Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásotokat a napraforgós témához.
Igazábol tényleg sok fekete napraforgót adtam nekik, ez mostantol változott, teljesen megvontam tőlük, és nagyon szépen esznek a nélkül is.
Kérdésetekre, igazán pontosan nemtudom, hogy egy idősek lennének- e.
Vagyis a tojó 2008-as, a hímet nem tudom ugyanis akitől vettem ő sem tudta.
De szerintem nem lehet idős madár. A madarak egyszerre kerültek hozzám.
Köszönöm a tanácsokat!!!
Akitől vettem kérdeztem , hogy tojtak-e már nála, és azt mondta nem, pedig láttam, volt fent nekik odú.
Érdekesnek is tartottam ezt a dolgot.
Meg is próbálom amit ajánlottál Laczkó Tamás köszönöm szépen.
laczkó tamás írta:
Szia Zotyka!
Erre a fekete napraforgós dologra vonatkozóan csatlakoznék madaras86-hoz, miszerint elhízás és lustaság lehet a vége, ha túlzott mértékben kapják. Évekkel ezelőtt, mikor az első pár vadszinű énekesemet vettem, ezt a fekete napraforgós dolgót saját magam is tapasztaltam. Márciusi börzén vettem az énekes páromat, amelyek szép 1 éves madarak voltak.
A vásárlás után 2 héttel odut kaptak, áprilisra le is tojtak, az első próbálkozásuk eredménye 6 tojásból 5 szemes, de csak 2 tojás kelt ki, a maradék befulladt. Szépen felnevelték a kölyköket. Aztán az egyik haveromnak adtam el őket, de ő annyira elhízlalta őket, ami a fekete napraforgó túlzott arányára vezethető vissza, hogy a következő szezonba nála nem költöttek.
A hím olyan volt, mint egy "disznó", már kinézetre is. Mivel én vettem és volt a kezemben akkor is, mikor vásároltam és akkor is mikor a havernál már nem működött. Szóval alig repült a túlsúlytól, nemhogy sexelni lett volna kedve!
Az énekesnél az elhízásr nagyon figyelni kell, mert az döntően befolyásolja a tenyésztés eredményét.
Mondjuk nálam tágas röpdében voltak előtte, aztán egy kis kaliba kerültek, nem csodálom, hogy ez a két fő dolog miatt elhíztak(főleg a hím). A fogyókúra segíthetett volna szerintem, de a srác türelmetlenül és dühösen eladta, hogy nála nem költöttek.
A próblémáddal kapcsolatban jó lenne tudni egy pár dolgot!
Egy idősek a madaraid? Esetleg a tojód fiatalabb vagy még egyáltalán nem ivarérett?
Azon a helyen, ahol ezt az agresszív és domináns viselkedést mutatja a hím, elősször a hím helye volt és utána került hozzá a tojó?
Előszokott fordulni, hogy idősebb hímek a tojásos lágyeleség hatására úgy bepörögnek, hogy egyszerűen nem bírnak a hormonszintjükkel és az esetleges fiatal tojókkal nagyon agresszíven viselkednek(nálam volt, hogy mire a börzéről hazamentem, a tojó feje véresre volt skalpolva), akik még nem voltak beindulva, tehát nem voltak felkészülve a párzásra és tojásrakásra!
Talán, ha egy új helyre tennéd a problémás énekes párodat(esetleg egy nagyobb helyre), persze odut nem kapnának és a kajájukat is visszavennéd(minimális olajos arány és több szénhidrátos arányú keverék), a gyümölcs és zöldség mehet.
Persze a lágyeleség és csíráztatott mag szigorúan megvonva. Ezt egy 2-3 hétig csinálhatnád! Aztán elkezdeni a csírázott magokat 1 hétig, majd az utána következő héten mehet már a tojásos lágyeleség valamilyen vitamin készítménnyel(vízbe adagolható). Aztán odu feltétel. Ha a tojó érett és a "pár" madár egyszerre indul akkor igazság szerint bekéne következnie a párzásnak, ezálltal a hím is megnyugodna, utána tojásrakás és így tovább, ha minden jól megy.
(Bár az énekes nem igazán párválasztó faj, de előfordulhat olyan is, hogy egy több éves hím, aki elveszti a párját, akivel éveken keresztül sikeresen költött és egy új tójót nem tud elfogadni párnak)
Vagy egyéb okokból nem harmonizálnak(ez inkább nagy papagájokra jellemző), ez esetben pár csere , újabb helyváltoztatással!
Nagyjából ezek a gondolatok jutottak az eszembe, próbálgatni kell, sok sikert!
Csehjoci!
A te próblémád valamelyest hasonlóan nálam is előjött.
Engem elég borzasztóan érintett, mert nálam a frissen kikelt fiókákat ették meg, talán a tojó. Véres egy dolog volt, a fiókák lábai stb., borzasztó volt!
Egy tapasztaltabb madarász barátom szerint ez is a túlzott fehérje bevitel miatti agresszív viselkedéssel magyarázható, igaz lehet, mert én a tojásrakás után nem vettem el a lágyeleséget, sőt még a csíráztatott magot sem, mert kedvezni akartam a madaraimnak. Túlpörgettem őket és ez lett belőle.
Az lett volna a jó lépés, ha nem kapnak lágyeleséget és csírázott magot a kotlás időben, amikor kikeltek a fiókák, akkor mehet a tuning kaja!