feki írta:
Üdv én szerintem kár bele menni a genetikai nem meghatározásba.A df és sf madarakat hogyan különbözteted meg,ugyanis külsöleg egyformák,a szülöket nagyszülöket legtöbb esetben nem ismerjük tehát nem tudható az öröklödés.Nálam van 2madár szürkeszárnyu zöld-fahéj,testvérek teljesen egyformák az egyik him a másik tojó.A df és sf madarak himek,tojó csak sf. A tévedés jogát fenntartom,én igy tudom,ezért nehéz és bonyolult a katik párba állitása.
Üdv:Feki
Üdv:Feki
Bocs hogy bele vauzok, hiszen katikat se tartok, de szerintem ez egy fontos és hasznos dolog, kár lenne elsiklani felette. Itt egy nemhez kötött részlegesen domináns mutációról van szó. Mivel részlegesen domináns, ebből következik, hogy kell lennie szimpla és dupla faktoros alakjának is. Másik fontos dolog, hogy nemhez kötött öröklődésű, vagyis az x kromoszómán van. Mivel tojóknak csak egy x kromoszómájuk van, ennek nincs egy másik x ellenfele, bennük a mutáció szimpla faktorosan is teljesen ki tudja fejteni a hatását, vagyis ők úgy fognak kinézni, mintha dupla faktorosak lennének (bár valójában szimpla faktorosak) . Ebből az is következik, hogy egy tojó soha nem nézhet ki szimpla faktorosan. Hímeknél mivel két x kromoszómájuk van, ők lehetnek szimpla és dupla faktorosak is. Vagyis szimpla faktoros csak hím lehet, tojó nem. Ha szimpla faktoros hímtől dupla faktoros utódot kapunk, azt tudhatjuk, hogy tojó, stb., stb.