piacon olyan kötelet veszel, amilyet csak akarsz! :-) Én is ott vettem, kb két és fél centi vastag, 5 m volt 300 Ft! :-)

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 5, 17:09 
Úgy tudtam, hogy a skarlátok nem igazán rágcsálósak, de ezek szerint tévedtem. Kapnak majd egy hintát, valamint olyan fajátékot mint amit a jákóknak csináltunk akácfából. Azzal dolgozhatnak. :D
Kötelet akartam venni, de felénk sehol sem lehet kapni csak műanyagból nekem pedig kenderkötél kéne.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 5, 16:19 
Betty írta:
Jancsi igazad volt a mű növényeket felesleges volt feltennem, ugyanis miszlikekre szedték a madarak :D Le is szedtem tőlük a múlt héten.

Mivel fognak akkor most játszani? :lol:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 aug. 5, 16:16 
Jancsi igazad volt a mű növényeket felesleges volt feltennem, ugyanis miszlikekre szedték a madarak :D Le is szedtem tőlük a múlt héten.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 júl. 24, 21:52 
Az odú esetében 50 a massága és 40*40-es az oldala. Nekem is nagynak tűnik, de ezt írták a szakkönyvek.
A mű növényeket én is utálom. Nem bírnám elviselni a lakásban, de nekik tettem fel, hogy kicsit hangulatosabb legyen az ottholuk :) Nem szedegették eddig le.

Hozzászólás 2010 júl. 24, 13:37 
Szia!

40X50 az alapterülete? Az durva.... Nálam a nagysanyik költenek 40X40-esben és mikor modntam az odúkészítőjének,hogy mekkorát kérek, már ezen ki volt akadva:) Mondjuk nekem a sanyiknál bevállt ez a nagyobb odú. A skarlátoknak viszont tuti,hogy a 40X40-esnél is jóval kisebbet tettem fel. Nem tudom pontosan mekkorát, majd lemérem. kb 35X35-ös lehet, de saccolásban rémes vagyok. Az a műanyag növény nagyon kell?:) Én mondjuk alapból nagyon nem szeretem, de nekik meg nem is tesz jót, ha megrágják. Bár a skarlátok nem épp rágósak, ez szerencsés bennük.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 288 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Következő