Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 534 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 feb. 12, 21:35 
Lehet van némi igazság abban, hogy öröklődhet a tolltépésre való hajlam. Két éve az egyik hullámos tojóm kezdte el tépni a fiókáit, pedig az előző évben szépen felnevelt három fészekaljat. Tavaly a három évvel ezelőttről meghagyott tojó utódja csinálta ugyanezt. Akár az anyja ő is a második évében tette ezt. Rajtuk kívül nálam hullámosoknál soha nem fordult elő hasonló. Volt viszont egy nimfa párom akik mindketten tépték, szinte teljesen lecsupaszították a fiókákat. Miután kivontam őket a tenyésztésből egymást kezdték tépni. Szerintem az ilyen madarakat legjobb kiselejtezni. Egyébként minden esetben a hátukon és a szárnyaikon tépték meg a fiatalokat.

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2011 feb. 12, 19:49 
Zotyka!

A te két képeden szereplő madár valószínű, hogy pasztell-opalin, bár jobb lenne, ha lehetne látni a hím hátát is, de az első képen a tojó hátán, mintha egy két piros tollat látni vélnék, az pedig azért van, mert tényleg a piros-opalin és a pasztell kombinatív mutációja! A hímed mellén látható narancsos beütés is sejteti azt, hogy lehet pasztell-opalin!

Macronychus!

Ezzel a fiókák egymás hátán való mászkálással kapcsolatban legyen igazad, de én ilyenről még nem hallottam, pedig néhány évig énekeseztem és felnőtt egy pár fészekalj!
Azzal pedig nem tudok egyet érteni, hogy ha a szülők tépik a fiókákat, akkor a fejük is kopasz lesz!
Nekem tavaly egy kecske tojó és egy barnard tojó is tépte a fiókáit, de csak a hátuk volt csupasz, a fejük nem volt kopasz, a kecske baby-ket annyira megsajnáltam, mert tiszta seb volt a hátuk, hogy az egyik barátom nevelte fel őkket kézzel.
3 éve egy kék kissándor tojóm volt tolltépős, de az ő fiókáinak is csak a hátán hiányzott a tollazat!
Azt szokták mondani, hogy amelyik madár rászokik a tolltépésre, az mindig csinálni fogja!
Minden esetre én ezeket a tojókat kizártam a tenyészetemből!

Egy másik dolog az öröklődött rendellenességről!
Egy barátom sárga kecskéket tenyészt és több vonala van! Nála fordult elő és ő mesélte nekem, hogy volt egyszer egy tolltépős tojója, szép nagytestű volt. A fiókái is örökölték a nagy testméretet. Hagyott meg magának ettől a tojótól fiatalt, de ennek a tépős tojónak a lánya is tépte a fiókáit, tehát akkor csak öröklődött ez a degeneratív tulajdonság!
Persze lehet, hogy mondjuk 5 fiókából csak 1 örökli a tolltépést, de előjön.

Hozzászólás 2011 feb. 12, 14:06 
Kép

Én úgytudom, hogy pasztell- opalin.
Kép

Valódi név: Kálmán Zoltán

Hozzászólás 2011 feb. 12, 14:04 
laczkó tamás írta:
Macronychus!

Még két apró dolgot vettem észre a feltett képeden a 3 énekes baby-ről!

A sötét madár akkor lenne hím, ha a fartőn az élénk piros szín látszana, de ennek hiányában tojó!
A másik apróság, hogy a szülőpár valamelyike tépi a fiókái tollát, mert mindhárom fióka hátán hiányzik a tollazat, pedig ebben a kirepülés előtti stádiumban mindenhol tollal kellene, hogy fedve legyenek, a testük egész részén!
Természetesen kifog majd nőni nekik, de ez kitolhatja a fiatalok eladási idejét, mert van egy kis szépséghibájuk!
Lehet ásványi anyag hiány a szülőknél vagy valami degeneratív öröklött tulajdonság!
Az elsőt lehet orvosolni, de ha az utóbbi dolog miatt van a tolltépés, akkor én az ilyen szülő madarat kiszoktam zárni a tenyésztésből!

Bocs a kritikáért!

Szia Tamás.

Azért vagyunk itt, hogy tapasztalatokat cseréljünk és a kritikákat elfogadjuk, vagy vitatkozzunk egy kicsit ha nem értünk egyet :D . Semmi gond a kritikával.

A toll hiány lehet ásványi anyag vagy vitamin hiány ez így van, viszont ez én esetemben ez kizárt mert úgy takarmányozom őket, hogy ne legyen ilyen problémám.
Szerintem a tolltépést genetikai háttérre visszavezetni elég nagy badarság és nem is fogtok róla meggyőzni addig míg valaki statisztikai módszerekkel alá nem támasztja, hogy melyik az a gén ami a tolltépésért felelős. :roll:
Egyébként a fiókák kajakérés, illetve etetés közben egymás hátán mászkálva szépen megsértik a tolltüszőket és így ez a probléma majd csak tényleg akkor fog helyrejönni ha már önállóak lesznek.
Ha a szülők tépnék őket akkor nem csak a hátukról hiányozna a toll, hanem a fejük is kopasz lenne. A kis sötétre ha megnézed azt írtam, hogy nagy valószínűséggel hím lesz nem pedig azt, hogy tutira hím. Nem kizárt, hogy tojó lesz, majd ha kirepül teszek fel róla képet és jól megvitatjuk :D

Nem azért (tenyésztek) tartok madarakat (meg egyéb más jószágot), hogy minél előbb el tudjam adni és pénzt csináljak belőle.
Az én módszerem az, hogy a teljes kiszíneződés után a számomra megfelelő, illetve a standardot is figyelembe véve marad nálam vagy épp lesz kiadó egy madár.

Visszatérve egy kicsit a pallidhoz és a cinnamonhoz. Joe madarainál abban tutitra biztosak vagyunk hogy mindkettő hím.
A színe: Szerintem se nem tiszta pallid se nem tiszta cinnamon inkább a kettő között van. Pallidinonak semmi esetre se nevezném, bár ugye ez attól is függ, hogy ki mit lát bele a képbe. Természetesen élőben jobb lenne látni.

Üdv: Zoli

Valódi név: Kálmán András

Hozzászólás 2011 feb. 12, 13:09 
laczkó tamás írta:
Szia dino!

Nekem úgy tűnik a képeket elnézve, hogy a pallid és fahéj(cinnamon) nagyon hasonló mutáció, de a pallid énekes hím sötétebb színtónust mutat, ezért gondoltam, hogy Joe egyik énekes híme a képén fahéj lehet!
Egy másik a variáció pedig, hogy ha nem fahéj, akkor pallidino, de szerintem nem pallid!

Szerintem biztos, hogy nem pallidino, inkább cinnamon lesz az így képről, persze könnyebben lehetne dönteni, ha élőben látná az ember ezeket a színeket, mivel a kép sokat csalhat :D

Valódi név: Kálmán András

Hozzászólás 2011 feb. 12, 12:58 
laczkó tamás írta:
Macronychus!

A másik apróság, hogy a szülőpár valamelyike tépi a fiókái tollát, mert mindhárom fióka hátán hiányzik a tollazat, pedig ebben a kirepülés előtti stádiumban mindenhol tollal kellene, hogy fedve legyenek, a testük egész részén!
Természetesen kifog majd nőni nekik, de ez kitolhatja a fiatalok eladási idejét, mert van egy kis szépséghibájuk!

Honnan tudod, hogy el akarja adni őket? :D

laczkó tamás írta:
Lehet ásványi anyag hiány a szülőknél vagy valami degeneratív öröklött tulajdonság!
Az elsőt lehet orvosolni, de ha az utóbbi dolog miatt van a tolltépés, akkor én az ilyen szülő madarat kiszoktam zárni a tenyésztésből!

Vagy csak azt akarják, hogy a fiókák lassan hagyják el a fészket......Nem kell mindig egyből a legrosszabbra gondolni (de számolni vele kell persze, hogy ne érje meglepetés az embert....)

Hozzászólás 2011 feb. 11, 22:12 
Macronychus!

Még két apró dolgot vettem észre a feltett képeden a 3 énekes baby-ről!

A sötét madár akkor lenne hím, ha a fartőn az élénk piros szín látszana, de ennek hiányában tojó!

Bocs a kritikáért!

Hozzászólás 2011 feb. 11, 21:59 
Szia dino!

Néztem egy külföldi honlapon(www.webber.jellingnet.dk) képeket az énekes mutációkról!
Nekem úgy tűnik a képeket elnézve, hogy a pallid és fahéj(cinnamon) nagyon hasonló mutáció, de a pallid énekes hím sötétebb színtónust mutat, ezért gondoltam, hogy Joe egyik énekes híme a képén fahéj lehet!
Egy másik a variáció pedig, hogy ha nem fahéj, akkor pallidino, de szerintem nem pallid!

Nem kötekedésnek szánom, de nézdd meg te is macronychus!

Csaó!

Hozzászólás 2011 feb. 10, 18:28 
Nem azonos nemüek.
És még azt vettem észre, hogy a hím az oduban alszik,de a tojó az odú közelébe se megy.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 feb. 10, 13:48 
zotyka írta:
a hím kerregő hangot ad ki és elzavarja a tojót. kb ojan hang,hogy : kkkkk.

Biztos, hogy nem azonos neműek?

Hozzászólás 2011 feb. 10, 13:36 
Sziasztok!

Tapasztalt énekes tartóktol kérdeznék.
Van egy énekes párom és azt vettem észre,hogy ha a tojó közelébemegy vagy felugrik az oduhoz a hím kerregő hangot ad ki és elzavarja a tojót. kb ojan hang,hogy : kkkkk.
Szerintetek miért csinálja ezt???
A hím beszokott menni az oduba általába este.

Valódi név: Kálmán Zoltán

Hozzászólás 2011 feb. 9, 11:42 
Szerintem biztos, hogy pallid azaza fakó. A eredeti szin megjelenik csak sokkal halványabb formában, mintha mosott lenne.
Itt egy kép vad hím X pallid tojó párosítás fiókáiról (lassan kirepülnek :D )
A sötét nagy valószínüséggel vad színű hím lesz a két világos pallid tojó (sajnos a fejük kicsit lemaradt)
Kép

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 feb. 8, 22:24 
Esetleg pallid?
Kép

Hozzászólás 2011 feb. 8, 21:41 
Szia Joe!

100%, hogy mindkét madár hím. Az énekes papagáj számos színmutációjánál a hímek lényegesen szinesebb tollruhát viselnek. Egyik ilyen hangsúlyos jel a hímeken, a piros színű fartő. Ami, mindkét madáron jól látható(ezeknél a szineknél a tojóknak hiányzik a piros szinű fartő és sokkal fakóbb, matt színezetűek.
Egyébként a képen két madár különböző színű. A sötétebb zöld színűt vadasnak vagy normál színnek nevezik(a természetben is néznek ki a vad énekes papagáj hímek), a világosabb színű egy színmutáció, szerintem pasztell(fallow), de lehet, hogy fahéj(cinnamon), az utóbbi szín pontos meghatározásában nem vagyok biztos!

Üdv, Tamás!

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2011 feb. 8, 13:11 
Szia!

Tuti két hím :wink:

Valódi név: Szabó József

Hozzászólás 2011 feb. 8, 12:33 
Üdv: madarasok. Tudatlanságom hiányában hozzátok fordulok 2-db énekesem nemére nem jövök rá szerintem mind a kettő hím,de ha valaki fel lel a másik nem re jellemző vonásokat kérem jelezze előre is köszönöm.

Kép

IDRE tag

Hozzászólás 2011 feb. 6, 12:44 
csehjoci írta:
Azért ,ha hagynám még ülni akkor ezt medig ajánlanátok?

Szerintem várd ki az inkubációs idő végét, csak aztán vedd el tőle a tojásokat.

Hozzászólás 2011 feb. 6, 12:34 
Sziasztok!

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat.
Még lenne egy kérdésem :
Azért ,ha hagynám még ülni akkor ezt medig ajánlanátok?
Mert,hogy azóta folyamatosan ül.

Valódi név: László

Hozzászólás 2011 feb. 5, 1:55 
Szia csehjoci!

inkubációs időt(költési időt)üljék végig a madaraid,legközelebb talán sikeresebbek lesznek.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 feb. 5, 1:12 
Tompe73 írta:
Warhawk üdv! 1 hétig kotlott előtte rajta ami bizony a tojásokban beindítja a fejlődést.

Oops.. arról lemaradtam... :roll: Ez így nem kérdéses, akkor annyi az utódoknak. :(

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 534 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Következő