Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2174 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 109  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 márc. 16, 14:05 
kekbegy írta:
Ez a honlap (http://www.katharinasittiche.de/index.p ... Ernaehrung) azt írja, hogy az élelem fele zöldség és gyümölcs legyen és elég fostos egy jószág. Ez érdekes, mert én azt hittem, hogy az új helytől való félelmében van hasmenése Frodónak. A tenyésztő nem említette, hogy ilyen arányban kell szaftos élelemmel ellátni.

Fostos? Ezt nem tapasztaltam. Néha picit hígabb a székletük, de még bőven normálisnak mondható. Viszont tényleg célszerű sok gyümölcsöt adni neki (ez nem azt jelenti, hogy kevesebb esetén rossz lenne, mert ahonnan én vettem ott csak kb 1/4 részt kapott zöldeleséget). Nálam az alma a favorit abból rengeteget esznek, de ettek paprikát és kiwi-t is már. A reszelt sárgarépát ott hagyták. Ha lesz a kertben végre gyermekláncfű, akkor azt is kipróbálom. Magokból a szeklicét megeszik, de a napraforgóhoz nem nyúltak (másoknál meg épp azt szeretik).

Hozzászólás 2010 márc. 16, 13:52 
Ez a honlap (http://www.katharinasittiche.de/index.p ... Ernaehrung) azt írja, hogy az élelem fele zöldség és gyümölcs legyen és elég fostos egy jószág. Ez érdekes, mert én azt hittem, hogy az új helytől való félelmében van hasmenése Frodónak. A tenyésztő nem említette, hogy ilyen arányban kell szaftos élelemmel ellátni.

Hozzászólás 2010 márc. 16, 12:21 
Sok gyakorlat esetében sokszor az összbenyomás számít. Pl. madármegfigyelők néha egy madár röpképe alapján azonosítanak be fajokat. Adott esetben azt sem tudják megmondani, hogy mi alapján, csak valahogy olyan, mint egy ... Ezt hívja a pszichológia Gestallt élménynek, ha nem tévedek. Ill. Polányi Mihálynak kémikusból lett tudománytörténésznek, filozófusnak van több tanulmánya arról, hogy többet tudunk, mint amit el tudunk mondani, ő ezt néma tudásnak nevezi.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 márc. 16, 11:21 
kekbegy írta:
Amúgy azt mondta, hogy a hímnek villás a farka és fekete a szegélye/vége. A villásat nem tudom hogy kell érteni, de biztos így van.

Elvileg tényleg így van, de (persze én a kellő gyakorlat hiányában) képtelen voltam megkülönböztetni a nemeket. Az az igazság, hogy a színváltozatok esetében még nehezebb, mert ott a vadszínhez képest akkora eltérések lehetnek amik teljesen ellehetetlenítik a szemmel történő megkülönböztetést. Persze lehet megfelelő gyakorlattal.... amúgy volt egy öreg madarász az ránézésre képes volt 100% biztonsággal megmondani az arák nemét. Sajnos nem árulta el, hogy hogyan, de nem tévedett.

Hozzászólás 2010 márc. 16, 10:48 
Nem vitatom, hogy sokszor az üzlet túl nagy kísértést jelent.
De itt más volt a helyzet: volt két kalitka, mondta, hogy az egyikben van tojó és hím vegyesen, a másikban három hím, miután megnéztünk két madarad a vegyes kalitból, én nem voltam teljesen elégedett, a tiszta hímek közül választottam egyet, a legszebbet :) Persze tévedhet, de elvileg a "magánérdek" nem játszott szerepet a nemek meghatározásában. Amúgy azt mondta, hogy a hímnek villás a farka és fekete a szegélye/vége. A villásat nem tudom hogy kell érteni, de biztos így van.

Amúgy ti milyen magkeveréket használtok?

Hozzászólás 2010 márc. 16, 9:10 
kekbegy írta:
Nem értek hozzá, de akitől én vettem (Tóth Lajos), elég nagy magabiztossággal állította, hogy a faroktoll alapján megmondja.

Nekem egyszer egy tenyésztő megesküdött, hogy a kézzel nevelt nimfa, amelyiket 2 hónaposan vettem tőle tojó. (mert nekem tojó kellett). Aztán a tojó szépen kiszínesedett, és énekelni kezdett :(

Hozzászólás 2010 márc. 15, 22:39 
A jó üzletember alapvető ismérve,hogy mindig mindent tud:) Legalábbis úgy tesz:)
Amúgy lehetséges, hogy jó arányban tippel, de szerintem ennél a madárfajnál sincs 100%, csak mikor elkezdenek költeni.

Hozzászólás 2010 márc. 15, 22:22 
Nem értek hozzá, de akitől én vettem (Tóth Lajos), elég nagy magabiztossággal állította, hogy a faroktoll alapján megmondja.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 márc. 15, 21:13 
málna írta:
Hát igen, az lenne a lényeg, de ez azt is jelenti, hogy semmilyen külső jel alapján nem lehet a nemeket megkülönböztetni.

A nem vadszínűek esetében azt kell, hogy mondjam: igen. A vadszínűeknél elvi esély van a sikerre... :D

Hozzászólás 2010 márc. 15, 21:09 
"Furcsa, mert így a farktolluk alapján én is azt tippelném, hogy pár és a nemeket is úgy mondanám, ahogy Robi mondta. Végülis midnegy melyik milyen nemű, csak ellentétes neműek legyenek."

Hát igen, az lenne a lényeg, de ez azt is jelenti, hogy semmilyen külső jel alapján nem lehet a nemeket megkülönböztetni.

Hozzászólás 2010 márc. 15, 20:44 
Szia!

Furcsa, mert így a farktolluk alapján én is azt tippelném, hogy pár és a nemeket is úgy mondanám, ahogy Robi mondta. Végülis midnegy melyik milyen nemű, csak ellentétes neműek legyenek. Az enyémek nem tanultak meg semmilyen új hangot, csak halkan recsegnek, ha valami feltűnő, riasztó dolog megy a közelükbe, vagy meg akarom fogni valamelyiket, akkor szoktak hangosabban kiabálni, de az se vészes. A vállamon pedig egy barraband tojó van:)
Nálam nem szelidülnek meg annyira, mivel csapatba vannak a többi madár közt, nem vannak állandóan velem, de így is nagyon barátságosak lettek. Nem zavartatják maukat, ha bemegyek közéjük, sőt ha olyasmit viszek be,akkor jönnek kíváncsiskodni, de rám azért még nem szállt egyik sem. Most Monoron még nézgelődtem, kreminot és lutinót még szeretnék, de nagyon el voltak szállva árak terén az eladók. A lutinót egyik helyen 20e-ért akarták adni :D

Hozzászólás 2010 márc. 14, 10:17 
Sikerült lefényképeznem őket.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Tehát jobb oldalon van a fiatalabb, amelyiket tojónak vettem, akkora a távolság a csontjai között, mint a Niagara, és hímként viselkedik.
A másiknak élénkebbek a színei, a kék is kékebb, a sötét is sötétebb, szebb.Neki sokkal kisebb a távolság a csontjai között, de van.

Hozzászólás 2010 márc. 13, 22:36 
madaras86 írta:
málna írta:
Az enyémek októberben kaptak odút, most kezdenek bejárni. Egyébként az első perctől fogva, a fiatalabb ( amelyiket tojónak vettem ) eteti a másikat, rá is mászik. Párosodnak is, legalább is úgy tűnik. De ahogy olvasom, attól még lehetnek egyneműek. Nálam mindkettőnek sötét a farka vége, a tojónak tartottnak (amelyik hímként viselkedik), nagyon nagy a távolság a csontok között, a másiknak sokkal kisebb. Úgyhogy össze vagyok zavarodva.
Remélem legalább ők tudják egymásról, hogy milyen neműek.
Elkezdtem neki naponta egyszer lágy eleséget adni, de aztán arra gondoltam, hogy mi van, ha két hím? Nem akarom hogy elhízzanak miatta, ezért már két napja nem kapnak. (Kb. egy hétig kapták. ) Szerinted elhízhatnak a lágy eleségtől, ha nem költenek?

És még csak most kezdtek el odúzni? Fura, az enyémek kezdetektől bejárnak az odúba. Sőt ha beteszek egy új odút, egyből nekiállnak megvizsgálni kívül-belül. Én is többektől hallottam, hogy azonos neműek is párba állnak, sőt párzást is imitálhatnak. Azért remélem szerencsénk lesz. Tennél fel képet amin mindkettőnek látszik rendesen a farktolla?
A lágyeleséget szerintem elég, ha heti kétszer adod nekik. Ha pár, akkor is elég, ha meg nem pár, akkor nem sok nekik így.

Köszönöm, akkor így fogom adni a lágy eleséget. Végig néztem a képeimet, de csak az idősebbről van faroktoll kép, majd megpróbálom lefotózni a másiknak is.
Nagyon tartózkodóan viselkedtek az odúval kapcsolatban, január végén kezdtek először csak a rúdra kívülről felmászni, aztán már belül a rúdra. Már azt gondoltam,kell nekik valami létrát betenni, hogy le merjenek menni az aljára, amikor végül lemásztak.
Én is csodálkoztam rajta, mert minden kis lyukba bemásznának, nem szoktak félni semmitől. De ők már régóta sátorban alszanak, azt nagyon szeretik, gondolom, azért nem érdekelte őket annyira az odú.
Kép

Kép

A tieid mennyire szelídültek meg? Egy kati az ott a válladon? Az enyémek megtanultak dallamot fütyülni, sokszor szinte egész nap fütyül a fiatalabb, olyan, mintha azzal udvarolna. Ülnek egymással szemben, csőröznek, és közben-közben dalol egy sort. Nagyon aranyosak.

Hozzászólás 2010 márc. 13, 21:58 
Kalikó írta:
Sziasztok!
Jancsi!
Talán nállam is alakulgat valami a nemek tekintetében,
mióta elhoztam őket ,bent vannak a lakásban .
Odut nem kaptak , kint a röpdéjükbe tettem fel négyet,hogy legyen miben válogatni nekik
amikor kiköltöznek.
Nállam kettő-kettő külön vált,és együtt mozog.
Az általam hímeknek gondolt madarak között gyakran van ütésváltás ,persze nem durva de egyértelmű.
A gyűrűnélküli hím és a 2008-as tojó szépen etetik egymást .
A két tavaji is jól elvan egymással ,bár lehet,hogy ők még fiatalok és talán testvérek is lehetnek a gyűrűszám szerint.

Szia!

Na ez nagyon jól hanzik! Verekedések nálam is előfordultak mikor összekerültek, nem is nevezném verekedésnek, inkább csak "rávicsorítás":), figyelmeztetés. De aztán lenyugodtak a kedélyek, mostmár sosincs bunyó. Ez az etetés dolog jól hangzik, akkor ők valszeg tényleg pár lesznek a fiatalabbak meg még majd kiderül, ők párbaállhattak azért is,mert a másik két madár párba állt ők meg egyedül maradtak és annyira társas madarak,hogy inkább van együtt egy azonos neművel,mint egymagában. Nade én nagyon remélem,hogy jól választottunk.

Hozzászólás 2010 márc. 13, 21:47 
Sziasztok!

Jancsi!
Talán nállam is alakulgat valami a nemek tekintetében,
mióta elhoztam őket ,bent vannak a lakásban .
Odut nem kaptak , kint a röpdéjükbe tettem fel négyet,hogy legyen miben válogatni nekik
amikor kiköltöznek.
Nállam kettő-kettő külön vált,és együtt mozog.
Az általam hímeknek gondolt madarak között gyakran van ütésváltás ,persze nem durva de egyértelmű.
A gyűrűnélküli hím és a 2008-as tojó szépen etetik egymást .
A két tavaji is jól elvan egymással ,bár lehet,hogy ők még fiatalok és talán testvérek is lehetnek a gyűrűszám szerint.

Tel : +36 30 / 4914 - 565

http://www.diszmadaraim.freewb.hu

Hozzászólás 2010 márc. 13, 21:16 
málna írta:
Az enyémek októberben kaptak odút, most kezdenek bejárni. Egyébként az első perctől fogva, a fiatalabb ( amelyiket tojónak vettem ) eteti a másikat, rá is mászik. Párosodnak is, legalább is úgy tűnik. De ahogy olvasom, attól még lehetnek egyneműek. Nálam mindkettőnek sötét a farka vége, a tojónak tartottnak (amelyik hímként viselkedik), nagyon nagy a távolság a csontok között, a másiknak sokkal kisebb. Úgyhogy össze vagyok zavarodva.
Elkezdtem neki naponta egyszer lágy eleséget adni, de aztán arra gondoltam, hogy mi van, ha két hím? Nem akarom hogy elhízzanak miatta, ezért már két napja nem kapnak. (Kb. egy hétig kapták. ) Szerinted elhízhatnak a lágy eleségtől, ha nem költenek?

És még csak most kezdtek el odúzni? Fura, az enyémek kezdetektől bejárnak az odúba. Sőt ha beteszek egy új odút, egyből nekiállnak megvizsgálni kívül-belül. Én is többektől hallottam, hogy azonos neműek is párba állnak, sőt párzást is imitálhatnak. Azért remélem szerencsénk lesz. Tennél fel képet amin mindkettőnek látszik rendesen a farktolla?
A lágyeleséget szerintem elég, ha heti kétszer adod nekik. Ha pár, akkor is elég, ha meg nem pár, akkor nem sok nekik így.

Hozzászólás 2010 márc. 13, 20:51 

Hozzászólás 2010 márc. 13, 20:48 
Jelenleg igen. Ha megszelídült vlg kap egy párt, de igazából a fiamnál a döntés :)

kekbegy írta:
Gratulálok nagyon szép!
Egyke? :D

Hozzászólás 2010 márc. 13, 20:27 
málna írta:
Szia! Régen beszéltünk. Mi újság? Még nem álltak párba a katalinok?

Szia!:)

Azóta annyi történt, hogy gyakorlatban is kipróbáltam, kifejezetten jól bírták a katalinok odakint a telet. Az odúkat fent hagytam, abban aludtak. Még mindig csapatban vannak, de pár héten belül szeretném különszedni őket. Némelyik pár kisebb röpdébe megy, de azt hiszem hagyok egy-egy párt a princekkel is, mert nagyon jól elvannak együtt. A párok kezdenek kialakulni, csak az a baj,hogy előnytelenül. Van két nagyon élesen elkülönülő, a csoport többi tagjától külön mozgó párom, csak sajnos előnytelen a színösszeállításuk. Minkdettő pár egy pasztellkék és egy lutinó egyedből áll. Az a baj nem tudom melyik a tojó melyik a hím, illetve az egyik párnál tuti, hogy a pasztell a tojó. Úgyhogy őket valószínűleg megbontom és fordítva lesznek párbaállítva, lutinó lutinóval. Itt leglaább már szinte biztosak a nemek. De pl a mályva-kobalt-türkiz társaságom 5-ösben "bandázik" és nem igazán látom, hogy lenne köztük elkülönült pár. Ráadásul annyira ellentmondásosak. Sötét a farka a szárnya és ehhez képest a csontok távol vannak egymástól a kloákájánál. A másik egyednek meg pl világos a tollazata a csontok meg közel vannak egymáshoz. Szóval egy felől a tojó jellemzőit, másfelől a hím jellemzőit mutatja. Ezeknél valószínűleg tlaálomra különteszek két madarat, aztán meglátom mi lesz.....De lehet várok még velük, az egyik kobalt elég sokat van odúban, ha letojna leglaább őt biztosra tudnám. A mályvákat is tuti párnak adta Robi, csak őket is bontnai kell,mert tesók. Hamarosan kiderül. A zöldek is jól elvannak,összebújva vakargatják egymást, reménykedem. Tieiddel mi a helyzet?:)

Hozzászólás 2010 márc. 13, 20:10 
madaras86 írta:
Azért nem egészen, majd ha nálam kelnek az lesz az én érdemem! Az is inkább a madaraké:) Már csak egy pár van amiért nem jöttek érte, de tutira kell az illetőnek, meg nekem maradt a kékpasztell tojó, egy sötétzöld hím és egy sima zöld. Ők maradnak tenyész madárnak.

Szia! Régen beszéltünk. Mi újság? Még nem álltak párba a katalinok?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2174 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 109  Következő