Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 581 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 aug. 4, 13:11 
Szívesen megnézném az albino és lutino madárkát! Képet nem raksz fel? :93:

Valódi név: Csiba Attila

Hozzászólás 2011 aug. 4, 12:28 
A lutinó hímet egy saját nevelésu zold tojóval raktam ossze az albínót még nem tudom. Szerintem hím lesz, de ez még nem biztos. Na most vele van egy nagy dilemmám. Tudom nem jó osszepárosítani testvéreket, de mivel szerintem csak így lenne biztos, hogy a novére hordozó meg kéne próbálni. Szeretnék kialakítani egy minden mutációra kiterjedo verébpapi tenyészetet. tapasztalatom szerint szerencsésebb egy mutációt hordozóval párosítani, mint mutációt mutációval, ebben az esetben az utódok eroteljesebbek, életképesebbek.
Vagy van még egy lehetoség, az albínó hímet? kék tojóval párosítani. tervben van pár világos pasztalkék madárka is, lehet kozuluk lesz párja hófehérkének :mrgreen:

Valódi név: Bővíz Marcell

Hozzászólás 2011 aug. 2, 13:14 
Van egy hely ahol ki lehet számítani milyen mutációkból, milyen utód lesz:
http://www.gencalc.com/gen/eng_genc.php?sp=0ForpPaci
Ahogy néztem csak úgy lehet Albínó utódod két zöld madártól (legalábbis verebeknél) ha a szülők mindketten kék és lutínó hordozók is. És így is csak 6.25% rá az esély... Bár nemtom hogy máshogy megvalósulhat-e, de elég kicsit így is rá az esély :)

Hozzászólás 2011 aug. 2, 13:01 
Firebird írta:
Én is egyet értek az előttem szólókkal, de nem hinném hogy a te madaraid azért nem nevelik fel a fiókáikat mert kézzel neveltek. Sőt lehetetlennek tartom, hogy mind a hat madár, amiket bizonyára többé-kevésbé más-más helyről szereztél be kézzel nevelt legyen. Egyáltalán van Magyarországon olyan tenyésztő aki kézzel neveli a verébpapagájokat? Én nem tudok róla. Szerintem nem érné meg. Szerintem biztos valami más van a háttérben. Csak az előbbit tudom tanácsolni, hogy tapasztaltabb egyedekkel kéne "keverni" a párokat.
Az enyéimnél mondjuk semmi gond nem volt az első költésükkor, mindent a terv szerint csináltak, a vártnál még jobban is. :)) Szerintem valami külső tényező lehet az oka, de meg nem mondom hogy mi.

Csibaat, micsoda szerencséd van. Ez eszméletlen :)) Albínó? Hát elég érdekes genetikai öröksége lehet a párodnak, érdemes lenne utána járni :)). Gratula! :) Tényleg, kék utóduk még nem volt?

Kék még nem. A papa tolem származik a mama pedig sok zold madár kozul lett kiválasztva. :D

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 2, 12:52 
Warhawk írta:

Mellesleg nem minden kézzel nevelt madár kézzel nevelt. Ismerek olyan embert aki csak azért hirdeti kézzel neveltnek, mert ha azt mondja "Szelíd, kézből eszik, bújik..." de megkérdezik, hogy "Kézzel nevelt?" és ha erre azt mondja, hogy nem meg sem veszik. Az érem másik oldala, hogy ha nem kézzel nevelt, de abban az árban adják, akkor az kicsit becsapás is egyben...

Nekem sem kézzel neveltek,de a képek alapján sokszor megkérdezik ezt.Ha csak azt mondom szelíd, mert benyújtom a kezem és rászáll,így már nem is akarják megvenni.Pedig semmivel sem adom drágábban,mint amennyi általában az áruk.Nekem viszont így is jók mert,ha takarítom őket vagy ilyesmi legalább nem röpködnek ijedten. :)

Hozzászólás 2011 aug. 2, 12:40 
Én is egyet értek az előttem szólókkal, de nem hinném hogy a te madaraid azért nem nevelik fel a fiókáikat mert kézzel neveltek. Sőt lehetetlennek tartom, hogy mind a hat madár, amiket bizonyára többé-kevésbé más-más helyről szereztél be kézzel nevelt legyen. Egyáltalán van Magyarországon olyan tenyésztő aki kézzel neveli a verébpapagájokat? Én nem tudok róla. Szerintem nem érné meg. Szerintem biztos valami más van a háttérben. Csak az előbbit tudom tanácsolni, hogy tapasztaltabb egyedekkel kéne "keverni" a párokat.
Az enyéimnél mondjuk semmi gond nem volt az első költésükkor, mindent a terv szerint csináltak, a vártnál még jobban is. :)) Szerintem valami külső tényező lehet az oka, de meg nem mondom hogy mi.

Csibaat, micsoda szerencséd van. Ez eszméletlen :)) Albínó? Hát elég érdekes genetikai öröksége lehet a párodnak, érdemes lenne utána járni :)). Gratula! :) Tényleg, kék utóduk még nem volt?

Hozzászólás 2011 aug. 2, 12:00 
Gyümölcske írta:
csibaat írta:
Gyümölcske írta:
Válasz ssz02 kérdésére:
Én is azt tanácsolom, amit a többiek: meg kellene próbálni az idősebb-fiatal párba rakást.
Lehet, hogy az a gond, hogy mind a 6 madarat kézzel nevelték fel, így nem volt kitől ellesniük a kicsik táplálását...

Egyre tobb kézzel nevelt hullámost, nimfát és torpepapit kinálnak ez már undorító, na erre mondom, hogy sima biznisz, mert ennek már a madarászathoz semmi koze.

Kedves "csibaat"

Egy "kicsit" erősen fogalmaztál: igaz biztosan van olyan "tenyésztő", akinek csak bizniszt jelent ez az egész. Én csak magunkról tudok beszélni: 2 ajándék kanárival kezdtünk, eszünkbe sem jutott, hogy több legyen, de nagyon megszerettük ezeket a kis madárkákat. Vettünk, cseréltünk, és hát idővel a természet szava: születtek a kis fiókák. Amikor azt tapasztaltuk, hogy vannak olyan párok, ahol - tapasztalatlanságból vagy lustaságból nem (nagyon) etetik a megszületett fiókákat, akkor kaptuk a tanácsot, hogy van kézi nevelőtáp, amivel be lehet segíteni a szülőknek. Nem erőltetjük a dolgot, mindig megfigyeljük,kivárjuk, míg a szülők etetnek, és ha mégsem - csak akkor kezdjük el a kézzel etetést. Persze gyorsan kell cselekedni, hisz olyan kis gyöngék, amikor megszületnek, és ezért tiltakozom az erős fogalmazásod miatt: mi nem tudnánk elnézni, amikor éhen halnak. Ők nem tehetnek arról, ha rossz helyre születnek, és joguk van az élethez.

Amire Te gondolsz, az valószínűleg az, amikor a tenyésztők a "biznisz" kedvéért kezdenek el etetni, elválasztva a piciket a szülőktől, és ekkor már csak az a lényeg, hogy minél több madarat lehessen piacra vinni, vagy villogni a többiek előtt, hogy lám én kézből etetem a madarakat, sőt nagyobb korban is ezt teszem. Na ezeknek a madaraknak a későbbiekben is gond lehet az étkezésükkel. Ez nagyon szomorú. :(

Pontosan az utolsó variációra gondoltam, sajna ez van.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 aug. 2, 8:36 
Gyümölcske írta:
Na ezeknek a madaraknak a későbbiekben is gond lehet az étkezésükkel. Ez nagyon szomorú. :(

Nem, nem az étkezéssel lesz baj. Igazából ha jól csinálnák, akkor semmi baj (mellékhatás) nem származna belőle, de vannak akik tényleg "futószalagon" gyártják a kézzel nevelt madarakat és ez esetben nem fordítanak megfelelő időt és figyelmet a szocializálásukra. Azokkal a madarakkal tényleg jó esély van, hogy gond legyen (párválasztás, fiókanevelés, stb).

Mellesleg nem minden kézzel nevelt madár kézzel nevelt. Ismerek olyan embert aki csak azért hirdeti kézzel neveltnek, mert ha azt mondja "Szelíd, kézből eszik, bújik..." de megkérdezik, hogy "Kézzel nevelt?" és ha erre azt mondja, hogy nem meg sem veszik. Az érem másik oldala, hogy ha nem kézzel nevelt, de abban az árban adják, akkor az kicsit becsapás is egyben...

Javaslom a kézzel nevelés topikot ennek kitárgyalására ha gondoljátok ;)

Hozzászólás 2011 aug. 2, 7:29 
csibaat írta:
Gyümölcske írta:
Válasz ssz02 kérdésére:
Én is azt tanácsolom, amit a többiek: meg kellene próbálni az idősebb-fiatal párba rakást.
Lehet, hogy az a gond, hogy mind a 6 madarat kézzel nevelték fel, így nem volt kitől ellesniük a kicsik táplálását...

Egyre tobb kézzel nevelt hullámost, nimfát és torpepapit kinálnak ez már undorító, na erre mondom, hogy sima biznisz, mert ennek már a madarászathoz semmi koze.

Kedves "csibaat"

Egy "kicsit" erősen fogalmaztál: igaz biztosan van olyan "tenyésztő", akinek csak bizniszt jelent ez az egész. Én csak magunkról tudok beszélni: 2 ajándék kanárival kezdtünk, eszünkbe sem jutott, hogy több legyen, de nagyon megszerettük ezeket a kis madárkákat. Vettünk, cseréltünk, és hát idővel a természet szava: születtek a kis fiókák. Amikor azt tapasztaltuk, hogy vannak olyan párok, ahol - tapasztalatlanságból vagy lustaságból nem (nagyon) etetik a megszületett fiókákat, akkor kaptuk a tanácsot, hogy van kézi nevelőtáp, amivel be lehet segíteni a szülőknek. Nem erőltetjük a dolgot, mindig megfigyeljük,kivárjuk, míg a szülők etetnek, és ha mégsem - csak akkor kezdjük el a kézzel etetést. Persze gyorsan kell cselekedni, hisz olyan kis gyöngék, amikor megszületnek, és ezért tiltakozom az erős fogalmazásod miatt: mi nem tudnánk elnézni, amikor éhen halnak. Ők nem tehetnek arról, ha rossz helyre születnek, és joguk van az élethez.

Amire Te gondolsz, az valószínűleg az, amikor a tenyésztők a "biznisz" kedvéért kezdenek el etetni, elválasztva a piciket a szülőktől, és ekkor már csak az a lényeg, hogy minél több madarat lehessen piacra vinni, vagy villogni a többiek előtt, hogy lám én kézből etetem a madarakat, sőt nagyobb korban is ezt teszem. Na ezeknek a madaraknak a későbbiekben is gond lehet az étkezésükkel. Ez nagyon szomorú. :(

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 aug. 2, 0:06 
csibaat írta:
Na skacok, most ugyanattól a zold+zold pártól, amelynél a múltkor lutinó (hím) pici lett, kijott egy albínó, na ezt magyarázza meg valaki. A szulok felmenoi kozott nem tudok más szinu madarat :?: :mrgreen: Ja szerintetek milyen nemu lesz az albínó picur?

Kicsit utánanéztem a veréb mutációknak. Ennél a fajnál a nem nemhez kötődő ino változat fordul csak elő. Ez azt jelenti, hogy nem lehet tudni milyen nemű a fióka. Mindkét szülőnek örökítőnek kell lennie, hogy NSL ino utódjuk szülessen. Az albino fióka alapján a szülők kék örökítők is, minden bizonnyal lesznek majd kék utódaik is.

Hozzászólás 2011 aug. 1, 22:57 
madaras86 írta:
Sziasztok! Nekem is volt ilyen esetem, hogy több pár is nem volt hajlandó etetni. Nem kézzel nevelt madarak voltak ez 100%. Mellette ugyanolyan ládakalitban ugyanolyan körülmények közt a másik pár meg költött, pedig azok fiatalok voltak ami alatt elpusztult a fióka az meg már nem. szóval fene se tudja....

Mondtam, hogy nehéz rajtuk eligazodni, de megéri szenvedni veluk :mrgreen:

Hozzászólás 2011 aug. 1, 22:48 
Sziasztok! Nekem is volt ilyen esetem, hogy több pár is nem volt hajlandó etetni. Nem kézzel nevelt madarak voltak ez 100%. Mellette ugyanolyan ládakalitban ugyanolyan körülmények közt a másik pár meg költött, pedig azok fiatalok voltak ami alatt elpusztult a fióka az meg már nem. szóval fene se tudja....

Hozzászólás 2011 aug. 1, 22:40 
Na skacok, most ugyanattól a zold+zold pártól, amelynél a múltkor lutinó (hím) pici lett, kijott egy albínó, na ezt magyarázza meg valaki. A szulok felmenoi kozott nem tudok más szinu madarat :?: :mrgreen: Ja szerintetek milyen nemu lesz az albínó picur?

Hozzászólás 2011 aug. 1, 22:37 
Gyümölcske írta:
Válasz ssz02 kérdésére:

Erre nem is gondoltam, ez megmagyarázná a társas viselkedést. De mint mondtam erre nem is gondoltam, noha mostanában egyre tobb madarat (sajnos) kézzel nevelnek fel, még ha nincs is rá ok. Lassan gond lesz szulok által nevelt madarat beszerezni vérfrissítés céljából. Egyre tobb kézzel nevelt hullámost, nimfát és torpepapit kinálnak ez már undorító, na erre mondom, hogy sima biznisz, mert ennek már a madarászathoz semmi koze.

Hozzászólás 2011 aug. 1, 16:46 
Válasz ssz02 kérdésére:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 aug. 1, 12:40 
Az én kicsikéim most repültek ki:
Kép
Kép

Hozzászólás 2011 júl. 30, 20:16 
Warhawk írta:
szz02 írta:
Ha valakinek van ötlete, írjatok.

Lehet szét kellene szedni a párt és idősebb madarakkal párba állítani őket. Esetleg olyanokkal akik költöttek már. Így van esély, hogy "eltanulják" a dolgokat tőlük.

Én is erre gondoltam először ezt kéne kipróbálni. Mennyi idősek a madaraid? Elég érdekes... Az meg főleg fura hogy mindegyik ezt csinálja, nem lehet hogy valami külső tényező az oka, ami mindhárom párra hat? De csak találgatok, még nem igen volt ilyennel dolgom.

Hozzászólás 2011 júl. 27, 19:02 
Köszi[/quote]

Nekem is volt egy ilyen párom, hiába próbáltam bármit is nem etettek. A kajában nem lehet hiba, mert még sima napraforgóval is felnevelik a kicsiket, ha nincs más. Nem tudom, lehet egy próbát megérne megfigyelni, nem zavarja-e a hím a tojót kelés után. Egyébként elég furcsa kis jószágok. Nálam van egy kék pár, szinte mindig az oduban vannak és tojást még soha nem raktak. Van olyan párom, melynél a kelés után 10 nappal el kell távolítani a hímet, mert kulonben kinyírja a kicsiket. Ahány pár annyi rigolya :mrgreen: . De emelett is a kedvenc madaraim.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 júl. 27, 18:43 
szz02 írta:

Lehet szét kellene szedni a párt és idősebb madarakkal párba állítani őket. Esetleg olyanokkal akik költöttek már. Így van esély, hogy "eltanulják" a dolgokat tőlük.

Valódi név: Szűcs Zoltán

Hozzászólás 2011 júl. 27, 14:47 
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. 3 pár verebem van, mindhárom pár fiad tojásokat rak és ki is költik azokat. A kelés után azonban nem etetik a fiokakat, így azok pár napon belül elpusztulnak. Több alkalommal csináltak már ezt, egyszerűen nem hajlandók etetni. Kapnak magkevereket, tojásos lágykaját, fürtöskölest, zöldséget.
Tanácstalan vagyok, mi lehet a probléma. Idegen vérvonalú madarakat raktam párba, nincs rokonság.
Egy feszekaljnyi tojást atraktam hullámos alá, azok 3-4 hetes korukig szépen etették a fiokákat, majd kirepülés előtt magukra hagyták őket, de addig szépen fejlődtek, és kézi etetéssel meg tudtam menteni őket. Tehát nem is kelésgyengeségről lehet szó.
Köszi

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 581 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 30  Következő