calella írta:
Köszönöm az infokat!
Nálunk kb. másfél hónappal ezelőtt kezdődött.... először csak gyengébben tudott repülni. Itt csak arra gondoltunk, hogy nincs kondija, kapott sok vitamint. Utána elkezdett a fején a két szeme között hullani a tolla, gyakorlatilag egy kb. 5 ft-os nagyságnyi területen csak a csupasz bőre volt illetve olyan szarus volt a bőre. Repülni egyáltalán nem tudott, rúdján nem tudott megmaradni, leesett, így lent volt a kalitka alján, minden kaját meg vizet odatettem neki, mintha az egyensúlyával lett volna valami gond, illetve valamilyen belső bénulás, hiszen nem repült, menni alig tudott, alig csipogott. Hát legyünk őszinték az állatorvosnak fogalma nem volt mi a baja... Először atka fertőzésre gondoltunk, bár folyamatosan takarítottuk a kalitkáját, de innentől nagyon sűrűn domestosoztam át a kalitkát. Annyira gyenge volt, hogy simán ki tudtam tenni a kertbe a fűre (soha nem permeteztük a füvet, a szomszéd sem egy kerti zseni, Ő sem permetez!) amíg takarítottam és szárítottam a kalitkáját. Attól nem kellett félnem, hogy elrepül. Már minden mindegy alapon elkezdtem neki adni grapefruit mag kivonatot a vízbe, illetve azzal ecseteltem a kis feje búbját. Váratlan nagyon nagy javulás jött, megerősödött a hangja, folyamatosan kommunikált a kinti madarakkal, mikor kitettem a fűbe rehabilitálni, illetve fel tudott már ülni a rudakra, egészen stabilan!.
Aztán péntek reggelre úgy találtam a madarat, hogy elfordítva a feje 90 fokban és nem tudta visszafordítani. Lebénult. Nem akartam kínozni állatorvos csak tárta szét a karját, hogy nem lehet rajta segíteni..... elaltattuk.

Vajon mi okozta a szem körüli toll kihullását,mi okozhatta a bénulást,és vajon van -e összefüggés,vagy következménye-e egyik a másiknak?
Esetleg okolható külső parazita? esetleg rüh?
Vagy chlamydia fertőzéssel állunk szemben ?
És ha igen akkor a chlamydia okozhat-e bénulást? ...mert erre nézve nem találtam adatot...
Elhullást viszont okoz.!
Mennyi megválaszolatlan kérdés,....talán egyszer valaki majd fényt derít a talányra.
Ha Chlamydiás,akkor az időben alkalmazott Enrobioflox 10% megmentheti a madarat,a szem egyidejű kezelésére Virolex kenőcsöt ajánlanak.
A grapefuit kivonat milyen néven kapható? Puridiár?...rendszeresen használom nagyon jó szer...
Valóban okozhat a kálcium és lecitin hiánya súlyos idegrendszeri elváltozásokat!...,de akkor még ott a szembetegség....!?
De lehet annak van igaza,aki ezen madarak genetikájában keresi a probléma okozóját.