Nimfanatikus írta:
Hali!
Hadd Uffoljak
Miért kellett egyáltalán a sápadt fejű rozit kéknek hívni, mikor semmi köze törzsalakhoz????
Ha egyszer önálló alfaj és ezt régen is tudták akkor minek teszik párba a simával?????
EZ KÉK, mutáció...a sápi meg inkább sárga (az a feltűnőbb szín hiába kék a többi része, tehát nem értem...)
Hadd Uffoljak

Miért kellett egyáltalán a sápadt fejű rozit kéknek hívni, mikor semmi köze törzsalakhoz????
Ha egyszer önálló alfaj és ezt régen is tudták akkor minek teszik párba a simával?????
EZ KÉK, mutáció...a sápi meg inkább sárga (az a feltűnőbb szín hiába kék a többi része, tehát nem értem...)
Az alapgondolatoddal egyetértek, de az írásodat nem értem

Én még ott tartok, hogy a Platycercus a. adscitus maga a TÖRZSALAK, és a sima vagy keleti rozellának NEM alfaja, hanem külön faj

Egyébként nem akkora csoda, hogy nálunk kékrozellaként terjedt el, hiszen a madár eléggé kék, ezenkívül mind az angol, mind a német nevében benne van a "KÉK" szó, mármint "kékarcú rozella"
Az alfajt, --ami a kékarcú rozella alfaja és nem a közönséges rozelláé--azt viszont külföldiül is sápadtfejűnek nevezik.( P.a. palliceps)
A szöveg lényegével tökéletesen egyetértek, sokan lazán összerakják a közönséges rozival, mert azt hiszik hogy csak egy sima mutáció.